Konceptualni-Idejni dizajn

Liquid Clock
Mladi srpski dizajner Damjan Stanković dobio je prestižnu "Red dot" nagradu za konceptualni
dizajn jedinstvenog "rhei" sata, koji radi na principu tečnosti koju pokreće magnet.On objašnjava
na koji način zapravo funkcioniše njegov izum, ali i kako je došao na ideju za projekat.

photo-damjan-stankovic.jpg

Damjanov nagrađeni projekat, elektro-mehanički "rhei" sat inovativnog dizajna zasnovan je na ferofluidu, koji koristi tečnost za prikaz informacija.
- On funkcioniše po principu ferofluida, tečnosti koju privlači magnet. Prednji deo sata sastoji se
od staklene komore u kojoj se nalaze voda i ferofluid, a pozadi postoji čitav mehnizam koji tu tečnost pokreće. Mehanizam se sastoji iz 4 sedmosegmentna sklopa, za svaki broj. Kada se segmenti približe, tečnost odreaguje. Svaki od tih segmenata pokrece mali steper motor da bi
išao napred-nazad, što je strašno zakomplikovalo celu priču s obzirom da pokretanje steper
motora nije tako prosto kao kod običnih elektromotora.
CVbJ947UkAAvD2e.jpg

- Ideja je došla potpuno spontano, pre recimo četiri godine. Video sam snimak na internetu kako se neko igra sa fluidom i odmah se zainteresovao. Poručio sam jedan primerak čisto da vidim kako reaguje, i bio sam oduševljen. Sa druge strane, bilo mi je jako čudno kako niko do sada nije napravio ništa konkretno sa tim.

Looop Can je uređaj za pranje higijenskih uložaka za izbjeglice

looop-can-cheuk-laam-wong-period-design_dezeen_2364_col_hero2-1536x864.jpg

Studentica dizajna proizvoda Cheuk Laam Vong stvorila je Looop Can, koncept za prenosni komplet za čišćenje jastučića za menstruaciju koji ima za cilj smanjenje siromaštva među izbjeglicama. Svaki komplet Looop Can sadrži posudu za čišćenje, 70 grama sode bikarbone i higijenski uložak za višekratnu upotrebu napravljen od frotirne tkanine od bambusa koja se naziva Looop Pad.
looop-can-cheuk-laam-wong-period-design_dezeen_2364_col_4-852x474.jpg

Kontejner sa petljom sadrži glavno cilindrično telo sa poklopcem sa navojem i šupljim uređajem za predenje koji se takođe može koristiti za čuvanje sode bikarbone. Kada higijenski uložak treba očistiti, korisnik ga stavlja u limenku pre uranjanja u vodu i sodu bikarbonu, prirodni deterdžent za čišćenje koji pomaže u uklanjanju mrlja od krvi. Kada se poklopac zavrne, korisnici mogu prstom okretati uređaj što zahteva "minimalan ljudski napor kako bi se ljudi koji imaju menstrualne grčeve mogli lako oprati", objasnio je dizajner. Okretanje pomaže sode bikarbone i vodu da očiste jastučić. Korisnik tada mora sačekati najmanje 30 minuta dok se krv ne otopi, prije nego što tri puta ispere podlogu.

Milena Zdravković bavi se konceptualnim dizajnom - kreiranjem svetova i ambijenata koje
vidimo u najskupljim holivudskim filmovima. To je zanat koji je tek u naznakama privirio u
srpsku kinematografiju, samim tim je i veoma dobar razlog za razgovor sa našom
sunarodnicom koja živi i radi u Kanadi.

816003_05-tommorrowland_ls.jpg

Tommorrow Land

Pojasnite nam, šta tačno/konkrertno obuhvata i predstavlja Vaš posao u svetu filma?

Konceptualni dizajn obuhvata sve oblike vizuelne reprezentacije filma, od dizajna setova,
svetova, karaktera pa do determinisanja sveobuhvatne atmosfere filma. Dizajn prolazi kroz
brojne faze istraživanja dok se ne dođe do finalnog rešenja koje se potom koristi kao osnova
za dalji razvoj filma. Kroz ovaj proces, konceptualni dizajn pomaže režiserima, producentima
i ostalim kreatorima filma da imaju jasnu sliku kako će film izgledati pa je zato izuzetno značajan, posebno u visokobudžetskim filmovima.

815993_03-startrek-1_ff.jpg

Startrek

Kako je izgledao Vaš put do sadašnjih angažmana?

U filmsku industriju sam ušla krajem 1999. i moji prvi angažmani su bili u oblasti set-dizajna
("set design" se na srpski prevodi kao scenografija, prim. ur.), što je vrlo tehnički orijentisan
posao u umetničkom odeljenju (art department), a kako sam u Beogradu završila arhitekturu,
to je, po inerciji, bila prirodna početna pozicija. Pošto sam imala potrebu za većom umetničkom slobodom, već posle par godina sam prešla u konceptualni dizajn. Međutim, kako sam u svet
filma ušla u Vankuveru, gotovo sav preliminarni konceptualni dizajn bi već bio realizovan u
Los Anđelesu, tako da se posao svodio na razrađivanje tih inicijalnih ideja. Ali, tokom godina
i rada na ogromnom broju filmova, niz mogućnosti se ukazalo i uspostavila sam profesionalne kontakte koji su mi omogućili da budem uključena u dizajn od samog početka te, shodno tome, imam i veći uticaj na finalni proizvod.

