Komšijsko- koleginski- rodbinski rat

Cro_čvarak

Iskusan
Poruka
6.790
Glumac Vuk Kostić je nedavno dosta dobio pažnje izjavama o strogoj podjeli izmedju Hrvata i Srba, podizanju Berlinskog balkanskog zida. Ja sam u svemu tome najviše primijetio njegov naziv za rat , " Komšijsko- bratoubilački rat. To je najbolji naziv za rat 1991-95 za kojeg sam čuo. Nije usko tema, Vuk je u pravu i u vezi razdvajanja i zida, ali sad nešto drugo.

Malo bi ipak korigirao Vukov naziv jer ono bratoubilački vuče na izlizano " Bratstvo i jedinstvo". Ja bi nazvao onako iz naslova komšijsko- kolegijalno rodbinskim ratom. Suprostavljeni vojnici su do rata bili susjedi i kolege, a nerijetko i pripadnici rodbine. Najčešće su postojali pripadnicima iste obitelji ženidbom ali bilo je čak i slučajeva krvno povezanih osoba koji su se našli na suprotnim stranama. Ti svi ljudi( ili velika većina) radili su u istim poduzećima, išli u iste disko klubove, liječili se u istim bolnicama. Ipak okrenuli su se jedni protiv drugih i to vrlo surovo, kako to?

Nešto sam na tu temu nedavno razgovarao s jednim starijim gospodinom zanimljive autobiografije. Riječ je o nekadašnjem oficiru JNA, pripadniku mirovnih snaga UN- a, uglednom inžinjeru građevine angažiranim u nizu projekata u više zemalja i oficiru HV- a, ratnom pripadniku inženjerije. Pripovjeda mi je da mu je rad u nesvrstanim zemljama bilo najljepše iskustvo u životu i da je sklopio toliko divnih prijateljstava, s tamošnjim ljudima i s ostalim Jugoslavenima. Zatim smo se dotakli rata, ja sam neoprezno rekao da biti pripadnik inženjerije je bilo bolje nego biti na prvoj crti, na što se stariji gospodin pomalo naljutio. Objasnio mi je da je biti pripadnik inženjerije vrlo opasno jer nerijetko inženjerija mora biti i ispred svoje vojske. Onda mi je počeo nabrajati poginule i ranjene inženjere. Zatim je rekao da sad zadnjih dana se sve češće zapita što je bilo s njegovim prijateljima koji su se našli na drugoj strani.

Јутрос на Пинку опет чујем како подригују о Хрватској, а када нема приче о Хрватима, онда се прича о исламској тзв. држави Косово, наравно они је тако неће назвати, јер Вучић признаје КиМ, па за њега то није ИД, односно ИСИЛ.

Хрватска, а посебно Србија мора да форсира те теме, како би гурнули под тепих корупцијске афрере, лоповлук, еколошке проблеме и рецимо два моста у Београду која су већ требало да буду у фази изградње, а од којих је АВ одустао, јер су те паре завршиле у приватним џеповима.

Хрватска такође има исте проблеме, само мањег обима, такође одлазе млади људе, такође постоји недостатак радне снаге итд, па самим тим је добро подгрејавати националистичке приче и бацати коске крезубом делу народа, а већина је крезуба.

sve te krezube ja racunam u americku vojsku jer u svim narodima krezubi uvek stanu na stranu amerike...........posto na njih propaganda ima najvise uticaja.
I kada je pravio plan za osvajanje sveta , Wolfovitz (americki visok politicar u sluzbi Rotschildove administracije za ameriku) je , kao vazan faktor koji ce pomoci u tim promenama , ukljucio i taj kontigent krezubih stanovnika planete, a njihov procenat je preko 50 posto.

Glumac Vuk Kostić je nedavno dosta dobio pažnje izjavama o strogoj podjeli izmedju Hrvata i Srba, podizanju Berlinskog balkanskog zida. Ja sam u svemu tome najviše primijetio njegov naziv za rat , " Komšijsko- bratoubilački rat. To je najbolji naziv za rat 1991-95 za kojeg sam čuo. Nije usko tema, Vuk je u pravu i u vezi razdvajanja i zida, ali sad nešto drugo.

