Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Јер не смемо себе мешати или се поредити с другима који хвале сами себе; али кад сами по себи себе мере и пореде сами себе са собом, не разумевају.
друга Кор. 10.12

Иако смо ми као чланови старе Источне цркве снисходљиви према сваком људском бићу, нама је строго забрањено да упоређујемо од Бога нам предану откривену истину са религијама и философијама које су створили људи.
Sveti NIkolaj Velimirovic

Главни узрок узнемирености је подозрење према ближњима и недостатак самоукоревања; а ђаво у таквој ситуацији може да подигне још већу буру немира.

+свети Макарије Оптински+

Више о узнемирењу, на следећем линку:

http://predanje-ms.blogspot.com/2010/08/blog-post.html

Правилна љубав према ближњем састоји се у испуњавању јеванђелских заповести у односу на њега, а никако у испуњавању прохтева ближњег, нити у деловању према нагонима палог срца, према рачуну и схватањима лажно названог разума. Испуњавање јеванђелских заповести у односу на људе њима је углавном несхватљиво и не прија им: они траже и захтевају да се испуњава њихова воља, да се удовољава њиховим страстима. To они називају љубављу, и ту љубав, испуњену лицемерјем, лукавством и обманом синови света приносе онима који су им потребни за њихово земаљско, телесно напредовање. Ту неправилну љубав, то изопачење љубави, ту мржњу прикривену маском љубави, Свето Писмо назива човекоугађањем. Човекоугађањем се уништава не само љубав према Богу, него чак и сећање на Бога. Бог разасу кости човекоугодника (Пс. 52,7) сву силу душе, без чега не може бити непоколебива ни једна добродетељ. Јер кад бих још људима угађао, не бих био слуга Христов вели апостол (Гал. 1,10). 4. 260

//www.svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/EnciklopedijaSpasenja/Enciklopedija27.htm#09

Lepo je to, ali zar bas ne treba izgarati za bliznjega, sa svim njegovim manama?

Jer sta ako bliznji ima mnogo mana?

Sta ako je nemoguce dopreti do njega poukama?

Ostaviti ga da propada u zabludama?

Lepo je to, ali zar bas ne treba izgarati za bliznjega, sa svim njegovim manama?

Jer sta ako bliznji ima mnogo mana?

Sta ako je nemoguce dopreti do njega poukama?

Ostaviti ga da propada u zabludama?

Треба.Али не треба волети више неког ко има рецимо везе за налажење посла него неког ко не може у том односно налажењу посла да ти помогне.

"Чини добро према људима не гледајући на њихову доброту или злобу.Чини добро другима да то буде сметња њиховој злоби."
"Све док не будете имали своју веру, нећете приспети до Божјег царства.Све док не будете волели једни друге, нећете постићи оно што желите."

Jednom drugom prilikom, u zimsko doba, deca su se igrala u blizini Patrijaršije. Bio je izuzetno hladan i vetrovit dan, a patrijarh je prolazeći tuda decu pozvao da se sklone od košave i uđu u Patrijaršiju na sokić. Sva deca osim jednog dečaka pojurila su za patrijarhom, samo se jedan zadržao na stepeništu ispred vrata. Patrijarh ga je upitao zašto ne ulazi, a dečak je rekao: "Ja ne mogu, nisam kršten."
Patrijarh mu je na to odgovorio: "Samo ti uđi, sinko. To su novotarije da se deca krste kad se rode. Nekada su se momci krstili pred vojsku, kad su zreli i znaju šta žele. Ako i ti to budeš hteo kad odrasteš, evo, ja ću te krstiti. A sad uđi slobodno."

O Patrijarhu Pavlu

jednom prilikom sam prolazio pored patrijarsije koja mi je u komsiluku i videh gomilu svestenika koja je gledala negde uvis. na krovi je pok. patrijarh u svojim solidnim osamdestim ako se ne varam, kuckao i namestao crepove koji su se raskantali posle nevremena koje zahvatilo bg, dok su se njegovi sluzbenici sa zemlje krstili i molili boga da taj svetac ne padne medju njih... sta sam sad rekao nemam pojma, ali ima logike cak i u iracionalnom. jedan je svetac, dok je gomila samo gomila.

Idući u crkvu na Banovom brdu usred leta bio je uporan da se koristi autobus. Kad je njegov pratilac potegao argument da je vrućina, da su autobusi "prepuni razgolićenog ženskog sveta koji ide na plažu na Adu Ciganliju" i da nije zgodno, patrijarh nije popustio:"Znate, svako vidi ono što želi."

O Patrijarhu Pavlu

Строго пази на себе, како би мрзео свако славољубље, сваку жудњу за славом, чашћу и похвалама од људи, како би одбацио сваку тежњу да себе сматраш за некога (ко је достојан) – на пример: да си достигао добродетељи, да си бољи од других или (по доброти) раван другима; тога треба да се плашиш као велике смрти, као пропасти душе и вечне казне.

Ava Amon!:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back