Konačni rezultati popisa prema nacionalnoj pripadnosti u Srbiji

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
382.230
141954_tan2022-12-3113064957-8_s.jpg

Republički zavod za statistiku objavio je danas konačne rezultate Popisa 2022. godine o ukupnom broju stanovnika Republike Srbije, po polu i izjašnjavanju na pitanje o nacionalnoj pripadnosti. Prema tim podacima, u Srbiji živi 6.647.003 stanovnika, među kojima je muškaraca sa 3.231.978 manje nego žena kojih je 3.415.025.

Takozvana Knjiga 1, kojom Republički zavod za statistiku počinje objavljivanje konačnih rezultata Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022, sadrži podatke za etničke zajednice koje imaju više od dve hiljade pripadnika (po opštinama i gradovima). Podaci o etničkim zajednicama sa manje od dve hiljade pripadnika dostupni su, kako se navodi na sajtu RZS, u diseminacionoj bazi (detaljna klasifikacija).

Clip11.jpg

Prema rezultatima popisa po nacionalnoj pripadnosti, među ukupno 6.647.003 stanovnika, najveći broj čine Srbi sa 5.360.239 - muškarci 2.601.446 i žene 2.758.793.
Na pitanje o nacionalnoj pripadnosti nije se izjasnilo ukupno 136.198 popisanih, dok je nacionalna pripadnost nepoznata ostala kod ukupno 322.013 njih. Broj ljudi koji su se izjasnili po regionlanoj pripadnosti je 6.093.

Kod osoba koje se nisu se izjasnile, reč je ljudima koji su iskoristili svoje Ustavom zagarantovano pravo i mogućnost da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti. Među onima koji su se izjasnili po regionalnoj pripadnosti, reč je o osobama koje su se izjasnili kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užičani, Piroćanci i slično.

Među onima čija se nacionalna pripadnost vodi kao nepoznata, reč je o osobama za koja nije prikupljen odgovor na pitanje o nacionalnoj pripadnosti, za koja su podaci preuzeti iz adiminstrativnih izvora, ili od kojih je dobijen odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti, navode u RZS.
Mađu njima su Vanzemaljac, Džedaj, Marsovac, Кosmopolita, Mohikanac, Hobit, Vilenjak, Pingvin
link
Clip.jpg

Pogledajte prilog 1333105
Republički zavod za statistiku objavio je danas konačne rezultate Popisa 2022. godine o ukupnom broju stanovnika Republike Srbije, po polu i izjašnjavanju na pitanje o nacionalnoj pripadnosti. Prema tim podacima, u Srbiji živi 6.647.003 stanovnika, među kojima je muškaraca sa 3.231.978 manje nego žena kojih je 3.415.025.

Takozvana Knjiga 1, kojom Republički zavod za statistiku počinje objavljivanje konačnih rezultata Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022, sadrži podatke za etničke zajednice koje imaju više od dve hiljade pripadnika (po opštinama i gradovima). Podaci o etničkim zajednicama sa manje od dve hiljade pripadnika dostupni su, kako se navodi na sajtu RZS, u diseminacionoj bazi (detaljna klasifikacija).

Pogledajte prilog 1333106
Prema rezultatima popisa po nacionalnoj pripadnosti, među ukupno 6.647.003 stanovnika, najveći broj čine Srbi sa 5.360.239 - muškarci 2.601.446 i žene 2.758.793.
Na pitanje o nacionalnoj pripadnosti nije se izjasnilo ukupno 136.198 popisanih, dok je nacionalna pripadnost nepoznata ostala kod ukupno 322.013 njih. Broj ljudi koji su se izjasnili po regionlanoj pripadnosti je 6.093.

Kod osoba koje se nisu se izjasnile, reč je ljudima koji su iskoristili svoje Ustavom zagarantovano pravo i mogućnost da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti. Među onima koji su se izjasnili po regionalnoj pripadnosti, reč je o osobama koje su se izjasnili kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užičani, Piroćanci i slično.

Među onima čija se nacionalna pripadnost vodi kao nepoznata, reč je o osobama za koja nije prikupljen odgovor na pitanje o nacionalnoj pripadnosti, za koja su podaci preuzeti iz adiminstrativnih izvora, ili od kojih je dobijen odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti, navode u RZS.
Mađu njima su Vanzemaljac, Džedaj, Marsovac, Кosmopolita, Mohikanac, Hobit, Vilenjak, Pingvin
link
Pogledajte prilog 1333107

ŠIFTARA U SRBIJI IMA BAREM 1 000 000!
SAMO U PRIŠTINI IH IMA 100 000!

