Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
" Мој љубљени брат, јеромонах Никодим, пре много година посетио је једног исихасту у пустињи Вигла:

"Старче, благословите."

"Бог благословио!"

"Желео бих да ми кажете неко душекорисно слово."

"Не бих ти рекао", казао је он, "али како видим да си духовник ипак ћу ти рећи. Дакле, слушај! Годинама сам се мучио поред страшне жене коју сам узео и која ми није давала ни тренутка мира. То је тиранија, чедо моје, велика тиранија."

"Ко је та жена, старче?"

"Која би друга била ако не гордост?! Нисам знао како да се спасем и како да се разведем од ње", рекао је с уздахом и наставио рукоделије у својој пустињској каливији".

+++

" Пре него што је дошао на васељенски престо, Свети Нифон, патријарх константинопољски, био је искушеник у манастиру Дионисијату. Након што је много година напасао Цркву Христову, одрекао се патријаршијског трона и одлучио да се врати на "место свог покајања", односно у свој манастир, не откривајући при том свој идентитет.

Када је стигао у Дионисијат, рекао је да се зове Николај и да жели да се замонаши. Игуман га је упозорио на манастирски обичај да се почетницима даје задатак да чувају манастирске животиње. Светитељ је то радосно прихватио и остао изван манастира, у штали, где се бринуо за мазге. Хранио их је, појио и чистио. Поседовао је недостижно стрпљење и издржљивост.

Манастирски монаси су запазили да сваке ноћи из штале излази пламени стуб и да се уздиже према небу. О томе су известили игумана, који је преклињао Бога да му открије каква је то натприродна појава. И заиста, Бог је одмах открио игуману да је онај којег је одредио да брине о животињама и да доноси дрва из шуме, васељенски патријарх Нифон, некадашњи сабрат овог манастира.

Оне ноћи, кад је доживео ово откровење, игуман се задивио великом светитељевом смирењу. Позвао је свештенике и ђаконе да обуку своја одејанија, а монахе да узму рипиде, кандила и тамјан. Ова свечана литија очекивала је да се светитељ врати из шуме, одакле су животиње вукле дрва. Светитељ је, као истински подвижник, био одевен у стару расу, неочешљан и прашњав.

Кад су га угледали, сви су пали на колена, тражећи његов благослов и говорећи: "Доста је било твог понижења, патријарху наш! Уђи у свој манастир и узми пастирски штап који ти припада, како би све нас напасао на пашњацима спасења!"

Преподобни отац наш Нифон, патријарх константинопољски, каже:

"Онај ко стекне смирење, гради кућу на чврстој стени, а то је Христос. Онај ко је егоистичан и верује да је задобио врлине, лишен је сваке врлине и преиспуњен је заблудама, и он васцело своје здање подиже на песку гордости. Смирење ће укрепити сваку врлину и човек који га поседује биће просветљен. У супротном, луциферски егоизам избрисаће сваки траг доброте и довести до скамењености ума. Егоистичан човек је у целини обузет тамом, сагласно Светом Писму које каже: Бог се Гордима противи а смиренима даје благодат (Пр з, 34 и 1 Пт.5,5)."

4rp00z.jpg

"Породицу сматрам основом људске заједнице и незаменљивом за духовни развој човека. У породици се чува вера предака, држи се до основних духовних вредности, које нас воде кроз живот; породица је извор љубави, у њој се учимо дужности, жртвовању, заједничком подношењу невоља, као и подели радости. Породица нам ствара осећање да смо заједно у свему и кад одемо из својих кућа, куда нас живот води. Породица је "мала Црква". Њених светиња и обичаја ко се држи, тај не може залутати у овом отуђеном, испражњеном, посувраћеном свету."

