Utjeha - Montenegro - zapisi jednog leta

• Začetnik teme Začetnik teme Plant
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dnevni ribolov, odlažem za noćni. Još su talasi...
IMG_20250711_125106.jpg
Stavio sam veće udice, no što ove sitne ribice mogu. da ob-zinu :) . Vetar još puše, ali talasi slabe.. Do malopre je mali bager ravnao plažu,.. toliko su je talasi izmenili.
IMG_20250711_142241.jpg
Nema puno naroda, koliko ranijih godina, ali ugostitelji dižu cene.
Ja pijem Nikšićko u "Istambulu", samo ovde točim iz pola litre, za 2,5 eura...
IMG_20250711_142430.jpg

detalj iz kafe restorana Istanbul:​
- desno na vratima piše : Korištenje WC-a, 1 euro - ključ je u šanku. Nama, stalnim gostima ne naplaćuju...
Domaćica - komšinica, čisti lignje za ručak - po mom receptu - u moru.
IMG_20250711_141325_1.jpg
Ovog puta će ih spremiti nadevene sirom. Kad su nam bili gosti, zgotovili smo ih na žaru...
Oko 25. jula nam stiže ovde društvo sa kojim smo 'špartali' Lefkadom i Kefalonijom, pre skoro desetak godina... Radujemo se... dolaze na 12/15 dana, teško da ću im sve pokazati što mi ovde greje dušu...
Za ribolov sam zvao onog mog Velikog šmekera za savet. Kaže: Dolazim pisle 20. avgusta, tad kreće sezona ribolova, a sad se malo igraj.. napravi nešto kao ježa, možda naleti neka ćorava... Uzmi moj čamac i pentu pa se vozi, kad stanu talasi..
Drugar, Šmeker je radio u našoj školi desetak godina,... i svi smo ga obožavali,.. učenici svi listom, a nama (profesorima elektro struke) je bio idol. Svi smo hteli da budemo - Joca Berar :) Toliki je hedonista....
IMG_20250711_125336.jpg

Kad porastem biću Hemingvej,.. ili bar Joca Berar :kafa:

Poslednja izmena:
:cool:Možda sam mogao ova putešestvija nazvati Pisma iz Istambula .

IMG_20250712_184114.jpg
U Roki biču su podigli cene. Podnošljiva Nes kafa (ocena 2+ ) sa 2,5 eura na 3,5. Sad radije pijem domaću u "Istambulu",... Nikšićko, vazda savršeno ladno,.. 2,5 - neje poskupelo.... uz pogled i pivo, čekam zalazak dana.. svaki dan,.. tj. svako veče,..
IMG_20250713_195127.jpg

Ani domani,.. ovozemaljski dani teku,...
Naš kanu-ić dobio svoje mesto u marini :) .
IMG_20250713_192647.jpg

Do-duše, vez (još) nije registrovan u lučkoj kapetaniji, na divlje je.. i puno toga je ovde na divlje. Cela leva strana obale Uvale maslina, je na divlje napravljena i tu je bio sagrađen veliki plažni bar (pre Roki biča, - on je na desnoj obali) sa nekoliko bazena i tone i tone betona u kaskadnim terasama.. Porušila sve to opština (iako se celo selo bunilo) i napravili ruglo od obale, ali za pecanje - ubilo se...
Ove godine rešili da to malo prikriju pa nam stigao novi drveni kafić:
IMG_20250713_193853.jpg

Čini se da je ovde kao materijal za gradnju najbolje drvo. Metalne konstrukcije bi trebalo prečesto farbati - nagriza so vrlo brzo.
Dobićemo i brod na suvom - kao na Zakintosu :D .
Sve u svemu, turizam je u Utjehi u eksanziji...
IMG_20250713_194627.jpg

Gradi se Nojeva barka,.. ako nam ostane slobodna jedan frtalj (četvrtina) plaže free, bićemo jako srećni...
Klinci igraju odbojku na trotoaru - nema mesta na plaži.
IMG_20250713_194455.jpg

Komšinica se osamostalila u veslanju i mornarskim veštinama :) .
IMG_20250713_191355.jpg

Kad priveže kanuić , otpliva do obale,.. i veso nosi sa sobom.. Kanuić smo kupili povoljno - 100 eura (u Maxi-ju akcija) a puno je udobniji od daske
IMG_20250713_191947.jpg

Ja bih sad mogao da poradim na onim čuvenim vrlinama Hemingveja: da pijem, pušim i pišem : Pisma iz Istambula ;) .

