Komunističko-ustaški sporazum Pijade-Budak?

titoidraza.jpg

Svi što gube, imaju pravo da se ljute, kao @Kiseli i Hektorijus. :)

Gazdarica: Nosim se mislju da vam otvorim jednu temu pod nazivom - Cetnici, partizani, ustase i slicno... E, tamo biste do mile volje mogli da se svadjate, vrijedjate i pljujete medjusobno, kad vec ne umijete civilizovano da komunicirate...

A ja mislim da oni koji ne razlikuju (ili ih mrzi da razlikuju) žito od kukolja ne mogu da budu sudije. ;)

Nosim se mislju da vam otvorim jednu temu pod nazivom - Cetnici, partizani, ustase i slicno... E, tamo biste do mile volje mogli da se svadjate, vrijedjate i pljujete medjusobno, kad vec ne umijete civilizovano da komunicirate...

Otvori, ko Boga te molim, da se ne saplicemo o hrpu istorijske propagande svakodnevno.

Ova je carska! :super:

Poslednja izmena od moderatora:
Jes', sporazum o unistenju srpstva, kucan na pisacoj masini u zatvoru, izmedju komunistickih internacionalista i latinskih ustasa na cirilici. :super: Mosa Pijade je u mitrovackom zatvoru bio do 1929/1930. godine, kada je prebacen u Lepogalavu i tu se druzio s Titom, a Budak je u to vreme organizovao ustaske odrede na Liparskim ostrvima u Italiji.

Jes', sporazum o unistenju srpstva, kucan na pisacoj masini u zatvoru, izmedju komunistickih internacionalista i latinskih ustasa na cirilici. :super: Mosa Pijade je u mitrovackom zatvoru bio do 1929/1930. godine, kada je prebacen u Lepogalavu i tu se druzio s Titom, a Budak je u to vreme organizovao ustaske odrede na Liparskim ostrvima u Italiji.

pa to je prepis covece (stranica iz neke knjige), ne originalni dokument...ovo dalje, gde se ko nalazio, se ne moze sa sigurnoscu tvrditi, to je samo komunisticka verzija koja naravno treba da opovrgne ovaj dokument...kao sto kaze Nenad, nije ni bitno je li falsifikat ili nije kada se zna da su sve sto stoji u njemu komunisti i ustase zaista i sprovodili u delo...

sto se tice konkretno ovog dokumenta, stvari stoje ovako:

Пријатељство између усташа икомуниста учвршћено је у југословенским затворима, где су се сретали као политичкиосуђеници.Током Другог светског рата, влада генерала Милана Недића прештампавала је и шириласпоразум о сарадњи, који су комунисти и усташе потписали у сремскомитровачкојказнионици 1935. године. У споразуму, поред осталог, стоји:Свесни тешкоће у борби, без обзира на подвојеност у односу на друштвени поредак,вођство хрватског народног усташког покрета и вођство југословенске комунистичкестранке у Краљевини Југославији, овлашћено и споразумно са свим првацима легалних иилегалних формација склапа следеће. Овај споразум је очуван у препису, али не и у оригиналу. Тако данас постоје двамишљења: прво, да је споразум заиста постојао, и друго, да је реч о недићевскомфалсификату употребљеном у ратној пропаганди.Присталице прве тезе тврде да се оно што пише у споразуму заиста дешавало, док јеосновна тврдња присталица друге тезе да се Будак у то време налазио у емиграцији, а неу затвору у Сремској Митровици.Можда се никада неће утврдити да ли је овај споразум постојао или не, међутим, изједног аутентичног усташког документа с почетка рата 1941. године, види се да је управоБудак био највећи поборник сарадње са комунистима.

М.Самарџић, Сарадња партизана са Немцима, усташама и Албанцима

Poslednja izmena:
Још мало о хрватским комунистима.
1944. они су имали следеће јединице у близини Јасеновца
Јужно од истог 4,10,11 и касније 39 и 53 дивизија.
Северно 12,28 и 40 дивизија.
Ове дивизије су имале преко 20 000 људи.
Са непресушним количинама муниције, модерним артиљеријским наоружањем, људством и помоћи Савезника из ваздуха они су те године могли лако да реше питање Јасеновца, међутим њих није било брига за тако нешто.

