Komunikacija

radovantreci

Obećava
Poruka
99
Ovako...fiksni telefon nemam,te se sa ljudima dogovaram ili razgovaram preko mobilnog,sto porukama,sto zvanjem.
Moj problem je taj sto jedan deo porodice uopste ne gleda svoje mobilne telefone kao sredstvo za komunikaciju sa drugim ljudima.
Uglavnom kada se nesto dogovorimo da radimo zajedno,kada ja treba da odem kod njih,oni kod mene,ma bilo sta,i meni iskrsne nesto,posaljem poruku sa objasnjenjem (kada ih zovem ne obracaju paznju,non-stop su im utisani telefoni),ali to se ne vazi. Zasto nisam dosao kad smo se dogovorili?
Ako smo pomenuli da cemo negde da idemo sutra,oni nece da mi se jave povodom dogovora ceo dan,nece odgovarati na poruke,ali ce zato u 10 uvece da mi posalju poruku i kazu za 15 minuta izadji napolje. I onda ja uvek ispadam namcor zao sto se ljutim kad ne postuju moje vreme. Ne zovu me na mobilni zato sto je skupo. Ne javljaju se na mobilni "jer posle radnog vremena ne gledaju mobilni",a pouzdano znam da ni dok rad ene gledaju u isti!
Dakle,ja mogu da zovem ceo dan,da saljem poruke,niko nece da mi odgovori,od tri osobe u toj kuci. Ne radim ja to stalno,niti svaki dan. Igrom slucaja zadnje dve nedelje se vidjamo svaki drugi dan,pa moramo da se dogovaramo kako i kad. To je tek podvig,kada prodje bez svadje. Ne davim ih sa pozivima i porukama. Nisam taj tip da ih bombardujem time. Ako oni zovu,jednom u tri godine,a ne vidim/nisam u mogucnosti da se javim,to je drama,i pocinju optuzbe tpa "zast anosis mobilni" itd itd...
Oni nisu matori,gluvi,izlapeli da bi im se ovo desavalo. Dve osobe,od te tri jos nemaju ni 30 godina,jedna ima 50. Ja sam mladji do njih,pa mozda zato ne postuju moje vreme,ali to nije izgovor.
Pa sad ja vas da pitam,ko je ode lud? :eek: Ja zato sto nemam fiksni ili oni sto imaju a ne javljaju se ni na njega kad zovem mobilnim,jer ce skupo da me kosta (ako mi je hitno,odgovor je "sta tebi moze da bude hitno)?

...
Oni nisu matori,gluvi,izlapeli da bi im se ovo desavalo. Dve osobe,od te tri jos nemaju ni 30 godina,jedna ima 50. Ja sam mladji do njih,pa mozda zato ne postuju moje vreme,ali to nije izgovor.
Pa sad ja vas da pitam,ko je ode lud? :eek: Ja zato sto nemam fiksni ili oni sto imaju a ne javljaju se ni na njega kad zovem mobilnim,jer ce skupo da me kosta (ako mi je hitno,odgovor je "sta tebi moze da bude hitno)?
Kad nekoga postujemo i stalo nam je da ne propustimo poziv/poruku/mejl i te kako pazimo da nam ne promakne i proveravamo. Nema to veze sa sredstvima komunikacije.

Ali oni to ne rade samo sa mnom,stalo je njima do mene,volimo se i sve to,oni ignmorisu bilo kakve pozive,od bilo koga :confused:
Mejdusobno se isto tako svadjaju zbog toga sto se jedan nije javio,ili sto ne odgovara na poruke...

Код мене обрнуто. Ја сам навикао људе да је најсигурније да ме зову на фиксни. Пошто сам немаран НАМЕРНО према мобилном, на поруке не одговарам - мени је то неозбиљно (мејл је озбиљно средство комуникације), онда не вреде да се "ваде" да су ме обавестили јер у мом кругу важим за оног што никад не носи телефон, неизвесно је да сам доступан, да ћу уопште да се јавим. Да видиш како ме увек нађу. Кад им треба. Нећу да носим увек моб са собом, постоји место где сам преко дана по 15 сати, а кад нисам онда сам код куће.

Ako smo pomenuli da cemo negde da idemo sutra,oni nece da mi se jave povodom dogovora ceo dan,nece odgovarati na poruke,ali ce zato u 10 uvece da mi posalju poruku i kazu za 15 minuta izadji napolje. I onda ja uvek ispadam namcor zao sto se ljutim kad ne postuju moje vreme.
.
.
.
Ako oni zovu,jednom u tri godine,a ne vidim/nisam u mogucnosti da se javim,to je drama,i pocinju optuzbe tpa "zast anosis mobilni" itd itd...
.
.
.
(ako mi je hitno,odgovor je "sta tebi moze da bude hitno)?
Ne postuju te, a ne postujes ni ti sebe ako gundjas, a ipak potrcis kad god te pozovu.
Ne postuju tvoje vreme, smatraju da tebi nista ne moze da bude hitno (kao da se bavis samo beznacajnim stvarima), ne ponasate se kao ravnopravni u toj komunikaciji.

