Комплекс конц. логора Госпић-Јадовно-Паг

Извињавам се ако је ова тема већ отворена. И ова тема је за нас најважнија прича, језива наша прича из времена ендехазије, времена највећег страдања нашег рода у историји.

Зашто је то најважнија прича? Најважнија не само због обима страдања, размјера монструозности приликом егзекуција, због које су чак и италијански фашисти били згрожени, на чији је ултиматум ова фабрика смрти и престала са радом 21.08.1941. (званично, потрајаће још неколико дана), него јер та прича разгољује карактер монструм творевине ендехазије, и док ће код других стратишта у свом наравно изопаченом и болесном поимању налазити некакве за њих разлоге, овдје је то немогуће.
Јер та прича почиње већ априла 1941., први заточеници су допремљени већ 11.априла (пазите датум), и то јако добро знају данас у лијепој њијевој, зато се ова прича не смије отварати (прича која има и свој наставак, још језивији, Јасеновац који је "почео са радом" како је овај комплекс логора смрти затворен), у прошлим деценијама у бивпој нам Југи бјеше непожељно о овој теми говорити, писати (што ли?), тако поменуло би се некад, људи кад чују Јадовно би онако немушто примијетили (неки и данас), "аха, ту су једне прилике неки Срби побијени, тако нешто". Бјеше то потиснуто, управо из разлога што отвара многа питања. Како је то било могуће? Како је већ у априлу 1941-е кренула са радом фабрика смрти? Није било ни устанка, ни устаника, ни идеолошки неподобних (што се касније у првом плану истицало, тј да су комунисти прогањани), али јесте оних чији "гријех" бјеше припадност роду и непожељној вјери.

Ово стратиште је документовано, није било пожељно у тим временима бавити се истраживањем, али ваљани људи су се бавили, др Ђуро Затезало се са сарадницима бавио вишегодишњим истраживањима, темељито, са одличним приступом, методологијом обраде података и све то пренио у књигама, студији;
књига 1 http://jadovno.com/wp-content/uploa...Jadovno-Kompleks-ustaskih-logora-1941-I-1.pdf
књига 2 http://jadovno.com/wp-content/uploads/2016/05/Zatezalo-Djuro-Jadovno-Zbornik-dokumenata-II.pdf
вјероватно најбоља и најдетаљнија студија о неком стратишту урађена на Балкану.

На страници 383 књиге др Затезало пише;Др Затезало наводи судбину до тада преживјелих 2.123 логораша и пише да су се 19-21.августа пребацили у логор Јастребарско. У посљедwем транспорту, 21. августа, било је 900 Срба, који су истога дана из Јастребарског отпремљени у логор Јасеновац, и тако се нашли међу првим његовим заточеницима.
Ту наводи и националну структуру убијених, и ту је Срба 38.010, или 95% од убијених.

Удружење "Јадовно 1941" предлажи и термин (http://jadovno.com/stradanje-srba-dobilo-ime-pokolj-je-srpski-holokaust/#.XKRfxdhS-os) који користити када говоримо о овом стратишту.

Вјерујем да ова тема заслужује да јој се посвети пажње.
Ђуро Затезало има цифру али не и доказе. И ето опет нас Срба у мат позицији.

"Покољ" није добар назив јер умањује изворни догађај-геноцид.
Јевреји користе "холокауст", у преводу "велика несрећа".
Треба се тражити неутралан израз који даје велике размере.
А и не мора се тражити. Довољно је речи "геноцид".

Ђуро Затезало има цифру али не и доказе. И ето опет нас Срба у мат позицији.
То су манипулације хрватских историчара који су сачекали да буде почивши па да крену са таквим прозивкама, и које су на жалост прихватили и неки српски историчари нејасних мотива, мада наслућујем који су.
Елем др Ђуро Затезало је и кроз своју књигу и кроз излагања и интервјуе образложио своје тврдње. У књизи 1 је приложио списак имена покланих Срба до којих се могло доћи јер је истраживања морао прекинути 1990е године због ратних околности.
До прецизног броја је дошао сабирајући бројке транспортованих лица до овог комплекса логора са жељезничких товарних листова (за сваки вагон узео би товарни лист са подацимо шта је превозио), ту је од броја од 42.246 допремљених заточеника, значи прецизног броја сходно товарним листовима, одузео преживјеле на дан 19.августа 1941.године.
И квалитетна методологија обраде података. Какав би доказ хтјели ти који оспоравају, да ли дан егзекуције, локацију, име егзекутора, под којим је углом дошао замах србосјеком или маљем, или шта већ, али до таквих података ће се теже доћи, усташки злотвори нису били баш педантни код таквог детаљисања својих непочинстава.
У сваком случају, наводе др Затезала нико није оспорио, сад што ће хрватска пропаганда манипулисати и ко ће у те лагарије вјеровати није до почившег др Ђуре.

