"Kompleks provincije"

Na jednoj temi se pomenuo ovaj izraz pa me zaista interesuje koliko nas iz provincije ima komplekse vezane za "beograđane"? I na šta se odnose ti kompleksi?
То су наметнути стереотипи и глупости сваколико инфериорних људи ...Нешто слично као стереотип о плавушама ...

Дивна тема и посветићу јој више пажње када будем имао времена за то ... Хвала на разумевању срдачан поздрав!

Ima toga, da se ne pravimo ludi. Ali ne treba sad svi iz provincije da se osete pogođenim.
To sam prvi put uočila kad sam kao klinka bila gošća kod rođaka u jednom gradu, NeBeogradu :mrgreen:

Oni (sestra i njeno društvo) su bilo par godina stariji i bilo je prozivki na račun što sam Beograđanka (ničim izazvanih jer u mojoj porodici se time nije bavilo, ljudi se nisu gledali kroz tako nešto) i bila sam bukvalno, wtf , malo malo pa neko kao zezanje kako mi pričamo, naravno iskarikirano.

Ali ipak su ubrzo prestali, to mi je na kraju bilo jedno od najlepših druženja u životu.

Ima toga, da se ne pravimo ludi. Ali ne treba sad svi iz provincije da se osete pogođenim.
To sam prvi put uočila kad sam kao klinka bila gošća kod rođaka u jednom gradu, NeBeogradu :mrgreen:

Oni (sestra i njeno društvo) su bilo par godina stariji i bilo je prozivki na račun što sam Beograđanka (ničim izazvanih jer u mojoj porodici se time nije bavilo, ljudi se nisu gledali kroz tako nešto) i bila sam bukvalno, wtf , malo malo pa neko kao zezanje kako mi pričamo, naravno iskarikirano.

Ali ipak su ubrzo prestali, to mi je na kraju bilo jedno od najlepših druženja u životu.
To je obično zezanje izazvano pojedinim ljudima iz BG koji kada dođu u provinciju glume neki "nivo". Zato si naišla na takav prijem koji, naravno, nije odraz mišljenja o tebi već o takvim pojedincima. Nije samohvala, ali ovde gde ja živim, jako brzo prihvatamo pridošlice odakle god da su, ako su to pošteni i ispravni ljudi. Zato meni i jeste čudno kada se o nekima govori kao "dođošima".

Jedna članica napisa da je teškom mukom uspela da ubedi kliniku iz familije da se ni slučajno ne udaje za dečka na transverzali Kg,UE i možda i Ča.
Sta ti tu nije razumljivo? Kao sto ti prvenstveno gledas svoj licni interes, pa nipodastavas ove iz Bosne ili Krajine ili Kosova, tako i oni. Bolje da se uda za nekog Iz EU.
Ako vec ne moze za Nemca ili Francuza, onda bar za sugradjanina ili eventualno Novi Sad

Sta ti tu nije razumljivo? Kao sto ti prvenstveno gledas svoj licni interes, pa nipodastavas ove iz Bosne ili Krajine ili Kosova, tako i oni. Bolje da se uda za nekog Iz EU.
Ako vec ne moze za Nemca ili Francuza, onda bar za sugradjanina ili eventualno Novi Sad
Gde si ti pročitao/la da sam negativno govorila o svim ljudima iz Republike Srpske? Kosova? Mogu konkretno navesti šta sam kritikovala ali ne generalizovala. Ne znam šta si i očekivao/la kada neko uputi uvredu na račun patriotizma ljudi iz određenog kraja Srbije?

I na ovakvim primerima se može zaključiti da mnogi ne razumeju šta znači reč patriotizam. To što se samo bore za svoje selo Il region nije patriotizam. Posmatranje šire slike dešavanja je mnogima ovde nedostupno.

