Koraks: Može spomenik Draži Mihailoviću, ali sa kamom u ustima

комшија

Stara legenda
Poruka
96.548
1644791749859.png

Povodom najave Boška Obradovića da u Beogradu treba podići spomenik četničkom generalu

Koraks: Može spomenik Draži Mihailoviću, ali sa kamom u ustima

Koraks: Može spomenik Draži Mihailoviću, ali sa kamom u ustima 1

danas 20:26

Ja sam za to da se Draži Mihailoviću podigne spomenik u Beogradu, ali da mu se stavi kama ili bajonet da drži u zubima, kaže za Danas poznati karikaturista Predrag Koraksić Koraks, ironično komentarišući ideju lidera Dveri Boška Obradovića da bi „generalu Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljubu Draži Mihailoviću trebalo podići spomenik u Beogradu“.

Koraksu su četnici ubili oca 1941. a on je sa bratom i majkom ceo Drugi svetski rat proveo bežeći od njih.

– Moju majku, mlađeg brata i mene, četnici su osudili na klanje. Mi smo to saznali i pobegli smo. Četiri godine smo bežali od njih. Pošto mi je majka bila Hrvatica, pobegli smo u Zemun i tu smo se prijavili da smo kaobajagi Hrvati, uzevši majčino prezime Božić. Četnici su preko Gestapoa poslali poternicu za mojom majkom – priseća se Koraks, koji je tada imao osam godina.

Nemci su, dodaje, uhapsili njegovu majku i odveli je u Glavnjaču u Beograd.

– Bila je tamo 10 dana, trebalo je da dođe jedan četnik da je identifikuje ali nije jer se verovatno napio. Ili su ga ubili. Onda su je Nemci pustili. Odmah smo pobegli iz Zemuna u Batajnicu, iz Batajnice u Ugrinovce, gde smo dočekali oslobođenje. Imao sam osam godina kada sam video šta su četnici radili u mom selu. Kada se Draža razišao sa Titom, prva akcija je bila da se opkoli partizanska bolnica sa ranjenicima u selu Gornja Gorevica, gde je moj otac bio partizanski komesar i takođe ležao u bolnici. Četnici su obeležavali ranjenike, pobili one koji nisu mogli da hodaju, a njih 17, uključujući i mog oca, odveli su na Ravnu goru i streljali – navodi Koraks.

On dodaje da tačno zna ko su bili koljaši i kako su izgledali, te kakve su masakre u njegovom selu uradili.

Međutim, Boško Obradović ne odustaje od svoje ideje.

„Beograd ima mnogo partizanskih spomenika, šta mi ne sporimo ako su bili oslobodioci, ali nema spomenik ‘đeneralu’ Draži. Pre toga, potrebno je otkrivanje njegovog grobnog mesta i sahranjivanje njegovih posmrtnih ostataka“, rekao je prošle sedmice lider Dveri na okruglom stolu „Novi srpski patriotizam – politika sećanja i politika budućnosti“ u Pres centru Udruženja novinara Srbije.

Obradović je naveo da srpski narod ima brojne traume iz Drugog svetskog rata, da još postoje podele na četnike i partizane i naglasio da potrebno to prevazići a šta je moguće tek nakon „obračuna“ sa posledicama komunizma.

link

„Крив је што је од почетка друге половине 1941, па за све време рата и непријатељске окупације организовао и руководио оружане четничке формације познате под именом „четници Драже Михаиловића” и тзв. Југословенска Војска у Отаџбини, које су имале за циљ да оружаном акцијом и терором. у сарадњи с окупатором подрже окупацију и угуше оружани устанак и ослободилачку борбу српског и осталих народа Југославије“. Ова пресуда Дражи Михаиловићу од 15. јула 1946. укинута је због наводних процедуралних пропуста приликом суђења, јер нико не може да порекне историјску чињеницу да је тзв. ЈВуО сарађивала са Недићевом владом и окупатором, као и да су четници вршили масовни терор над цивилним становништвом у Србији од 1943. до 1944. године, при чему су припадници тзв. ЈВуО клали чак и децу и бебе у колевкама. Зато је и сама прича о споменику Дражи Михаиловићу срамна!

Poslednja izmena:

Protesti samih četnika​

Protest majora Đurića​

Major Radoslav Đurić je 16. februara 1944. godine poslao oštar protest generalu Mihailoviću zbog klanja ljudi i žena, u Vraniću i u Boleču i drugde:
„U poslednje vreme mnogo se komentariše kako u Beogradu tako i unutrašnjosti pa čak i u vozovima postupci naših ljudi u okolini Beograda, a naročito na teritoriji smederevskog korpusa. Najviše se govori o klanju ljudi i žena, što narod strašno osuđuje i gnuša se svega. Proveravajući sve na terenu prikupio sam mnogo podataka i utvrdio porazne činjenice.

Ovo se najviše odnosi na rad kapetana Lazovića gde je glavni akter svega negativnog. Njegov komandant brigade kapetan Božidar Lazarević rđav čovek, izgleda da uopšte nije ---(nejasno) i više poroka. Pravi aheološki tip, početkonja i varalica. Ja sam Vam, gospodine ministre, izrazio bojazan za rad kapetana Lazovića, jer sam još tada osećao da ide stranputicom što se i obistinilo.

Akcija Lazarevića ka Beogradu i prelaz njegovih delova u Banat nisu naš uspeh, već najveća sramota, jer je za vreme ove vršena ordinarna pljačka i klanje nevinog stanovništva. Sve se radilo u ime Nj. V. Kralja i Vaše lično. To se naročito naglašavalo. Kvislinzima došlo je ovo kao poručeno da koriste za svoju propagandu. O svemu imam tačne podatke koje ću dostaviti kurirom.