Патријарх српски Павле

" Један подвижник је рекао:

"Сигурно путовање (у вечност) обезбеђују нам подвиг (борба), усрдност, осећање недостојности пред Богом, нада (духовни кисеоник), утеха и поуздање. То неће учинити ни несреће, ни изнуђена послушност, ни усиљена молитва, ни сузе, ни жалост, јер све то долази од ђавола. Да, морам плакати због својих грехова, али тако што ћу се уздати у љубав Божију. Међутим, нећу плакати зато што то жели ђаво, и нећу очајавати. Много пута се дешава да ђаво упропашћује човека очајањем и да бива победник. Живите као дете у очинском наручју. Наше поверење у Бога је непрестана молитва која доноси позитиван исход. Очајање долази од ђавола. Не говорите: 'шта ми се то догодило', него се у потпуности и с поверењем предајте Богу и уздајте се у Њега."

"Наше послушање не би требало да потиче од несреће или зато што смо се неким случајем замонашили. Старац или старица није цар Диоклецијан који издаје наређења. Напротив, требало би да будемо благодарни свом старцу или старици, јер нас наше послушање штити. Не би требало да им се супротстављамо или да показујемо непослушност."

Један старац је рекао:

"Није ме занимало мноштво ствари. Познајем нешто од светоотачких списа и трудим се... то је све. Оно што сам схватио јесте да за човека не постоји горчина. Уколико је сусретнете духовно, горчина постаје слатка."

"Много пута смо сусрели човека који је грешио, зажалио због тога и искрено се покајао. Патио је и исповедио се, а затим добио божанску утеху. Када човек не осети ту утеху, то значи да би требало да разуме да нешто није у реду са његовим стањем. Требало би да опет пође на исповест, а за њом ће уследити и утеха. Тако ћемо напредовати. Човек саучествује у патњама свог ближњег, моли се за њега и преклиње Бога да му помогне."

Tajna je u sadašnjosti; ako obratiš pažnju na sadašnjost, možeš je poboljšati. A ako poboljšaš sadašnjost,
biće bolje i ono što će ti se kasnije dogoditi. Zaboravi budućnost i živi svaki dan svog života prema poukama
Zakona i s verom da Bog brine o svojoj deci. Svaki dan nosi u sebi Večnost.

Paolo Koeljo

Nikodim Agiorit - "Nevidljiva borba" :

"...Можда се желиш трудити да постигнеш савршенство? Нека је благословена твоја намера. Али се већ на првим корацима припреми на труд, зној и борбу. Мораш све принети на жртву Богу и чинити једино Његову вољу. У самом себи наићи ћеш на многе жеље које траже да буду задовољене, без обзира да ли је то сагласно с Божјом вољом или није. Да би постигао циљ који си себи поставио, потребно је да већ у почетку подвига угушујеш своје жеље, а на крају да их сасвим погасиш. Да би у томе успео, мораш себи забрањивати зло и принуђавати себе на добро. Мораш се непрестано борити са собом и са свим што иде на руку твојим жељама, што их распирује и подржава. Припреми се за такву борбу и знај да се венац даје једино храбрим борцима.
Уколико је та борба тежа од сваке друге - јер кад устајемо против себе налазимо противника у самоме себи - утолико је победа славнија од свих осталих победа, и што је најважније, она је најугоднија Богу.
Ако желиш да из те борбе изађеш као победилац, неопходно је да се строго придржаваш ових правила:
1) Никада се и ни у чему не уздај у себе.
2) Имај у срцу увек чврсту наду на Бога.
3) Непрестано се подвизавај.
4) Непрекидно се моли...".

"

Старац Јосиф Исихаста – православне

кратке поуке: Ако си пао, устани!

Чедо моје, добио сам твоје писмо и видео у њему твоје неспокојство. Али не тугуј чедо моје. Не буди тако неспокојан. Ако си поново пао – поново устани.

Ти си призван на пут небески. Ништа није чудно, ако се онај који трчи понекад и спотакне. Само треба да у сваком тренутку има трпљење и покајање. Стога се покај кад год погрешиш, и не губи време. Колико оклеваш да затражиш опроштај, толико допушташ лукавом да у теби пусти корене. Не допусти му да те изнервира на твоју штету.

