Komplet Kronin (izdanje iz 1975. godine)?!

pancev91

Zainteresovan član
Poruka
195
Imam okrnjen komplet od 10 knjiga A.Dz. Kronina, ciji je izdavac novosadska kuca BRATSTVO JEDINSTVO (one cuvene smedje knjige). Misterija je u tome sto meni fali knjiga broj 8, medjutim nikako ne mogu da provalim, koji naslov je u pitanju, jer na internetu nailazim samo na izdanja iz 1966 i 1988, eventualno 1980. godine, a ovo moje izdanje je iz 1975. godine. Da li neko slucajno ima ovaj komplet, pa da mi kaze, koja je to osma knjiga u njemu. Evo preostalog spiska:

1. CITADELA
2. ZVEZDE GLEDAJU S NEBA 1
3. ZVEZDE GLEDAJU S NEBA 2
4. SPANSKI BASTOVAN
5. LEKAR NA SAN FELIPE
6. PESMA SEST PENIJA
7. NOCNA SESTRA
8. --------------------------------------- (HELP:dontunderstand:)
9. CAROBNI SNEG
10. DRUGA STRANA

Od poznatijih njegovih knjiga koje su kod nas prevođene na pamet mi pada Šeširdžijin dvorac. Možda ti je neko maznuo iz kuće?

Nešto mi govoriš da imaš i komplet Lajoša Zilahija: Samrtno proljeće itd. Sve iz čuvene biblioteke knjiga na metar zrelog jugoslovenskog socijalizma.

Šta fali Zilahiju. Ja sam ga bar čitala pošto sam ga dobila za 18. rođendan, dok moj sin svoju kajlu uopšte ne nosi.

Šta fali Zilahiju. Ja sam ga bar čitala pošto sam ga dobila za 18. rođendan, dok moj sin svoju kajlu uopšte ne nosi.

Ma, ne kažem da mu nešto fali. Uostalom, među knjigama na metar bilo je i Hemingveja (ono zeleno izdanje, Minerva Subotica, čini mi se) ili Travena (Blago Siera Madre...).
Suština je u tome da je jugoslovenska srednja klasa te knjige masovno kupovala (na kredit, od trgovačkih putnika koji svoju tezgu postave u fabričkom/školskom/bolničkom dvorištu) ne zato da bi ih čitali nego zato da fino popune ogromni masivni regal u dnevnoj sobi. Činjenica da je većina tih knjiga (osim ideološkog Tito/Kardelj smeća) zapravo bila kvalitetna djeluje ironično, ali ilustrativno. Kao što ni ostale dobre stvari u Jugoslaviji nismo znali da iskoristimo, tako to vrijeme nismo iskoristili ni na čitanje dobrih knjiga, a mogli smo.

Back