Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bog, stvorivši nas bez nas, odredio je da nas spase, no ne bez naše volje.

(Filaret Moskovski)

Uteha blagodati ponekad ostavlja i napušta i onoga koji pobozno, pa ĉak i isposniĉki, zivi; ali to nije gubitak blagodati, te se ne treba ni uznemirivati. Blagodat nikada ne ostavlja onoga koji veruje, već sakrivši se, ostavlja u njemu samo mesto radi većih podviga njegove vere i trpljenja.

(Shimonah Partenije)

Сачувајмо верност Истинској Цркви

averkije01.jpg

Браћо и сестре! Може бити да је близу дан и час када ће бити потребно да у овом, такозваном „слободном“, свету, како бисмо спасили чистоту своје истините православне вере и Цркве, и ми сиђемо у катакомбе. Не дозволимо да се преластимо ђаволском лажју, тим дејством лажи која већ тријумфује у целоме свету, како је о томе прорицао Свети Апостол Павле, говорећи да ће доћи време у којем ће људи веровати лажи (2. Сол. 2,11). Будимо чврсти и непоколебиви у исповедању чисте и неповређене вере Христове, сачувајмо верност истинској Цркви, имајући стално на уму упозоравајуће речи Светога Апостола, које смо и данас слушали на Божанственој Литургији: Пазите добро како живите!(Еф. 5,15). Амин.

+свети Аверкије Џорданвилски+

Poprište duhovne borbe svakog čoveka jeste, pre svega, njegovo vlastito srce.

Prepodobni Otac Siluan Atonski

Gospod sve neizrecivo ljubi. On zna ciljeve svemu i rokove svemu. Radi nekog budućeg dobra On je dopustio ovo stradanje. Ja to ne mogu shvatiti ni prekratiti. Ostaje mi samo molitva i ljubav.

Prepodobni Otac Siluan Atonski

Само је један Бог истинити Бог. Бог је дух, неограничен, непроменљив, недостижан, вечан, беспочетан и бескрајан. Бог је савршено свет, савршено добар, савршено праведан, савршено истинит, савршено слободан, премудар, свемогућ, премилостив, свуда присутан, свезнајући и сам себи довољан.

Видим сине земљу нашу распету
измећу четири оцила
на којима вук зубе оштри
вук се над њу надноси
и огледа љутито
у зеленим њеним очима
искре се оцила
стварају му златокруг за златокругом
око лепе главе.
Четири ће оцила знати сине
оштри ли вук зубе за њу распету
или за оне који су је распели.

Васко Попа

Онај који се искрено предао вољи Божјој, много се не брине о будућности својој, ма колико му мрачан изгледао хоризонт његова живота. "Све је од Бога - говори он у себи - све је мудро, све је ради користи наше. Шта ће бити, то ће и бити; а биће оно што Бог да. Шта хоће Бог мој, то и ја хоћу."

Свака ствар изражава собом мисао Божју. А мисао Божја савршена је и пуна, отуда и свака твар по своме виду и роду садржи у себи савршенство и пуноћу. Додуше, ми називамо неке од твари гаднима, ружнима, али то чинимо по лошој навици. А то је врло глупо. Продри мислима, расмотри организам тих по изгледу ружних твари - створова, и ти ћеш се зачудити њиховом чудном устројству. Шта више, може се рећи: што је и ништавнији, што је једва за очи примјетнији какав гмизавац или инсекат, тим више он у себи има савршенства. Ми мало знамо природу те с тога о њој тако површно и судимо. Но када се вели: диван си Ти Господе и чудна су дјела твоја, то је за то тако речено, што је свака твар у своме роду савршена, да се свака од њих налази у тијесно вези са осталим створењима и створена је за извјестан неопходан циљ. (Инокентије, архиеп. Херсонски).

Један старац испосник близу Александрије, окружен руљом невјерника, био је подвргнут са њихове стране не само грђењу, но и батинама и исмијавању. Они су му говорили: "Шта је ваш Христос којега почитујете тако необично, чудесно учинио"? - "То што се ја не узбуђујем и не осјећам се увријеђен тиме, па и већим увредама, ако би их ми нанијели", одговорио је старац. (Ава Хермон).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back