I na ovakvim primerima se može zaključiti da mnogi ne razumeju šta znači reč patriotizam. To što se samo bore za svoje selo Il region nije patriotizam. Posmatranje šire slike dešavanja je mnogima ovde nedostupno.
Aha. Zato te toliko pogodilo kad rodjena Beogradjanka iskaze svoj legitiman stav, da si temu otvorila.
Ali to sto je rekla je surova istina.
Odbacujete Srbe precane, pa se posle cudite sto neko odbacuje vas iz provincije. Zapravo ne bilo koje provincije, nego ove juzno i istocno
To me podseca na onu cuvenu - Dosli su po komuniste, sta nas briga to nismo mi, pa su dosli po tradicionalista, big dil nismo mi...ali kad su dosli po nas.. niko nije ostao da se pobuni i kmeci
Ja sam totalno neutralna ali me izuzetno iritira egoizam i licemerje

Na jednoj temi se pomenuo ovaj izraz pa me zaista interesuje koliko nas iz provincije ima komplekse vezane za "beograđane"? I na šta se odnose ti kompleksi?
nisam analizirao take "beogradjane" al sam i te kako analizirao gastarbajtere, u 99 posto slucajeva, iz najzaostalijih srpskih provincija.
Toliki stepen arogancije, qurcenja,samohvalenja, laganja, prepotenciju...............verujem da ni u psihologiji nije poznat.
Elita.........kad se u vreme godisnjih odmora sjure sa skupi mercedesi, audiji, bmwi, landroveri (ovi poslednji su postali posebno popularni kod gastarbajtera radi aluzije na tursku elitu iz turskih serija........jedini "kulturni" dogadjaj sa kojim zive ti srpski gastarbajteri na zapadu) .....pa kad parkiraju te elitne automobile pred mramornim vilama i bazenima po raznim Glibovcima, Blatistima, Prokletim Dolinama, Nedodjijama, ...............istocne i jugoistocne Srbije.............e to su psiholoski fenomeni sa kojom se nauka treba pozabaviti.

To je obično zezanje izazvano pojedinim ljudima iz BG koji kada dođu u provinciju glume neki "nivo". Zato si naišla na takav prijem koji, naravno, nije odraz mišljenja o tebi već o takvim pojedincima. Nije samohvala, ali ovde gde ja živim, jako brzo prihvatamo pridošlice odakle god da su, ako su to pošteni i ispravni ljudi. Zato meni i jeste čudno kada se o nekima govori kao "dođošima".
To nije opravdanje- nisam im ja kriva što se nisu revanširali na licu mesta tom koji glumi nivo. Uostalom, ja sam gošća, mlađa, u manjini...Ali kao što rekoh, nisu bili zlobni, a ni je nisam mutava, hehe. To je bilo više peckanje ali mi je ostalo u sećanju kao prvi susret sa tako nečim jer ni u porodici ni u mom društvu nije bilo toga.

Posle sam primetila taj kompleks na faksu, posebno kod devojaka - neku podozrivost, uvredljivost, sumnjičavost, momka da joj ne otmem :mrgreen: Samo jedna Bosanka je bila kul. Ostalo je bilo društvo uglavnom iz BG. Šta da se radi, nismo mi udesili da tako bude. :np:

Beograđani, oni pravi, Dorćol, ne gledaju odakle si nego kakav si.
Beograđani koji su rođeni u Beogradu a roditelji im došli ko zna sve odakle - takvi te gledaju sa visine ali i vire u novčanik, lako ih je kupiti.

Novi Sad je daleko gori po tom pitanju, "dođoši" su svi svima.
Šteta, tako lep grad a mržnja način života.

Mislim da se to kod Srba ne gleda tako. Manje je dramatično. Pa svaki Beograđanin, makar i treća generacija bio, voli da istakne iz kojeg sela ili kraja potiče, gde ide kod rođaka po kiseli kupus i čvarke i sl.

Muslimani su npr. ne samo ako su iz Sarajeva, nego ako su iz Tuzle, Mostara i sl. jako surovi prema svojim sunarodnicima sa sela. Neverovatna nadmenost.
Hrvati su sličniji nama, sa manje su kompleksa, manje nadmeni prema ljudima iz manjih mesta.

Back