Malo bi ipak korigirao Vukov naziv jer ono bratoubilački vuče na izlizano " Bratstvo i jedinstvo". Ja bi nazvao onako iz naslova komšijsko- kolegijalno rodbinskim ratom. Suprostavljeni vojnici su do rata bili susjedi i kolege, a nerijetko i pripadnici rodbine. Najčešće su postojali pripadnicima iste obitelji ženidbom ali bilo je čak i slučajeva krvno povezanih osoba koji su se našli na suprotnim stranama. Ti svi ljudi( ili velika većina) radili su u istim poduzećima, išli u iste disko klubove, liječili se u istim bolnicama. Ipak okrenuli su se jedni protiv drugih i to vrlo surovo, kako to?

Nešto sam na tu temu nedavno razgovarao s jednim starijim gospodinom zanimljive autobiografije. Riječ je o nekadašnjem oficiru JNA, pripadniku mirovnih snaga UN- a, uglednom inžinjeru građevine angažiranim u nizu projekata u više zemalja i oficiru HV- a, ratnom pripadniku inženjerije. Pripovjeda mi je da mu je rad u nesvrstanim zemljama bilo najljepše iskustvo u životu i da je sklopio toliko divnih prijateljstava, s tamošnjim ljudima i s ostalim Jugoslavenima. Zatim smo se dotakli rata, ja sam neoprezno rekao da biti pripadnik inženjerije je bilo bolje nego biti na prvoj crti, na što se stariji gospodin pomalo naljutio. Objasnio mi je da je biti pripadnik inženjerije vrlo opasno jer nerijetko inženjerija mora biti i ispred svoje vojske. Onda mi je počeo nabrajati poginule i ranjene inženjere. Zatim je rekao da sad zadnjih dana se sve češće zapita što je bilo s njegovim prijateljima koji su se našli na drugoj strani.
Не само то, чињеница је да су Срби и Хрвати дефинитивно исти генетски и по језику.

Ne mozemo mi nikada biti istih racuna. Napises mi lepo koliko je Srba zivelo na prostoru sadasnje Hrvatske pre Jasenovca a koliko zivi sada 2023. Krenucemo od tog podatka pa onda dalje. Vi se mozete nadati da EU opstane i nikad ne pukne, do tada ste zasticeni, medjutim pukne li EU i ostanete li sami, eto vam Srba po naplatu dugova i vracanje teritorija, to zapamti i budi siguran da ce se ostvariti.

I Vuk Kostic je pogresio, zid necemo praviti sada, vec dok vratimo stare granice onakve kakve su bile, onda ima da vas zagradimo za vek-vekova.

I što biješe na kraju s " Bratstvom i jedinstvom"? Jeli to ikada zapravo postojalo? Da li je to nametano na silu? Ako je postojalo, kako se tako naglo urušilo?
Nametnuo nam je to josip, kako bi se ublazilo ono sto se desilo u 2 svetskom ratu a naivni Srbi krenuki za njim slepo verujuci. Kada mi prosecan komunist objasni kako su se samo desavale: Uzicka Republika, Kozara, Desant na Drvar i sta jos sve ne gde su opet Srbi najvise stradali, gde se partizani u drugom svetskom ratu poderase sa ustasama, a ustase toliko zlocina napravili, znaci josip radio iskljucivo po instrukcijama gde da se ratuje i ko najvise da gine u tim bitkama. Mozemo sada i detaljno pisati sta je josip(zemlja mu kosti izbacila i nikad smiraja ne imao), uradio nakon kapitulacije Italije, to drugo zasedanje avnoja 1943 i kako je sacuvao celi NDH i drzavu Hrvatsku na taj nacin.

Ima mnogo stiva da prodjemo pre nego sto se nazovemo bracom.

Poslednja izmena:

Back