Koriscenje plasticnih flasa i uticaj na nase zdravlje

bRu zLi

Poznat
Poruka
9.401
Ovo me je zanimalo, uistinu od skora, pre i nisam nesto razmisljao o tome.

Da, znam, da postoje one oznake za plastiku koje se koriste da li su plastike bezbedne da sadrze vodu i druge stvari (hranu recimo) a imamo i one plastike od kojih se prave zatvaraci flasa (od kojih ne bi smele da se prave flase za vodu i posude za hranu), pa cak i neke druge vrste plastika koje nisu zdrave za drzanje vode, ali se od njih recimo prave plasticne stolice za sedenje i sl...

Sve je to jasno i tu nema sumnje da je voda kontaminirana necim ako kupimo, recimo flasu kisele vode.

Medjutim, ono sto me zanima je sledece - Nacuo sam i nesto citao, obicno po senzacionalistickim novinama - da NIJE ZDRAVO KORISTITI FLASU ZA VODU VISE PUTA - Tj samo jednom smes. Kupis flasu kisele vode recimo, popijes vodu i treba da bacis flasu. Ne valja da se tu opet sipa voda i da se tako pije, a kamoli da se jos 1000 puta ponovi postupak.

Neki kazu da sto se vise ponavlja postupak - da je to sve gore i gore, da plastika nesto otpusta u vodu (sta), a ovi neki pak drugi kazu da sve sto se vise toci voda da je sve bolje i bolje i bezbednije jer se na taj nacin "ispira plastika".

Jedini slucaj za koji se utvrdilo da nije mit, i da je istina je taj da flasu sa vodom nikada ne bi trebalo da drzimo u kolima na suncu na veoma visokim temperaturama, jer pod uticajem sunca i toplote, ta plastika mnogo vise otpusta u vodu nekih materija, zbog topljenja i razgradnje. Dakle, nije samo zlo sto ce nam voda biti topla, nego i izuzetno nezdrava, mozda cak i otrovna.

Hajde u to covek i da poveruje... Ali kakav je uticaj plasticnih flasa (i kojih tacno vrsta plastike) na ljudsko zdravlje kada se flasa koristi milion puta?

Ovo mi nikada nije padalo nesto posebno na pamet, a eto na bicikli imam 20ak godina plasticnu flasicu sportsku iz koje sam pio (doduse ne tako cesto na svu srecu), a i u teretani, mislim da sam preko 10ak godina takodje nosio neku fitnes sportsku flasiscu za vodu...

Plastika otpušta dibutilftalat
173px-Dibutyl_phthalate.svg.png
kada se izloži radijaciji,

ne treba pričati da tečnost iz plastike i stakla nemaju isti ukus i tu se vidi pravo lice proizvodjača - zabole ih
nije problem plastika za flaše sa vodom - to ćeš brzo da baciš
znaš sa kojom najgorom plastikom se truješ?
plastićna flaša od rafinisanog zejtina

- - - - - - - - - -

Mozes vise puta koristiti plasticnu bocu, ali boca ima svoj rok trajanja.. To znaci da ce posle nekog vremena zaista poceti da se razgradjuje i onda naravno ne bi trebao da pijes iz nje..
Ali ko realno koristi istu bocu vode mesecima?

korisnici linuxa koriste mozak za razliku od debilnog windowsa
zejtin ti je bar tri meseca u gajbi

a ako ga brzo trošiš onda ćeš krepati zbog triglicerida i masnoća
windows je ostavio posledice

Pogledaj u kakvom stanju je koji vodovod.Kakva nam je voda u zavisnosti gde se nalazis,koji kraj Srbije je u pitanju.

Stoji kod nas plasticna flasa sa vodom uvek.Koristi se dok moze,kad ne,tu je druga.Obicno previse deformisanu od koriscenja zamenimo.

Da li steti?Bombardovali su nas "99.tako da pricu o stetnosti bilo cega mogu da okace macku o rep nakon toga.Koliko otrova su nam bacili,cudo je da ne sijamo u mraku.

