Konak "Kod dobrog čoveka" (2)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
da li je ne istina laž

Kazi to Hristu i kazi mu da si pravoslavni vernik.
Jovan 18,37Onda mu reče Pilat: daklem si ti car? Isus odgovori: ti govoriš da sam ja car. Ja sam za to rođen, i zato dođoh na svijet da svjedočim istinu. I svaki koji je od istine sluša glas moj.
Jovan 18,38Reče mu Pilat: šta je istina? I ovo rekavši iziđe opet k Jevrejima, i reče im: ja nikakve krivice ne nalazim na njemu.

Pilat nije dobio odgovor jer je bio zaokupljen svojom istinom.

Jovan 8,32I poznaćete istinu, i istina će vas izbaviti

Jovan 14,6Isus mu reče: ja sam put i istina i život; niko neće doći k ocu do kroza me.

• Teško vama književnici i fariseji, licemeri što čistite spolja čašu i zdelu a iznutra su pune grabeža i nepravde. Fariseju slepi! Očisti najpre iznutra čašu i zdelu da budu i spolja čiste.

stara otrcana metoda, vređanje preko stihova :D
Pa ti se izrugavas.
Ja se tebi nisam izrugavao.
Ali ti si dobro svestan onoga sto radis.
Ne moze komunisticke mreode i hriscanstvo.

Mislim da ovde na forumu vec postaje dosadno i gubi se smisao.
Jedno te isto.
Dusa, pakao, dusa, pakao, i etiketiranja.
I nema drugih denominacija.
Sto znaci da je forum skroz neposecen.
A zasto?
Pita li se neko uopste zasto?

Ima li neke druge teme o kojima mozemo pricati osim 5 klasicnih koji se vrte vec 11 god?

ok samo ti još nekom kaži da govori ne istinu, poštovaćemo pravilnik.
s moje strane stavljam tačku na ovu prepisku.
Hajdemo proveriti ovaj tvoj metod...
Naime,juce sam od "'poverljivih" izvora "saznao" da je moderator Sale homoseksualac ... Ja licno nemam nista protiv njega,to je njegovo pravo izbora i ja ga postujem kao coveka jer je to bitno zapaziti a posto se danas u svetu taj izbor gotovo svuda ozakonio onda mi moramo postovati svaciji pa i Saletov izbor seksualnosti ( dakle neki su straight neki su gey i t.d., "nista strasno",to je danas "moderno").
E sad ,posto danas gey populacija javno eksponira svoje pravo izbora,onda evo javno pitam Saleta dali je ovo istina,cisto onako,da znam s kim pricam da ne bi nekad nesto pogresno rekao i uvredio njegova osecanja ili mozda nije...!?
Dakle ???

Poslednja izmena:
Hajdemo proveriti ovaj tvoj metod...
Naime,juce sam od "'poverljivih" izvora saznao da je moderator Sale homoseksualac ... Ja licno nemam nista protiv njega,to je njegovo pravo izbora i ja ga postujem kao coveka jer je to bitno zapaziti a posto se danas u svetu taj izbor gotovo svuda ozakonio onda mi moramo postovati svaciji pa i Saletov izbor seksualnosti.
E sad javno pitam Saleta dali je ovo istina,cisto onako,da znam s kim pricam da ne bi nekad nesto pogresno rekao i uvredio njegova osecanja ili mozda nije...!?
Dakle ???
pa sale bi ti rekao kao i pavle
"moraš lično proveriti" :D

a sad stvarno ako nešto nije istina, šta je?

Naravno,zato te i licno pitam,direktno,ne bih preko posrednika...

A sta ja znam,ti si bio taj koji si izrazio javnu averziju prema kvalifikaciji "ne govoriti istinu"stoga upravo si ti koji trebas odgovoriti to pitanje...:kafa:
Ja odavno znam.
Nikad ga nisam vredjao na toj osnovi, njegov problem.
Ali nije ni krio.
Mislim da treba da resi to sa Bogom.
Mada nije lako.
Treba obracenje.
Ali teze prihvataju Boga, jer znaju da ih ne prihvata ako praktikuju.

Po kom pravilu nekom ko ne govori istinu ne smes reci da ne govori istinu?

Da vidimo to pravilo ovde citirano?

Nije ok rrei lazov, a u konverzaciji reci da neko ne govori ne istinu je sasvim normalna i ispravna stvar.
nisam pratio diskusiju od početka, ali ovaj put moram da se složim s glasnikom... jedno je reći da je nešto što drugi iznosi neistina, a sasvim drugo reći da je neko lažov.Lažov se odnosi na ličnost i predstavlja uvredu, a reći da je nešto neistina je lična percepcija da nešto izrečeno po njegovom mišljenju ne odgovara objektivnoj realnosti. Naravno objektivna realnost ne postoji, pa često ono što nije u skladu sa našom subjektivnom realnošću vidimo kao neistinu. Ali ako ne dozvolimo da čovek nešto označi kao neistinu onda praktično možemo da ukinemo slobodu govora i zatvorimo forum.