То су манипулације хрватских историчара који су сачекали да буде почивши па да крену са таквим прозивкама, и које су на жалост прихватили и неки српски историчари нејасних мотива, мада наслућујем који су.
Елем др Ђуро Затезало је и кроз своју књигу и кроз излагања и интервјуе образложио своје тврдње. У књизи 1 је приложио списак имена покланих Срба до којих се могло доћи јер је истраживања морао прекинути 1990е године због ратних околности.
До прецизног броја је дошао сабирајући бројке транспортованих лица до овог комплекса логора са жељезничких товарних листова (за сваки вагон узео би товарни лист са подацимо шта је превозио), ту је од броја од 42.246 допремљених заточеника, значи прецизног броја сходно товарним листовима, одузео преживјеле на дан 19.августа 1941.године.
И квалитетна методологија обраде података. Какав би доказ хтјели ти који оспоравају, да ли дан егзекуције, локацију, име егзекутора, под којим је углом дошао замах србосјеком или маљем, или шта већ, али до таквих података ће се теже доћи, усташки злотвори нису били баш педантни код таквог детаљисања својих непочинстава.
У сваком случају, наводе др Затезала нико није оспорио, сад што ће хрватска пропаганда манипулисати и ко ће у те лагарије вјеровати није до почившег др Ђуре.
Да.
Само где су ти товарни листови? Јесу ли уврштени у грађу?

Не знам шта раде хрватски историчари али знам да ми овде имамо проблем с плејадом ликова који наносе штету износећи тврдње без доказа.
Слушала сам од неких људи да се такви намерно пусте управо да би дискредитовали наше доказе.
Можда их баш хрватске/западне службе и гурају, м?

Док има живих сведока, попис може да се направи.
Зашто се ТО не ради него се бавимо провизорним писанијима? Чекамо да и заборав однесе као што су комунисти после усташа уништили све доступне документе?

Само где су ти товарни листови? Јесу ли уврштени у грађу?

Не знам шта раде хрватски историчари али знам да ми овде имамо проблем с плејадом ликова који наносе штету износећи тврдње без доказа.
Овдје не пишемо о "плејади тих ликова", него о др Затезалу. Кроз своје књиге је образложио своје наводе, документе на које се позива, у првој књизи је приложио списак убијених, наравно до чијих имена се могло доћи, свако име је провјерљиво. Друга књига је зборник докумемната на које се позива.
Др Затезало је кроз своје књиге написао шта је требало, урадио огроман посао и на прикупљању имена убијених као и докумената, из архивске грађе изабрао и приложио потребне списе, сви су имали 16 година оспорити неки навод, тврдњу, име жртве, изјаву, нико није оспорио ништа.

Мала дигресија. Постоје људи који паметују а не само што немају појма о материји него и не разумију проблематику. Пази овако, током процеса пред МКСЈ о ратовима 1990их кроз судске списе имамо милионе страница архивске грађе, милионе. Не постоји тај који ће и 1% од тога успјети прочитати, ту из тог океана грађе ваља издвојити оно што је важно због бољег сагледавања тих догађаја, рецимо др Шешрљ који је учествовао у тим процесима, обједини то, остави свједочења кроз 3 књиге, око 3.000 страница, и све што лоботомисано крдо које није ни погледало ништа од тога, једино што умије рећи јесте "Шешељ је будала" и слушају опскурне другосрбијансе њушке који све настоје укаљати и загадити.