Neko rece, a ja se slazem: "Istinski moćni ljudi ne objašnjavaju zašto žele poštovanje. Oni jednostavno ne komuniciraju sa onima koji im ga ne ukazuju... "

Da ne bi shvatio ovo kao nadobudno tumacenje tvoje situacije, sve ovo sam ti napisala jer sam se dugo ponasala kao ti (a i sada mi se ponekad desi), tako da ti se uopste ne obracam sa visine, vec kao neko ko je kroz nesto slicno vec prosao
smile1.gif

I da ne zaboravim jos jednu vaznu stvar, a to je da kada se ljudi prema nama tako ponasaju vise volimo da verujemo kako je u osnovi nase tolerancije prevelika dobrota, a nije, u osnovi je slabost.

Mozda i gresim, u svakom slucaju izvini ako sam bila neprijatna.
Ako si im rekao da ti to smeta, a i dalje se nista ne menja, onda ti jos preostaje opcija da i ti njih par puta izignorises. Ako se ni tada ne promene, onda ih je bas briga.

Код мене обрнуто. Ја сам навикао људе да је најсигурније да ме зову на фиксни. Пошто сам немаран НАМЕРНО према мобилном, на поруке не одговарам - мени је то неозбиљно (мејл је озбиљно средство комуникације), онда не вреде да се "ваде" да су ме обавестили јер у мом кругу важим за оног што никад не носи телефон, неизвесно је да сам доступан, да ћу уопште да се јавим. Да видиш како ме увек нађу. Кад им треба. Нећу да носим увек моб са собом, постоји место где сам преко дана по 15 сати, а кад нисам онда сам код куће.

Да ли се сећаш како је све фино функционисало док нисмо имали то чудо технике звано мобилни телефон?

Neznam koliko su ti bitni u tvom zivot ako mozes bez njih najednostavnije je da ako se dogovorite da se vidite i ti ih obavjestis da nemozes onda ako dodju ti im smireno kazes da su obavjesteni i nastavis sa svojim obavezama a ako oni tebe ne obavjeste o odredjenom terminu onda to shvatis da ne prihvataju taj termin i odes od kuce bez tel. pa kad te budu trazili lepo im za dan dva kazes nisam znao da dogovor vazi. Ljudi su neodgovorni i treba par puta da poljube vrata pa da shvate da jos neko ima zivot osim njih.

Да ли се сећаш како је све фино функционисало док нисмо имали то чудо технике звано мобилни телефон?

ja se sjecam :-) bilo je ''u 8 kod konja" :-) ali tada je rec bila svetinja i nek te neko 2 puta ispali vise se ne druzis sa tom osobom, ja sam moje zvala iz poste kad sam bila na fax-u pa se cujemo svaki 4-5 dan ili kad mi ponestane para da posalju :-) a sada odem u WC neko nazove i ocekuje da se javim,a desavalo mi se da se ljudi stvarno jave iz WC-a, ja ih pitam onako sta radite? eto upravo s*rem. :-)))))

ja se sjecam :-) bilo je ''u 8 kod konja" :-) ali tada je rec bila svetinja i nek te neko 2 puta ispali vise se ne druzis sa tom osobom, ja sam moje zvala iz poste kad sam bila na fax-u pa se cujemo svaki 4-5 dan ili kad mi ponestane para da posalju :-) a sada odem u WC neko nazove i ocekuje da se javim,a desavalo mi se da se ljudi stvarno jave iz WC-a, ja ih pitam onako sta radite? eto upravo s*rem. :-)))))

Јооој! Па зар носе мобилни телефон и у клоњу?
На страну приватни разговори, али су се раније и озбиљни послови завршавали без мобилних телефона и то врло уредно.
И више се поштовало туђе време. Сада је све лаганица, "Е, слушај, закаснићу 20-ак минута, имао сам обавезе, сачекај ме". Па то је безобразлук, као да је неко о клин обешен и нема где да паметније потроши тих 20 минута живота. Такве немам обичај да чекам, него кажем "ОК, онда дођи ти код мене сутра, ја за пола сата имам друге обавезе".

Sto bi neko danas uopste imao fiksni kada je mobilni daleko jeftiniji?
Nekada je zivot bio sporiji, zivelo se bolje, bez napora, radio se uglavnom jedan posao, pa se zivot mogao isplanirati mesec dana unapred. Danas retko ko moze da pocne i zavrsi svoje radno vreme na vreme, pa tako i ostale obaveze zavise od posla, prevenstveno.
A i ne vidim razlog da bezimo od nove tehnologije....

Мина,чуј, да ли се носе у клоњу, само што не чујеш ПЛОП кад са извесним разговараш, а шуштање славине или пржења меса лол, уобичајена ствар.
Мом старијем клинцу је његов моб упао у шољу, љуби га тетка која му је купила најновији модел.
Добро, ја сам кмечао оцу да ми набави кад сам био клинац, а он је радио нешто са неком белосвецком мисијом, па сам тако имао један од првих модела Нокије код нас, и до не тако давно ми је писало YUG као идентифација картице. Са тим да сам увек доступан ми је дозлогрдило јер људи злоупотребљавају телефоне, а нарочито је ужасно шта се дешава са том конверзадцијом мобилним и више су глуви телефони, прича у празно него неки договор. Некад је јако добро кад неко путује, у болници је, све те неке ситуације, а обично баш кад вам неко треба је моб. искључен или вас зову због свега небитног..Мени је мејл у суштини најбоља пословна комуникација, а и најјефтинија је и нормално - лични контакт, амин за све друге.

Back