Комплекс конц. логора Госпић-Јадовно-Паг

Khal Drogo

Veoma poznat
Poruka
11.148
Извињавам се ако је ова тема већ отворена. И ова тема је за нас најважнија прича, језива наша прича из времена ендехазије, времена највећег страдања нашег рода у историји.

Зашто је то најважнија прича? Најважнија не само због обима страдања, размјера монструозности приликом егзекуција, због које су чак и италијански фашисти били згрожени, на чији је ултиматум ова фабрика смрти и престала са радом 21.08.1941. (званично, потрајаће још неколико дана), него јер та прича разгољује карактер монструм творевине ендехазије, и док ће код других стратишта у свом наравно изопаченом и болесном поимању налазити некакве за њих разлоге, овдје је то немогуће.
Јер та прича почиње већ априла 1941., први заточеници су допремљени већ 11.априла (пазите датум), и то јако добро знају данас у лијепој њијевој, зато се ова прича не смије отварати (прича која има и свој наставак, још језивији, Јасеновац који је "почео са радом" како је овај комплекс логора смрти затворен), у прошлим деценијама у бивпој нам Југи бјеше непожељно о овој теми говорити, писати (што ли?), тако поменуло би се некад, људи кад чују Јадовно би онако немушто примијетили (неки и данас), "аха, ту су једне прилике неки Срби побијени, тако нешто". Бјеше то потиснуто, управо из разлога што отвара многа питања. Како је то било могуће? Како је већ у априлу 1941-е кренула са радом фабрика смрти? Није било ни устанка, ни устаника, ни идеолошки неподобних (што се касније у првом плану истицало, тј да су комунисти прогањани), али јесте оних чији "гријех" бјеше припадност роду и непожељној вјери.

Ово стратиште је документовано, није било пожељно у тим временима бавити се истраживањем, али ваљани људи су се бавили, др Ђуро Затезало се са сарадницима бавио вишегодишњим истраживањима, темељито, са одличним приступом, методологијом обраде података и све то пренио у књигама, студији;
књига 1 http://jadovno.com/wp-content/uploa...Jadovno-Kompleks-ustaskih-logora-1941-I-1.pdf
књига 2 http://jadovno.com/wp-content/uploads/2016/05/Zatezalo-Djuro-Jadovno-Zbornik-dokumenata-II.pdf
вјероватно најбоља и најдетаљнија студија о неком стратишту урађена на Балкану.

На страници 383 књиге др Затезало пише;
Пошто сам од 42.246 допремљених заточеника одузео број оних које усташе нису доспјели погубити прије доласка италијанске војске - 2.123, дошао сам до бројке од 40.123 убијена у логорима Јадовно и Слана, за коју вјерујем да никако не може бити мања. У самом логору Госпић-Јадовно и његовим стратиштима усташе су усмртили 32.103 заточеника, а у логорима Слана и Метајна 8.020..
Др Затезало наводи судбину до тада преживјелих 2.123 логораша и пише да су се 19-21.августа пребацили у логор Јастребарско. У посљедwем транспорту, 21. августа, било је 900 Срба, који су истога дана из Јастребарског отпремљени у логор Јасеновац, и тако се нашли међу првим његовим заточеницима.
Ту наводи и националну структуру убијених, и ту је Срба 38.010, или 95% од убијених.

Удружење "Јадовно 1941" предлажи и термин (http://jadovno.com/stradanje-srba-dobilo-ime-pokolj-je-srpski-holokaust/#.XKRfxdhS-os)
Покољ је одговарајући назив за систематски државни злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог светског рата од стране НДХ на целој њеној територији (Хрватска, Срем, део Босна и Херцеговине).
који користити када говоримо о овом стратишту.

Вјерујем да ова тема заслужује да јој се посвети пажње.
 
Одлична тема, тај комплекс логора је после Јасеновца највеће стратиште Срба у НДХ, радио је четири месеца и страдало је око 40 000 особа према истраживању Ђура Затезала чији је допринос расветљавању догађаја у овом логору немерљив.
Мркаљ је скоро постављао и филм "Крст над јамом" који је снимљен прошле године и мислим да му је овде место:
доста тога је показано и што се тиче прошлости а и садашњости.
 
