Kontrolor leta

Perspektivno zanimanje ?

• Da

glasova: 7 100,0%
  • Ne

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    7
  • Anketa je zatvorena .
pre 5 godina sam `guglala` i nasla sam odgovore na netu,na blogovima.
tu su plate velike,odgovornost je izuzetna i to je vrlo stresno zanimanje i adrenalin ti radi non-stop.
kontrolor leta se postaje tako sto se zavrsi kurs za kontrolora,a on se organizuje tada kada se ukaze potreba,i tada avio kompanija raspise konkurs/oglas za kontrolore.
zaboravih da li se placa...e,a iako uspesno zavrsis kurs,opet ti niko ne garantuje zaposlenje isto kao i za stjuarte).
ali,ako imas vezu to je onda drugi padez.

Ok, prvo kokurs za kontrolora leta ne raspisuje avio kompanija, vec agencija koja je nadlezna, kod nas SMATSA.
Prvo sto ljudima pada na pamet je neki cikica tamo gore u tornju koji radi sa sto aviona shto na zemlji shto u vazduhu. Stvar je dosta komplikovanija.
Prvo treba shvatiti da postoje razni tipovi posla, a poslovi na radaru ili tornju su samo neki od njih. Postoji jos gomila posla "iza scene", posto je u pitanju ogroman sistem i mreza koja pokriva ceo svet.
E sad, posto je ljudima najzanimljiviji posao na radaru vazi sledece:
Posao je potencijalno stresan, ali se radi u kratkim smenama, pa to donekle olaksava situaciju. Obim posla se menja iz sata u sat, ume da bude ladovina, a ume da bude pakao.
Za trening se moze prijaviti direktno u eurocontrol:
http://www.eurocontrol.int/muac/public/standard_page/atco_careers_home.html

ili kod nas kada SMATSA raspise konkurs. Treba imati u vidu da za prolaz kod nas treba velika zaledjina.
Test se sastoji iz "standardnog" eurocontrol FEAST testa koji je na engleskom i traje prakticno ceo dan. Test je interaktivan i vrsi se putem linka koji obezbedjuje eurocontrol. Svi rezultati se obradjuju u Briselu. Ko padne, mora da ceka 2 godine da bi mogao opet da polaze.
Pored ovog testa, radi se i test engleskog, za ne znam sad koji standard.
Ako se sve ovo uspesno prodje i ekipa iz se SMATSE smiluje da vam da priliku, u igri ste. Krece visemesecni kurs i rad, a eventualnim daljim napretkom se stize i do radara.

Da se vratim na osnovno pitanje, da li je isplativo i perspektivno? Kod nas jeste, plate su vise nego dobre za nase uslove. U Evropi i svetu je malo drugacija prica, plate mnogo manje odskacu od standarda (ne zato sto su manje nego kod nas, nego zato sto su plate u ostalim sektorima dosta vece), pa se mnogo manje ljudi odlucuje za ovaj posao.

Poslednja izmena:
Pazi, ovo moje je iz iskustva mojih prijatelja, koji su prosli ili nisu, kao i od instruktora KL kod nas koje poznajem, nije bas iz prve ruke, ali su informacije pouzdane :)

Nisam siguran da li ovde ima kontrolora na forumu, bilo bi dobro da se jave, uvek je dobro cuti nesto novo.

Inace ne tako davno je bio konkurs u SMATSI, ne znam kad ce biti ponovo...

Da, upravo nadjoh da se trazi ICAO 4 nivo engleskog kod nas.

Poslednja izmena:
E pa onda je dobro.
Pa ti sto su prosli jel' rade kao kontrolori leta itd. ? :)

Ja sam licno premlad za to ali kazem uvek sam spreman na sve opcije i da sve radim u zivotu.
Zasto da ne i da radim neki stresan posao ako cu moci da porodici obezbedim sve ono neophodno ?

:)

Na obuci su.

Pazi, za ovaj posao je neophodno da ga volis (kao i za sve u zivotu), inace ce da ti dodje preko glave...

Mislim da je dobro da imas recimo saobracajni fax zavrsen pre ovoga, iz iskustva drugih, mada nije potrebno

Poslednja izmena:
Nee, nisi razumeo, prosli su konkurs SMATSE i eliminacione testove, sad su na obuci. Kad prodju obuku, idu na posao.
Kad dodjes do obuke, na konju si jer niko nece da te obucava za dzabe. Potpisuje se ugovor na x meseci/godina, tako da prakticno imas posao.

Aha...pa na onom sajtu sto si mi gore dao ja nasao da pise da se moze prijaviti svako iznad 25 godina ali to je neki strani sajt :)

E a postoji smer na nekom zagrebackom fakultetu zaboravih kako se zove ... cini mi se "Fakultet prometnih znanstava" ali nisam siguran...i bas ima smer 'kontrolor leta' :)

Poslednja izmena:
Aha...pa na onom sajtu sto si mi gore dao ja nasao da pise da se moze prijaviti svako iznad 25 godina ali to je neki strani sajt :)

E a postoji smer na nekom zagrebackom fakultetu zaboravih kako se zove ... cini mi se "Fakultet prometnih znanstava" ali nisam siguran...i bas ima smer 'kontrolor leta' :)

To ti je sajt eurocontrola, najviseg tela u evropi za kontrolu leta, pa je i nasa agencija uslovno receno pod njima.

Pise
"If you are under 25 and would like to become an air traffic controller:"

Znaci moze DO 25 godina, posle 25 ne moze.

Back