А овдје имамо неупоредиво сложенију проблематику, гдје је предуслов ако оспоравамо неко изванредно вриједно дјело као што је то др Затезала, да се прво макар упознамо са тим дјелом.
Можда их баш хрватске/западне службе и гурају, м?
Кога то? Име и презиме молим. И чиме образлажеш?
Док има живих сведока, попис може да се направи.
Зашто се ТО не ради него се бавимо провизорним писанијима? Чекамо да и заборав однесе као што су комунисти после усташа уништили све доступне документе?
Попис жртава је урађен до 1964.године, именом и презименом. У међувремену је допуњен именима до којих се могло доћи. Све је доступно на сајту музеја жртава геноцида. Упослени у том музеју су урадили велики посао.
Мантрати "попис треба урадити", коју неки мантрају је бесмислена. Учињено је што се могло, попис се увијек може допунити новим именима жртава до којих се дође, али то је ужасно тешко, и реално постоји незаинтересованост код 99% људи за такав посао. Они који су упознати са тешкоћама до којих се долази код тражења података о жртвама знају колико је то мукотрпан посао. Попис становништва је ђаволски тешко и скупо урадити, а ово је стотину пута теже, гдје никад нећете доћи ни до имена барем већине жртава.
Уз то нити једна земља, осим Израела наравно, неће стати иза тог пројекта, нити једна на свијету. Када би Србија и покушала установити институт који би се бавио озбиљно истраживањима имали би хорску рику невладинића и разних плаћених пискарала "гдје иду наше паре, ....само перу новац.... је.бала вас прошлост.....", ријалитизовану масу није тешко инструментализоватии.

Попис жртава постоји. Урађен је огроман посао и попис жртава постоји,. Срби морају утувити у главу, попис жртава није коначан број жртава, већ само оних до чијих имена се могло доћи. Сви они који мантрају "свака жртва мора добити име и презиме" су или наивни или "дежурни моралисти" који кроз такву кретенску мантру флертују са неоусташком пропагагандом а могуће се и инфилтрирани у српски јавни простор од непријатеља Срба.

Poslednja izmena:
Овдје не пишемо о "плејади тих ликова", него о др Затезалу. Кроз своје књиге је образложио своје наводе, документе на које се позива, у првој књизи је приложио списак убијених, наравно до чијих имена се могло доћи, свако име је провјерљиво. Друга књига је зборник докумемната на које се позива.
Др Затезало је кроз своје књиге написао шта је требало, урадио огроман посао и на прикупљању имена убијених као и докумената, из архивске грађе изабрао и приложио потребне списе, сви су имали 16 година оспорити неки навод, тврдњу, име жртве, изјаву, нико није оспорио ништа.

Мала дигресија. Постоје људи који паметују а не само што немају појма о материји него и не разумију проблематику. Пази овако, током процеса пред МКСЈ о ратовима 1990их кроз судске списе имамо милионе страница архивске грађе, милионе. Не постоји тај који ће и 1% од тога успјети прочитати, ту из тог океана грађе ваља издвојити оно што је важно због бољег сагледавања тих догађаја, рецимо др Шешрљ који је учествовао у тим процесима, обједини то, остави свједочења кроз 3 књиге, око 3.000 страница, и све што лоботомисано крдо које није ни погледало ништа од тога, једино што умије рећи јесте "Шешељ је будала" и слушају опскурне другосрбијансе њушке који све настоје укаљати и загадити.

А овдје имамо неупоредиво сложенију проблематику, гдје је предуслов ако оспоравамо неко изванредно вриједно дјело као што је то др Затезала, да се прво макар упознамо са тим дјелом.

Кога то? Име и презиме молим. И чиме образлажеш?

