Konak "Kod dobrog čoveka"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo malo grčke mitologije i njihovih bogova

source.gif

Udri, gazi, tuci, stoku ljudsku ne štedi. Što reče jedan moj prijatelj: “Udari i bićeš udaren.”

Setih se nekih bahatih policajaca, koji ne poštuju Pravilo službe, skrivaju separatiste, prevarante i šarlatane od ruke zakona, prete poštenim građanima, a mene pozivaju i na mobilni telefon sa skrivenog broja, dolaze mi na vrata, snimaju me ispred kućnog praga, i to dva puta, pre i posle pretnje... žuborim i na njiih, i na njihov telefon, i na njihov skriveni broj, i na njihovo bahaćenje... žum, žum, žum...

Setih se i premijera, koji je pre dve i po godine slagao građane kako će do kraja 2016. godine biti izgrađena najveća kula na Balkanu, u takozvanom “Beogradu na void”, od koga nema ništa. Pa kad ga je neka novinarka podsetila na to, on je pita: “Ko te plaća da me napadaš?” Niđe veze. Ili joj kaže: “Vi mene mrzite!” Bolest. Ili kaže svim novinarima: “Ja se vas ne plašim!” Da se ne plaši ne bi stalno ponavljao to kako se ne plaši. Zašto Milorad Dodik nikada nikome nije rekao kako ga se ne plaši? Zato što se zaista ne plaši. Zato što nije p1čka.

Vani su krovovi i krošnje drveća zaleđeni i beli, a nigde snega. Nećemo lažni Beograd na vodi, bahate policajce i premijera kukavicu, hoćemo sneg... hoćemo sneg... mantrajte... hoćemo sneg...

Braćo pagani, obeležavate li, ili slavite li, zimski solsticij, odnosno zimsku kratkodnevicu na severnoj hemisferi? (Danas je na južnoj hemisferi letnja dugodnevica, dok na ekvatoru dan i noć u toku cele godine traju skoro tačno po 12 sati, jer je zemlja lopta, odnosno sferična planeta.)

Danas su obdanica i noć (a ne dan i noć, jer je dan i obdanica i noć), mlađi brat i starija sestra.

Sol Invictus.jpg

U principu nema se tu šta slaviti. U pitanju je to da je danas za celu severnu hemisferu poseban dan, jer obdanica traje višestruko kraće od noći, na severnoj hemisferi, dok na južnoj hemisferi obdanica traje višestruko duže od noći, zato što je naša loptasta planeta izložila svoju južnu hemisferu Suncu (ima budala pagana, i drugih budala, koji veruju, i teraju druge da veruju, kako je Zemlja ravna ploča, iako oblik Zemlje nema nikakve veze sa verom i verovanjem, ali ne umeju da objasne kako imamo godišnja doba, časovne zone, različitu klimu, polove, povećavanje i smanjivanje trajanja dana u toku godine, i različita sazvežđa koja se vide na severnoj i južnoj hemisferi), što znači da i ako jeste i ako niste pagani - danas je i za vas poseban dan. Ne treba niko nikome da ga čestita, jer nema šta da se čestita. To vam je u neku ruku pravi prirodni i duhovni praznik. Za razliku od robova, koji veruju u bogoborno i bogohulno obrezane jadnike, slede njihove obeležene (tetovirane i pirsingovane) robove, i izmišljene datume njihovog rođenja, ili povampirenja (uskrsnuća), njihovi praznici nisu obavezujući za one ljude koje tajni vladari sveta ne mogu programirati. Kraj priče.

Da je Zemlja ravna ploča ne bismo imali solsticije...

Ko ne zna šta je Solsticij, evo mu objasnila WIKIpedia:

http://sr.wikipedia.org/wiki/Solsticij

Da je Zemlja ravna ploča, kako veli odvratna sekta “Flat Earth”, ne bismo imali Letnji solsticij 22. juna, kao ni Zimski solsticij 22. decembra. Da je Zemlja ravna ploča, kako veli odvratna sekta “Flat Earth”, ne bismo imali ni ravnodnevicu 21. marta i 23. septembra. Pametnom dosta.

U ime Velikog Arhitekte, Neimara svih svetova... Omnes in unum.

grand_10.jpg

.˙. .˙. .˙. Omnes in unum .˙. .˙. .˙.

Uvek sam se pitao u čemu ti ljudi, gnostički gledano odozgo, mogu da vrše svakakve promene, svi ti što emituju čistoću i jasnovidost, zapravo uživaju? S obzirom da oko sebe okupe sve ono što žudi za malo svetla u ovoj tmini. Rekao bih, u nekom dnevnom ritualu, poput ispijanja čaja, u čekanju? Možda u svom doživljaju običnosti?

Bog nije neograničeni i svemoćni strašni gospodar sveta koji očekuje klanjanje i proslavljanje. Moć je tek posledica, i to posledica toga što je on nestao bez ostatka i svet održava kao neko ko se ne prima k znanju.
...
Isus shvata Boga tako što Bog jeste Otac čije je biće stvaranjem sveta i brigom o svetu postalo ne-postojeće i on ne čini ništa drugo do što služi svetu s takvog mesta gde ga čovek ne može domašiti čak ni svojim slavljenjem. Bog se po tome razlikuje od svakog biće, po tome što služi i što je pokoran, i što to čini neprimetno, sa stidljivošću i krotkošću, s blagošću i taktičnošću. Brigu o svetu, kaže Šankara, večno savršeni Bog je zadržao za sebe. Isusovo iskustvo je da od toga nema dublje tačke u poznavanju Boga. U njemu nema ništa dublje od želje da živi u pokornosti. Ništa nije dublje od spremnosti na žrtvu.
...
Prvi paradoks bogospoznaje, što ga objavljuje Jevanđelje i što je egzistencijalni uslov spoznaje, jeste da onaj koji svoje bivstvo predaje, on ga dobija, koji ga ne daje, on ga gubi. A Bog je zato Bog jer je on jedino biće koje je svoje bivstvo dalo bez ostatka. Jer ukupnim svojim bićem živi u službi, zato je svemoćan. Sva pozitivnost bivstva izvire iz samopredavanja. To je žrtva. To je ono užasno učenje koje – izgleda – govori da od čoveka treba oduzeti njega samog, to je ono nasuprot kojem se posvedočuje trajan otpor, sve u uverenju da neko iz osvete, ili iz životne zavisti, kako ne bi mogao zadržati ništa od života, ukupno svoje biće želi da razveje u tamno ništa.
Ako znamo da je ovaj paradoks istinit, jer što čovek tvrdoglavije brani sebe, on se tim pre raspada, i što ljubomornije čuva blago svog života, tim ga sigurnije razvejava u prazni prostor. Prvi beleg bogoistovetnosti jeste samopredaja bivstva. To vodi ka zadobijanju bivstva.

Bela Hamvaš, Scientia Sacra II - Hrišćanstvo

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back