Дакле, не очајавај када падаш, него са усрђем устани и учини метанију, говорећи: Опрости ми, Христе мој, човек сам и слаб сам. Није те Бог напустио, како кажеш, али пошто је у теби још много световне гордости и много сујете, наш Христос допушта да грешиш и да падаш, да би свакодневно чувствено постао свестан своје немоћи, да би трпео оне који сагреше, да не би осуђивао своју браћу када погреше, и да би их укрепио.

Значи, колико год пута да паднеш, поново устани и затражи опроштај. Не скривај тескобу у свом срцу, јер су тескоба и чамотиња радост лукавога из којих се рађа много тога и од којих се душа испуњава горчином, док духовно расположење покајника говори: Сагреших, и опрости ми Оче, и на тај начин прогони тескобу. Зар ја, каже, нисам човек, и зар нисам слаб? Шта ја уопште могу да учиним? Заиста, чедо моје, то је тако. Имај храбрости. Човек стоји на својим ногама само онда, када дође благодат Божија. Ако нема благодати, непрестано се тетура и непрестано пада. И зато буди одважан, и не плаши се.

Видиш ли како је брат, о којем пишеш, претрпео искушење? И ти тако исто чини. Устрој у себи одважан начин размишљања пред долазећим искушењима. Она ће свакако доћи, јер су ти неопходна. Другачије се нећеш очистити. Остави то што ти говоре немар и чамотиња. Не плаши их се. Као што су, благодаћу Божијом, прошла она претх

одна, тако ће проћи и ова, чим заврше свој посао. Искушења су лекови и исцелитељске траве, које лече видљиве страсти и наше невидљиве ране.

Ти, дакле, имај трпљење, да би свакодневно био на добитку, да би сабирао награду, починак и радост у Царству Небеском. Доћи ће ноћ смрти, када више нико не може да дела. Зато пожури – јер времена је мало!

Нека ти ово буде познато – бољи је један дан победничког живота са венцима и наградама, него многе године проведене у нераду. Јер, један дан подвига (борбеСтарац Јосиф Исихаста – православне кратке поуке: Ако си пао, устани!

Elder Joseph the Hesychast) у познању и чувствовању душе, вреди колико и педесет година онога који се бори немарно и без познања.

Без борбе и проливања крви не очекуј ослобођење од страсти. Након преступа, на нашој земљи расте трње и чичак. Заповеђено нам је да их почупамо, али се они искорењују само са великим болом, раскрвареним рукама и многим уздасима. Зато плачи, проливај реке суза, и омекшаће земља срца твога. А када је земља натопљена, лако ћеш искоренити трње.

Истинољубље свима вама!".

Sa:
http://www.manastir.se/

"ЛОС АНЂЕЛЕС, 27. јуна - У Лос Анђелесу 25. јуна одржана је тридесет девета годишња церемонија уручења награда “Daytime Emmy Awards“ (Дневна премија Еми) , у оквиру које се награђују најбоље телевизијске емисије дневног програма у САД.

Међу награђенима је био познати холивудски глумац Џонатан Џексон, који је добио награду „Еми“, као најбољи глумац драмског серијала, за улогу у пројекту „Главна болница“( General Hospital).

Пошто је објављено име побједника, кад је Џексон изашао да добије награду, он је шокирао све присутне и милионе гледалаца који су гледали шоу преко ТВ екрана. Глумац се прекрстио и исповиједио вјеру у Свету Тројицу, а такође захвалио монасима Свете Горе „који се моле за читав свијет“.

Џонатан Џексон се родио у породици адвентиста, али прије двије године прешао је у православље заједно са својом породицом.

Према ријечима глумца „он је хтио бити са онима који не изговарају много ријечи, већ дају приоритет молитви“. „Љепоту православља може свако да осјети. Ако си по рођењу човјек друге традиције или припадаш другом менталитету, онда није најједноставније да пређеш у православље. Али онај ко има снаге да превазиђе себе, добиће праву радост и благослов“, глумчеве ријечи преноси „Водич кроз Свету Гору“.