IMG_20250713_201605.jpg

Prilozi

• IMG_20250713_201605.jpg
    IMG_20250713_201605.jpg
    75,3 KB · Pregleda: 2
Poslednja izmena:
Bez nekih pretenzija da dopišem nešto, a što su već postavili na Net-u, uglavnom lični utisci, zapažanja i razmišljanja... i po koja fotkica po ličnom afinitetu :) .
Ova leta ćemo ovde provesti 43 dana... Došli smo 30. juna, otići ćemo 13. avgusta
Ovde sam četvrti put.
Ja sam prošle i pretprošle godine bio u Dobroj Vodi (10-11 dana oba puta). Žao mi je što nisam svratio do Utjehe.

Treba proskitati :) . Utjeha je mirna a u Dobre vode je gužva.
Malo skitnje danas:
IMG_20250716_143703.jpg

Ada Bojana
IMG_20250716_152346.jpg
Prijatan vetar, toplo i plitko more, dosta veliki talasi, pesak.. ii,...
IMG_20250716_151101.jpg

surferi.. jahači vetra
IMG_20250716_151353_2.jpg

IMG_20250716_153454_1.jpg

IMG_20250716_153423.jpg

IMG_20250716_153425_1.jpg

uhvati vetar i kreni put neba :)
IMG_20250716_153748.jpg

Ada Bojana je spojena sa velikom plažom, većina plažnih barova nema vi-fi, a oni koji ga imaju - slab signal.
IMG_20250716_161644.jpg

Ručali smo na Kopakabani - - malo Nikšićko 4, točemo veliko 5.. Ručak oko 15 eura po osobi , pica do 10 eura .

Prilozi

• IMG_20250716_151222.jpg
    IMG_20250716_151222.jpg
    130,5 KB · Pregleda: 4
U povratku do Ulcinja je bilo dosta živopisno..
Jedan rasadnik gde smo dosta pazarili..
IMG_20250716_182559.jpg

IMG_20250716_102054.jpg

Stiglo puno lubenica - 3 eura komad
IMG_20250716_102039.jpg
Umalo zaboravih,.. sinoć je bilo sreće u ribolovu :)
IMG_20250715_203651.jpg

Moji obožavaoci sa Ade Bojane :cool: ,... tako-reći fanovi,...
IMG_20250716_142402.jpg

:kafa:
IMG_20250716_142521.jpg

*** mojim obožavaocima, sa Ade Bojane ( zabunio sam se ) :flert:

Poslednja izmena:
Ulcinj nas po danu, nije dojmio kao noćom :) .
Cveće im je pomalo zgaslo, higijena nije na nivou na kom je bila pre 15-ak dana, prljavi su,... ( ah, ti bezobrazni turisti), korov je narastao,..
Na Velikoj plaži smo na svakoj destinaciji boravili po sat/sat-i-po. Vruć je dan i ja tražim hlad za auto.
Ima ga u auto kampu:
IMG_20250716_120056.jpg

Vidim lepo mesto, lepa prikolica, okolo posađeno osam palmi (sa sve saksijama), popločano većim komadima behatona,.. skoro urađeno. Pitam da parkiram pored?
- Može, ali tamo, gde ne smeta,.. - OK,..U povratku da krenemo dalje, tu je i muž. Vitalan muškarac, mlađi od mene,.. sa njim bih mogao prodivaniti,.. kopkaju me onih osam posađenih palmi - sve kao jedna.​
> Dobar dan - (< dobar dan),.
> Te palme ste vi posadili ? - pitam (Da). :) - nasmejem se,... eto meni rodbine - pomislih. neko ko voli biljke i uživa u hedonizmu,.. lepa im je prikolica, malo nereda okolo,.. opisuje opušten pristup (ležerno zapušten stil, kako ja volim reći),...
> A, i taj behaton ste vi postavili ? (majstorski je postavljen - savršeno,.. a u šumi,..).
< Da, jesmo, nasmeši se čovek,..
> I, kad krenete kući, ponesete i behaton u prikolici - pitam :).
< Ne, ponesemo samo palme,- smeje se muž..
> Koliko ostajete u kampu? pitam.
< Dvadesetak dana. Odakle ste - pita me ?
Slutim, odakle je, pa kažem - Iz Vojvodine, iz Zrenjanina.
< Oo, pa imamo ovde fine ljude u kampu , iz Novog Sada ,..
> I mi smo u kampu, ali su bungalovi zidani,.. u Utjehi,..
Zna kampove u Utjehi - Olivu i Utjehu,.. ali to su auto kampovi a mi smo u drugom - Raj mira - je naziv našeg.
> A, vi odakle ste ? pitam,... < Iz Mitrovice... i posmatra me ozbiljno,..
Mislim,.. po naglasku nije iz Srema > Sa Kosova ? - pitam. (kimne glavom i dalje ozbiljan)
Osmehnem se, da malo ublažim neprijatnost,..
> Lepe su vam palme - Vašingtonija ?
< Da, razumete se u biljke? pita,..
> Uglavnom,.. pozdrav,..

