Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
arhijereji-40-1.jpg

... ''А Младенци, који такође падају на данашњи дан, заправо су спомен Четрдесет мученика у Севастији, а спојени су са подршком младим супружницима чудесним међудејством народне и црквене памети. Ван сваког сентиментализма, Младенци су подсећање младим паровима да је живот у брачној заједници подвиг. Одрицање, жртва која упорнима не доноси тугу него блаженство – баш као Блаженства о којима од Христа слушамо у другом јеванђељу дана. А не – нек траје док траје, па кад не можемо више – куд који мили моји. Може и тако, али то је увек пораз. А у победу – са Христом.''

Ђакон Ненад Илић

Једног старца упиташе: ,,Шта сте добили када сте се стално Богу молили?"
Старац је одговорио: ,,Ништа... али да вам кажем шта сам изgубио - гњев, егоизам, похлепу, депресију, несигурност и страх од смрти."

Sveti Oci govore :
" Ukoliko se vezes postom , vezaces demona bluda kanapom , ali da bi ga bacio na zemlju potrebno je smirenje".

+++

Jedan od drevnih egipatskih podviznika je , tumaceci biblijsku pricu o tome kako je prorok i bogovidac Mojsije ubio Egipcanina i zakopao ga u pesak , rekao da je to slika borbe sa bludnim demonom . Pesak je pustinja , mesto gde nista ne raste . "Zakopati Egipcanina u pesak " znaci pobediti demona bluda smirenjem . Za vreme borbe sa bludnom strascu Hriscanin mora duboko da smiri svoj duh , da postane svestan da je on centar sveta i da bez Bozije pomoci ne moze da se bori sa ovom strascu i da pri tom ne pada duhom , vec da se nada na pomoc Boziju i da se moli . Demon bluda je povezan sa demonom gordosti . Po nekada Promisao dopusta narocito jaku borbu sa bludom da bi se manjim grehom izlecio veci , slabijom bolescu jaca . Ali , ako se covek sam na vreme smiri , nece biti potrebno ovako surovo lecenje".

Лако је бити захвалан Богу у благостању, али бити благородан у несрећи значи обрадовати Бога и посрамити ђавола. Сваки који претрпи несрећу с благодарношћу Богу, примиће венац мученика.

Поуке Светих Отаца

Раније сам мислио да Господ чини чуда само због молитава светитеља.Сада сам, пак, увидео да Господ чини чуда и на молитву грешника, само ако му је душа смирена.Јер, Господ слуша молитве човека који се научио смирености.

Старац Силуан

"Pilat covek filosofskih interesovanja , kada je cuo od Gospoda da Njegovo carstvo nije od ovoga sveta , i da je dosao da svedoci " Istinu" , zapravo , da objavi Istinu , upita :
- Sta je Istina " ? ( Jn. 17 , 38 ) .
Nije sacekao odgovor , ocigledno jer je znao da ni jedan folosof nije mogao da pruzi zadovoljavajuci odgovor .
Tim pre , odgovor nije ocekivao od jednog Jevrejina , rimskog zarobljenika , koga su i njegovi sunarodnici osudili na smrtnu kaznu .
Medjutim i Isus , pored toga sto je Apostolima vise puta govorio da svetu donosi Istinu , nije odgovorio Pilatu .
Odgovor Pilat nije dobio jer nije pitao tacno .
Da je pitao , ne "Sta je istina ?" , vec "Ko je Istina ? " , dobio bi odgovor :
"Ja sam Istina" ( Jn 14 , 6 ) ".

Arhimandrit Georgije Kapsanis .

"Otac Sofronije Eseski pise:
- Nauka i filosofija postavljaju sami sebi pitanje :
- Sta je istina , dok cista Hriscanska savest obraca se istini pitajuci :
- Ko ? "
Isus Hristos :
"Ja sam istina ..." ( Jn. 14 , 6 ).

Arhimandrit Georgije Kapsanis .

"Ako si video nekog ko je prelescen laznim ucenjem , koji je stradao zbog nepravilno izabranog podviga - , znaj , on je sledio sebe , svoj razum , svoja misljenja a ne ucenje otaca ".

Sveti Ignjatije Brjancaninov .

Poslednja izmena:
У Царство Божије се не иде од победе ка победи, него углавном од пораза ка поразу, али да долазе они који после сваког пораза уместо да седну и да га оплакују, устају и иду даље.

Свети Тихон Задонски

Грех и живот су неспојиви. Због тога имамо сведочанство о томе да грех рађа смрт – у смислу да је живот по закону греха неспојив с људским бићем. Живети по греху значи уништавати живот.

Патријарх Кирил

Живот који се живи у овом свету може пред Богом бити исто тако добар као и онај који се води у манастиру. Једино што је заиста важно јесте придржавање Божијих заповести, љубав према свима и искрено осећање понизности, ма где да се налазите.

Свети Макарије Оптински

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back