Да видимо мало шта немачки извештаји говоре како су партизани освајали усташка места 1942.
Organizacija i naoružanje raznih brigada ove sovjetske
republike napreduju zadivljujuće.
Prii tome, snabdevači oružjem u prvoj liniji su hrvatske
oružane snage i ustaše, čije posade skoro redovno, ako je na
njih izvršen energičan napad, dozvoljavaju da budu razoru-
žane ne pružajući nikakav otpor, ili beže, ostavljajući za sobom svoje teško naoružanje, a ddimično čak i svoje puške...Teritorijalni izviđači, koje je 26. nemačka Jagdkomanda s juga uputila u pravcu Jajca, naišli su sev. od Doganovaca
na jake partizanske snage s više mitraljeza, kao i na potpuno demoralisane ostatke ustaškog bataljona iz Jajca. Iz iskaza
stanovnika izbeglih iz Jajca dobi jala se sve više i više sl'ika
da se celokupna posada Jajca skoro bez borbe, ostavljajući
dva artiljerijska oruđa i mnogobrojno teško naoružanje, dala
'i bekstvo.
(Зборник, том 12, књига 2, 778-9)
Даље, када су Немци били најактивнији против партизана од јесени 1943. до пролећа 1944. против хрватских партизана скоро да није било операција, или су операције биле симболичне.
Рецимо немачка операција Вајнахтсман југоисточно од Загреба.
Комунисти кажу следеће.
Pošto se 28. udarna divizija NOVJ, po naređenju GŠ NOV i PO za Hrvatsku, 26. decembra premestila iz tih rejona, ne-mačke snage su oko 30. decembra prokrstarile ovu prostoriju bez dodira sa snagama NOVJ
(Зборник, том 12, књига 3, 731)
Или операција Роуен против Загребачког корпуса и 28 дивизије.
Немци нису имали довољно снага па су планирали ангажовање Мађара и усташа. Мађари су одбили да сиђу у равницу, а усташе су извеле симболичну операцију. Шта кажу комунисти о њој.
sve jedinice iz Istočne i Zapadne grupe NOP odreda nisu bile obuhvaćene u operaciji »Rouen«, već samo njihova 2 odreda sa oko 500 boraca

Очигледно је да су комунисти имали овде заштиту усташа, чим Немци нису предузимали операције великог калибра у хрватским покрајинама или су то биле симболичне операције.

Даље, како су се комунисти понашали према усташама и домобранима.
Zakazane pregovore sa pretstavnicima Hrvatske domobranske vojske u Istočnoj Bosni treba iskoristiti za postizanje
što boljih rezultata, kako bi to poslužilo kao primer i ostalim
vojnim starešinama hrvatske vojske...U toku pregovora tražiti od pretstavnika Hrvatske domobranske vojske da predadu u ispravnom stanju svu ubojnu
spremu — ratni materijal, hranu, vozila, magacine i ostalo.
5. U krajnjem slučaju, t.j. ako pretstavnici Hrvatske domobranske vojske ne pristaju na javnu predaju, pristati i na
fingirani napad na njihov garnizon, gde će biti tačno ugovoren
i predviđen način predaje.
(Зборник, том 2, књига 10, 18-19)
Када се крајем 1944. поставило питање бомбардовања Загреба како су комунисти реаговали.
Neke naše gradove uništila je savezn. avijacija
bez neke naročite vojničke koristi. Od Savezn. misija tražite
samo bombardovanje komunikacija kuda se kreću nepr. jedinice i manjih mjesta kad imate pouzdane podatke o koncentraciji nepr. snaga
(Зборник, том 5, 36, 560)
За српске градове ово није важило, напротив комунисти су стално тражили бомбардовање истих.
А како су комунисти вратили услугу усташама деведесетих? Исто као усташе њима у Другом св. рату, предавањем гарнизона и издајама у нападе на усташка упоришта. Ево из књиге Радета Чубрила Успон и пад Крајине.
О предавању гарнизона усташама: ,,Команда Книнског корпуса није предузимала ништа иако су се Врлика и околина нашли под усташком блокадом из Кијева...Шибенски гарнизон је предат практично без отпора.Задарски гарнизон је пружао толики отпор колико је било потребно да официри извуку своје ствари(намјештај) и нешто застареле опреме...Госпићки гарнизон је био под командом потпуковника Миодрага Ђурђевића, провјереог усташког сарадника. На једном од састанака са Ђурђевићем предложено му је да технику и оружје из гарнизона дислоцира на Ведрине у Папучи.Он то није учинио већ је све остало усташама у Госпићу. Након добро одрађене издаје одлази за Београд гдје је унапређен у чин пуковника.''
7.О издаји приликом одбране Госпића септембра 1991: ,,Постигнут је договор око деблокаде касарне. Команда касарне предложила је пробој кроз град што је било неприхватљиво.Наиме,у Госпићу су била два моста преко којих смо ми требали пријећи. Рушењем тих мостова наша акција би пропала. Ја сам предлагао да се то учини кроз Канижу према Личком Новом и Дивоселу. Као појачање за ову акцију дошла је Лапачка бригада са 600 бораца. Међутим, неко из команде гарнизона је издао план. Усташе су одмах заузеле касарну, а командант Илија Пешут и војници су заробљени...Издаја је ишла даље.Из Лапца у Госпић долазе два човека. Капетан I класе Душан Ергарац, другом не знам име. Рекли су да Турци нападају Лапац од правца Бихаћа, да пале и кољу. То није била истина, али је била добро смишљена идеја да се Лапачка бригада повуче и нама пропадне план...Немајући људи за замјену, одлучио сам да одем у Книн и да тамо тражим помоћ. У Книн сам дошао 6.9.1991. код предсједника Милана Бабића. Пошто ме је саслушао рекао је да ми не може помоћи и упутио ме код Милана Мартића, министра полиције. Од њега сам добио исти одговор. уз образложење да нема људи. Пролазећи кроз Книн видио сам велики број униформисаних како се шећкају и досађују. Команда очигледно није хтјела да их шаље у Госпић...Влада и Команда су се уплашили да слободни Госпић не преузме над Книном примат главног града и симбола, те тако усмјери ка себи огромну помоћ која је стизала у Книн.''
8.О издаји приликом напада на Госпић: ,,Увиђајући да се ситуација на госпићком ратишту окреће у српску корист, Команда у Београду смишља нову пакост. Знајући да располажемо само пешадијским оружјем послали су нам 9 тенкова Т-55 и 4 танспортера под командом капетана I класе Сузића...Пошто смо већ имали план о ослобођењу источног дијела Госпића, пристигле тенкове и транспортере распоређујемо на следећи начин: два тенка у рејону Клисе, један тенк и два транспортера у рејону Пољара, три тенка у Партизански пут , три тенка и два транспортера код гробља...Акција је почела око 11 сати 15.9.1991. Десно крило је кренуло преко Аларева и без већих проблема је стигло на Чардак, до дома здрвља. Лијево крило је кренуло од Вјешала према Чардаку. Брзо смо стигли до раскрснице ка новом и старом мосту, пред парохијски дом. Два тенка, која су ишла са нама, сударили су се на раскрсници(вјероватно намјерно). Посада једног тенка је побјегла, а други тенк се повукао у правцу полазног положаја. Видећи неодлучност код бораца, знајући да нас од циља дијели 100 метара Гишка креће напријед. На раскрсници бива заустављен усташким метком...Након његове погибије долази до пометње и неконтролисаног повлачења. Тражио сам да се остане на достигнутој линији, али мало по мало борци су се повукли на полазне положаје.''
9.О издаји приликом напада на Орнице, Рибник и Балете: ,,Акција је била планирана за 19.11. Пети батаљон је имао задатак да уђе са сјевероисточне стране у Билај. Четврти батаљон је ушао у Орнице и чекао даљи ток акције...Док смо чекали наставак акције у Орницама у Дивоселу се одиграла јака битка...Имали смо двоје погинулих и изгубили смо један транспортер. Кад сам се враћао у Орнице срео сам лапачке борце који иду ка Читлуку. На питање њиховом капетану Бабију куда су то кренули, одговорио ми је да су добили наредбу од команданта Шпановића да се повуку на почетне положаје. Одмах сам отишао до Шпановића који ми је објаснио да је то урадио из тактичких разлога.''
Итд.
Мислим да је потпуно јасно ко су и шта су хрватски комунисти...