Извор:
Православие.РУ/Светигора

http://svetigora.wordpress.com/2012/06/27/популарни-амерички-глумац-јавно-испо/

„Неки људи који живе као световњаци упитали су ме:
„Имамо жене и окружени смо житејским бригама, па како онда да водимо усамљенички живот?"
Одговорио сам им:
„Учините свако добро дело за које вам се укаже прилика; ни о коме немојте лоше говорити; ни од кога немојте украсти; никога немојте мрзети; немојте пропуштати службе Божје; никога немојте вређати; не нарушавајте породичну срећу другога човека и будите задовољни оним што вам могу пружити ваше сопствене жене. Ако се будете овако понашали, нећете бити далеко од Царства Небеског".

Свети Јован Лествичник

Када у вери љубави нема...

Још кад је био дете једном човеку бака је увек говорила:

- Дечко мој, ето, када велики порастеш и кад ти буде тешко на души – ти иди у храм, тамо ће ти увек бити боље.

Кад човек порасте, живот му постаде потпуно неподношљив. Сети се тада савета своје баке и пође у један храм.

И ту му неко приђе:

- Немој руке тако да држиш!

Друга дотрча:

- Немој ту да стојиш!

Трећа га помери:

- Не можеш тако да се облачиш!

Иза њега га опомињу:

-Не крстиш се како треба!

Тада му приђе једна жена и рече:

-Човече, боље је да изађеш из храма, да купиш себи књижицу о томе како овде треба да се понашаш, а онда дођи.

Изађе човек из храма, седе на клупу и горко заплака.

Одједном зачу глас:

- Дете моје, зашто плачеш?

Подиже човек своје уплакано лице и угледа Христа.

- Господе! Не пуштају ме у храм!, - рече.

Исус га загрли:

- Не плачи, они у храм ни Мене не пуштају.

'' Постоји само један грех, један једини. А то је крађа. Сваки други грех је нека врста крађе.....Када убијеш човека, крадеш живот" - рекао је Баба. "Крадеш право његове жене на мужа, отимаш његовој деци оца. Када слажеш, крадеш нечије право на истину. Када вараш, крадеш право на правду."

Халед Хосеини - "Ловац на змајеве"

"Тамјан је чудо Божије. Није довољно само проветравати просторију, треба је и окадити тамјаном. Јер неке отрове који остају у ваздуху, уништава само тамјан. И зла сила бежи када палимо тамјан."

Отац Тадеј

" Ljubav je od Boga, "jer je Bog ljubav"(1.Jn.4,8); "ko stekne ljubav , obrati se njome u Boga". Bog nema granica, stoga je i ljubav bezgranicna i ne zna za meru . Ko ljubi Bogom i u Bogu , podjednako ljubi sve bez razlike i za takvog coveka Sveti Isak Sirijski veli :" da je dostigao savrsenstvo " . Kao primer savrsene ljubavi , Sveti Isak navodi zelju Svetog Agatona : "Zeleo bih da nadjem gubavca , pa da uzmem telo njegovo , a dam mu svoje".

"Pomiri se sa sobom , pa ce se s tobom pomiriti nebi i zemlja".

Неки кујунџија сеђаше у дућану на тезги и кујући непрестано употребљаваше име Божје узалуд, или као клетву или као узречицу. А хаџија неки слушаше са улице и душа му се узмути. Па викну хаџија кујунџију, да изађе напоље. А кад кујунџија изађе, хаџија се сакри. Врати се кујунџија и настави ковати. Опет га викну хаџија, а кад кујунџија изађе, хаџија ћуташе и чињаше се невешт. Врати се кујунџија, мало срдит и настави ковати.

