Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ljudi su inače svesniji svrhe svog postojanja...pred kraj...a to što je rekao može da se shvati dvosmisleno...meni ne zvuči kao potiranje ovih stihova, možda tebi tako zvuči....jer želiš da čuješ pokajanje...:lol:
Izem ti životno iskustvo bez grešaka, počinjenih grehova, uspona i padova...kome još treba tako nešto?
Monotono životarenje, vođeno svakodnevnim podsećanjem da budemo dobri i krotki...jer će nam se to tamo negde, možda isplatiti...a ja vas pitam šta će mi život posle smrti...ako živiš, živi do kraja, uzmi sve od života...y**o ti život kad te neko stalno opominje: pazi, to ne valja, pazi, to je greh,pazi, to ne smeš. pazi, gorećeš u paklu zbog toga...ubija i volju i želju za životom...tako da potpuno razumem...potisnuti nagoni, bilo koje vrste se ispoljavaju ovakvim frustracijama...vama svest ubija duh....

па јел те спречава неко да узмеш све што ти живот пружа?

Ljudi su inače svesniji svrhe svog postojanja...pred kraj...a to što je rekao može da se shvati dvosmisleno...meni ne zvuči kao potiranje ovih stihova, možda tebi tako zvuči....jer želiš da čuješ pokajanje...:lol:
Izem ti životno iskustvo bez grešaka, počinjenih grehova, uspona i padova...kome još treba tako nešto?
Monotono životarenje, vođeno svakodnevnim podsećanjem da budemo dobri i krotki...jer će nam se to tamo negde, možda isplatiti...a ja vas pitam šta će mi život posle smrti...ako živiš, živi do kraja, uzmi sve od života...y**o ti život kad te neko stalno opominje: pazi, to ne valja, pazi, to je greh,pazi, to ne smeš. pazi, gorećeš u paklu zbog toga...ubija i volju i želju za životom...tako da potpuno razumem...potisnuti nagoni, bilo koje vrste se ispoljavaju ovakvim frustracijama...vama svest ubija duh....

Šta je svrha postojanja?

Koji su to počinjeni grijehovi?

Kakav je to život pošlje smrti?

Šta znači to uzmi sve od života? Znači li to uzmi drogu, alkohol, tuđu ženu, svaku koja ti pod ruku padne, ubij, kradi?

Šta je svrha postojanja?

Kako za koga...verujem da se menja, vremenom, sa godinama...iskustvom.
Za mene lično...mrzi me da pišem ponovo, ovo je sa teme Svrha života:
kvalitetno živeti, u skladu sa svojim mogućnostima...i okolnostima, iskoristiti sve što nam se pruži,davati i uzimati, ne kociti se nekim glupim predrasudama, socijalnim, moralnim, kako god...ne mogu da izdvojim jednu stvar...mislim da je sve to individualno.
Ne cenim materijalno....prvo što mi pada na pamet su deca, ljubav...ima još.
Ne upasti u kolotečinu svakodnevice, ovo je teško, ali moguce...shvaticemo je najverovatnije kad nam Smrt pokuca na vrata...
Zato mislim da treba živeti, ne vegetirati,menjati sve što ne valja...dok ne bude prekasno.

Koji su to počinjeni grijehovi?

Opet, kako za koga...možda nije za mene i za tebe definicija greha ista...
ja sam pomalo flexibilna po tom pitanju, ne osuđujem, mada nisam ni nešto grešna, uobičajene sitnice. :lol:

Kakav je to život pošlje smrti?

Verujem da ga nema.

Šta znači to uzmi sve od života? Znači li to uzmi drogu, alkohol, tuđu ženu, svaku koja ti pod ruku padne, ubij, kradi?

Znači, uzeti sve što želiš da se ne bi kasnije kajao...znači imati hrabrosti da menjaš sebe, da menjaš svoj život, nikada ne zapasti u učmalost...
Ja, lično, volim izazov, volim rizik, to me pokreće, na neki način ispunjava, ne mislim da je to greh...samo treba imati neku granicu u svemu što radiš.
Ne ići u krajnosti, ali nikako ne tapkati u sredini, ništa gore od toga nema.:)

drogu nikada nisam probala (čak ni travu)...
ne pijem (jako retko) ...
ne jurim tuđe muškarce, takvi me ne zanimaju, samo oni koji su "svoji" ma kako ovo shvatili... :)
ne ubijam...
ne kradem...a opet sam zadovoljna, zamisli.

