- Poruka
- 95.555
DEMON I TAMARA (1889)
Konstantin Makovsky
Slika koja je našla inspiraciju u pesmi Mihaila Lermontova .(Demon)
Demon, beznadežan , uznemiren i prognan luta zemljom .
On živi u potpunoj izolaciji i njegova besmrtnost i neograničena moć postaju za njega samo beskoristan teret.
A onda je video prelepu gruzijsku princezu Tamaru , koja je bila pred udajom i tada-
U pustinji njegove duše počinju da bujaju neopisive i njemu , do tada -nepoznate emocije.
Demon, kao brutalni i moćni tiranin , vođen emocijama i zaslepljenošću šalje svoju podanike da opustoše i unište venčanje ,
A on sam, ubija svog suparnika , Tamarinog verenika.
Počinje da se udvara Tamari i zavodi je .Ona je sputana strahom i zna šta je strah ...Ali , ipak , u njemu ne vidi ni demona , ni anđela -
Već jednu napaćenu i izmučenu dušu .Ona konačno popušta.
No , Demonov poljubac je koban.
"Poljupcem njoj u nedra mlada
On smrtonosni otrov uli.
U noćnom muku su se tada
Užasni krik i jecaj čuli.
U njima behu bol, strahota,
Prekor i ljubav, preklinjanje
I beznadežno rastajanje
Od jedva početog života."
Tamara je odneta na nebo , a za njega , prognanog Demona , tamo nije bilo mesta.
On ponovo ostaje sam, sam u celom univerzumu.
Napušten, bez ljubavi i bez nade....
Konstantin Makovsky
Slika koja je našla inspiraciju u pesmi Mihaila Lermontova .(Demon)
Demon, beznadežan , uznemiren i prognan luta zemljom .
On živi u potpunoj izolaciji i njegova besmrtnost i neograničena moć postaju za njega samo beskoristan teret.
A onda je video prelepu gruzijsku princezu Tamaru , koja je bila pred udajom i tada-
U pustinji njegove duše počinju da bujaju neopisive i njemu , do tada -nepoznate emocije.
Demon, kao brutalni i moćni tiranin , vođen emocijama i zaslepljenošću šalje svoju podanike da opustoše i unište venčanje ,
A on sam, ubija svog suparnika , Tamarinog verenika.
Počinje da se udvara Tamari i zavodi je .Ona je sputana strahom i zna šta je strah ...Ali , ipak , u njemu ne vidi ni demona , ni anđela -
Već jednu napaćenu i izmučenu dušu .Ona konačno popušta.
No , Demonov poljubac je koban.
"Poljupcem njoj u nedra mlada
On smrtonosni otrov uli.
U noćnom muku su se tada
Užasni krik i jecaj čuli.
U njima behu bol, strahota,
Prekor i ljubav, preklinjanje
I beznadežno rastajanje
Od jedva početog života."
Tamara je odneta na nebo , a za njega , prognanog Demona , tamo nije bilo mesta.
On ponovo ostaje sam, sam u celom univerzumu.
Napušten, bez ljubavi i bez nade....