Poslednja izmena:
Mozes vise puta koristiti plasticnu bocu, ali boca ima svoj rok trajanja.. To znaci da ce posle nekog vremena zaista poceti da se razgradjuje i onda naravno ne bi trebao da pijes iz nje..
Ali ko realno koristi istu bocu vode mesecima?

Sportisti u teretani recimo. Zatim biciklisti, jer bicikle imaju one drzace posebnih sportskih flasica. Zatim koriste ljudi u kuci uvek iste zgodne neke flasice za vodu na nocnom stocicu pored kreveta u spavacoj sobi.
Zatim imaju ljudi po kolima (leti je to zaista rizicno).

Ima puno primera.

- - - - - - - - - -

A, kako se to reflektuje na plastično bure za kiseli kupus ?
Jednom se kupi u životu.
Svake godine trpamo novi kupus i novu so, koja bi, takođe, trebalo da igra lošu ulogu.
Zbog učinka nagrizanja...

Dobro pitanje. Vidis to mi nije palo napamet da pitam. Videcemo sta ce tema doneti, samo bez TEORIJA ZAVERA, i svaki odgovor kada bi bio potkrepljen NAUCNIM CINJENICAMA, sve bi bilo super.

Btw, svi ovde se uhvatili pisu PLASTIKA, PA PLASTIKA, a niko recimo ne spominje KOJA VRSTA PLASTIKE - NEKA JE DOKAZANO STETNA A DRUGA KAO NIJE, TRECA JE NESTO IZMEDJU ITD.

plastika.jpeg

1 – PET ( često i PETE ) – polietilen teraftalat. Boce izrađene od ove plastike namenjene su jednokratnoj upotrebi. Po nekim istraživanjima, postoji mogućnost da ispuštaju teški metal antimon i hemijsku tvar EPA, koja ometa delovanje hormona.

2 – HDP ( nekad i HDPE ) - polietilen visoke gustine. Radi se o „dobroj“ plastici, za koju postoji najmanja vjerovatnost ispuštanja hemikalija u vodu.

3 – PVC ( nekad i 3V ) – polivinil hlorid. Ova plastika ispušta dve otrovne hemikalije, a obe ometaju delovanje hormona u ljudskom telu. Uprkos tome, to je još uvek najčešće upotrebljavana plastika za boce.

4 – LDPE – polietilen male gustine. Plastika, koja ne ispušta hemikalije u vodu. Uprkos tome, ne koristi se za izradu plastičnih boca, nego uglavnom za izradu plastičnih vrećica za namirnice.

5 – PP –polipropilen. Još jedna od „dobrih“ plastika, obično je bele boje ili je poluprozirna. Koristi se za boce u koje se pakuju sirupi, ili čašice za jogurt.

6 – PS – polistiren. Plastika koja se najčešće koristi za jednokratne čašice za kafu, ili u ambalaži brze prehrane. Ova plastika ispušta stiren, jedinjenje koje je po nekim istraživanjima pokazalo da utiče na pojavu raka i drugih oboljenja.

7 – PC ( ili bez oznake ) – To je najlošija plastika za prehrambene proizvode, jer izlučuje hemikaliju BPA. Na žalost, koristi se u bočicama za bebe, sportskim bocama i posudama za spremanje hrane.

Daj da mu skupimo 250din za nov bidon brinem se

A sve se plasim ti menjas bocu posle svake voznje bicikle...

- - - - - - - - - -

@Bruzli
Da ti batalis tu plasticnu bocicu za vodu ( za svoj velosiped) i da uzmes neku od (valjda) aluminijuma.
Te boce od jako mekane plastike najopasnije su jer se u proizvodnji koristi i onaj omeskivac za vesh,
a to jel nije dobro.

Od aluminijuma? Haha, pa gde to, znas da se antivakseri plase aluminijuma u vakcini kazu izaziva autizam posle hehe.