Када се о овом стратишту говори, ту се увијек поставља питање. Како је то било могуће? Одмах ти злочини, и у Гудовцу, и масовни покољи у овом комплексу ужаса. Одакле толика мржња? И како је то напрасно експлодирало? Да ли је?
Неке одговоре можемо добити из саћуваних свједочења. У књизи Зашто Јасеновац није ослобођен, којом сам се већ бавио на другој теми, I.поглавље се бави овим стратиштем, ту имамо свједочења о важним актерима тог времена, њиховим порукама
Čitatelji Hrvatskog naroda nisu mogli ni pomisliti da je odvodnjavanje Lonjskog polja u vezi sa stravičnim prijetnjama što su ih proteklih mjeseci javno iznosili najistaknutiji ustaški funkcionari: “Ovo ima biti zemlja Hrvata i nikog drugog, i nema te metode koju mi nećemo kao ustaše upotrijebiti kako bismo načinili ovu zemlju zbilja hrvatskom i očistili je od Srba koji su nas stotine godina ugrožavali i koji bi nas ugrozili prvom zgodom. Mi to ne tajimo, to je politika ove države, i kad to izvršimo, izvršit ćemo samo ono što piše u ustaškim načelima”3 (predsjednik zakonodavnog povjerenstva prve ustaške vlade dr. Milovan Žanić na zboru u Novoj Gradiški 3. lipnja 1941.). “Dosad smo za katoličku vjeru radili molitvenikom i križem, a sada je došlo vrijeme da radimo puškom i revolverom. Iselit ćemo i istrijebiti srpski narod u Hrvatskoj, i bit ću sretan kad budem mogao dijeliti srpsku zemlju Hrvatima” (udbinski župnik Mate Moguša na zboru u Udbini 13. lipnja 1941.).
“U Hrvatskoj više nema mjesta strancima. Srbima i Židovima je zauvijek odzvonilo... Srba i Židova niti može biti, niti će ih biti, jer zato jamči hrvatska vojska i hrvatski ustaše” (visoki ustaški funkcionar, član domovinskog vodstva u trenucima proglašenja NDH i glavni tajnik predsjedništva ustaške vlade, profesor Aleksandar Seitz, na zboru u Dugom Selu kod Zagreba 23. lipnja 1941.).
Hrvatski se narod mora očistiti od svih elemenata, koji su za taj narod nesreća, koji su tomu narodu tuđi i strani, koji u tom narodu rastvaraju njegove zdrave snage, koji su taj narod tijekom desetljeća i stoljeća gurali iz jednoga zla u drugo. To su naši Srbi i naši Židovi” (ustaški ministar vanjskih poslova dr. Mladen Lorković 27. srpnja 1941. na zboru u Donjem Miholjcu).
И то нам говори да то зло није напрасно букнуло, јок, припремано је годинама, само су ниткови дочекали "свој моменат".

За разлику од других логора, стратишта, овај комплекс ужаса обавијен је велом тајне, ту се мало зна, готово и нема преживјелих, тек понеки који су пренијели размјере ужаса у том логору. И о томе нам говори у поменутом поглављу.
Iz gopićkog sabirnog logora zatočenici su upućivani na Velebit, u Jadovno, na otok Pag u Slanu i Metajnu - prave logore smrti, tj. logore za uništavanje ljudi, žena i djece.Prve manje grupe zatočenika stizale su u zgradu kaznionice gospićkog Sudbenog stola (okružnog suda) u drugoj polovici svibnja 1941. Međutim, već u lipnju zatvor Sudbenog stola, zajedno sa zatvorskim dvorištem, nije mogao prihvatiti sve nesretnike, čiji je broj iz dana u dan rastao. Tada su ustaše na napuštenom imanju imućne gospićke obitelji Maksimović, dva-tri kilometra istočno od Gospića, u tri velike štale za ovce obitelji Maksimović, opasane zidom visokim dva i pol metra i udaljene 250-300 metara od rijeke Novčiće, organizirali zbirni logor Gospić. Među zatočenicima logor je bio poznat pod imenom Ovčara, odnosno Ovčje polje.
O tom je logoru Solomon Musafija Monika, uhićen 1. kolovoza 1941. s grupom Židova i Srba u Zavidovićima, a zatim preko Zagreba otpremljen u Gospić, napisao: “Dotjerali su nas na ledinu Ovče polje, na kojoj su bile samo nadstrešnice, napravljene da se ovce sklone od sunca. Polje je bilo na brzinu ograđeno bodljikavom žicom. Kad smo stigli, u logoru je moglo biti oko tri hiljade logoraša, od djece stare petnaest dana do staraca preko osamdeset godina. Tu su bile cjelokupne porodice iz Like, Korduna i drugih područja.”

Iz oba gospićka sabirališta, zatvora gospićkog Sudbenog stola i Ovčare, ustaše su krajem lipnja počeli odvoditi zatvorenike vezane u lance i žice na šumske radove duboko u planinski masiv Velebita, na područje daleko od naselja i komunikacija i potpuno izolirano. Bio je to put bez povratka. Prvi zatočenici - grupa od 25 zagrebačkih Židova - upućeni na Velebit 24. lipnja, ponijeli su kolute bodljikave žice da bi njome ogradili prostor “puste i nenaseljene Caćić drage”, 18 km sjeverozapadno od Gospića u smjeru Karlobaga, koju su ustaše izabrali za radni logor, koji je po nazivu tog predjela i najbližeg sela i sam dobio ime Jadovno. I grupe koje su kasnije stizale radile su na podizanju visoke žičane ograde.