Naravno,zato te i licno pitam,direktno,ne bih preko posrednika...
praktično proveriš, ovako mogu da ti kažem ne istinu :mrgreen: 🤣
A sta ja znam,ti si bio taj koji si izrazio javnu averziju prema kvalifikaciji "ne govoriti istinu"stoga upravo si ti koji trebas odgovoriti to pitanje...
već sam ti objašnjenje dao
objektivna istina je nedostižna, a postoje subjektivne istine.
ako ti meni nešto kažeš na osnovu svoje subjektivne istine da govorim ne istinu, ko onda izgovara laž?

u konkretnom slučaju laž je suprotna istini.

npr. robivek je satanista koji tripuje da moderator kinji njegovog sabrata glasnika pa mu priskače u pomoć.

da li lažem ili ne to samo ti znaš. i naravno ako nije istina ti ćeš reći da je laž.
a da li će tebi ili meni neko verovati na reč je sasvim druga stvar.

praktično proveriš, ovako mogu da ti kažem ne istinu :mrgreen: 🤣

već sam ti objašnjenje dao
objektivna istina je nedostižna, a postoje subjektivne istine.
ako ti meni nešto kažeš na osnovu svoje subjektivne istine da govorim ne istinu, ko onda izgovara laž?

u konkretnom slučaju laž je suprotna istini.

npr. robivek je satanista koji tripuje da moderator kinji njegovog sabrata glasnika pa mu priskače u pomoć.

da li lažem ili ne to samo ti znaš. i naravno ako nije istina ti ćeš reći da je laž.
a da li će tebi ili meni neko verovati na reč je sasvim druga stvar.
Ma daj ti primer iz diskusije ovde.

I pored primera pravilo koje zabranjuje reci nekome ko je rekao stvarno ne istinu koja ima veze sa diskusijom da je to zabranjeno reci?

nisam pratio diskusiju od početka, ali ovaj put moram da se složim s glasnikom... jedno je reći da je nešto što drugi iznosi neistina, a sasvim drugo reći da je neko lažov.Lažov se odnosi na ličnost i predstavlja uvredu, a reći da je nešto neistina je lična percepcija da nešto izrečeno po njegovom mišljenju ne odgovara objektivnoj realnosti. Naravno objektivna realnost ne postoji, pa često ono što nije u skladu sa našom subjektivnom realnošću vidimo kao neistinu. Ali ako ne dozvolimo da čovek nešto označi kao neistinu onda praktično možemo da ukinemo slobodu govora i zatvorimo forum.
govoriš ne istinu

u tumačenju konkretno biblije ne postoji laž već viđenje, razmišljanje itd. sad ti imaš određeno mišljenje i ja ti kažem ne laži ili ne govoriš istinu e tad nema svrhe za diskusijom.

Evo druhi primer.

Sale mi je ekao da ne postoji pakao...
Hm337 napada pravoslavlje. 😉

Poslednja izmena:
Ma daj ti primer iz diskusije ovde.

I pored primera pravilo koje zabranjuje reci nekome ko je rekao stvarno ne istinu koja ima veze sa diskusijom da je to zabranjeno reci?
glasniče ne piše se "ne istina" već neistina.
možda si to znao mada ne bi rekao.
pitam te šta je za tebe ne istina ti mi daješ stihove iz biblije.
da li to tebi liči na normalnu konverzaciju

glasniče ne piše se "ne istina" već neistina.
možda si to znao mada ne bi rekao.
pitam te šta je za tebe ne istina ti mi daješ stihove iz biblije.
da li to tebi liči na normalnu konzervaciju
Znam.
Danas se na mobilnim telefonima akceptiraju greske jer se sve pise brzo i puno se pise.
Ali nismo na forumu pravopis.
Ili se ti to nudis ta Mod ..tamo?

Pravilo foruma kaze da se,argumentuje receno.
Ja to cinim i pokazujem da to nije moje nesto sto kazem, vec Hristovo ili apostolsko.
Pa i slep covek bi vec video zasto tako radim?

Vec si mi vise puta ukszao da ti snämeta biblija.

Pa si mi smanjio biblijski tekst, velicinu slova.
Hteo bi i skroz sada da ga izbacis?
Sta je,sledece.

Znam ja da dva proroka muce ljude, znam.

Postavi primere gde kszem neistina i videces...

