Major_Pavle_Djurisic
Primećen član
- Poruka
- 619
postavljeni su ti . pogledaj stranu 7,8 i ovog topika, pa ih mozes procitati
Sporazumi izmedju cetnika i domobrana i vlasti NDH, ne ustasa. Ne znam otkud je potpisivanje primirja izdaja.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
postavljeni su ti . pogledaj stranu 7,8 i ovog topika, pa ih mozes procitati
Sporazumi izmedju cetnika i domobrana i vlasti NDH, ne ustasa. Ne znam otkud je potpisivanje primirja izdaja.
Heinz Dietrich Fischer
Outstanding International Press Reporting: 1928-1945, from the consequences of World war I to the end of World War II
Published by W. de Gruyter, 1984
Item notes: v. 1
ISBN 3110089181, 9783110089189
The head of Croatian section of the national Liberation Authority was Dr. Vladimir Nazor, 74, Dalmatian-born Poet. (...) Nazor once wrote a hymn in praise of Poglavnik (Fuehrer) Ante Pavelic and is typical of former Ustachi sympathizers now trying to switch sides because of the belief that Germany and her satelites are losing war.

Koliko je cinizma u postavljanju ovakvog lika za prědsědnika ZAVNOHA i člana AVNOJ-a?
Prěletač je prěletěo u Titov tabor krajem 1942 (decembar; možda je drugi podatak koji govori da je to bilo početkom 1943. věrodostojniji.)
I iz ovog se vidi da su Pavelićevi i Titovi ljudi bili u těsnom kontaktu - dvě opcije od Hrvata su prěpoznate kao "Hrvatski plan A" i "Hrvatski plan B".
Plan B je nakraju upalio.
Sve što sam ikada čuo o tobožnjoj Nazorovoj odi ustaškom vođi uključivalo je da je posrijedi pjesma koja u naslovu nosi posvećenikovo ime (ili titulu), a potpisana je punim pjesnikovim imenom i prezimenom. Kako sam već rekao, da je takva pjesma ikada objavljena, u posljednjih bi petnaestak godina, otkako je kulturna baština NDH postala javno dostupna, sigurno bila isplivala. Iz Jelčićeva pak članka doznajemo da nije imala odakle isplivati.
Ali, »Vijenčev« blok o Nazoru i Paveliću sadržava još dva priloga, jedan Vlatka Pavletića, a jedan Branimira Donata, u kojima se nudi svojevrsni Ersatzobjekt za »fantomsku pjesmu«, i to u liku anonimna stihovana sastavka pod naslovom Poglavnik, koji je izvorno objavljen uz članak Vinka Nikolića Opjevani Poglavnik u Hrvatskom narodu od 14. lipnja 1944, a prije nekoliko ga je godina na svjetlo dana izvukao i pripisao ga Nazoru historiografski amater Darko Skagrak. Pavletić i Donat njegovu atribuciju u najmanju ruku ne odbacuju, a Donat se upušta i u spekulaciju o tome što bi objavljivanje rečene pjesme – uz pretpostavku da jest Nazorova – bilo moglo značiti u endehazijskom Zagrebu 1944. Ovdje ne bih ulazio u njegove ni u Pavletićeve argumente, nego bih, na temelju iskustava s Nazorovom lirikom i uvida u anonimnoga Poglavnika, pokušao obrazložiti svoje neslaganje s pretpostavkom da bi pjesma uistinu mogla biti Nazorova.

Kiseli "srbijanska teorija zavere" - ne lupaj ko ćure. Kao prvo, kaže se srpska jer mi nismo Srbijanci, nego Srbi. A drugo, citirao sam ti Hajnca Ditriha Fišera iz davne 1984. - kada se već znalo da je Nazor bio na strani ustaša. On je prěšao kod Tita - opet kao hrvatski nacionalista - kada je njegov rodni Brač pripao Musoliniju. Dakle, oprědelio se "Hrvatski plan B".