Prema sjećanju Bože Švarca, pukovnika JNA u mirovini, jednog od rijetkih preživjelih zatočenika Jadovna, taj je logor “ustvari bila jedna vrtača bez ikakvih baraka... opasana bodljikavom žicom i stražarama podignutim na stupove, gdje su se nalazila mitraljeska gnezda. U tom logoru, osim nas sto sedamdeset, bilo je još jedno dve do tri stotine Jevreja iz Zagreba i oko dve do tri hiljade Srba, zagrebačkih intelektualaca. Iz tog logora svi su pobijeni.”

Mirko Peršen, novinar i publicist, bivši logoraš, svoja dugogodišnja istraživanja i znanja o Jadovnu sažeo je u sljedećim odlomcima: “Jadovno je bilo mjesto potpune izolacije, teškog rada, najgrubljeg postupka prema zatočenicima, teškog kažnjavanja i ubijanja. O njemu se najmanje znalo i govorilo. Nikakav dokument ne postoji. Nema dopisnica, pisama, ni najmanje ceduljice. Paketi nisu primani. Rijetki su znali gdje se nalazi. Neki su samo naslućivali. Pobližih informacija nije bilo. Znalo se samo: na Velebitu. Bilo je obavijeno šutnjom i tajnom. Ali stravičnom i zastrašujućom. Od svih ustaških logora o Jadovnom se najmanje zna. O svakom drugom sačuvano je više podataka. Ostalo je više preživjelih. Iz Jadovnog samo nekolicina. Istinu o njemu logoraši su odnosili sa sobom u okolne jame i ponore. Spominju se Šaranova jama i jama na Grginu brijegu. One nisu jedine. Zbog svega što se dogodilo i kako se dogodilo Jadovno je postalo pojam, sinonim za smrt. To nije bio samo koncentracioni logor. Adekvatniji je naziv stratište.
За само окончање овог комплекса зла и ужаса можемо захвалити фашистима (што ти је живот), оним италијанским, они су преузели контролу над тим локацијама, почев од 15.августа 1941.
Зликовци нису напустили а да не заврше започето и од 15-21.августа овај комплекс логора је ликвидиран
U drugoj polovici kolovoza 1941. ustaše su morali naglo prekinuti masakre zatočenika i na Velebitu i na otoku Pagu. O čemu se radilo? Nezavisnu Državu Hrvatsku u ljeto 1941. snažno je uzdrmala aktivnost ustanika kojima se njezine oružane snage nisu mogle uspješnije suprotstaviti. U takvim uvjetima, radi proširenja i učvršćenja svojih pozicija na Balkanu, talijanska je vlada odlučila da njezine trupe, osim već okupiranih i Italiji priključenih dijelova Dalmacije, Hrvatskog primorja i Gorskog kotara (prva zona), zaposjednu i tzv. drugu zonu, koja se prostirala južno od linije Vinica-Plitvička jezera - Plješivica - Šator planina - Velika Golija - Prenj - Troglav. 15. kolovoza uslijedila je naredba talijanskog vrhovnog zapovjedništva štabu 2. armije da se “pobrine da odmah zauzme čitav demiltarizirani pojas o kojemu se pregovaralo u Rimu 18. svibnja”, te daje, s obzirom na situaciju, “potrebno do maksimuma ubrzati okupaciju gore spomenutog pojasa” i “izvijestiti o provedenim mjerama i novoformiranim garnizonima”.
Predsjednik talijanske vlade Benito Mussolini obavijestio je o tome ustaškog poglavnika Pavelića i on je 19. kolovoza službeno dao suglasnost za reokupaciju demilitarizirane zone. Tako su se i Gospić i Jadovno, i Slana i Metajna našli de facto pod talijanskom vlašću.

Ustaše su već 19. kolovoza poduzeli mjere likvidacije logora u Gospiću i na otoku Pagu. Prema sjećanju spomenutog zatočenika Monike Mu- safije, toga su dana na Ovčje polje došla dvojica visokih ustaških funkcionara, odvojili među zatočenicima njih 80 “građevinara” i naredili im da se odmah spreme za put.

“Krenuli smo”, piše Monika Musafija. “Nismo odmakli ni sto pedeset metara kadli zapuca. Okrenuli smo se, ali su nam ustaše odmah zaprijetili: 'Ako pogledate još jednom prema logoru, bit ćete poubijani kao i oni!' Prizor koji sam uspio na brzinu da vidim bio je stravičan. Kao da su iz zemlje izašli, ustaše su postavili mitraljeze i puškomitraljeze oko logora i tukli nedužne žene, djecu, starce i muškarce koji su se tu zatekli. Tog časa logor je izgledao kao mravinjak uznemirenih mrava. Bježali su nesretnici na sve strane i padali jedni preko drugih. Nakon desetak minuta, koliko je paljba trajala, u logoru nije bilo žive duše.”

