Komplimenti

tgdanijela

Poznat
Poruka
7.092
Svi primamo i dajemo komplimente ..Da li bi mogli živjeti bez njih i koja je njihova funkcija?
Kako utiču na psihu čovjeka i gdje im je mjesto u međusobnom funkcionisanju,komunikaciji među ljudima...

Svi primamo i dajemo komplimente ..Da li bi mogli živjeti bez njih i koja je njihova funkcija?
Kako utiču na psihu čovjeka i gdje im je mjesto u međusobnom funkcionisanju,komunikaciji među ljudima...

volim da primim a i da dam,to mi je odraz opste kulture
a opet nisu mi neophodni da bi se potvrdila u necemu
nije tesko biti ljubazan i pohvaliti neciju odevnu kombinaciju,izvrsno zapazanje,britak um..zapravo uzivam da nekom udelim kompliment

Primanje i davanje komplimenata ide jedno s drugim pod ruku. Ne možeš dobiti kompliment :D ako ga i ne daješ:D ...Mislim da su samo komplimenti izmedju bliskih ljudi pravi i iskreni. Na radnom mestu, oni naprosto služe da izvučemo od nekoga ono što nam treba...tamo oni dodju kao neka vrsta robnog sredstva kojim pokušavama da na fini način kupimo nečiju uslugu, pomoć itd:think:..I što je najgore i u takve komplimente uvek poverujemo:dash:, što samo ukazuje na to koliko je u stvari, čovek jedno veoma sujetno biće... i koliko volimo lepu reč, čak i kad nije iskrena :rumenko:

Zenama sluzi sa slihtanje radi ostvarivanja nekog cilja, a muskarcima sluzi kao sublimacija sexualnog nagona tj IDa i promiskuitetnog govora...

Gledam na poslu ove zene koleginice samo jedna drugoj daju komplimente i to obicno kad im treba nesto hahahah, to se zove slihtanje i tako se ljudi "pridobijaju na svojoj strani" i ako ispadne neki problem izmedju tebe i bilo kog drugog, ako imas vise ljudi na svojoj strani niko ti ne moze nista...E zato sluze komplimenti....

Kad pogledam onaj fejs i one bljutave komplimente dodje mi da pomislim da li postoji jedna devojka da joj neko nije dao komentar jao prelepa si prezgodna ovo ono....A uopste nije npr....Nego uvek se nadje neki pacenik koji ne moze da kontrolise nagone puno, pa umesto da kaze "uh ala sam se napalio kako si mi **** zovna, kako bih te raspalio od k......" on kaze - jao kako si slatka na ovoj slici , jao jel treniras nesto, bas si lepo gradjena itd....Znaci cista sublimacija u neki socijalno prihvatljiv komentar....

Najvise se dele i primaju komplimenti o spoljasnjem izgledu, pogotovo kada su u pitanju zene, i to je preuvelicano tako da se kod nekih zena javlja konflikt ambivalentnosti - kada prelepoj zeni kazete da je prelepa i prezgodna ( a npr malo je priglupa) a pre vas joj je to reklo 147 tog dana ona dobija frustraciju jer ste vi 148 koji joj je to rekao a jos ni jedan joj nije rekao da je pametna, bistra itd...E sad njoj to odgovara ali ona zna da je prelepa i prezgodna i sad polako dobija komplex nize vrednosti jer je priglupa ili slabog obrazovanja i loseg recnika, ne razume se u mnogo tema, nego samo prica o krpicama, tasnicama, sminki cipelama, torbicama itd...Znaci prelepoj zeni kojoj 99% ljudi da kompliment da je lepa ne trebate da date kompliment da je lepa NEGO DA JE PAMETNA I INTELIGENTNA, OBRAZOVANA - A NJENU SPOLJASNOST DA NEPRIMECUJETE I IGNORISETE, I TO CE BITI SOK ZA NJU - ONA CE SE ODUSEVITI JER JE TO BAS ONO STO POTAJNO ZELI I OCEKUJE DA JOJ NEKO KAZE A SKORO NIKO I DA JOJ NE GOVORI

Isto i obrnut slucaj sa ispodprosecnim a veeeoma pametnim devojkama, uspesne u poslu, naucnice i sl - 147 joj kaze jao kako si pametna kako bih voleo da moja cerka bude tako pametna kao ti (al ne dao Bog i da ima izgled tvoj) itd itd I SAD NARAVNO TO NJOJ PRIJA JER TO JE NJEN ZIVOT - KNJIGE, NAUKA, POSAO, PROFESIJA , ALI U DUBINI DUSE DOBIJA KOMPLEKS NIZE VREDNOSTI JER JOJ JE I 148 REKAO DA JE PAMETNA A JOS NIKO DANAS DA JE LEPA, ZGODNA I NIKO SE NE OKRECE ZA NJOM NA ULICI!

ETO SAD VAS JE bRu zLi naucio kako da se slihtate zenama za ostvarivanje nekih ciljeva, a mozda sledeceg puta kada nadjem vremena napisem i slihtanje pardon udeljivanje komplimenata muskarcima...

Kompliment tretiram kao jednu vrstu pohvale. Vrlo je lepo kad ponekad i sa pravom merom nesto (ili nekoga) pohvalimo. Ionako se svakog dana toliko naslusamo gluposti tako da je prava oaza u pustinji kad nekoga ili nesto pohvalimo ili neko pohvali nas (naravno, za nesto sto je proverljivo).

Mislim da ljudima koji imaju izgradjenu jasnu sliku o sebi komplimenti u stvari ne znace nista, vec su tek deo prijatne forme komunikacije.

pa delimichno...ma s*anje su komplimenti...secam se jednog lika koji me je celu noc smarao komplimentima da bi me na kraju smorio i sopstvenom nesigurnoshcu...ako ne mozhe da vodi smislenu i ljudsku konverzaciju bolje da cuti...

secam se i ja jedne slicne likuse koja je nesigurno cutala ko zalivena, sve sto sam pricao upijala a posle sve neverovatno sigurno dalje prenosila ko narodnu mudrost s' kolena na koleno...:roll:

Komplimenti su divni, ali SAMO ako su ISKRENI
Potrebni su svima, čak i onima koji imaju extra samopouzdanje...uvijek je lijepo čuti lijepu riječ

ne treba pretjerivati, meni npr. postaje neprijatno ako neko rafalno počne da me hvali...i slično

Kako bi stekli samopouzdanje i kako bi se razvili u zdrave licnosti da nema komplimenata/pohvale???
Dete kad dobije pohvalu/kompliment od svojih roditelja, zna da je nesto dobro uradilo, da je to pravi put/nacin ponasanja. Ucenik kad dobije kompliment od profesora, zna da se njegovo ucenje "isplatilo". Komplimenti u m/z odnosima su i te kako potrebni...da bi znali kako da se uspesnije medjusebno prilagodjavamo i kako da gradimo uspesnu vezu.

Pojedinim ljudima komplimenti prijaju i kad znaju da nisu istiniti.
Ne bih ja verovao komplimentima. Bih kad bih znao da su iskreni.
Najvise me nervira kad zene daju jedna drugoj komplimente, lazu jedna drugu u oci gledajuci, znaju to i jedna i druga, ali nikako da stanu:dash:

Back