Попис жртава је урађен до 1964.године, именом и презименом. У међувремену је допуњен именима до којих се могло доћи. Све је доступно на сајту музеја жртава геноцида. Упослени у том музеју су урадили велики посао.
Мантрати "попис треба урадити", коју неки мантрају је бесмислена. Учињено је што се могло, попис се увијек може допунити новим именима жртава до којих се дође, али то је ужасно тешко, и реално постоји незаинтересованост код 99% људи за такав посао. Они који су упознати са тешкоћама до којих се долази код тражења података о жртвама знају колико је то мукотрпан посао. Попис становништва је ђаволски тешко и скупо урадити, а ово је стотину пута теже, гдје никад нећете доћи ни до имена барем већине жртава.
Уз то нити једна земља, осим Израела наравно, неће стати иза тог пројекта, нити једна на свијету. Када би Србија и покушала установити институт који би се бавио озбиљно истраживањима имали би хорску рику невладинића и разних плаћених пискарала "гдје иду наше паре, ....само перу новац.... је.бала вас прошлост.....", ријалитизовану масу није тешко инструментализоватии.

Попис жртава постоји. Урађен је огроман посао и попис жртава постоји,. Срби морају утувити у главу, попис жртава није коначан број жртава, већ само оних до чијих имена се могло доћи. Сви они који мантрају "свака жртва мора добити име и презиме" су или наивни или "дежурни моралисти" који кроз такву кретенску мантру флертују са неоусташком пропагагандом а могуће се и инфилтрирани у српски јавни простор од непријатеља Срба.
Говоримо и товарним листовима. Где су документовани?

Гурају оне који немају адекватну аргументацију како би сав мукотрпан рад дискредитовали.

Попис је тако фасцинантно добро одрађен да на њему нпр. није ни ујак моје бабе кога су усташе убиле у свом дворишту, а ни моја чукунбаба коју су усташе убиле на кућном прагу. Колико таквих још није пописано и зашто?
Јесте, направити адекватан попис жртва је заметан посао али није ни данас неизводљив.
Ако ти не знаш како, знају правници који се баве истрагом јер злочин и јесте тема којом се баве правници, не историчари.
Овде се све ради накарадно и на тај начин се не долази до истине.
Далеко од тога да ја не верујем у Затезалово писање али оно, једностабно, није подкрепљено адекватном документацијом и зато сам става да се то треба урадити ваљано. За почетак, пописом на основу исказа породица.
И о чему ми овде пишемо? Каквом хорском противљењу истрази?
То треба да буде аргумент на бази кога ћемо веровати књигама људи за које ће сваки Јеврејин одмах да ти каже да нису адекватно потковане документацијом?
Ђуро Затезало је у круговима који се баве темом одавно ад акта. Управо због недостатка кључног документа на који се позива да му је био основ за процену броја страдалих.
Као да је попис од скоро 11000 убијених само у Јадовну за три месеца мало? Тих 11000 пописаних је релевантно.
Зар не може да се попише и остатак?

Гурају оне који немају адекватну аргументацију како би сав мукотрпан рад дискредитовали.
Произвољно наклапање. До сада нити једно име пописом жртава није оспорено, и имена оспоравана по хрватским усташоидним медијима јесу манипулације и лагарије које је лако доказати. Писао сам о томе.
Попис је тако фасцинантно добро одрађен да на њему нпр. није ни ујак моје бабе кога су усташе убиле у свом дворишту, а ни моја чукунбаба коју су усташе убиле на кућном прагу. Колико таквих још није пописано и зашто?
Да сам на твом мјесту послао бих овог момента имејл поруку (па и вајбером, зашто не) музеју жртава геноцида на име Драгана Цветковића са подацима о убијеним сродницима. Ако ти је мрско то учинити, не знам шта постижеш прозивкама како тих сродника нема на попису.
Јесте, направити адекватан попис жртва је заметан посао али није ни данас неизводљив.
Попис жртава је учињен. Могу се урадити допшуне по пристиглим сазнањима.
Ако ти не знаш како, знају правници који се баве истрагом јер злочин и јесте тема којом се баве правници, не историчари.
Па што не ураде?
Далеко од тога да ја не верујем у Затезалово писање али оно, једностабно, није подкрепљено адекватном документацијом и зато сам става да се то треба урадити ваљано. За почетак, пописом на основу исказа породица.
Др Затезало је урадио велики и извабредан посао. Ваљаније није могло. Сви су имали времена док се није упокојио да оспоре његове наводе, нико ништа није оспорио. Понављам, попис се може допунити ако постоје искази сродника, но то треба наставити неко други. Др Затезало је урадио шта је могао за живота.
То треба да буде аргумент на бази кога ћемо веровати књигама људи за које ће сваки Јеврејин одмах да ти каже...
Баш ме брига шта ће рећи Јевреји. Ми требамо гледати себе, да одужимо нашим мученицима, да ако је икако могуће дођемо до имена +жртава, водиља не смије бити шта ће рећи разни смутњивци или они који би да имају монопол над страдањима. Др Затезало је урадио изванредан посао а ти коме ћеш вјеровати твој избор