Tako je likvidiran logor Ovčje polje. Sličan je postupak, vjerojatno također 19. kolovoza, bio i u logoru Jadovno. Međutim, o tamošnjem pokolju nema svjedočanstava. Nijedan ga zatočenik koji se u tom trenutku zatekao u Jadovnu nije preživio.O likvidaciji zatočenika na Pagu od 18. do 20. kolovoza 1941. godine zatočenik Zlatko Vajler, pukovnik JNA u mirovini, pribilježio je sljedeće redove: “Likvidaciji logora prethodilo je pripajanje tog dela Dalmacije i otočja Italiji. Odmah potom su ustaše započele likvidirati logor i u tom razdoblju su ubile sve zatočenike koji su radili u solani i ženski deo logora. Izgleda da nisu pravovremeno stigli da likvidiraju i nas jer su već 21. avgusta stigle italijanske posadne jedinice u Karlobag, tako da smo toga dana i mi bili prebačeni u Karlobag za dalji transport...”
а тих задњих дана многи заточеници су и физички ликвидирани, у дане 19-21.августа, о чему детаљно пише др Затезало у својим књигама, тек један број је упућен ка новим логорима, ка својој новој агонији, тада из нужде почиње нова језива прича, Јасеновац.

Још једно питање када је у питању ова фабрика зла и ужаса лебди до данашњих дана. Зашто се ова језива прича деценијама гурала у заборав? И данас се гура. Зашто тај неки завјет шутње? Зашто ова тема одмах постаје непожељна?
Неко објашњење бјеше да се ето у бившој Југи не би нарушили међунационални односи. Е јес објашњење у п.м.
У данашњој лијепој њиховој која и тако у много чему наставља тековине ендехазије ова тема је непријатна, болна, разоткрива карактер те монструм творевине, и колико су биједни они који данас раде на замагљивању историју. Зато др Затезало када су издате књиге 2007-е бјеше изложен бјесомучним нападима из лијепе њихове, највише их је болило што ништа у тим књигама нису могли оспорити, нити један документ, методологију, бројеве страдалих, ништа. Помогли су и неки Срби у тим нападима.
Али зашто код неких Срба потреба да се ова прича гура под тепих? Да ли то смета онима који су у прошлим временима наметали да историја почиње од јула 1941., било што што би указало на ужасе и прије јула, или прије 22.06.41., да се зло већ захуктало?

Много је ту питања која траже одговоре.
 
И то нам говори да то зло није напрасно букнуло, јок, припремано је годинама, само су ниткови дочекали "свој моменат".
"tisucljetni" su cekali takav momenat da kao i vekovima ranije za nekog jaceg odrade zadata naredjenja a tada i da usput sprovedu svoje bolesne zelje ... ali zaboravili su da su srbi strpljiv narod i da je pravda "spora ali dostizna".
 
Komunisti kao najljuci neprijatelja ustasa, uvek su se borili protiv njih. Posle 12. godina komunisti su otkrili ustase koje su bile u logoru Pagu i izveli ih pred lice pravde.
a92716afc751ad4192fb284636fa521b.jpg
 
Дегутантно је непримјереним и заједљивим постом каљати подсјећање на то наше стратиште. Имамо на страници "Јадовно" и текст о хапшењу и процесуирању (овдје) седморице усташких кољача. И тај текст из "Вјесника у сриједу“ и није афирмативан за нове комунистичке власти.
Тек 11 година послије затварања овог комплекса логора и стратишта и 7 година по завршетку рата 1952-е су похапшени кољачи, и то тако да је пуким случајем на сајму у Бенковцу један од затвореника препознао једног кољача а овај одао осталих шест.
Што ће рећи да су ти кољачи живјели свих тих година у миру, на слободи, и да случајно није једног препознао бивши затвореник, наставили би тако живјети. И ко зна колико је тих кољача наставило своје животе никад не одговарајући за најужасније злочине.

То и није необично. Из других логора би неки затвреници претекли, и из Јасеновца је око 300 логораша побјегло, неколико је и размјењено, могли су свједочити о именима кољача, џелата, из логора Слана на острву Пагу и посебно Јадовног (готово) нико није преживио, и ту су ти страдалници истину и имена крвника однијели са собом у јаме безданке гдје би били бачени. Зато и јесте тешко доћи до имена крвника, до истине о Јадовном, зато и јесте тако страшна та наша језива прича.

