Konkretan i realan posao, zaradite preko leta

Ima radnog vremena i u poljoprivredi, kako da nema?

I sve sto je preko 7 sati je IZRABLJIVANJE RADNIKA.
Nista se u poljoprivredi ne ostavlja za sutra,sto moze da se uradi danas.I niko nikoga ne tera da radi.a ko hoce moze lepo da se zaradi.Dobra priroda,dogra i zdrava hrana,a i drustvo nije lose.Tu se malo i zapeva,i nasali.svega ima,sem izrabljivanja radnika.Tako samo govore neradnici i lezilebovici.

mnogo brate 14 sati svakodnevnog , pognutog rada

puca kicma

jeste da ima pauza ali...

- - - - - - - - - -

i koliko moze da se obere dnevno ?

Malo, malina nije kruška, nego mali plod. Moraš mnogo puta da posegneš ka malini i mnogo puta staviš plod u gajbicu. Jedan moj rođak gaji maline, pa smo mu pomagali kad god smo boravili. Oteliš se da skupiš jebenih 10 gajbica a to je 300 dinara jer lik nudi cenu 30 din za 1 kg. Za jednu hiljadarku znači moraš da nabereš 33 kg malina!

A uslov za ovaj robovlasnički rad koji može da obavlja retard je -
Stepen obrazovanja: Srednja škola
:lol:

Rad je od 12. juna do 31. jula. Odbijte kišne dane, a leto je kišovito, kad se ne radi, oko mesec dana efektivnog dirinčenja od zore do zalaska sunca a kući će te doneti ni toliko novca da imate za sledeći mesec, a i to to ako svakog dana naberete hiljadu dinara to jest 33 kg. Klošarska zarada a rad ubitačan srazmerno broju sati rada.
Ne znam samo zašto insistira na radnicama a ne radnicima.

Nadam se da će liku istrunuti rod.

Poslednja izmena:
Moraš mnogo puta da posegneš ka malini i mnogo puta staviš plod u gajbicu.
Замисли, молим те, мораш много пута да посегнеш ка малини и много пута ставиш плод у гајбицу... Та, није ваљда...?

(А иначе, све редом, током године, та се малина сама од себе обрађује :roll:)...

Море, много извољевате, стварно, размажени сте, и само тражите оправдања да ништа не радите, а хтели бисте да вам паре тек тако падају с неба......

Poslednja izmena:
Замисли, молим те, мораш много пута да посегнеш ка малини и много пута ставиш плод у гајбицу... Та, није ваљда...?

(А иначе, све редом, током године, та се малина сама од себе обрађује)...

Море, много извољевате, стварно, размажени сте, и само тражите оправдања да ништа не радите, а хтели бисте да вам паре тек тако падају с неба......

Milunka ne zajebaji, ja sam radio kao najgori građevinac ti nisi, i znam šta je težak rad, nemoj mi ti iz kruga dvojke pričati šta je izvoljevanje i razmaženost.Lik koji hoće da po minimalnoj ceni zaradi maksimalno. Taj je istinski neradnik. Drugi rintaju za sitniš a ovaj ubira pare. Ovo je ispod svakog standarda , možda super za Kalkutu. Pitam se da li ovaj koji traži radnice sa srednjom zna šta je Kalkuta.:rotf:

- - - - - - - - - -

Stvarno bih voleo da mu strune rod. Od :heart:

Poslednja izmena:
Od ranog proleca do kasne jeseni uvek ima posla oko malina i to nema oces neces,ako mislis da dobro rodi moras.Kada bi drzava dala vecu cenu poljoprivredniku i on bi vise placao berace.I nisu svuda iste cene branja.gde ima veca parcela,vise se placa,a ljudi koji hoce da zarade i oni su svesni da to bas inije tako velik novac,aliako sedi kod kuce,nema nista.

Od ranog proleca do kasne jeseni uvek ima posla oko malina i to nema oces neces,ako mislis da dobro rodi moras.Kada bi drzava dala vecu cenu poljoprivredniku i on bi vise placao berace.I nisu svuda iste cene branja.gde ima veca parcela,vise se placa,a ljudi koji hoce da zarade i oni su svesni da to bas inije tako velik novac,ali ako sedi kod kuce,nema nista.