Poslednja izmena:
Ђуро Затезало је у круговима који се баве темом одавно ад акта. Управо због недостатка кључног документа на који се позива да му је био основ за процену броја страдалих.
Као да је попис од скоро 11000 убијених само у Јадовну за три месеца мало? Тих 11000 пописаних је релевантно.
Зар не може да се попише и остатак?
Није процјена, него прорачун, дао је тачан број. И баш ме брига хоће ли бити "ад акта" у тим круговима који чине ваљда Игор Вукић и сличне сподобе, та књига има изванредну вриједност, поткријепљена пописом имена, обрађена су стратишта, кроз зборник приложени документи, сви су имали десет година док је био жив прилике оспориоти наводе, нико ништа није оспорио.

Попис од 10.502 имена жртава је онај до којег је могао доћи до 1990-е када је због ратних околности морао прекинути истраживања. То није коначан број, нити је релевантан број, релевантан број је 40.123 до којег је дошао др Затезало кгвалитетном методологијопм, док не добијемо ваљане аргументе да је неки број ваљанији, релевантнији, измијенићемо, није проблем. И зајеби мантру неких ликова којима је историја средство до циља "зар је мало", нема ту мало или пуно, ми немамо право због тих наших мученика бити попустљивим ако неко умањује број жртава па и кроз упирања да се попис именом и пртезименом представи коначним бројем жртава.

Пописати именом и презименом се могу жртве које нису обухваћене ако неко од сродника достави податке о тим жртвама. Други начин не постоји.

Можеш да пишеш трактате до прекосутра. Изврћеш моје написане речи, избегаваш одговор о транспортним листама, моје речи престављаш као своје.
Поента је јасна.
Што се мене тиче, расправа на ову тему престаје.

Изврћеш моје написане речи
Јок, само одговарам на наводе са којима се не слажем, а како ћеш ти схватити, није до мене
....избегаваш одговор о транспортним листама,...
Ма ти немаш појма о чему се уопште овдје пише, по свој прилици само си начула или прочитала наводе неких који су како се упокојио кренули са пљувачином по др Затезалу. У питању је изванредно и квалитетно урађено дјело поткријепљенио ваљаним прилозима. Сви ти који мисле да има мањкавости, нека ураде боље, није проблем.

Јок, само одговарам на наводе са којима се не слажем, а како ћеш ти схватити, није до мене

Ма ти немаш појма о чему се уопште овдје пише, по свој прилици само си начула или прочитала наводе неких који су како се упокојио кренули са пљувачином по др Затезалу. У питању је изванредно и квалитетно урађено дјело поткријепљенио ваљаним прилозима. Сви ти који мисле да има мањкавости, нека ураде боље, није проблем.
Имам појма али очито си ухваћен у незнању па покушаваш увредама да изврдаш. ;)
У првој поруци наше преписке се позиваш на товарне листове као круцијални доказ за рачуницу броја побијених и на указ од стране мене да то никад нико није видео (а осим што поседујем књигу на коју се позиваш, имала сам прилике да слушам Затезалове савременике и људе који су се, такође, бавили темом, а радили и на далеко моћнијим позицијама у смислу лакоће прибављања документације, дакле ти исти су му тражили да им макар покаже те документе, што се никад није десило и свака комуникација се завршавала са "е, показаћу ти само не могу сад") сад одједном појма немам о чему пишем и нека неко напише бољу књигу. :lol:
Дакле, књига поседује ту мањкавост да не пружа доказ за број којим барата.
И мислим да је важно да ми данас порадимо на тој прецизности јер другачује светска историографија то неће никад прихватити.
Значи ја не кажем да је Ђ. Затезало био лажов или митоман, чак сам склона да поверујем да му је неко и дао на увид транспортне листе али му их није дао на коришћење.