У поменутом тексту имамо пренесено и једно писмо са Пага ријечком префекту
Na Rijeci je za rata postojao provincijski ured za cenzuru pošte, koji je svakog tjedna slao izvještaj riječkom prefektu uz izvatke pisama, koja su smatrana interesantima. Tako su u izvještaju od 12.Х 1941 citirane neke stavke iz pisma Renegata iz Paga Marka Pera Vidolina, koji piše kapetanu Vincentu Massimu u Mošćenicu među ostalim i ovo:
„Na nesreću po drugi put smo ostali napušteni po majci domovini, radi čega smo vrlo žalosni. Čvrsto samouvjeren da ćemo opet biti vraćeni pod njeno okrilje, jer uz tolike pokolje što su izvršile ove vlasti ta se država ne bi mogla održati. Tako da danas i drugi ljudi, koji su bili hrvatski simpatizeri mole i uzdižu ruke k nebu da bi ovaj otok bio prisajedinjen majci domovini. U prvom redu za to jer su otok napustile hrvatske vlasti pa financijski stoji loše a u drugom zato, jer su ovdje iza koga je Pag pripao Hrvatskoj, vlasti osnovale konc-logor blizu Barbata na pustom mjestu, kamo su dopremali židove i Srbe i masakrirali ih. Tako da se računa da je u logoru koji je ovdje postojao, ubijeno i bačeno u more nekih 8.000 lica. Povrh toga, kako se govori, ubijeni i drugih 15.000. Osim toga priča se, da su u unutrašnjosti ustaše masakrirali i pobili stanovništvo čitavih sela. Usljed tih žalosnih događaja ja, a također i hrvatsko pučanstvo molimo nebo da bi Italija preuzela ovo područje, jer se bojimo da će i nas za koji dan masakrirati.“
Mislim da nije potrebno posebno naglašavati sa su ovi zločini vršeni u vrijeme kada je na Pagu već boravila talijanska okupaciona vojska i da se Talijanu nisu nimalo trudili da spriječe spomenuta zvjerstva. Istom kada je u logoru skoro sve bilo poklano, odlučili su se da spale lješeve i da „hrvatsko barbarstvo“ iskoriste (kako se vidi) kao meku za prestrašeno stanovništvo i „prisajedinjenje majci domovini…“
у којем се говори о тим ужасима.
 
О овим стратиштима како сам и написао у уводном посту деценијама је вршио истраживања и написао поменуте књиге др Ђуро Затезало. Овдје имамо један интеврју из 2014-е медијима у лијепој њиховој
када је говорио о овим стратиштима.
Др Ђуро Затезало се заједно са екипом спелеолога Данимира Ристића и београдском ТВ на челу са режисером Милорадом Бајићем спустио у Шаранову јаму 20. априла 1990.м, ту су нашли пресоване посмртне остатке убијених и бачених у ту јаму, на основу запремине и димензија јаме и дијела јаме гдје су тада били ти пресовани посмртни остаци, хрватски демограф Владимир Жерјавић израчунао је да се у њој налази(ло) најмање 9.000 тијела.
Шта су од тада у ових 29 година радиле ове неоусташке власти у лијепој њиховој, да ли су настојали заметнути траг овог стратишта дислокацијом посмртних остатака они знају, нападима на др Затезала и његова истраживања су доказали да су спремни за сваки пасјалук, али документовано је да су се 20.04.1990. на дну Шаранове јаме налазили посмртни остаци 9.000 убијених логораша.
Шаранова јама је тек једна од десетина јама на Велебиту гдје су бацани ликвидирани логораши. Укупно је у овом комплексу логора убијено најмање 40.123 људи, од којих 38.010 Срба.
 
Poslednja izmena:
Дегутантно је непримјереним и заједљивим постом каљати подсјећање на то наше стратиште. Имамо на страници "Јадовно" и текст о хапшењу и процесуирању (овдје) седморице усташких кољача. И тај текст из "Вјесника у сриједу“ и није афирмативан за нове комунистичке власти.
Тек 11 година послије затварања овог комплекса логора и стратишта и 7 година по завршетку рата 1952-е су похапшени кољачи, и то тако да је пуким случајем на сајму у Бенковцу један од затвореника препознао једног кољача а овај одао осталих шест.
Што ће рећи да су ти кољачи живјели свих тих година у миру, на слободи, и да случајно није једног препознао бивши затвореник, наставили би тако живјети. И ко зна колико је тих кољача наставило своје животе никад не одговарајући за најужасније злочине.

То и није необично. Из других логора би неки затвреници претекли, и из Јасеновца је око 300 логораша побјегло, неколико је и размјењено, могли су свједочити о именима кољача, џелата, из логора Слана на острву Пагу и посебно Јадовног (готово) нико није преживио, и ту су ти страдалници истину и имена крвника однијели са собом у јаме безданке гдје би били бачени. Зато и јесте тешко доћи до имена крвника, до истине о Јадовном, зато и јесте тако страшна та наша језива прича.