Небитно је да ли је споразум фалсификован или не, битно је да су хрватски комунисти 1990. показали шта су и шта су смерали Србима, исто што и њихови претходници праваши и усташе...

To samo pokazuje da Hrvati nikada nisu ni bili komunisti, vec su se, kao i uvek, ponasali kao fukare. Ulagivali su se oni i Kralju Aleksandru, kad im je to trebalo. Zato je besmisleno tvrditi da su oni bili komunisti, ne bili su antikomunisti i antisrbi.

Samo sto si zaboravio da je taj ,,sporazum" falsifikat i da Mile Budak nije ni bio u Jugoslaviji u vreme kad je navodni sporazum bio postignut. Budak je naime tada bio u Italiji. Ovaj ,,sporazum" je falsifikat nedicevske Vlade u cilju propagande protiv partizana jer je sve vise naroda odlazilo u partizane, pa je Nedic morao nekako da ih kompromituje.

Poslednja izmena od moderatora:
U sremskomitrovačkom zatvoru, Moše Pijade i Mile Budak su navodno potpisali 1937. godine sporazum. Slijede dvije tačke

Koliko je ovo original? Koji su stavovi istoričara povodom ovoga? Kakvi su vaši?
Obilje drugih izvora koji potvrđuju bliskost ili istovetnost stavova KPJ i ustaškog pokreta u odnosu na tzv.nacionalno pitanje u Jugoslaviji a i ustavna rešenja i podela teritorije nekadašnje Jugoslavije koju je KPJ sprovela kad je postala vladajuća 1945 čine to pitanje original ili falsifikat, sasvim deplasiranim.

Небитно је да ли је споразум фалсификован или не, битно је да су хрватски комунисти 1990. показали шта су и шта су смерали Србима, исто што и њихови претходници праваши и усташе...

Nebitno je ono što je tema, već ono što nije??? :lol:

Da je zaključam onda? :think:

Back