Имам појма али очито си ухваћен у незнању па покушаваш увредама да изврдаш.
И које је то незнање?
У првој поруци наше преписке се позиваш на товарне листове као круцијални доказ за рачуницу броја побијених и на указ од стране мене да то никад нико није видео (а осим што поседујем књигу на коју се позиваш, имала сам прилике да слушам Затезалове савременике и људе који су се, такође, бавили темом, а радили и на далеко моћнијим позицијама у смислу лакоће прибављања документације, дакле ти исти су му тражили да им макар покаже те документе, што се никад није десило и свака комуникација се завршавала са "е, показаћу ти само не могу сад") сад одједном појма немам о чему пишем и нека неко напише бољу књигу.
Дакле, књига поседује ту мањкавост да не пружа доказ за број којим барата.
Па то је само једна реченица у реплици у првој објави, написао сам ту још понешто, а и нисам написао да је то круцијални доказ. Поред товарних листова (документа који се користи приликом транспорта робе и садржаја вагона жељезницом), то су искази извршилаца злочина сачувани у списима судских процеса, изјаве службених лица или свједока, записници, бројна друга документа, нека од тих докумената су садржана у другој књизи која је зборник докумената. О томе др Затезало пише у предговору.
Нећу ти рећи да не разумијеш проблематику ал не разумијеш проблематику, јер ћеш се распекмезити због "вријеђања", али у питању јесте комплексна проблематика, др Затезало је радио 20 година до 1991.године на истраживању и прикупљању података, обилазио села, прикупљаио колико бјеше становника, колико није претекло, којима се заметнуо траг током та 4 мјесеца, од странице 405 прве књиге нам достацвљаѕ списак архива из којих је користио архивску грађу (у спојлеру)
Arhivi.jpg
Ако изузмемо архив Југославије, Србије, Војводине, Бање Луке, војноисторијског института, остали архиви су махом у Хрватској, др Затезало је радио и прикупљао податке пуних 20 година, прекинуо је истраживања 1991.године и ти архиви одакле је прикупљао грађу, одакле би по потреби морао тражити грађу да покаже неким "дежурни закералима" налазе се од тада на "непријатељској териториоји".
Не знам ја са којим си ти то наводно ликовима причала (ах та прича, реко ми један човјек на важном мјесту), које је наводно др Затезало искулирао (реално свако би искулирао "дежурна закерала"), но др Затезало је радио двадесет година на тим истраживањима, прикупљао мукотрно податке, сабирао, прикупио је имена 10.502 жртава, увидом у бројну грађу, квалитетном методологијом дошао до броја 40.123 убијених заточеника, сва та "дежурна закерала" су имала десет година да оспоре неки навод, нису оспорили ништа осим што су може бит (???) закерали кроз неке изјаве.
Др Затезало је урадио огроман, изванредан посао, оставио је иза себе изванредно вриједне књиге, они који мисле да могу урадити боље, нека ураде
И мислим да је важно да ми данас порадимо на тој прецизности јер другачује светска историографија то неће никад прихватити.
Ма баш ме брига хоће ли ко из бијела свијета или у комшилуку шта пруихватити, нама је важна наша историја, наша страдања која немамо право питискивати, и онда када су досадашња истраживања понегдје мањкава, умањивати ради шлихтања некоме ко нам и тако не мисли добро. Наравно да треба порадити на допуни материје, они којима су историја и чување сјећања на те мученике циљ ће порадити, онима којима је то средство до циља ће само закерати што и сада раде.

Poslednja izmena:
На другој теми један форумаш је поменуо трагедију у продици предсједника Србије
Ево управо слушам потресну причу како је крволична усташки власт спалила све кућр Вучића у Босни! И то из уста самог Председника Републике Србије Господина Александра Вучића! Баш емотиван тренутак, али најгоре је како се све то негира и ниподаштава!
На птф политика неки форумаши су износили лажи везане за дједа предсједника србије које су чули могуће од оног олоша Милојка Пантића или сличних протува.
Рођеног дједа предсједника Србије, Анђелка Вучића са више сродника ухапсиле су усташке власти 29.маја 1941.године под оптужбом да су пеавославни Срби, да би у првим данима јуна били свирепо ликвидирани у стратишту Јадовно. О они су међу оних 40.123 мученика који су на бестијалан начин умореви у овом комплексу стратишта.
За разчлику од неких других уморстава гдје се није могло доћи до података, овај злочин је документован, имамо те жртве, Анђелка Вучића са више сродника у поименичном попису жртава (овдје стр. 1097) другог свјетског рата, имамо и у књизи др Затезала (овдје стр.442)
Zatezalo 442.jpg