< Pozdrav i srećan put.

Dobro govore srpski, plaćaju 25 eura po danu za prikolicu (njihova je) i dve osobe,.. Mi plaćamo - 28 eura ,... kažu - to naše je jeftino,.. nama baš i nije,.. 40 dana (tri dana nas častio gazda) .. i on je musliman - Smajo,.. ne znam mu pravo ime... ali šta god da nam zatreba - bez ikakvih problema. Ima jako dobru izreku:
- Kratak je ovaj život da bih bio zao. -
(ima i jako dobru rakiju - kajsijevaču,.. već smo je napola odlili - u čaše,.. ja pijem više,.. oni tek toliko da nas ispoštuju).

- Juče u rasadniku,.. vidi gazda da sam dobar u biljkama,.. bar pet puta mi kaže - da sednemo da popijemo ? ( dajem mu adrese naših dobrih rasadnika u Srbiji i Vojvodini),.. ja neću,.. treba da trgujemo, a kad popijem, nije mi žao para,.. Oni su dobri trgovci i znaju sa ljudima,...

- Skender - reče na rastanku, uz rukovanje, - navrati kad god -.
,... razočarao sam se. Bio sam siguran da je Srbin.
Robu (sadnice od kojih su neke i preko 3 hiljade eura) nabavlja sa raznih strana... puno iz Albanije, ali i iz Italije, Srbije, Bosne, Crne Gore. Proizvodi ono što najviše ovde ide - masline i ono što se lako proizvodi, vrbe, hibiskuse, bambuse,.. Tu je i najpovoljniji sa cenama,...
Mi baštovani se lako i brzo sližemo,.. i odmah prepoznamo,.. po pitanjima koje postavljamo, po zamerkama,.. po pohvalama ( težih biljaka za uzgoj). I ostanemo drugari,.. dobri prijatelji - po muci koju ulažemo u lepotu i egzotiku,...
Volim da kupim od proizvođača,.. i da mu platim više,.. da se ne cenkam,.. ali sa preprodavcima mešetarim,.. kudim mu robu,.. proizvođačima hvalim,..

IMG_20250718_080320.jpg

Reznice Oleandara svih boja...
IMG_20250718_080352.jpg

Posude sa vodom u kojima su reznice su u rupama stabla masline (stare oko hiljadu godina) uz naš bungalov,... jer su tu oscilacije temperature manje.​

Poslednja izmena:
Čekamo ručak uz 'ladan Tuborg.
IMG_20250718_115334.jpg
U restoranu Zlatna riba. Od prve želje smo brzo odustali - Nikšićko nije 'ladno.
Danas skitamo po Baru, po pitanju biljnog sveta. U blizini je Centar za subtropsko bilje, koji ne radi. U okviru je stručne poljoprivredne škole i Instituta za voćarstvo.. ali staklenici su im prazni,.. raspust je.
Odmah pored je pijaca mešovite robe - jeftinija za oko 30% ,.. pazarili malo i odseli da se počastimo: Dobar jelovnik i povoljne cene:
IMG_20250718_115809.jpg

Od biljaka koje smo mislili pazariti slaba vajda - probrana roba. Svratili smo usput u "Kalia" (Slovenci), pazarili neke sitnice. Inače imaju ovde dosta bolju ponudu od naše kod kuće,... bolje supstrate, veći izbor profi supstrata, prekrivki za biljke, podupirača i druge podrške,... opreme za uzgoj.
Kulturniji su od nas iz Hortikulture.
Za ručak uzesmo dve orade, malo lakše od 500g. komad - na dalmatinski način (marinada - masl. ulje, beli luk i ruzmarin).

Ni jagnjetina im nije skupa.. ali mi smo u dolasku iz Srbije kusali jagnjetinu, kuvanu u mleku (u Novoj Varoši - restoran "Vila Jelena") - nenadmašna je,.. pa da ne kvarimo a ovde je Orada sveža...