Svrha idejnog dizajna je dati ideji vizuelni oblik. U tom cilju, postoje tri glavna aspekta ciljeva konceptualnog dizajna:
Umetničke discipline imaju tendenciju da se upravljaju emocijama i osećajem creva. Dizajni su, međutim, predviđeni za upotrebu. Bilo da se radi o softveru ili logotipu, dizajn mora postići
nešto praktično, poput prenošenja informacija ili izražavanja brenda - a sve to osim što je
estetski ugodno.

attachment_119601298.png

Konceptualni dizajn premošćuje jaz između poruke i slike. Design bi MangoCrew

Budući da je koncept u suštini samo ideja, dizajneri moraju premostiti jaz između apstraktne
misli i vizuelnih karakteristika. Jezik dizajna opisuje korišćenje namenskih elemenata dizajna
za komunikaciju i davanje značenja. Kao što je ranije objašnjeno, faza idejnog dizajna neće ići
toliko daleko kao planiranje svakog stilskog detalja, ali će postaviti temelje za smislene dizajnerske izbore kasnije.

3a04187b-c54f-4c48-81d5-8f8ad87898e3-scaled-e1627305492673.jpg

Važno je napomenuti da se ovi koraci ne moraju dovršiti u određenom redosledu. Na primer, mnogi dizajneri prelaze na crtanje bez ikakvog konkretnog plana onoga što pokušavaju da postignu. Način na koji osoba dolazi do ideja je ličan i zavisi od onoga što mu pomaže da misli.

venhoevencs-the-butterfly-effect-netherlands-road-design_dezeen_2364_col_1-852x595.jpg

Holandski dizajnerski studio VenhoevenCS sarađivao je sa agencijom za pejzažnu arhitekturu DS Landschapsarchitecten i firmom za solarnu energiju Studio Solarik kako bi zamislio membranu solarnih panela koja bi mogla da se prostire na putu. Nazvan efekat leptira, mreža bi mogla biti suspendovana preko autoputa A67 na Strabrechtse Heide, prirodnom močvarnom području u Severnom Brabantu, iako su njegovi pronalazači rekli da se koncept može ponoviti bilo gde.
venhoevencs-the-butterfly-effect-netherlands-road-design_dezeen_2364_col_0-852x568.jpg

Venhoevencs-The Butterfly effect-Netherlands road design

Povezana čeličnim stubovima sa drveća sa svake strane, mreža bi se protezala preko autoputa i pružala čistiji vazdušni prostor insektima da prelaze put iznad saobraćaja ispod. "Autoput čini veliku prepreku za mnoge insekte jer su vrtlozi i struje u vazduhu izazvani saobraćajem smrtonosni za njih", rekla je VenhoevenCS arhitekta i direktorka Cecilia Gross za Dezeen. "Istraživanje je pokazalo da se mnogi insekti, poput leptira Alcon Blue, usuđuju da pređu autoput samo kada dođe do gužve u saobraćaju i dok je vazduh miran",

With the Microgym I can get the client to do a full body workout using one piece of equipment instead of 5 or more.”​

Christopher Hunt – Personal trainer
003-Concept-Design-2 (1).png

Svakako nije slučaj da će teretane postati suvišne nakon pandemije. Umesto toga, mnoge teretane se fokusiraju na novu i specijalizovanu opremu kako bi svojim klijentima ponudile nešto jedinstveno. Nedavno smo dizajnirali A-Trainer, novu vrstu kardio opreme koja se fokusira na gornji deo tela. Naš tim je razvio ovu opremu da poveća i kardio fitnes i snagu gornjeg dela tela, nešto što mnoge druge fitnes mašine ne uspevaju da postignu. Dok teretane ponovo otvaraju svoja vrata, oni će tražiti ove vrste inovativnih ideja za opremu kako bi ponudili nešto vredno za svoje klijente.

Tamponi, šibice i priključci za punjenje vire iz integrisanih otvora u ovim Netina cipelama, koje je
Neta Goldberg dizajnirala da omogući korisnicima da „pomažu dok su u pokretu“. Kolekcija pletenih Netina cipela sastoji se od tri dizajna, od kojih svaki pruža drugačiju upotrebu. Jedan par cipela
sadrži šibice, drugi sadrži tampone različitih veličina, a treći nudi električne priključke za punjenje brojnih uređaja.

zapatos1-1024x664.jpg

Izraelski dizajner Goldberg odabrao je predmete koji su deo svakodnevnog života ljudi i koji se redovno pozajmljuju i dele sa drugim ljudima, kao kada pušač nekoga pita za upaljač. Dizajnerka
je objasnila da posedovanje ovih predmeta da ponudi drugima kojima su potrebni podstiče pozitivnu fizičku interakciju, nešto za šta veruje da naše društvo ne doživljava dovoljno i često aktivno izbegava.

3623510f355ab845a3dfdb765d4c4fe9.jpg

"Ljudsko telo sadrži različite mogućnosti za nošenje predmeta koji mogu biti korisni za nas i za one oko nas“, rekla je Goldberg. "Naša stopala sadrže takve prednosti i takođe dobijaju pravu karakteristiku kretanja."

Back