У поменутом тексту имамо пренесено и једно писмо са Пага ријечком префекту у којем се говори о тим ужасима.
Gospodjo ili gospodjice, tema je logor Jadovo i logicno je za svakog normalnog coveka, da se da informacija ko su bili cuvari u tom logoru i kako su zavrsili . Te ustase su uhvacene i privedeni pravdi,ali vama kao da to smeta ? Vi ko da bi voleli da nisu ?:think:Jer vi kazete da je objavljivanje takvih informacija ''Дегутантно је непримјереним и заједљивим постом каљати подсјећање на то наше стратиште.''
Oni nisu bili na slobodi samo zato sto su sakrili svoje aktivnosti za vreme rata, i cim su otkriveni su privedeni. Ali ocigledno da vi ne mozete da razumete neke stvari, a mene mrzi da gluvima pricam o muzici.
 
Др Ђуро Затезало је својим истраживањима која су трајала преко 30 година дао огроман допринос у разоткривању истине о овом комплексу логора смрти и то је документовано у двије њиге, Књига 1 на 824 странице и Књига 2 на 908 страница.
Др Затезало је установио свијим истраживањима, како сам већ написао да је у овим стратиштима убијено најмање 40.123 људи, од којих 38.010 Срба. Нити један навод, документ тврдњу у поменутим књигама издатим 2007-е нико није оборио, оспорио, зато је др Затезало изложен нападима проусташких медија у лијепиј њиховој, који су тек нешто спласнули након што је упокојен 2017-е.

Поред ових логора смрти, дешавали су се и други покољи, масакри Срба на том простору. Др Затезало се и њима бавио, у још једној књизи изузетне вриједности Радио сам свој сељачки и ковачки посао. На стр. 16 се осврнуо
U tri dana, od 6. do 9. maja 1941., pohvatale su ustaše na prevaru 600 Srba muškaraca s područja kotara Slunja i kotara Vojnić,od kojih su 520 poklale u Hrvatskom Blagaju, a drugih 80 je na intervenciju talijanskog pukovnika Oskara Grittia vraćeno u kamionima s puta prema Hrvatskom Blagaju u Slunj i pušteno svojim kućama.
(1) O pokolju Srba u Hrvatskom Blagaju maja 1941. godine svoja svjedočanstva zapisali su: Momčilo Kozlina, Veljko Velimirović, Nikola Dejanović, Milić Stojić, Dušan Vuletić, Marija Šajfar. Mnogobrojni dokumenti o ovom zločinu nalaze se u Historijskom arhivu u Karlovcu - KA - Zločini, Državnom arhivu Hrvatske, Zagreb, Arhivima Beograda, u Zborniku 18, HAK, str. 140, u knjizi “Okrug Karlovac 1941”,knjizi Petra Zinajića “Genocid na Kordunu i okolici 1941-1945”, Bg. 1996. O ovom masakru pisao je Slavko Goldštajn u Politici, juna 1969, u devet nastavaka, u Vjesniku u srijedu 18.5.1966. piše Jovo Popović i više drugih.
на масакр Срба у Хрватском Благају 6-9.маја 1941.године, када је поклано 520 Срба. На стр. 15-27 пренио је свједочанства јединог преживјелог са тог масовног губилишта Душана Никшића и исказе неких учесника тог масакра, о тим грозотама и звјерствима.
Изузетно вриједна књига, вриједна јер нам свједочи да су масакри, покољи Срба у ендехазији почели већ крајем априла и у мају 1941.године.
 
Постоји једна разлика између свих осталих логора, стратишта у ендехазији и Јадовног. У другим стратиштима остао би неко да свједочи о тим страхотама шта се догодило, и из Јасеновца неки су успјели побјећи, неки су и претекли, остао би глас, остало је и сачуваних фотографија, језивих и страшних, који свједоче о том ужасу, из Јадовног готово ништа.
Јадовно и није био логор, већ вртача на Велебиту гдје су српски и други мученици одвођени са јединим цољем да буду ликвидирани, на што монструознији начин, Јадовно бјеше стратиште, ту није било преживјелих који ће пренијети глас о судбини страдалника, нема сачуваних фотографија, тек се временом, како би људи били одвођени и нестајали, почело сазнавати какву страшну тајну крију јаме на Велебиту.
Само једна од тих јама, Шаранова јама, како је то установила екипа српских спелеолога 20.04.1990. крије тајну о трагичној судбини више од 9.000 стадалника. Захваљујући студиозном раду др Затезала и тима сарадника ми данас знамо да је у комплексу ових стратиштима убијено најмање 40.123 људи, од којих 38.010 Срба.
Једна емисија из архиве РТРС из 2011-е посвећена овом стратишту;
 
