Konjanici

• Začetnik teme Začetnik teme maja7
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

maja7

Početnik
Poruka
1
Procitala sam negde davno (zato se i ne secam) da postoji pravilo kod spomenika konjanika- ako je licnost ubijena,umrla prirodnom smrcu ili poginula u ratu-za sve tri kategorije konju su noge u razlicitom polozaju. ako neko tacno zna kako je to klasifikovano, volela bih da znam. trazila sam po internetu i nisam uspela da nadjem.
hvala unapred

Procitala sam negde davno (zato se i ne secam) da postoji pravilo kod spomenika konjanika- ako je licnost ubijena,umrla prirodnom smrcu ili poginula u ratu-za sve tri kategorije konju su noge u razlicitom polozaju. ako neko tacno zna kako je to klasifikovano, volela bih da znam. trazila sam po internetu i nisam uspela da nadjem.
hvala unapred

This answer was brought to you by GOOGLE, learn to use it :ok:

A horse rearing up means that the rider died in battle, one leg up means the rider died of battle wounds, but not in the field, a horse standing means the rider died of natural causes.
Превод:
Пропнут коњ-погинуо у бици
Једна подигнута нога-подлегао ранама
На све четири-природна смрт

Podlegli ranama...

61_1.jpg

Knez Mihailo

Lapovo1610200202.jpg

Kralj Aleksandar.

Ali kod spomenika kralju Petru I u Zrenjaninu, sta su htela da simbolizuju dvojica vajara...

SpomenikKraljuPetru1.jpg

Spomenik kralju Petru I Karađorđeviću na Trgu slobode podignut je, prvi put, 1926. godine i bio je delo zagrebačkog vajara Rudolfa Valdeca. Nemačke okupacione vlasti ga uklanjaju 1941. godine, a od srušenog spomenika sačuvana je jedino kraljeva glava, koja se danas čuva u zrenjaninskom Narodnom muzeju.
Spomenik je obnovljen 2005. godine zahvaljujući gotovo desetogodišnjem angažovanju Odbora za obnovu spomenika, nekoliko gradskih institucija i privrednih kolektiva. Repliku spomenika uradio je akademski vajar iz Bijeljine (Republika Srpska) Zoran Jezdimirović, a 17. januara 2006. godine svečano ga je otkrio prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, praunuk kralja Petra.
Spomenik u bronzi je sa mermernim postamentom visok oko 7 metara, od čega sam spomenik 3,7 metara. Konjanička skulptura jedinstvena je po tome što ima oslonac na samo dve noge.

Ali, u Podgorici vajar je omanuo...

450px-Spomenik_kralju_Nikoli_u_Podgorici.jpg

BRON­ZA­NA skulp­tu­ra kra­lja Ni­ko­le na ko­nju vi­so­ka je če­ti­ri me­tra, a te­ška tri to­ne, po­sta­vlje­na je na be­ton­skom po­sta­men­tu ob­lo­že­nom cr­ve­nim gra­ni­tom.
Spo­me­nik je rad aka­dem­skog va­ja­ra Ri­sta Rad­mi­lo­vi­ća, a iz­li­ven je u Sme­de­re­vu.

Мислим да је то заблуда!

194586699_eaade362ce.jpg

Споменик Сару Николају I, који је умро природном смрћу.

Bronze_Horseman_Monument_to_Peter_the_Great.jpg

Споменик Цару Петру Великом, такође природна смрт ( упала бешике).

Pravila postoje, samo sto ih neki ili ne znaju, ili ne postuju

А онда, какво је то правило за које се не зна или које се не поштује?

Споменик краљу Константину ( природна смрт).

KingConstantineIMon.jpg

Споменик Евгенију Савојском ( природна смрт)

wien-denkmal-prinz-eugen-090527g.jpg

Poslednja izmena:

Back