Коришћење страних речи у говору младих

gost 434892

Veoma poznat
Poruka
12.912
То су већином англицизми уско везани за технологију, друштвене мреже итд. Искрено не мислим да млади користе много више користе стране речи и туђице него старији али је сигурно да велика изложеност технологији и енглеском оставља утицај на наш дневни речник.

Гледам серије нпр радио милева или било где где су тинејџери баш искарикирани, као да им је свака друга енглеска, али то баш није тако бар по ономе што сам ја видео и чуо. Али признајем да врло често ухватим себе како неке домаће речи не знам које би биле парњак некој страној, што је жалосно

Шта ви мислите, да ли млади превише користе туђице и како се одупрети томе?

Brate ja ne kapiram taj humor nezdrav nakaradan fejk na misice,pa vidi zorana radmilovica, batu stojkovica i mnoge druge pa samo kad se pojave stavom zasmeju zdravo iz duse
Нисам схватио поенту. Мислиш на то да приказују тинејџере како говоре стереотипично?

Ne samo mladi. Kad politicari krenu ili profesori na televizijama valjda da bi pokazali kako su skolovani.

Ma pusti. Pametan covek se prilagodi sagovorniku i koristi reci koje ovaj razume i ne pokusava da ga zaseni bombasticnim izrazima koje i ne razume.

Ne samo mladi. Kad politicari krenu ili profesori na televizijama valjda da bi pokazali kako su skolovani.

Ma pusti. Pametan covek se prilagodi sagovorniku i koristi reci koje ovaj razume i ne pokusava da ga zaseni bombasticnim izrazima koje i ne razume.
Мени пак најлепше звуче људи који користе домаће изразе, ево могу да кажем који су "еквивалент"али ћу рећи који су парњаци многим страним, "професионалним" изразима. Они не морају да извлаче речи из других језика да би звучали паметно. Такви људи су често обдарени том могућношћу да могу и да скују реч која има смисла, правична је и људи разумеју на шта се мисли, чак и ако никада пре нису чули ту реч. Надам се да знаш на шта мислим.

То су већином англицизми уско везани за технологију, друштвене мреже итд. Искрено не мислим да млади користе много више користе стране речи и туђице него старији али је сигурно да велика изложеност технологији и енглеском оставља утицај на наш дневни речник.

Гледам серије нпр радио милева или било где где су тинејџери баш искарикирани, као да им је свака друга енглеска, али то баш није тако бар по ономе што сам ја видео и чуо. Али признајем да врло често ухватим себе како неке домаће речи не знам које би биле парњак некој страној, што је жалосно

Previse.
Razumem kada neama zamene , ali istiskanja nasih lepih reci u svakodnevnom govoru su losa stvar za nasu lingvistiku.

Nas jezik treba da se cuva u svom izvornom obliku i usvajanja stranih reci ne smeju da ih istiskuju.Narocito ne krajnje nepotrebne strane reci i fraze kao By T W i sl.

Previse.
Razumem kada neama zamene , ali istiskanja nasih lepih reci u svakodnevnom govoru su losa stvar za nasu lingvistiku.

Nas jezik treba da se cuva u svom izvornom obliku i usvajanja stranih reci ne smeju da ih istiskuju.Narocito ne krajnje nepotrebne strane reci i fraze kao By T W i sl.
Слажем се. За сваку увезену страну реч да се смисли парњак по нашки.

Ја сам за језичко чистунство, чак и за оно које је оштрије али и сам , мало лицемерно, није да не користим тону страних речи док говорим, наравно ненамерно.

Слажем се. За сваку увезену страну реч да се смисли парњак по нашки.

Ја сам за језичко чистунство, чак и за оно које је оштрије али и сам , мало лицемерно, није да не користим тону страних речи док говорим, наравно ненамерно.
Nema potrebe za smisljanjem.
Koren reci mora biti poznat i to je dovoljno.
Ali nase postojece reci ne treba zanemarivati.
Narocito ne na javnim sredstvima informisanja.

Nema potrebe za smisljanjem.
Koren reci mora biti poznat i to je dovoljno.
Ali nase postojece reci ne treba zanemarivati.
Narocito ne na javnim sredstvima informisanja.
Јако ми је жао што САНУ отворено не ради на томе. Мислим да би органи и језикословци требали да се укључе у рад на "чишћењу"језика.

Back