Како нам говори текст Свједочанство о злочину у логору Слана на Пагу, једно од наjстравичниjих свjедочанстава о усташком концентрационом логору Слана на отоку Пагу испричао jе усташа Јосо Орешковић, након што је заробљен 1942. године.
Свjедочење jе посебно интересантно jер осим осталог, даjе наjвjерниjу илустрациjу немогућности живота у условима логора Слана у коjем се управо преодгаjало и спремало младиће за кољачку службу.
Јосо Орешковић:
Још као ђак госпићке гимназиjе ступио сам 1939 у вjерску организациjу “крижаре”. Ту су нас под фирмом вjере одгаjали у усташком духу. На наше састанке су долазили Јурица Фрковић и Јуцо Рукавина и држали нам предавања против Срба и комуниста. Наша парола jе била -у име Криста убиj антикриста. Антикристи су били Срби, Жидови и комунисти. Организовали смо своjу ударну jединицу коjа jе ноћу нападала љевичаре.
Кад jе дошло до рата и расула jугословенске воjске ми смо jе разоружавали. Одмах смо ступили у усташе jер смо то сматрали своjом националном дужношћу. Мене су са jош неким Госпићанима одредили у логор Слано на отоку Пагу. Ту су се налазили наjвише Жидови и Срби, а било jе и неких Хрвата љевичара. Кад сам дошао тамо запањио сам се кад сам видио како муче оне људе. Спавали су под ведрим небом у жици. За храну су им нису давали ништа осим сланих риба, али им воде нису давали тако да су многи полудjели од жеђи.
У то jе дошла нова скупина заточеника. Старjешине су нам дале наређење да одвоjимо 200 заточеника из прве партиjе, да их одведемо на море и побиjемо. Ја и неки моjи другови нисмо могли. Онда су нас грдили и пребацивали нам какви смо ми то Хрвати и усташе. Говорили су нам да ниjе усташа онаj коjи не може с весељем убити Србина, Жидова и комунисту.
Да нас придобиjу на убиjање давали су нама млађима вина и ликера. Доводили су пред нас заточене дjевоjке, свлачили их до гола и говорили да можемо узети било коjу, али да их послиjе акта морамо убити. Неки младићи опиjени вином и занесени страшћу почели су тако убиjати. Ја нисам могао. Гадило ми се и то сам jавно рекао.
Након пар дана дошао jе у логор неки виши функционер из Загреба Лубурић. Дошао jе да погледа рад логора. Тек тада jе почело право клање. Море око Пага било jе црвено од крви. Лубурићу су реферирали да jа и jош неки нећемо да убиjамо. На то jе Лубурић сазвао све усташе, построjио нас и одржао говор у коjем jе рекао да су издаjице усташтва они коjи не могу да убиjаjу Србе, Жидове и комунисте.
На то jе упитао ко jе таj “усраша” коjи не може да убиjа. Јавио сам се jа и jош неколико. Како сам био први по реду од тих коjи су се jавили, Лубурић ме jе позвао пред строj и упитао ме какав сам jа то усташа кад не могу убити Србина и Жидова. Рекао сам да сам спреман у свако доба дати живот за Поглавника, да мислим да бих могао убиjати у борби али да не могу убиjати овако голоруке људе, а особито жене и дjецу. Он се на то насмиjао и рекао jе да jе наша дужност да очистимо Хрватску од те куге, а тко то неће jе неприjатељ Поглавника и Хрватске као и они.
На то jе позвао jедног из своjе пратње и нешто му шапнуо. Оваj jе отишао и донио двоjе мале двогодишње жидовске дjеце. Лубурић ми jе предао jедно диjете и рекао да га закољем. Одговорио сам да не могу. На то су сви око мене праснули у смиjех, ругали ми се и викали- “усраша”, а не усташа. Онда jе Лубурић извадио нож и заклао предамном диjете говорећи: “Ево како се ради”.
Кад jе диjете вриснуло и праснула крв, све око мене се завртjело. Скоро сам пао. Један ме усташа прихватио.
Кад сам се мало прибрао рекао ми jе Лубурић да дигнем десну ногу. Дигао сам, а он ми jе под ногу ставио оно друго диjете. Онда jе заповjедио: “удри”. Ударио сам ногом и згњечио главу дjетету. Лубурић ми jе пришао, потапшао по рамену и рекао: “Браво, бит ћеш ти jош добар усташа”.
Тако сам убио прво диjете. Након тога сам се опиjао до смрти. У пиjанству сам заjедно са друговима силовао неке жидовске дjевоjке, а онда смо их поубиjали.
Послиjе се нисам морао ни опиjати. Касниjе, кад jе Слано ликвидирано и сви његови заточеници убиjени, послан сам у котар Кореницу на чишћење. Шта сам тамо радио знате…
 
Прије 79 година, само 16 дана како је успостављена монструм творевина ендехазија, имамо прво масовно хапшење Срба (овдје). У ноћи 26. на 27. април 1941. године усташе су похапсиле 504 Србина из Грубишног Поља и околних села. Прво су спроведени у логор “Даница” код Копривнице, одатле у Госпић, па у Јадовно на Велебиту и Слану на отоку Пагу. Из "Данице“ се вратило неколико стараца, један дјечак млађи од 16 година и неки из мјешовитих бракова, осталих 487 Срба је звјерски убијено на стратиштима Јадовно на Велебту и Слана на Пагу.
 