IMG_20250718_123234.jpg

Poslednja izmena:
Svidela nam se Orada na roštilju,.. spremali smo je i mi ali ova je ukusnija, mada su komadi manji - oko 350 grama, taman - hteli smo malo veće,.. ali i ovako je super.
Pitamo konobara u čemu je tajna, da je njihova riba bolja od naše. Smeje se.. kaže: - Vi kupujete na pijace, ta je iz ribnjaka, a naša je iz mora... to je jedina tajna.
Ipak ćemo opet na pijace.. već smo jutros bili ali nismo ništa pazarili... Dinje koje najviše trošimo su 1,5 euro a mi kupujemo na putu prema Ulcinju za manje od eura kilogram.. Lubenice 0.70 ovde, a tamo gde kupujemo su po 3 eura komad - manje od 0,40 € ...
Radnje pored puta imaju lepšu robu od pijace, mada i na pijace je dobra, ali skuplja:
IMG_20250718_103310.jpg
Grožđe je domaće, a belo sa etiketom je uvozno... i smokve,.. (šljive i portunele beremo u našem kampu)
Pijaca u Baru - danas:
IMG_20250718_103416.jpg

Na Šušnju sam. Pijem Nikšićko točeno - 3,5 eura. Nisam se ovde nikada okupao, pa ne moram ni sada...
IMG_20250718_164649.jpg
Ležaljke su ovde 15 eura, ali slabo je naroda,..

IMG_20250718_152239.jpg

Ova plaža kod Bara je bila prepuna krupnog kamenja, koje su zatrpali sitnijim oblucima i šljunkom, ali je plaža i dalje "katastrofa" za ulazak u vodu, jer vas tamo čekaju one kamenčine - nisu ih povadili.Plitko i kamenito...
Ovo je sve ono što izbegavam na moru. Urbano, gužva, galama, prljavo... kamenčine u vodi..
Imaju jedino one borove kapitalce,.. pod jednim smo prostrli Francuski dušek da odmorimo posle ručka i piva.. fino čarlija Maestral...
IMG_20250718_153420.jpg

Dok smo bili u "Zlatnoj ribi" neki lik pita konobara - Koja je muzika večeras ovde ?
Tim povodom divanimo sa susedom koji sedi sto do nas.
-Nema muzike,..
Pitam ga koliko je dugo u Baru?
Ceo život,.. ovde rođen, radio u MUPU, sad u penziji.. Nije se okupao u moru zadnjih 30 godina.
Kažem - Pukla vam sezona ?
Kaže: - Puklo je sve odavno,... nema Nemaca, a ni drugih zapadnjaka. I ove autove sa stranim tablama, što vidiš, to su naši gastarbajteri.
Velim mu : Ima dosta Rusa i Ukrajinaca.
Veli on meni: To su domaći, imaju kuće i nekretnine ovde,... 25% nekretnina u CG su u
Ruskom vlasništvu.
Reko' : Pukli su i zakupci plaža.
- Neka su, veli: - U očima Crnogoraca, sve njihovo vredi duplo.
Ubode ga čovek iz prve.​

- Skender - reče na rastanku, uz rukovanje, - navrati kad god -.
,... razočarao sam se. Bio sam siguran da je Srbin.
Robu (sadnice od kojih su neke i preko 3 hiljade eura) nabavlja sa raznih strana... puno iz Albanije, ali i iz Italije, Srbije, Bosne, Crne Gore. Proizvodi ono što najviše ovde ide - masline i ono što se lako proizvodi, vrbe, hibiskuse, bambuse,.. Tu je i najpovoljniji sa cenama,...
Mi baštovani se lako i brzo sližemo,.. i odmah prepoznamo,.. po pitanjima koje postavljamo, po zamerkama,.. po pohvalama ( težih biljaka za uzgoj). I ostanemo drugari,.. dobri prijatelji - po muci koju ulažemo u lepotu i egzotiku,...
Volim da kupim od proizvođača,.. i da mu platim više,.. da se ne cenkam,.. ali sa preprodavcima mešetarim,.. kudim mu robu,.. proizvođačima hvalim,..

Pogledajte prilog 1757716
Reznice Oleandara svih boja...
Pogledajte prilog 1757717
Posude sa vodom u kojima su reznice su u rupama stabla masline (stare oko hiljadu godina) uz naš bungalov,... jer su tu oscilacije temperature manje.​
Kakvo stablooo :heart:

Back