Savršeno se slažem sa tobom. Iskreno.
Ali ako uzmemo da će biti mnogo kišnih dana ovo leta mesec dana je maksimum, možda malo više. Kod ovog se radi sa pauzama14 h kao što je naveo kolega. 30 dan puta ako uberu 33 kg za hijadu dinara = 30 000 din, ili RSD za rad od 30 x 14 = 420 sati.
Radnica u kiosku ili prodavnici će zaraditi daleko više, 27 000 za mesec dana , jer ima 208 radnih sati, uračunao sami radnu suboti ili nedelju, jedan slobodan u nedelji. A pri tom će raditi 8 h u klimatizovanom prostoru, meri se broj sati sa zaradom, a pritom neće raditi za jednu pišljivu letnju sezonu nego duže. U humanijim uslovima.

- - - - - - - - - -

To što taj mora da skupi od proleća do rane jeseni maline je njegov problem, plati pa se klati, ronim suze zbog lihvarskog malinara.

E kad bi mu maline strunule....

Od ranog proleca do kasne jeseni uvek ima posla oko malina i to nema oces neces,ako mislis da dobro rodi moras.Kada bi drzava dala vecu cenu poljoprivredniku i on bi vise placao berace.I nisu svuda iste cene branja.gde ima veca parcela,vise se placa,a ljudi koji hoce da zarade i oni su svesni da to bas inije tako velik novac,aliako sedi kod kuce,nema nista.
Ма, наравно...

Него очигледно немају представу шта значи рад у пољопривреди, колика су улагања, трошкови пољопривредника, напор и ризици. Виде само тај један мали део, брање...

Сем тога, у реали, и кад се све сабере, ништа бољи услови нису за брање ни по иностранству, у тзв. "сређеним земљама", где такође, заправо, све зависи од случаја до случаја, као и овде.

Ма, наравно...

Него очигледно немају представу шта значи рад у пољопривреди, колика су улагања, трошкови пољопривредника, напор и ризици. Виде само тај један мали део, брање...

Сем тога, у реали, и кад се све сабере, ништа бољи услови нису за брање ни по иностранству, у тзв. "сређеним земљама", где такође, заправо, све зависи од случаја до случаја, као и овде.

Ti ćeš mene da učiš šta je rad u poljoprivredi??? Pa ti bi svenula kao orhideja nakon samo 2 sata rintanja kod ovog lika. Ja sam kao klinac od 13-14 godina brao kilograme vrganja špartajući kilometrima po najgorim planinčinama , dok si ti pisala spomenar za drugare i drugarice. Ljudi da li ste vi normalni? Pravdate u ime rada koristoljubivog seljaka najniže vrste koji izrabljuje radnike.

Milunka ne zajebaji, ja sam radio kao najgori građevinac ti nisi, i znam šta je težak rad, nemoj mi ti iz kruga dvojke pričati šta je izvoljevanje i razmaženost.Lik koji hoće da po minimalnoj ceni zaradi maksimalno. Taj je istinski neradnik. Drugi rintaju za sitniš a ovaj ubira pare. Ovo je ispod svakog standarda , možda super za Kalkutu. Pitam se da li ovaj koji traži radnice sa srednjom zna šta je Kalkuta.:rotf:

- - - - - - - - - -

Stvarno bih voleo da mu strune rod. Od :heart:
Ја нисам (сада више, већ доста дуго) из круга двојке, већ нешто мало изван њега. :D

Не омаловажавај туђи мукотрпан рад преко читаве године...

Истина, нисам радила као грађевинац. Али, имам, на пример, у оквиру плаца виноград, и знам шта је и како тежак рад у њему, и око њега, чак и овако како ми радимо, само за личне потребе, рекреацију и опуштање, а камоли кад се ради за приход од кога живиш.

Ја нисам (сада више, већ доста дуго) из круга двојке, већ нешто мало изван њега. :D

Не омаловажавај туђи мукотрпан рад преко читаве године...

Истина, нисам радила као грађевинац. Али, имам, на пример, у оквиру плаца виноград, и знам шта је и како тежак рад у њему, и око њега, чак и овако како ми радимо, само за личне потребе, рекреацију и опуштање, а камоли кад се ради за приход од кога живиш.

Težak život nane.