Nije strah... Osećaj krivice je u pitanju.
Vernici se od malena uče da su oni tu nešto sigurno zgrešili, ako nisu oni, zgrešili su njihovi roditelji ili bar Adam i Eva.
E, zato je batinanje tako omiljeno i uobičajeno, kao što smo videli, u verskim familijama, gde i batinaši i žrtve smatraju da je stvar u redu, bez obzira mogu li dokučiti uzrok.
A ovo se preliva na čitavu ličnost, pa prosečan rišćanin ni ne može da uživa, jer zna da je na neki mutan način kriv i da će mu to uživanje izaći na nos.
Uslovljen refleks. :mrgreen:

Generalizacija je majka Mara svih zabluda.
Da je isključivo u vernike usađen strah od smrti ili osećaj (determinisane) krivice, onda bi to značilo da ateisti uopšte nemaju strah od smrti ili osećaj krivice - a nije baš tako. Mnogi ateisti i te kako strahuju od prolaznosti ali taj strah kompenzuju na drugi način. Takođe, mnogi vernici nisu opterećeni ni strahom, ni krivicom.
Nije li podela na vernike i ateiste u osnovi podela na idealiste i racionaliste?

Da je isključivo u vernike usađen strah od smrti ili osećaj (determinisane) krivice, onda bi to značilo da ateisti uopšte nemaju strah od smrti ili osećaj krivice - a nije baš tako. Mnogi ateisti i te kako strahuju od prolaznosti ali taj strah kompenzuju na drugi način. Takođe, mnogi vernici nisu opterećeni ni strahom, ni krivicom.
Nije li podela na vernike i ateiste u osnovi podela na idealiste i racionaliste?

Али дешава се да атеисти који су много држали до свог изгледа кад већ доста зађу у треће доба и виде како и последњи остаци некадашњег прихватљивог изгледа нестане,а и свесни скоре смрти просто оду у неку врсту лудила.То не говром ја већ је то рекао један наш психијатар који је својевренено то рекао на једној од београдскох телевизија.

Али дешава се да атеисти који су много држали до свог изгледа кад већ доста зађу у треће доба и виде како и последњи остаци некадашњег прихватљивог изгледа нестане,а и свесни скоре смрти просто оду у неку врсту лудила.То не говром ја већ је то рекао један наш психијатар који је својевренено то рекао на једној од београдскох телевизија.

U stvari, ti hoćeš da kažeš da ateisti više vrednuju i neguju fizičku lepotu od duha. :lol:

Односно оно што се сматра под физичком лепотом.Али не сви.Неки да,али има неких који и ненегују.Ја сам само споменуо ту поменуту појаву међу појединим припадницима тих који тако гледају на свет.
Наравно ту има и физичких чинилаца као што су неисправна исхрана и слично.Који доводе људе у такозвано старачко лудило.

Rekao bih da je istina mnogo jednostavnija. Naučio sam da su rešenja bilo kakvih problema na dohvat ruke, mi smo ti koji komplikujemo i prreterujemo. Panika je najveći neprijatelj rešenju problema, zatim strah, posle toga dolazi ponos, kompleksi raznih vrednosti...

Govorim iz iskustva! Uvek sam zavideo i zavidim ljudima koji kontrolišu paniku i strah.

све ово горе :ok:

није

јер када не би зано да си добра особа, протумачио бих да си мислила да је верник генерално нерационалан само зато што верује у НЕШТО или НЕКОГ.

зар верник не може бити разуман?

зар атеисти немају циљеве у животу, жељу за врхунац среће?

Nije u pitanju nikakva generalizacija. Govorio sam samo o rišćanstvu.
Osnovna stvar koju veroučitelj treba da uradi, ukoliko se razume u svoj posao, jeste da žrtva postane svesna da je kriva i grešna. Ljudima sa osećajem krivice, pogotovo ako je ta krivica apstraktna, nedokučiva i neshvatljiva (a time večna i nepopravljiva), veoma je lako vladati, kršiti im slobodnu volju i svaki zametak razmišljanja. Takvima ostane samo da se nadaju da će njihove velike nedokučive grehove taj bog ipak oprostiti.

Ne znam kako bi to odavde proizilazilo da ateisti nemaju strah od smrti ili osećaj krivice. Ova osećanja mogu nastati na mnoge načine, ali svakako ne samo na osnovu religijskog opredeljenja.

Vernici koji nisu opterećeni (aj da kažemo koji ne nose) osećaj krivice svakako nisu vernici u smislu koji bi prihvatile zvanične rišćanske crkve. Ovakvi se proglašavaju gordim i umišljenima, a to je već greh sam po sebi. :mrgreen:

Verovatno bi podela na idealiste i racionaliste mogla da ostane. Ja ipak to vidim kao razliku između ljudi koji su pobeđeni i zauzdani i onih koji su prihvatili da odrastu i preuzmu odgovornost. :)

Senilna demencija nije rezervisana samo za ateiste. :hahaha:

Senilna demencija nije rezervisana samo za ateiste. :hahaha:

Али је више вероватна.Посна храна је потврђена као здрава.Односно да они који уносе више по здравље корисних намирница.Међу којима су оне биљног порекла имају мању вероватноћу да оболе од деменције.Али ја нисам говрио о деменцији него лудилу.Али зази пошто си ти углавном неозбиљан саговорник.Па боље да неку даљу расправу човек и неводи са тобом.