Прије 79 година, у дане 19-21.августа 1941.године ликвидиран је овај комплекс логора и фабрика смрти. Ликвидација овог комплекса стратишта је урађена на захтјев италијанске окупационе команде који више нису могли окретати главу над звјерствима усташа. Одлука Је наравно мотивисина и наУмом пацификације Срба у италијанској окупационој зони, јер је већ узео маха српски устанак али разлог су и монструозности приликом ликвидације логораша, махом Срба, на које су и италијански фашисти били згрожени.

Усташе су половином августа вршиле масовне егзекуције преосталих логороша који су се нашли у логорима, а 19-21.августа 1941.године 2.123 логораша је премјештено у логор Јастребарско.
У посљедwем транспорту, 21. августа, било је 900 Срба, који су истога дана из Јастребарског отпремљени у тек формирани логор Јасеновац, и тако се нашли међу првим његовим заточеницима.

Тако је окончана ова наша страшна и језива прича, У овом комплексу стратишта за 4 мјесеца смрт је нашло 40.123 логороша, од којих је у самом стратишту Јадовно звјерски убијено 32.103 заточеника, а у логорима Слана и Метајна убијено је 8.020 заточеника.
Од 40.123 убијених заточеника 38.010 је Срба.

Језива прича Јадовно је окончана, али тада је из нужде започела још страшнија и још језивија прича, Јасеновац који ће у наредна 44 мјесеца постати дефиниција за исконско зло. Ендехазија је у својој основној задацији спровођења геноцида над православним Србима кроз логоре Јадовно и Јасеновац на љествици зла достигла незамисливе висине.
 
Али зашто код неких Срба потреба да се ова прича гура под тепих? Да ли то смета онима који су у прошлим временима наметали да историја почиње од јула 1941., било што што би указало на ужасе и прије јула, или прије 22.06.41., да се зло већ захуктало?

Много је ту питања која траже одговоре.Истина се гурала под тепих да не би нарушавала иначе врло крхко тзв. ''братство и јединство''.Покушавао сам да начнем ту причу и често сам добијао одговор ''то је прошлост'' или ''то су окупатори уз помоћ домаћих слуга четника и усташа убијали наш народ'' и све у том стилу.А истина је добро позната :

Хрвати су организовали тај логор већ у Априлу 41-е јер су се годинама спремали за то,имали планове како ће побити своје комшије Србе.
 
Дегутантно је непримјереним и заједљивим постом каљати подсјећање на то наше стратиште. Имамо на страници "Јадовно" и текст о хапшењу и процесуирању (овдје) седморице усташких кољача. И тај текст из "Вјесника у сриједу“ и није афирмативан за нове комунистичке власти.
Тек 11 година послије затварања овог комплекса логора и стратишта и 7 година по завршетку рата 1952-е су похапшени кољачи, и то тако да је пуким случајем на сајму у Бенковцу један од затвореника препознао једног кољача а овај одао осталих шест.
Што ће рећи да су ти кољачи живјели свих тих година у миру, на слободи, и да случајно није једног препознао бивши затвореник, наставили би тако живјети. И ко зна колико је тих кољача наставило своје животе никад не одговарајући за најужасније злочине.Нису ни осуђени на смрт а у пресуди је писало ''да су били млади и заведени'',добили по 20 година...
 
Прије осам деценија, 26.04.1941.године, имамо прво масовно хапшење Срба (чланак овдје) у монструм творевини ендехазији.
Под изговором да Срби из Грубишног Поља спремају `ђурђевдански устанак` из Загреба је возом у Грубишно Поље стигло око 120 хрватских усташа, предвођених шефом загребачке усташке полиције Ивицом Шарићем и у ноћи између 26. и 27. априла 1941. године бјеше ухапшено 504 Србина.
Након што су звјерски премлаћивани, ноћ су провели у згради тадашње основне школе, а сутрадан су превезени сточним вагонима у “Загребачки збор”, данашњи студентски центар, а потом у логор “Даница” код Копривнице, чији су били први заточеници.
Крајем јуна 1941. године превезени су у Госпић у Лици, а одатле на острво Паг, у логор Слана, гдје је 487 од ових првих ухапшених Срба из Грубишног Поља на најсвирепије начине усмрћено.
 
Poslednja izmena:

Back
Top