- - - - - - - - - -

Kad izneseš dvocifreni broj kubika drva za jedan dan možemo da razgovaramo, dotle, ova tema nije za tebe jer si neupućena. Pametna si ali nisi pametna za sve.
Lik je dripac i to će ti reći svaki pošten seljak.

П. С.

@Michigan J. Frog

Немој да вређаш, и да подижеш тон без везе...

Шта ти, уопште, уосталом, знаш о мени, па тако олако доносиш закључке?

Ја само добро увиђам чињеницу да одиста многи извољевају, не желе ни мало да се потруде, а све би да им падне с неба, кукају без везе и суде олако, не познајући довољно предмет о ком говоре, само тражећи оправдања да не би радили.

Не кажем да си ти лично од тих, али заиста не омаловажавај олако туђ рад.

... а ни споменар чак нисам писала... :)

П.П.С. - (за неупућене)

Да би виноград био савршен, рад и труд је заправо исти, ради се много, било да је, како рекох за личне потребе, било за живљење од тога..

Дакле, још једанпут: не омаловажавај и не суди олако...

'Ај' лаку ноћ...

П.П.С. - (за неупућене)

Да би виноград био савршен, рад и труд је заправо исти, ради се много, било да је, како рекох за личне потребе, било за живљење од тога..

Дакле, још једанпут: не омаловажавај и не суди олако...

'Ај' лаку ноћ...

Ne, ti ne daj legitimet olako liku koji je izrabljivač pod ruhom "poštenog" posla. Ovo je g vovno od posla i niko ga neće raditi osim najgorih nesrećnika i očajnika.

Kod Crnogoraca u kafiće.
Ima sit da se naodmaraš...
A, plata kaplje.

Takoe Grofe, pusti ove šalabajzere,"poslodavce" koji bi lako da zarade na tuđoj muci. Odeš u CG radiš, lepo zaradiš umesto da ti puca kičma kod seljačine za sitnu lovu.

- - - - - - - - - -

Istrunule mu maline....pa sledeće godine ih sam brao i jeo suvog leba sa sirenjem u znoju.

Poslednja izmena:
Da li su težak rad u poljoprivredi, velika ulaganja i troškovi razlog da se berači plaćaju više nego bedno?

A ti se ne petljaj u ono što ne razumeš.Ne podižem ton, samo bih voleo da liku pocrkaju sve maline, pa onda izvršitelji i ode još jedan diletant, jer lik jeste diletant po pitanju poljoprivrede u pm, a i ništa bolje nije zaslužio.
Radnice traži jer će ga neki muškarac iznabadati ako ga suviše iznervira, ili možda oće "domaćin" da se oženi.:hahaha:

Znam osobu(pokojna) koja je svojevremeno išla u žetvu kada nije bilo kombaja već takozvani srp.Kada se žena savije i počne da žnje ne ispravlja se do uveče.To su bile žilave osobe a zarađivale toliko da ima tek da se malo najedu.

Ne, ti ne daj legitimet olako liku koji je izrabljivač pod ruhom "poštenog" posla. Ovo je g vovno od posla i niko ga neće raditi osim najgorih nesrećnika i očajnika a postoji i zakon oko minimalne zarade i radnog vremena, to je zakon, no ovaj to ne kapira. Stare navike.:lol:
noć.

.
Не дајем ником легитимитет, већ говорим конкретно, с друге стране и принципијелно, знајући колико је тежак пољопривредни рад, и против сам, рекох, олаких осуда и омаловажавања туђега рада.

Ако је та особа конкретно, можда (а ни то тачно не знам, сем из овога опањкавања без доказа) "израбљивач", онда је у реду и на то указати, али опет је ружно олако пљувати около по онима који заиста нешто раде.

- - - - - - - - - -

Da li su težak rad u poljoprivredi, velika ulaganja i troškovi razlog da se berači plaćaju više nego bedno?

Кад се све сабере и одузме, берачи заправо уопште нису плаћени бедно.

Како рекох, нигде ни у свету није то много другачије.

На жалост, сва та повика је најчешће ипак од стране оних које мрзи да раде, и који заправо извољевају, или имају потпуно погрешну представу о томе колико је тежак и ризичан рад у пољопривреди.

А пољопривредника, наравно, као и свуда другде, има и оваквих и онаквих, и не треба се само ухватити за лоше примере, да би се оправдала властита лењост...

Back