Na srpskom:Heinz Dietrich Fischer
Outstanding International Press Reporting: 1928-1945, from the consequences of World war I to the end of World War II
Published by W. de Gruyter, 1984
Item notes: v. 1
ISBN 3110089181, 9783110089189
The head of Croatian section of the national Liberation Authority was Dr. Vladimir Nazor, 74, Dalmatian-born Poet. (...) Nazor once wrote a hymn in praise of Poglavnik (Fuehrer) Ante Pavelic and is typical of former Ustachi sympathizers now trying to switch sides because of the belief that Germany and her satelites are losing war.
Hajnc Ditrih Fišer, 1984:
Šef hrvatskog dela narodno-oslobodilačke vlasti bio je 74-vorogodišnji dr Vladimir Nazor, pesnik rođen u Dalmaciji. (...) Nazor je jednom prilikom bio napisao odu u slavu Poglavnika (Firera) Ante Pavelića i tipičan je predstavnik bivših simpatizera ustaškog pokreta koji su pokušavali da pređu na drugu stranu vođeni spoznajom da Nemačka i njeni sateliti gube rat.

POGLAVNIK
Nad starim dvorom usred glavnog grada
ko plamen vječnog svietla stieg vihori;
u dvoru, blied od neprekidnog rada:
Poglavnik bdije, jer narod se bori.
I premda svu noć, ko uklete sjene,
more Ga brige mnogih podanika,
ipak Mu bdienjem izmučene sjene
sa smieškom prime stranog poslanika.
Ko dobra majka često prigne čelo
nad uzglavljima ranjenih junakâ;
ko brižan otac izlazi u selo
vidjeti poljske radove seljakâ.
A ipak nikad nitko ne će znati:
sa koliko se boraca On bori,
od kolikih Mu boli srdce pati
i kolikom Mu snagom duša gori!
Tek će budućnost, što će vedra teći,
znati, što bješe činio i htio,
a poviest naša s ponosom će reći:
Naš Poglavnik je velik vladar bio!

Kad ti sve ispričam, možda se i ti shrvan istinom baciš sa Brankovog mosta - na beton - kao siroti Branko Ćopić.
narocito akoje neko tako uporan kao ti pa inzistira na lazi. i to jos pod naslovom koji nema veze sa ovim sta sada pises. naslov knjige koju citiras je vec krivi , a citat da ne govorim. Da nastavimo.
Vladimir Nazor bio je:
- Prědsědnik ZAVNOH-a; Vladimir Nazor (13. jun 1943 - 25. avgust 1945)
- Prědsědnik Prezidijuma Sabora NR Hrvatske (1945-1953); Vladimir Nazor (25. avgust 1945 - 19. jun 1949)
Takođe je poznato da se radi o hrvatskom nacionalisti i tzv. prěletaču, ali se to nikad ne povezuje.
Iz Nazorovog opusa:
TOMISLAV
Oružje zveči, bjesne mrke čete..
I Mađari bježe na brzim konjima,
Za njima Hrvati ko sokoli lete,
Gone ih preko ravni i bregova,
šumama gustim, gudurama tamnim,
tamo do sivih Dravinih valova.
Kagan je rijeku prošo mrk je stao.
-Junače, tko si? - Na drugome brijegu
Pobjednik mladi gromko zavikao:
-Arpade, ti si vjetrina što hara,
a ja sam hrašće jedro i stoljetno
na koje zalud vihor se obara.
Ti bijesan rušiš, a ja vedar zidam;
Ti ko zvijer banu da moriš i kolješ
Ja od zla branim, ljute rane vidam.
Za ime što pitaš barbarine?
Čuvar sam vjerni ognjišta otaca!
Lav stražar rodne rijeke i doline.
Susjede, dom si na svojem gradi.
Zovi me zid mjedeni, plot krvavi,
prohtje l' se tebi jednom natrag, znadi:
Tu ćes me naći: čekam te na Dravi.
HRVATSKI JEZIK
U tebi sam vijek svoj proživio,
Drevni i lijepi jeziče Hrvata;
Rođen na morskom pragu tvojih vrata,
Polako sam te, uz trud, osvojio.
Povede ti me i gdje nisam bio.
Na vrhu gore i na kraju gata,
U kolibici, u kući od zlata
Svuda je meni glas tvoj žuborio.
Htio sam biti glazbalo na kome
Zvuče ko žice, mirišu ko cvijeće
Rojevi riječi u govoru tvome.
Pa, uzdignut nad zipkom i nad grobom,
Da u tebi dišem i da živim s tobom,
I onda kad me više biti neće.
POGLAVNIK
Koliko je cinizma u postavljanju ovakvog lika za prědsědnika ZAVNOHA i člana AVNOJ-a?
Prěletač je prěletěo u Titov tabor krajem 1942 (decembar; možda je drugi podatak koji govori da je to bilo početkom 1943. věrodostojniji.)
I iz ovog se vidi da su Pavelićevi i Titovi ljudi bili u těsnom kontaktu - dvě opcije od Hrvata su prěpoznate kao "Hrvatski plan A" i "Hrvatski plan B".
Plan B je nakraju upalio.
PS. Mislim da Nazor još uvěk stoji u srpskim čitankama. Ako, ako... kao spomenik srpskoj gluposti.