Dakle, aluminijum u vakcini ne valja ali da pijes vodu koju okruzuje aluminijum to je ok. Kontam da avaksi padaju na te fore i ne koriste default stvari vec sve nesto specijalno. Znam da koriste i one aluminijumske kapice za glavu, satro ih stiti od HAARP zracenja, ne moze da im menjaju misli onda.

Ova zlijeva KAMPANJA ZA BEZBEDNO KORIŠĆENJE PLASTIČNE AMBALAŽE, ima za cilj da Srbima pokaže kako treba slobodno "lizati plastiku", jer je navodno jako bezbedna i čak zdrava i lekovita .

Ali, istina je sasvim drugačija:

Biosphenol-A, otrov iz polikarbonata.

Biosphenol-A je hemikalija koja izaziva hormonalne poremecaje i smatra se stetnom i opasnom kako za covjeka tako i okolinu. Nedavno otkriveno je da "curi" iz polikarbonatnih plasticnih boca za vodu pod odredjenim uslovima kao i iz polikarbonatnih plasticnih ambalaza za hranu.

Industrija plastike trvrdi da je ova supstanca bezopasna, medjutim sve veci broj naucnika, na osnovu laboratorijskih testova na zivotinjama, tvrdi da je ova supstanca kancerogena, izaziva neplodnost i moze da doprinese poremecajima ponasanja djece kao sto je naprimjer hiperaktivnost.

Prema naucnicima ova supstanca, imitira prirodni estrogen, hormon koji je sastavni dio endokrinog sistema ali pored ove cinjenice zbog koje se smatra odgovornim za probleme plodnosti i karcinoma takodje utice na rad pankreasa (prema istrazivanjima iz 2006) i moze imati uticaj na pojavu ranog dijabetesa tip 2. Plasticne boce i boce koje se koriste za bebe najcesce sadrze ovu supstancu ali i plasticne ambalaze za hranu,kao i zubarske plombe. Ono sto je otkriveno je da ova supstanca iz boce za hranjenje bebe prelazi u mlijeko ili hranu koja se nalazi u boci,a takodje je pronadjena u ustima osoba nakon plombiranja zuba.

Kako izbjeci ovu supstancu:

- Ukoliko imate polikarbonatne boce (obicno na dnu takve boce nalazi se broj 7 unutar trokuta, industrijski simbol za polikarbonatni materijal), perite takve boce samo sa blagim deterdzentom za sudje, dakle ne prati takve boce u masinama za sudje, na ovaj nacin izbjegavate degradiranje plastike i curenje Biosphenola-A u sadrzaj boce.

- Pazite na pukotine i znakove ostecenja na boci i zamijenite bocu drugom ispravnom ako je vasa ostecena.

- Koristite staklene boce za ishranu beba ili plasticne polietilenske ili polipropilenske, boce koje na dnu imaju broj 5 unutar trokuta su dobar izbor.

- Izbjegavajte konzerviranu hranu.

- Kupujte pekmeze, marmelade, dzemove u staklenoj ambalazi.

- Izbjegavajte jeftina vina jer mogu sadrzavati velike koncentracije Biosphenola - A.

Poslednja izmena:
A evo još dokaza:

Izlaganje hemikalijama koji liče na estrogen ili ometaju hormone. Studije rađene u Evropi pokazuju pogoršanje u nivou muškog reproduktivnog zdravlja i porast raka prostate i testisa. Mnogi istraživači za ovo sumnjiče faktore iz okruženja, naročito hemikalije koje ometaju hormone. Hemikalije koje su nalik estrogenu su poseban razlog za zabrinutost. Prekomerno izlaganje estrogenu kod životinja muškog pola smanjuje broj Sertolijevih ćelija (ćelije neophodne za inicijalni razvoj spermatozoida). Neke od hemikalija koje su pod istragom uključuju sledeće: Bisfenol A (nalazi se u plastičnoj ambalaži i ima jake estrogene efekte u malim dozama); Ftalati (hemikalije koje se koriste za omekšavanje plastike); Pesticidi poput DDT-a, aldrina, dieldrina, PCP, dioksini i furani.