Razuman da...i suviše....ali u okviru svoje vere...ako ,recimo, zanemariš veru, racio ostaje, ali imaš malo drugačije poglede na život....sam si...koliko je zastrašujuće, toliko može da bude i oslobađajuće, nema okova u glavi.

Svi imaju ciljeve u životu...većina ljudi ne zna šta hoće, neki nisu svesni svojih ni mogućnosti...jer sve što postigneš svojom pameću, možeš da upropastiš svojim temperamentom... :lol:

Ja ne znam šta je za tebe vrhunac sreće...ja ga nemam, niti težim nekom vrhuncu, jer onda nema dalje...kraj.

Али је више вероватна.Посна храна је потврђена као здрава.Односно да они који уносе више по здравље корисних намирница.Међу којима су оне биљног порекла имају мању вероватноћу да оболе од деменције.Али ја нисам говрио о деменцији него лудилу.Али зази пошто си ти углавном неозбиљан саговорник.Па боље да неку даљу расправу човек и неводи са тобом.

Pa demencija je jedan od znakova starosti....
Ti ne znaš o čemu govoriš...kakvo ludilo...možda panika, probudiš se sa 40god, pogledaš u ogledalo i shvatiš da stariš...ma horor. :lol:

Razuman da...i suviše....ali u okviru svoje vere...ako ,recimo, zanemariš veru, racio ostaje, ali imaš malo drugačije poglede na život....sam si...koliko je zastrašujuće, toliko može da bude i oslobađajuće, nema okova u glavi.

Svi imaju ciljeve u životu...većina ljudi ne zna šta hoće, neki nisu svesni svojih ni mogućnosti...jer sve što postigneš svojom pameću, možeš da upropastiš svojim temperamentom... :lol:

Ja ne znam šta je za tebe vrhunac sreće...ja ga nemam, niti težim nekom vrhuncu, jer onda nema dalje...kraj.

ти си била верник?

ти си била верник?

Da...na neki način, radila sam sve što se očekivalo od mene, poštujem veru i tradiciju i sada...ali, kada sam sama počela da vagam i merim, vidim da nisam nikada ni bila pravi vernik...i ništa se bitno nije promenilo...veruj mi.
Radim iste stvari koje sam celog života radila,nisam ni bolja, ni gora, nema to veze sa verom, takav mi je karakter...da ne misliš da se bivši vernik ponaša kao pas pušten sa lanca, to nije tačno.
Ne oslanjam se ni na koga, ako pogrešim, samo ja snosim odgovornost za to...i niko nije merodavan da mi sudi.

Stari, mentalno oboleli ljudi su isključivo ateisti? Njihovo ludilo dolazi iz neprihvatanja prolaznosti lepote? :roll:
Samsone, ja nisam više mlada a ni lepa ... ali, bogami, još nisam poludela. Moji vršnjaci iz okoline takođe su mentalno zdravi. Smrt tretiramo kao neminovnost i o njoj ne razmišljamo. Uostalom, ko nam uopšte garantuje tačan trenutak umiranja? Smrt se ne planira ... ona ima mali milion kapija kroz koje se prolazi, a koja će biti baš naša - to je, u konačnom bilansu, nebitno. Sve nas, iza tih kapija, čeka isto.
Ne znam o kom psihijatru je reč; deluje kao totalni amater.

јер када не би зано да си добра особа, протумачио бих да си мислила да је верник генерално нерационалан само зато што верује у НЕШТО или НЕКОГ.

Ne, nisam mislila da je idealista isto što i neracionalna osoba. Pa naravno da idealisti imaju razum.
Razlika je u tome što racionalisti vole opipljive, empirijski dokazive stvari. Idealistima nisu važni dokazi već lični doživljaj.
Ateisti imaju iste ciljeve u životu kao i vernici, a to je sreća. Razlika je samo u tome šta je sreća za jedne a šta za druge.

Nisam ja neozbiljan sagovornik, nego si ti loše obavešten ovaj glasnogovornik.
Bilo bi dobro da malo pogledaš tamo gde imaš poverenja, ali da je medicinski sajt, recimo, a ne popovski. Privativna ishrana prepisuje se samo u slučajevima bolesti, kada se karenca u nekim sastojcima hrane smatra manjim zlom od same bolesti.
Sem toga, mislim da nisi kvalifikovan da nam objasniš razliku između demencije i ludila, niti da nam daješ medicinske savete.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back