Опет га викну хаџија, а кад кујунџија изађе, хаџија опет ћуташе. Кујунџија, бесан од љутине, осори се на хаџију:

– Вичеш ли ти то мене, хаџијо и правиш шалу са мном кад ја имам пуне руке посла?

Одговори хаџија мирно:
– Заиста, у Бога су пуније руке посла, па си Га ти више пута узалудно викну но ја тебе. Ко има право више да се љути — Бог или ти, кујунџијо?

А кујунџија се застиди, врати се у дућан па подви ноге на тезги и језик у устима.

Нека вам, браћо, име Божје непрестано трепери, као кандило, у души, у мислима и у срцу, но нека се не диже до врха језика без важног и свечаног тренутка.

О пречудно име Божје, како си моћно, како си лепо, како си слатко! Нека би умукла уста моја занавек, ако би те изговорила немарно, водено и узалудно.

"Свeти Нектарије Егински: О љубави

Sveti Nektarije Eginski

Старајте се да имете љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других. Дајте Богу читаво срце ваше, да бисте остали у љубави. “Ко пребива у љубави, у Богу пребива и Бог у њему” (I Јн. 4,16). Дужни сте да имате велику пажњу у међусобним односима и да поштујете један другога као свештена лица, као иконе Бога. Не гледајте никада на тело или на лепоту његову, него на душу. Пазите на осећање љубави, зато ако се срце не загрева чистом молитвом, љубав је у опасности да постане телесна и неприродна; у опасности је да помрачи ум и да сагори срце.

Треба да се испитујете свакодневно јер можда љубав наша не истиче из свеже заједничке наше љубави према Христу; можда не извире из пуноће наше љубави према Господу. Онај који бди да би сачувао чисту љубав, сачуваће се од замки Лукавога који покушава мало-помало да преобрати хришћанску љубав у љубав заједничку и сентименталну".

Прича о ципелама патријарха Павлa
У свештеничким круговима дуго ће се препричавати како је Патријар Павле имао лепе ципеле – лаке, удобне и беспрекорно сјајне.

Блаженопочивши патријарх Павле био је познат по својој скромности. Мало ко зна анегдоту о томе како су настале његове ципеле, у којима је увек пешачио. Поготово је био занимљив податак да је сам водио бригу о својој обући, а прича коју вам доносимо сигурно ће вас подсетити зашто је носио надимак “свети сиромах”.

Гојко Стојчевић, слабачки дечак из села Кућанци, који је рано остао без родитеља, превалио је велики духовни пут да би 1990. године постао 44. врховни поглавар Српске православне цркве.

У свештеничким круговима дуго ће се препричавати како је патријарх Павле имао лепе ципеле – лаке, удобне и беспрекорно сјајне.

- Јесте – осмехивао се патријарх Павле када су га питали за ципеле. – Удобне су, могу у њима дуго да пешачим.

- Где сте их купили?

- Ех, купио! – рекао и одмахнуо руком као да је ставио тачку на разговор.

А иза ових ципела стоји мало необична прича: ципеле, у ствари, некад биле женске чизме – нашао их патријарх, бачене, близу куће своје сестре. Загледао их, превртао, видео да су старе и очуване. После неколико дана у својој малој радионици начинио је себи добре ципеле.

Патријарх Павле је био веома цењен због своје скромности и мудрости. Није му било испод части да шије или да поправља прозоре. Сећање на овог необичног, благог човека, који је био истовремено и интелектуалац и занатлија, остало је живо и пет година након његове смрти.

Док су многи куповали луксузне аутомобиле, он је свуда ишао пешке или јавним градским превозом. И то у ципелама које је сам правио, али и поправљао.

Прича каже да га је обућарском занату научио неки човек који је поправљао ципеле у близини Патријаршије, а неки кажу да је занат “пенџетирања ђона” научио у манастирима.

Једног дана је видео возача испред патријаршије како мења гуму и затражио да му позајми парче од гуме коју је човек намеравао да баци. Од те гуме је изрезао калуп и тако закрпио своје ципеле.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back