TEMA: https://neplodnost.wordpress.com/2008/11/26/neplodnost-kod-muskaraca-2-deo/

Poslednja izmena od moderatora:
Najnovija otkrića naučnika sa američkog Univerziteta Ročester povećavaju zabrinutost o bezbednosti ftalata, jedinjenja prisutnih u mnogim predmetima od plastike koji se koriste u domaćinstvu i kozmetici.

Rezultati njihovog istraživanja su predstavljeni u časopisu „Međunarodni žurnal za andrologiju" (The International Journal of Andrology).

Ftalati mogu da poremete hormonsku ravnotežu u organizmu i u Evropskoj uniji su od 1999. godine zabranjeni u dečjim igračkama, ali su i dalje veoma prisutni u plastičnom nameštaju, ambalaži i drugim predmetima za domaćinstvo.

Postoje razne vrste ovih jedinjenja, a neki ftalati imitiraju dejstvo ženskog hormona estrogena.

Isti naučnici, predvođeni Šenom Svon ranije su pokazali da to može da znači da se dečaci rađaju sa genitalnim deformacijama, a sada ukazuju na to da neki ftalati utiču i na razvoj mozga poništavajući dejstvo muškog hormona testosterona.

U potrazi za tragovima ftalata naučnici su ženama od sredine trudnoće uzimali uzorke urina, a kada su deca, 74 dečaka i 71 devojčica imali između četiri i sedam godina, pitali su njihove majke kojim igračkama su se deca najčešće igrala i kakve igre su najviše volela.

Dečaci izloženi visokim nivoima ftalata pre rođenja bili su manje skloni igranju autićima, vozićima i pištoljima, kao i učešću u grubljim igrama.

Poslednja izmena od moderatora:
Ma da, sve se plasim da non stop tako presipas iz plasticnih flasa u staklene i da to znas (o stetnosti plastike) i da to radis uvek...

A nema "kvalitetan bidon" zdr. u smislu, ili je staklo ili plastika... I ovi sto drze vodu u svim flasama tvrde da je to "kvalitetna plastika" i da je to ona koja je zdrava i ne otpusta nista stetno za telo, a stetna plastika se koristi samo za zatvarace i druge artikle od plastike.

glup si i ogranicen ne vredi ti objasnjavati,na bidonu pise wash before and after each use,na svakom proizvodu pise drzati na tamnom i hladnom mestu,sta god drzis na suncu od pakovanja promenice ne samo oblik

Nisam ja onaj koji je glup, vec projektujes svoju glupost i imputiras ono sto nisam rekao ja NEGO TI IZMISLJAS U MOJE IME. Ovo je sve nevezano za sunce, sta si ubacio sunce, naravno da je glupo kada TI SMISLIS konstrukciju necega sta je neko rekao mislio, jer si je TI smislio a ne neko drugi a ti obicno glupost mozes i da smislis.

Dakle, nevezano za sunce, delovanej sunca i deformisanje plastike i uticaj toplote na plastiku je tek posebna tema.

Ovde konkretno pricam o VRSTI PLASTIKE koja je bezbedna, delimicno bezbedna i nebezbenda po koriscenje, za drzanje vode ili namirnica.

Znaci bez obzira sto ti kupis fensi izvikanu flasicu (gde verovatno najvise ide novca za ime, brend) to je i dalje PLASTIKA. Ali koja plastika, eto, nisi cak umeo ni da navedes OD KOJE VRSTE PLASTIKE TACNO TI JE IZGRADJENA FLASICA NA BICIKLI. Pijes nesto a i ne znas iz cega konkretno.

I jos nesto, kako ces ograniceni da drzis flasiscu za biciklu koja je okacena na bicikli na "tamnom i hladnom mestu" dok vozis biciklu svuda redom celo leto? :hahaha::rotf:

I nisi odgovorio da li se zaista zamajavas kuci da presipas svu vodu iz flasa u staklene boce, aham, malo sutra to radis svakog dana, ako radis imas OKP maltene...