Mislio sam da ih nema ni toliko.
Toliko se izjasnilo a ja znam mnogo njih kojima su se dede posle drugog svetskog rata upisali kao Madjari ili Hrvati da ih ne odvedu u logore i deportuju za Nemačku.

Samo u borbama za karaulu Košare učestvovala su dvojica iz Vojvodine sa nemačkim prezimenima, Habenšus i Fingerhut

Toliko se izjasnilo a ja znam mnogo njih kojima su se dede posle drugog svetskog rata upisali kao Madjari ili Hrvati da ih ne odvedu u logore i deportuju za Nemačku.

Samo u borbama za karaulu Košare učestvovala su dvojica iz Vojvodine sa nemačkim prezimenima, Habenšus i Fingerhut
Hm, da, u pravu si. Ja ih takođe znam više s prezimenima koja deluju nemački. Ne znam stvarno šta ih sad koči da se izjasne kao Nemci. Za onda razumem.

Hm, da, u pravu si. Ja ih takođe znam više s prezimenima koja deluju nemački. Ne znam stvarno šta ih sad koči da se izjasne kao Nemci. Za onda razumem.
Eh mnogo je vode prošlo od onda, mešani brakovi, upisani kako su upisani i malo ko hoće to da ispravi osim onaj ko ima nameru da dobije nemačke papire i pasoš a ima i ta mogućnost to se zove spätaussiedler.

1. 5. 2023. / 17.20

Cincari u Srbiji: Konačno nas ima više od 300​

Popisom je potvrđeno, u Srbiji živi 327 Cincara. To je ovom narodu konačno dalo pravo da ga država prizna kao manjinu. Cincari ovde žive vekovima, i jedan su od naroda koji su osnovali modernu Srbiju​

Sonja Ćirić
Rezultat poslednjeg popisa pokazao je da su Cincari, jedan od naroda koji je osnovao modernu Srbiju, konačno stekli uslov da postanu nacionalna manjina. U Srbiji ih živi više od 300, tačno njih 327!

Lila Cona, predsednica Cincarskog PEN centra kaže za portal "Vremena“ da očekuje da će "ovaj broj biti dovoljan da nam država Srbija omogući da krenemo u proceduru formiranja Nacionalnog saveta Cincara i konačno budemo prepoznatljivi kao manjina koja, na ovim prostorima živi vekovima, i čiji su materijalni, kulturni i drugi tragovi sasvim vidljivi i prepoznatljivi.“
Na prošlom popisu pre deset godina, samo 243 stanovnika Srbije se izjasnilo da je cincarske nacionalnosti, što se svrstava u statističku grešku.
U Srpsko-cincarskom društvu Lunjina, čije ime na srpskom znači svetlost, kažu da u Srbiji živi oko 5000 Cincara, ali su se asimilovali pa se izjašnjavaju kao deo većinskog naroda iako se osećaju Cincarima.

Nakon prethodnog popisa, odlukom Vrhovnog kasacionog suda, 2015. godine Srbija je odbila da Cincarima prizna status nacionalne manjine. Pri donošenju odluke sud se pozvao na Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, po kome "zahtev za obrazovanje posebnog biračkog spiska treba da potpiše pet odsto punoletnih pripadnika nacionalne manjine prema poslednjem Popisu, s tim da njihov broj ne može biti manji od 300".

Pri tom, član 2. Zakona o zaštiti prava i slobode nacionalnih manjina ne definiše broj pripadnika nacionalne manjine, pa je ovakvom odlukom države u odnosu na Cincare izvršena diskriminacija.

Cincari su jedan od najstarijih autohtonih naroda Balkana. Nemaju državu, žive u raznim delovima sveta. Samo ih je Severna Makedonija priznala kao manjinu, u Albaniji imaju prava jezičke i kulturne manjine, u Grčkoj nemaju iako su oduvek živeli na njenoj teritoriji, u Rumuniji ih smatraju delom većinskog naroda a njihov jezik dijalektom rumunskog, u Bugarskoj su takođe asimilovani.
https://www.vreme.com/vesti/cincari-u-srbiji-konacno-nas-ima-vise-od-300/

Back