Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
13096235_1392543814104973_6233353556188395902_n.jpg

"Da kazemo jos nesto o devojci koja dolazi kod tebe . U ophodjenju sa njom drzi se iskusnog svetootackog saveta : davljeniku nemoj pruzati ruku , nego mu pruzi stap. Ako budes imao snage da ga izvuces iz iz dubine - dobro je , u protivnom , ostavi stap u njegovim rukama i cuvaj se da i ti ne potones . Razumi sta ti govorim . Ako od razgovora sa njom gubis svoj mir , onda je izbegavaj koliko je moguce i na svaki nacin se uzdrzavaj od raspravljanja u razgovoru . Ako neko nece da slusa reci Svetog Pisma , raspravom ga ne mozes ubediti , nego ces samo sebi naneti stetu i izgubiti mir .
Apostol kaze :
- Ako li neko misli da se svadja , mi takvoga obicaja nemamo , niti Crkve Bozije ( 1 Kor.11 , 16 )
(Prepodobni Amvrosije , 23 , d. 3. s 28) ".

"Ako ne mozes imati potpun duhovni odnos , onda se drzi izpunjenjavanja zapovesti Hristovih , i to ce od tebe biti dovoljno .Jos se drzi saveta Varsanufija Velikog :
- Ako ostavis volju svoju iza sebe , na svakom mestu ces naci spokoj" .
I najzad , drzi se drevne crkvene pouke : Spasavajuci , spasavaj dusu svoju .Pazi na sebe , to ce od tebe biti dosta .A drugo - kako hoces . Sve sto ne zavisi od tebe prepustaj drugima i njihovoj sopstvenoj volji , i sve ostavljaj sudu Bozijem (prep.Amvrosije , 23, d. 2 , s . 185) ." .

Једаред позва Васкрсли Христос код Себе неког човека и рече:

- Дај ми извештај о делима својим.

Човек, поклонивши се Господу Славе, одговори:

- Владико Христе! Благодарим Ти на томе што си ме, приликом стварања, обдарио многим талeнтима. Од младости сам посматрао људе у послу и увидео сам да је најбоље за човека да се свим силама труди да прибави себи богатство. Дошавши до тог сазнања, употребио сам све своје способности на то да зарадим што више новца, и Ти си ме благословио успехом у свим пословима...

Спремајући се за сусрет са Тобом, подигао сам сав новац са банковских рачуна и напунио њиме читав воз и довезао га Теби: Ти све видиш и знаш, ено га стоји на споредном колосеку, на месту где је пре њега стајао оклопни воз, који је нешто раније померен.

Христос га пажљиво саслуша, па узврати:

- Реци, чије је изображење на новчаницама које си довезао?

– Абрахама Линколна, Господе!

– Одвези новац на гроб Абрахама Линколна и подели га сваком ко има потребу за резаним папиром. Након тога ћу разговарати са тобом. Јер да си донео мирођије или першуна, Марта би их донела за наш сто и справила салату. Та „зелен“ коју си ти донео у нас се не служи...

Покајани грех одводи покајаног грешника у загрљај Богу, у вечно Царство љубави нашег Небеског Оца. Непокајани пак грех рађа у души човековој пакао, да га затим сурва у вечни ђаволов пакао.Господе, дај нам покајање.

Свети Јустин Ћелијски

Ја сваком човеку прилазим са вером да је поштен човек. Ако није, ако ме превари, шта могу. Нека пред Богом одговара. Моје право није да судим о људима пре него што они покажу шта су !

Патријарх Павле

Никада не губи наду у Божији Промисао. Постоји допуштење, воља и Божији Промисао.
Допуштење је - када Бог даје цовеку слободу. Човек тада ради оно што жели.
Када делује воља Божија, човек ради оно, што наређује Бог. Воља Божија увек доноси добро.
Божији Промисао управља: да ли да се деси допуштење, да ли воља. Када не можеш да решиш питање и не знаш шта да радиш, - препусти се Божијем Промислу и не размишљај више о томе.

Грузиски старац Архимандрит Гаврило Ургебаџе​

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back