Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Svašta sam ovde pročitao, a najiteresantnije od svega je činjenica da većina ovde govori tuđe reči, oslanja se na tuđu mudrost, divi se tuđoj svetosti, ... kao da Bog svakome od nas nije dao mogućnost da sve to bude naše - moje.
Jakov, pisaca jedne od poslanica Novog zaveta, napisao je u svojoj poslanici da svako onaj kome nedostaje mudrosti traži od Boga i daće mu se. Naša odgovornost pred Bogom je da tražimo to što nam nedostaje, ali ne tako što ćemo je kopirati od raznih "otaca", "duhovnika", "isposnika" itd. već što ćemo sami u svoj život ugraditi Božansku mudrost koje će biti vodstvo za naše puteve.
Hrist nam je rekao da smo "so i svetlo", ne da ćemo imati so i svetlo, već da to jesmo. Nama nisu potrebne mudrosne luči da nam svetle u životu već mi sami moramo da postanemo luči koje će goreti silom Duha Svetoga.
Sve dok se to ne desi bićemo samo gomila koja se divi "svecima"; nespremni, uplašeni i nesigurni da stanemo pred jedinog Oca, Gospoda i Stvoritelja našeg, Boga Svevišnjeg. Isus nas, naime, nije otkupio, da bismo se divili dobrima već da bismo sami postali najbolji.

Svašta sam ovde pročitao, a najiteresantnije od svega je činjenica da većina ovde govori tuđe reči, oslanja se na tuđu mudrost, divi se tuđoj svetosti, ... kao da Bog svakome od nas nije dao mogućnost da sve to bude naše - moje.
Jakov, pisaca jedne od poslanica Novog zaveta, napisao je u svojoj poslanici da svako onaj kome nedostaje mudrosti traži od Boga i daće mu se. Naša odgovornost pred Bogom je da tražimo to što nam nedostaje, ali ne tako što ćemo je kopirati od raznih "otaca", "duhovnika", "isposnika" itd. već što ćemo sami u svoj život ugraditi Božansku mudrost koje će biti vodstvo za naše puteve.
Hrist nam je rekao da smo "so i svetlo", ne da ćemo imati so i svetlo, već da to jesmo. Nama nisu potrebne mudrosne luči da nam svetle u životu već mi sami moramo da postanemo luči koje će goreti silom Duha Svetoga.
Sve dok se to ne desi bićemo samo gomila koja se divi "svecima"; nespremni, uplašeni i nesigurni da stanemo pred jedinog Oca, Gospoda i Stvoritelja našeg, Boga Svevišnjeg. Isus nas, naime, nije otkupio, da bismo se divili dobrima već da bismo sami postali najbolji.

:tick:

Medjutim, neskromno je nekako sam svoje "mudrosti prosipati". Mozda nekog mogu da navedu na pogresan put?

Ovako je, prosto "sigurnije", a i verujem da je svaka od tih po(r)uka bar malo ugradjena u onog koji je pise. ;)

Ja sam siguran da jeste. Božija Reč i Božija mudrost uvek nađu mesta i nikad nisu bez ploda. Ipak, Bog nas nije pozvao u "sigurnost" već u avanturu. Pročitaj samo Dela apostolska i vidćeš.

Mudrost je dobra ako je život potvrđuje, ako je samo reč ona je samo ispraznost. Zato je lakše tuđu mudrost govoriti jer po njoj ne moram živeti.

Pa ne moramo da živimo mudro, možemo da živimo nemudro. Ali, ali kako god da živimo naš život biće naša odgovornost. Istina je da smo se promenili i da ne živimo kao oni pre 2000 godina, ali ipak, mi kao i oni, sami trasiramo put kojim moramo da prođemo. Zavisno od odluka onda smo uspešni ili neuspešni. Zato nam je i potrebna naša mudrost. Hvala Bogu pa imamo generacije pre sebe koje su nam ostavile primer svog života, tako da mudrost koju mi primamo možemo da uporedimo sa njima. ...

"А ја вам кажем да ће за сваку празну реч коју кажу људи, дати одговор у дан страшног суда."
Matej 12:36
"Боље је остати сам него бити са насилницима.Боље је бити с добрим људима него бити сам.Подучавати оноg ко жели да научи боље је него ћутати.Ћутати је боље од празног говора."
Хадиси

:tick:

Medjutim, neskromno je nekako sam svoje "mudrosti prosipati". Mozda nekog mogu da navedu na pogresan put?

