"Umro vam je stari svestenik i na njegovo mesto dosao sasvim mlad bogoslov.Starome svesteniku Vi ste rado celivali ruku, ali Vam je , kako kazete , nelagodno celivati ruku svesteniku mnogo mladjem od sebe . Zar niste slusali pricu o Knezu Milosu i mladom svesteniku? Ovako glasi ta prica:
Neki mladi pop sluzio Liturgiju u prisustvu kneza Milosa u Kragujevcu. Stari knez je bio neobicno pobozan . Sluzba se u crkvi nije pocinjala dok on ne bi dosao . U crkvi je stajao na svom mestu kao ukopan i skruseno se Bogu molio.Kad je mladi svestenik svrsio sluzbu , on iznese pred kneza krst i naforu. Knez celiva krst , pa podje da celiva ruku svesteniku . No , mladic trgne ruku unazad , kao u stidu da mu stariji gospodar celiva ruku . Knez MIlos ga pogleda i rece :
- Daj ruku da poljubim . Ne ljubim ja tvoju ruku , nego tvoj cin koji je stariji i od tebe i od mene .
Ovim je , mislim , sve receno i objasnjeno . Stari knez je progovorio u crkvi i izrekao reci kao od samog Duha Bozijeg. Promislite sami : ako je Vasem svesteniku dvadeste i pet godina , njegovom je cinu 1.900 godina . I kad Vi celivate ruku njemu , celivate cin koji je od Apostola Hristovih presao na mnoge sluzitelje oltara Bozijeg . A celivajuci cin svestenika , Vi celivate i sve velike svetitelje i dostojne duhovnike koji su nosili od Apostola do danas . Celivate Svetog Ignjatije , i Svetog Nikolu i Svetog Vasilija i Svetog Savu i Arsenija i Janicija , i mnoge , mnoge druge koji su na zemjlji bili ukras zemlji , a sada su na Nebu ukras Nebu , i koji su nazvani : "zemni angeli i nebeski ljudi" . I tako celivanje svestenika , nije obicno celivanje , no to je , po reci Apostola Pavla , "Celiv Sveti" (1 . Kor.16.20).
Celivajte , dakle , bez ustezanja ruku koja blagosilja i cin koji je blagosloven od Duha Svetoga . Celivati mladjeg (po telu) od sebe , kao i slusati mladjeg od sebe , dobro je jos i zbog toga sto nas stiti od oholosti i uci smirenosti .
Od Boga Vam mir i radost.
Sv. Nikolaj Zicki .