Sta kupujes na trafici kada se zadesis, tamo nema ni 1 jedine staklene flase.

A kada pominjes glupocu i ogranicenost, trebalo bi da znas da se posle zareza stavlja prazan prostor pa tek ide nova rec, a ne spojeno - jer obicno spojedno, gle cuda - pisu glupi i ograniceni. :mrgreen:

Kao sto rekoh - projekcija. :whistling:

Ti si pajser. Pricas o staklenim flasama a na bicikli imas plasticnu i pojma nemas koja vrsta je plastike, ali si elitisticki snog jer znas "da je flasa kvalitetna i skupa", i dotrcao si da drzis predavanja drugom i pises nebuloze, i to jos nepismeno pises.

Al dobro sad si naucio da posle zareza odvojis sledecu rec, pa si malo manji pajser.
Pa da, ima raznih vrsta te plastike, za one flasice za bebe sigurno je da se ne koriste te otrovne, a sigurno je da
i ovi specijalci koji su na Tour de France ne koriste nesto sto ih truje.

Pa da, ima raznih vrsta te plastike, za one flasice za bebe sigurno je da se ne koriste te otrovne, a sigurno je da
i ovi specijalci koji su na Tour de France ne koriste nesto sto ih truje.

Pa upravo za bebe se i digla neka vrka i ljudi se bunili nesto tipa - sto vise nije u ovim staklenim flasicama i teglicama, bar za bebe bar a ne ove odvratne plastike bla bla. Sad da li ima nekog udela na bebe i decu, nas takva plastika, ili je jos jedna teorija zavere i strah od HEMIJE, posto znamo kako se dobija plastika (mnogi i ne znaju), OVA TEMA I IMA ZA CILJ DA OTKRIJE.

A i za nas odrasle - isto kazu da se plastika za flase koristi koja je kao neskodeca, ili valjda neskodeca, ali vidis, bas sam zagledao flase - poklopac, zztvarac za flasu uvek naprave od one plastike koja malo ili vise steti te nije za upotrebu.

Koja je to logika - napravi celu flasu od ok plastike, a onda zatvarac maleni umesto da napravi takodje od ok plastike oni naprave od PET plastike koja ne valja, a i on je u dodiru sa vodom iz flase, npr kada muckas flasu ili trcis a flasica ti u torbi, ruci, ili u kolima pa se mrda.... Dakle voda dolazi u dodir za zatvaracem, i sad da l on nesto otpusta ili ne pitanje je.

Inace i te "zdrave plastike" su predvidjene u flasi da traju samo toliko dok ne popijes vodu iz flase i posle NE BI TREBALO DA SE PUNI.

Ja sam bio na brzinu svratio kod Kineza i kupio za psa ciniju za stavljanje hrane i za vodu, jer mi trebalo nesto hitno, menjao sam bio lokaciju zivljenja, i zamisli pas nije hteo da jede iz tih cinija... Sto me i ne cudi, zna se kakve materijale oni koriste, mada i oni ce ti reci - A ne ne, mi samo po protokolu uzimamo, uvazavamo mi zdravlje ljudi i zastitu zivotne sredine i sl, a sve radioaktivna neka plastika.

Mada, i sve druge plasticne cinije su KINESKE, danas je ceo svet kineski.

Evo ja gore vec napisao kakve sve vrste plastika postoji ali dzabe, ljudi ni da pogledaju a dolaze da vredjaju i spamuju temu :

45dc3d9b8b2dee6e68885c63bfcc5ad7.jpeg

Nego, nemoj mnogo da me citiras ahahahahha da ne dodje onaj paranoik Radovan i pusta price kako smo nas dvoje u semi ahahahha, njemu malo treba da stvori teorije zavera i ludosti, gluposti... Bar smo malo slobodni dok se ne otcrni....

Back