Ovako je, prosto "sigurnije", a i verujem da je svaka od tih po(r)uka bar malo ugradjena u onog koji je pise. ;)

Ви очекујете од мене реч. Чију реч?

Пазимо да се не преваримо и ја и ви. Ја ћу се преварити ако вам предложим моју реч а не Божју. Ви ћете се преварити ако очекујете од мене моју реч а не Божју.
Шта је човек да би његова реч вредила? Као цвет што ниче па се откида. Бјежи као сјенка и не остаје (Јов. 14, 1), каже се у Светом писму. Па кад је човек по себи такво ништавило, како ли је тек реч његова. Кад је трска јевтина, како ли тек шуштање трске. Ако сам ја слуга Господњи, онда оно што ја предлажем не предлажем од себе него од свог господара. И ако нешто говорим, говорим не од себе, јер сам слуга, него од свог господара.

Неразумно би било заиста од вас да од мене очекујете моје речи, а лудо од мене да вам ја говорим моје речи.

+свети Николај Велимировић+

Бог се креће сталожено,полако и беспрекорно организовано.Једини, мудро одабран, ритам живота је онај којим се креће Бог,јер ако ви идете једном брзином, а Бог другом, уништавате себе.Он је смирен, а исти мир је понуђен и нама: "Мир вам остављам, мир свој дајем вам."

Нико себе не може да сматра за сасвим достојног причесника. Умирење сви проналазе у милости Божијој... Господ љуби оне који се причешћују, и милостиво снисходи њиховим недостацима када је у питању потребно расположење душе. А затим ће и само причешће мало-помало исправити ове недостатке (свети Теофан Затворник).

"Господе, избави ме од сваког незнања и заборавности, и малодушности, и окамењене неосетљивости!"

"Господе, усади у мене корен добара, страх Твој у срце моје!"

св. Јован Златоусти

У свакоме човеку, браћо, има толико зле воље, да се на њему може сазидати Пакао, и толико добре воље, да се на њему може сазидати Небо. Непријатељ признаје код непријатеља оно прво, мајка познаје код сина ово друго.
Свети владика Николај

Страсни следбеници добра могу се обратити у страсне следбенике зла, и страсни следбеници зла могу се обратити у страсне следбенике добра, но индиферентни су безбојно стадо, које лежи и прежива између коза и оваца
Свети Николај Велимировић

"Чистота је простота, незлобивост и савршена неокаљаност душе. Чистота је врлина превасходне вредности, плод хришћанског савршенства. Чисти дан и ноћ испитује вољу Божју и шта је часно, благоугодно и савршено творити. Он испитује свој живот, истражује дубине свога срца и ништа не трпи у њему што се противи моралном закону. Сваку лукаву жељу одбацује и сваку њену страст изгони. Ништа мрачно не дозвољава у срцу и све жуди светло и озарено светлошћу. Његова је жеља увек оно што је часно и он постојано истрајава у искушењима и невољама. Његове су чежње свете. Његова света љубав пружа се ка свима и ништа је не може охладити. Он твори добро и љуби истину и правду. Увек тражи мир и ревносно се бори за његову победу. Увек чини колико може да буде Царство Божје на земљи. Чист је човек помоћу Божјом победио страсти душе и духа свога и у души му се зацарио мир. Чист је украсио своју нарав и сагледао себе. Чист је сладак, медоточан, облагодаћен. Разум, свест, расудност, разборитост, стид, целомудреност, уздржање, незлопамтивост, кротост, дуготрпљење, честитост и благост обасјали су образ његовог лика, јер је свака врлина на њему танано уцртала своју љупкост. Милосрдност и човекољубље човека чистог пројављују се као облагодаћеност и хитрост да се свакоме добро чини, а појавом му одише благородност. Чист је постао икона Божја, сачувавши заповест коју је Господ ученицима Својим дао: Будите мудри као змије и чисти као голубови. Блажен је такав човек!"

Свети Нектарије Егински

"Да бисмо заиста били православни верници, морамо да одбацимо највећу лаж безбожне пропаганде, ону лаж да је смрт природна." Епископ Будимски др. Данило (Крстић);

„Не уводи сваког човека у дом свој!“ (Сирах. 11:29)

„Хришћанство је љубав, Хришћанство је такође и бол. Хришћанство је љубав произашла из бола.“ Јеромонах Саватије Бастовој

„Ко влада својим чулима, влада читавим светом.“ Преподобни Симеон Нови Богослов

"Вера чини више од самог исцељивања болести: она даје човеку могућност да буде срећан у самим страдањима и болестима." Архимандрит Рафаил Карелин

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back