Svaka cast, nisam znao za ovo
Samo jos jedan dokaz crvenih ustasa.
Hajnc Ditrih Fišer, 1984:
Šef hrvatskog dela narodno-oslobodilačke vlasti bio je 74-vorogodišnji dr Vladimir Nazor, pesnik rođen u Dalmaciji. (...) Nazor je jednom prilikom bio napisao odu u slavu Poglavnika (Firera) Ante Pavelića i tipičan je predstavnik bivših simpatizera ustaškog pokreta koji su pokušavali da pređu na drugu stranu vođeni spoznajom da Nemačka i njeni sateliti gube rat.
Vladimir Nazor:
POGLAVNIK

Šta ti ovdě nije jasno? Hoćeš li i stranicu knjige na kojoj to piše? Hoćeš li da ti citiram Darka Skagraka koji svědoči na kako je opskuran način i sasvim slučajno 2003. nabavio gotovo potpuno od Titoista uklonjeni broj zagrěbačkog "Hrvatskog naroda", vodećeg Pavelićevog lista, u kojem je na duplerici 1944. bila objavljena Nazorova Pěsma?
Pokrij se ušima @Kisěli.![]()
sad ozbiljno, bez zafrkancije, ovu priču sam čuo prije godinu-dvije i mogu reći da je sasvim sigurno riječ o difamiranju (blaćenju, jel...) Nazora od stane Pavelićeovg režima.
Probat ću iskopati knjigu gdje je to objašnjeno, mislim da nije moja jer ovakve stvari nisu moja tema, ali sasvim, sasvim sam siguran da je o tome riječ.
naime, sam Pavelić je upravo bio bijesan kad se pročulo da je Nazor "prešao Kupu" i to se dugo vremena pokušavalo zataškati i sakriti, a onda su se dosjetili da ga oblate i sastave pjesmu koja veliča Pavelića a sve u svrhu njegove diskreditacije.
no, probat ću to dokumentirati...

@ Mrkalj:
Sramotna Sagrakova podvala o Nazoru, zar su možda na redu Goran Kovačić i njegova »Jama«
Jama mladog Ivana Gorana Kovačića bila je starom Nazoru još 1943. na redu.![]()

Jama mladog Ivana Gorana Kovačića bila je starom Nazoru još 1943. na redu.![]()
Crveni ustasa![]()
Što li će o osobi T (bravar, metalac, belosvetski hoštapler, mason,srbožder,hrvatožder, itd.)
zaključiti izvanzemaljsko, nadinteligentno biće (neopterećeno zločinačkom revizionističkiom propagandom), koje je ni krivo ni dužno, odlučilo na trenutak sletiti na područje balkana kako bi ispraznilo svoj intergalaktički probavni trakt, tijekom čega je od osoba iz zločinačke skupine U i zločinačke skupine Č, koje inače imaju ekstremno različite stavove o svemu osim o osobi T, čulo identične tzv. činjenice (odnosno klevete i laži) - da je osoba T zločinac, ubojica i jednom riječju baraba?
a)skupina U govori istinu (-), iz čega proizlazi da i skupina Č (-) govori istinu?
b) skupina Č govori istinu (-), iz čega proizlazi da i skupina U (-)govori istinu?
c) ako obje skupine govore "istinu" (-) i (-) daju (+), odnosno prava istina je da je osoba T Borac, Čovjek i Drug?