U interesu opšte stvari, molim preduzmite hitne mere da se spreči dalja samovolja i tiranija, jer su i naši aktivni saradnici prvih dana počeli da beže u Beograd i druga mesta, bojeći se za svoj život posle svega što su čuli i videli. Kapetana Lazarevića treba hitno ukloniti sa dužnosti i staviti pod istragu, da narod ne izgubi veru u nas, jer je jednodušan sa nama. Kraj.[15]
(Radoslav Đurić)

Protest potpukovnika Radojlovića​

Potpukovnik Miloš Radojlović je maja 1944. godine pisao komandantu smederevskog korpusa da je "narod naplašen i bega od četnika", te je od njega tražio izjašnjenje u vezi sa klanjem i terorisanjem naroda u smederevskom kraju.

„Na osnovu izloženog dostavite mi izjašnjenje u sledećem:

1. — Zašto je noću 3/4 maja t.g. zaklan seljak Pantić iz sela Seone od strane odreda p.poručnika g. Pavlovića bez sudske presude?
2. — Zašto je 3 maja t.g. tučena Živana Pantić stara 50 godina od strane jedne dvojke p.poručnika g. Pavlovića?
3. — Zašto je 3 maja t.g. tučena Zagorka Pantić iz sela Seone od strane jedne dvojke, tako da i danas ima modrice po celom telu što sam se lično uverio?
4. — Zašto je zaklana od strane odreda p.poručnika g. Pavlovića žena Rosa unuka Jevrema Milica iz Seone noću 3/4 maja t.g. bez presude prekog suda?
5. — Zašto je Ljuba Milić invalid bez desne ruke iz sela Seone 3 ovog meseca pre podne batinan na njivi gde je radio, od strane jedne trojke, a zatim kada je doteran kod p.poručnika g. Pavlovića Žike batinom su mu provalili lobanju, previli i pustili kući?
6. — Zašto je opljačkan od strane vojnika p.poručnika Pavlovića Žike seljak Ljuba Milić iz sela Seone 3 ovog meseca sa sledećim stvarima: 3 anterije, 3 fermena, deset košulja, i 3 konbinezona ženska, koji su docnije vraćeni?
7. — Zašto krađene anterije nose vaši komandanti brigada, kao na primer komandant 9 brigade, to narod vidi i kaže da smo Dražini pljačkaši, na taj se način ruši ugled organizacije?
8. — Dostaviti spisak lica kome su dodeljene anterije i košulje?
9. — Zašto je komandant 9 brigade pretio ukućanima Ljube Milica, da će ih sve poklati ako što pričaju o odnetim stvarima. Zar se tako ponašaju Vaši komandanti Brigada? [16]
(Miloš Radojlović)

Potpukovnik Radojlović navodi još niz primera i traži izjašnjenje "do 20 ovog meseca".

https://sh.wikipedia.org/wiki/Zločini_četnika_u_Drugom_svetskom_ratu#Protesti_samih_četnika

Више сам за ове моје, тропрсте трофазне. ;)
Видиш како то може лијепо, највећи злочинац од антигашиста устаника а опет трули на миру у кући цвЕћа, има улице, споменике итд .... само мало резоновати и све прође без пропињања на задње ноге.

Ljudi budite realni. Kad je draza shvatio da tito paralelno izvodi borbe protiv nemaca I revoluciju protiv kralja , po srpskom obicaju je krenuo u zaplasivanje naroda da se prikljuci partizanima .
Verovatno su mudriji na obe strane 1 na 5000 shvatili da srbi nece sebe sami osloboditi nego kljucati nemce , pa su cetnici usmerili paznju na neutrizovanje prednosti partizana.
Naravno boranija pojma nema I nista I ne razume vec sve svodi ili na prestiz elite sto su kraljeva vojska ili sto su partizani , ili da se okoriste nekako ili da se osvete nekima I komsijama.
Srbi su srbi bar 200 godina pre 1941.
I danas su ponovo isto.
Izuzetak je biti svestan I odgovoran srbin a rec patriota ne bih ni u sali pominjao , to je predaleko od onog sto narod zove patriotizmom zaboravivsi kako su se ponasali u tim trenucima.

Ја сам мислиo да си говорио о злочинима, бројеви, цифре, масовне гробнице ...
Кад оно ћорак, пар слика и то је све - већ се пребацио на елементе из преговара.

Мораш порадити на озбиљнијем приступу ... Pogledajte prilog 1102251

👀
Pogledajte prilog 1102252
Sto su dali odlikovanje 1948 kada je vec bio Hladni rata , a ne 1945 ? I zasto je dobio orden ?
Tito se posvadjao sa Staljinom, ode drazin orden u kantu i vise ga niko nije ni spominjao u 20.veku
Nema koji nije americki predsednik primio Tita, zabole njih za Drazu
1001foto_wikimedia.jpg

Sto su dali odlikovanje 1948 kada je vec bio Hladni rata , a ne 1945 ? I zasto je dobio orden ?
Tito se posvadjao sa Staljinom, ode drazin orden u kantu i vise ga niko nije ni spominjao u 20.veku
Nema koji nije americki predsednik primio Tita, zabole njih za Drazu
:hahaha:

Ка'еш Амери не излазе из куће цвЕћа ... па ја
biglaughh.gif

1024px-USMC-090815-A-5937M-002.jpg

Back