Хрватског историчара Иву Голдштајна код обраде историје не краси темељитост, напротив, у својим писанијама као и излагањима знао би флертовати са неоусташтвом, но ипак је један од ријетких у хрватском корпусу који се освнуо на концентрацион логор Госпић и стратиште Јадовно

Прије 84 годину, 26 и 27.04.1941.године, имамо прво масовно хапшење Срба (Сjећање на убиство 487 Срба из Грубишног Поља) у Грубишном Пољу који су трсанспортовани до стратишта Јадовно гдје је њих 487 нашло смрт.

Сjећање на убиство 487 Срба из Грубишног Поља​

Из Удружења “Јадовно 1941” из Бањалуке, које чува сјећање на побијене Србе током периода Независне Државе Хрватске /НДХ/, напомињу да се у јулу навршава 79 година од убиства 487 Срба из Грубишног Поља у комплексу логора смрти НДХ Госпић-Јадовно-Паг.

У саопштењу Удружења се подсјећа да су усташе у ноћи између 26. и 27. априла 1941. године ухапсиле 504 Србина, од којих је 487 убијено у јулу те године.

“Под изговором да Срби из Грубишног Поља спремају `ђурђевдански устанак` из Загреба је возом у Грубишно Поље стигло око 120 хрватских усташа, предвођених шефом загребачке усташке полиције Ивицом Шарићем и усташким емигрантом Еугеном Дидом Кватерником”, додаје се у саопштењу.

Усташе су, како се наводи, стигле на иницијативу жупника Петра Сивјановића, а у договору са тамошњим усташким “логорником”, адвокатом Лујом Стахуљаком и “предстојником” Зориславом Микићем у својим домовима ухапшена су 504 Србина.

Након што су тучени и понижавани, ноћ су провели у згради тадашње основне школе, а сутрадан су превезени сточним вагонима у “Загребачки збор”, данашњи студентски центар, а потом у логор “Даница” код Копривнице, чији су били први затвореници.
Крајем јуна 1941. године превезени су у Госпић у Лици, а одатле на острво Паг, у логор Слана.

“Они који су преживјели тај пакао у каменој пустињи током јула су превезени у потпалубљу брода у увалу Рођанка, јужно од Карлобага, а одатле везаних руку су тјерани пјешке преко Башких Оштарија до села Ступачиново гдје су побијени у некој од пет крашких јама у које су бацани”, наглашава се у саопштењу.
Комплетан попис жртава налази се на интернет страници www.jadovno.com .
Из Удружења “Јадовно 1941” наводе да је на првом комеморативном и молитвеном скупу 26. априла 1991. у мјесном парку постављен камен темељац за споменик жртвама који је нестао у протеклом рату.

На жељезничкој станици у Грубишном Пољу породице побијених постављале су спомен-плочу која је уништавана 1971. и 1991. да би тек недавно била обновљена.
Под изговором да Срби из Грубишног Поља спремају `ђурђевдански устанак` из Загреба је возом у Грубишно Поље стигло око 120 хрватских усташа, предвођених шефом загребачке усташке полиције Ивицом Шарићем и у ноћи између 26. и 27. априла 1941. године бјеше ухапшено 504 Србина.
Након што су звјерски премлаћивани, ноћ су провели у згради тадашње основне школе, а сутрадан су превезени сточним вагонима у “Загребачки збор”, данашњи студентски центар, а потом у логор “Даница” код Копривнице, чији су били први заточеници.
Крајем јуна 1941. године превезени су у Госпић у Лици, а одатле на острво Паг, у логор Слана, гдје је 487 од ових првих ухапшених Срба из Грубишног Поља на најбруталније начине усмрћено.

Back