Poslednja izmena:
govoriš ne istinu

...i ja ti kažem ne laži ili ne govoriš istinu e tad nema svrhe za diskusijom.
Mozda jedan od problema jeste i ovo sto si naveo jer neki ( a mozda i ti) ne prave razliku izmedju laganja i govorenje neistina.
Naime,neko moze nesvesno govoriti neistinu jer je mozda cuo neke podatke koje nisu tacne ili ih je pogresno razumeo stoga svaki njegov zakljucak koji proizlazi od tog stanja je pogresan ili neistinit sto znaci da je njegova tvrdnja koja sadrzi te zakljucke automatski neistinita !!!
Za razliku od toga,laganje u kontekst Bozje zapovesti jeste svesno postupanje pojedinca kako bi svedocio lazno PROTIV drugog coveka .

govoriš ne istinu

u tumačenju konkretno biblije ne postoji laž već viđenje, razmišljanje itd. sad ti imaš određeno mišljenje i ja ti kažem ne laži ili ne govoriš istinu e tad nema svrhe za diskusijom.
Pa nije tako,jer ako neko pita "dali je dozvoljeno da se krade"a ti mu odgovoris da jeste ,jer je Rahilja,Lavanova kci,ukrala njegove idole" -
sta bi smo trebali zakljuciti - da si ti mozda "pogresno razmisljao ili video"dogadjaj kojeg si pomenuo a koji jeste zapisan u Bibliji ili cemo odlucno reci da govoris neistinu jer je kradja zabranjena !?

Mozda jedan od problema jeste i ovo sto si naveo jer neki ( a mozda i ti) ne prave razliku izmedju laganja i govorenje neistina.
Naime,neko moze nesvesno govoriti neistinu jer je mozda cuo neke podatke koje nisu tacne ili ih je pogresno razumeo stoga svaki njegov zakljucak koji proizlazi od tog stanja je pogresan ili neistinit sto znaci da je njegova tvrdnja koja sadrzi te zakljucke automatski neistinita !!!
Za razliku od toga,laganje u kontekst Bozje zapovesti jeste svesno postupanje pojedinca kako bi svedocio lazno PROTIV drugog coveka .
ne može jer on misli da govori istinu, za njega nit je ta neistina nit laž.
postoji bog, ne postoji bog
evolucija, kreacija
adventističko tumačenje, pravoslavno tumačenje.
to su sve suprotnosti, kao što neko vidi da je siva a neko plava boja.
u opštim stvarima nema laži već subjektivne istine. i svako se "bori" za svoju istinu.
zato nastaju svađe i nerazumevanja, ubeđivanja i sve negativno iz čoveka izađe na površinu.
ti i tvoja istina je biblija i to onako kako je ti vidiš, a nekom biblija nije ništa ili je pogubna za (poput) neopagana ili staroveraca.

evolucija, kreacija
u opštim stvarima nema laži već subjektivne istine. i svako se "bori" za svoju istinu.
zato nastaju svađe i nerazumevanja, ubeđivanja i sve negativno iz čoveka izađe na površinu.
ti i tvoja istina je biblija i to onako kako je ti vidiš, a nekom biblija nije ništa ili je pogubna za (poput) neopagana ili staroveraca.
Imam utisak da nisi procitao moj komentar br.156.
Predlazem da procitas taj post (bar) jos jednom i verujem da ces nakon toga resiti ovu tvoju "dilemu".

evolucija, kreacija
Ako neko izvrne moje reci i kaze drugacije nego sto sam ja to kazao, sto vi volite to da radite pa ti ocigledno zato smeta da neko kaze da to nije istina, pa ti pokvari tu neistinu.

Onda je to ipak neistina kada neko izvrne tvoje reci i predstavi ih drugacije.
I to cesto jos radi.

Poslovice 12,22Usne lažljivaca su užasne za GOSPODA, on uživa u onima koji primijenjuju istinu.
Mudre izreke 12,17Tko govori istinu, otkriva što je pravo, a lažljiv svjedok prijevaru

Ako neko izvrne moje reci i kaze drugacije nego sto sam ja to kazao, sto vi volite to da radite pa ti ocigledno zato smeta da neko kaze da to nije istina, pa ti pokvari tu neistinu.

Onda je to ipak neistina kada neko izvrne tvoje reci i predstavi ih drugacije.
I to cesto jos radi.

Poslovice 12,22Usne lažljivaca su užasne za GOSPODA, on uživa u onima koji primijenjuju istinu.
Mudre izreke 12,17Tko govori istinu, otkriva što je pravo, a lažljiv svjedok prijevaru
Ne znam sto uopste bilo sta citiras, posto se ne slazes ni sa Judaizmom ni Hriscanstvom mainstream. Osim toga si materijalista
pa nema nikakve logike u svemu tome :P

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back