Kontrola afekta

Dobro, pošto smo na temilici o nasilju nad muškarcima utvrdili da je jedino nasilje koje žene vrše nad našim jakim i stabilnim mužjacima FINANSIJSKE prirode, such as potražnja alimentacije, ili u suprotnom smeru nedavanje adekvatne sume kada je žena dužna za izdržavanje sa distance, da preskočimo to veoma nezgodno pitanje i pređemo na samokontrolu.

Negde sam ja zaključila da nasilnici nisu svesni da raspaučiti nekog nije prihvatljivo kao odgovor na bilo koju situaciju u civilizovanom svetu. Da se to ne može voditi pod emotivni ispad i da si "sam sebe tu doveo", a ne drugi ljudi (žrtvice tvoje mile), ostaje da visi u vazduhu kao nešto što ne nailazi na razumevanje kod agresivnih ljudi.

Eto, da onda makar iskontrolišemo afekat! Šta je afekat? I koji su vaši mehanizmi kontrolisanja istog? Šta radite u afektu i kako se sprečite da ne robijate?

(Afekat nije samo kada nekog oštetiš fizički ili psihički, nego i kada se povučeš u sebe i nećeš da razgovaraš. Tu oštećuješ sebe, rekla bih.)
Mentalno se udaljim od osobe koje me dovede u afektno stanje! To je prvi korak.To jest, u takvo stanje čovek uvek dovede sam sebe, ali ukoliko je napr.neka osoba uzrok tome.Korak dva je, da se od takvih ljudi nadalje maksimalno distanciram,jer mi ne pada na pamet da "robijam" zbog neke budaletine!
P. S. Inače mogu biti prema takvim ljudima Izrazito drska i bezobrazna, znači transformišem se u afektnom stanju iz "dobre vile" u pravu vešticu, pa se dešavalo da se momentalno i sami udalje!Bogu 'fala!Pošto ne volim da budem u fazonu "wicked wich", gledam da izbegavam takve situacije, gde god je moguće Pokušavala sam ranije sa raznim tehnikama tipa, "brojim do 10",pa ne ide... "brojim do 100",opet ne ide.Proverena tehnika je: "sklanjaj mi se s očiju"!Momentalno!!! :sije:
Pravi odgovor na pitanje je da reagujem pasivno(zatečeno, zbunjeno), pre nego što odreagujem agresivno. Sad u tih par minuta između,može neko pametan da se "izgubi u vidu magle"!

Poslednja izmena:
Ne reagujem nikad na "prvu loptu", što bi se reklo! Tako da što je neko dalje...to ga moj bes teže stiže!Sa sobom se raskusurim lako! Ako sam sama tražila, to sam i dobila. Ako nisam... nego se budala navrzla na mene...sve ono napred napisano važi!

Ne reagujem nikad na "prvu loptu", što bi se reklo! Tako da što je neko dalje...to ga moj bes teže stiže!Sa sobom se raskusurim lako! Ako sam sama tražila, to sam i dobila. Ako nisam... nego se budala navrzla na mene...sve ono napred napisano važi!
A OK sklanjanje od nebitnih ljudi. Ali šta ako je to saradnik ili član porodice i postoji konfliktna situacija, pa moraš da iskontrolišeš afekat jer neće doneti dobro?

Takođe i sklanjanje činiš u afektu, povlačenje činiš u afektu. Dakle failed. Jednostavno nisi iskomunicirao situaciju.

A OK sklanjanje od nebitnih ljudi. Ali šta ako je to saradnik ili član porodice i postoji konfliktna situacija, pa moraš da iskontrolišeš afekat jer neće doneti dobro?

Takođe i sklanjanje činiš u afektu, povlačenje činiš u afektu. Dakle failed. Jednostavno nisi iskomunicirao situaciju.
Kakva komunikacija u stanju afekta?Tu se samo iskuliraš, dok 'oladiš glavu. Komuniciraš posle, kad dođeš sebi. Samo što ako je neko, mene uspeo dovesti u stanje afekta, taj više ne bi trebalo ni da mi izlazi na oči!Ako je neko meni blizak,više to neće biti!To mu onda kroz smirenu komunikaciju, lepo stavim do znanja!

Poslednja izmena:
Sad će verovatno da mi se neko smeje ali mene kad neko dovede do toga da mi prekipi obično se rasplačem...Daaa,da,znam,vrlo muzevno...Ali eto...
U svoju odbranu samo da dodam da se obično izkontrolišem za toliko da se ne rasplačem odmah pred tom osobom nego se sklonim pa onda...Ali,daaa...ne čini mi to mnogo čuda za moje samopuzdanje...

Sad će verovatno da mi se neko smeje ali mene kad neko dovede do toga da mi prekipi obično se rasplačem...Daaa,da,znam,vrlo muzevno...Ali eto...
U svoju odbranu samo da dodam da se obično izkontrolišem za toliko da se ne rasplačem odmah pred tom osobom nego se sklonim pa onda...Ali,daaa...ne čini mi to mnogo čuda za moje samopuzdanje...
🤩

pa bas treba imati samopouzdanje da bi zaplakao kao muskac

nismo svi od istog materijala satkani, ne znam koliko si star ali mislim da ćeš da ogrubiš vremenom :lol:

nismo svi od istog materijala satkani, ne znam koliko si star ali mislim da ćeš da ogrubiš vremenom :lol:
Ne mora da znači...to je više "as hoc" reakcija u tom trenutku. Čovek se iskače i nakon toga vrlo brzo prisabere! Često žene u PMS-imaju ovu reakciju, koja je čisto hormonska. Preplave nas hormoni, plačemo i čekamo da prođe! Ludo jeste, ali takvi su i hormoni.

Ne mora da znači...to je više "as hoc" reakcija u tom trenutku. Čovek se iskače i nakon toga vrlo brzo prisabere! Često žene u PMS-imaju ovu reakciju, koja je čisto hormonska. Preplave nas hormoni, plačemo i čekamo da prođe! Ludo jeste, ali takvi su i hormoni.
sad da li se prisabere i koliko brzo zavisi od coveka, emotivniji ljudi ce svakako imati opisanu reakciju, preplave ih osecanja koja tesko mogu da kontrolisu... takvi su po prirodi jednostavno

Back