Komora ovlascenih revizora

Nisi u pravu. Racunovodstvo d.o.o. i SRRS nije isto pravno lice. SRRS je PROFESIONALNA ORGANIZACIJA i JEDINA iz Srbije clanica IFAC-a. Komora je osnovana po sili zakona i logicno je da su njihovi sertifikati zakonom zahtevani, da tako kazem. Inace, radila sam u Cirihu kao racunovodja i tamo su mi priznali sertifikat SRRS posto su naravno do njjih zahtevali potvrdu da sam polagala, polozila i stekla zvanje. KOR ih nije zanimao jer je to osnovala nasa drzava, nije profesionalna organzacija vec zakonska/dzavna institucija i jedino je u RS validna.

Inace, dook sam ja bila u toku (sa akademske strane) ACCA je svojevremeno imao deal (iliti sporazum) sa SRRS, ali ne znam da li je jos uvek validan. :bye:

Vidim da ste se aktivirali u obe teme - SRRS i KOR - te ste negde rekli da vec i imate certifikat Saveza, ali ste sada izlazili na ispite u istom organu. Izlazila sam i ja. Koje ispite ste polagali 15. juna u Savezu? Mozda bismo mogle da razmenimo iskustva. Inace, apsolutno je svaki navod istinit koji ste dali u obe teme :amen:

Nisi u pravu. Racunovodstvo d.o.o. i SRRS nije isto pravno lice. SRRS je PROFESIONALNA ORGANIZACIJA i JEDINA iz Srbije clanica IFAC-a. Komora je osnovana po sili zakona i logicno je da su njihovi sertifikati zakonom zahtevani, da tako kazem. Inace, radila sam u Cirihu kao racunovodja i tamo su mi priznali sertifikat SRRS posto su naravno do njjih zahtevali potvrdu da sam polagala, polozila i stekla zvanje. KOR ih nije zanimao jer je to osnovala nasa drzava, nije profesionalna organzacija vec zakonska/dzavna institucija i jedino je u RS validna.

Inace, dook sam ja bila u toku (sa akademske strane) ACCA je svojevremeno imao deal (iliti sporazum) sa SRRS, ali ne znam da li je jos uvek validan. :bye:
Sugarfree imam slične informacije kao i vi. Ako ste zainteresovani za razmenu iskustva i mišljenja javite se na pp. Šta sad polažete u Savezu?

Molim za savete i informacije u vezi kupovine/iznajmljivanja knjiga za polaganje za internog ovlašćenog revizora pri KOR-u. Ukoliko je neko polagao i ima ima iskustva u sličnom da mi detaljnije objasni.
Hvala unapred.

Mozda je najekonomicnije resenje da se knjige iznajme iz Narodne biblioteke, a potom kopiraju. Tako sam ja uradila u par slucajeva. Ako ima neko drugi od kolega drugacije misljenje neka se ukljuci u diskusiju.

Kupujem polovne knjige za polaganje za internog ovlašćenog revizora :
1,Interna revizija-upravljanje,rizici i kontrola,izdanje Instituta za
> ekonomiku i finansije Beograd iz 2012 Jozefine Beke-Trivunac;
> 2,Osnovni prirucnik za internu reviziju izdanje Saveza racunovodja i
> revizora Srbije 2007 Spencer;
> 3,Upravljacko racunovodstvo knjiga i zbirka, Izdanje centra za
> Izdavacku delatnost Ekonomskog Fakulteta Beograd,izdanje 2012 god.ili
> 2013 god;
> 4,Savremeni strateški menadzment,izdanje Megatrenda Beograd,Prof.Dr.
> Momcilo Milosavljević,
> 5,Menadzment i strategija,izdanje Ekonomskog fakulteta 2011 god,
> Prof.dr.Dragan Đuričin,
> 6,Menadzment pomocu projekata,izdanje Ekonomskog fakulteta 2010
> god.,prof.dr. Dragan Đuričin.

Sigurno znate, ali ovih dana :

Обавештавамо чланове Коморе овлашћених ревизора да је Комора овлашћених ревизора 07. новембра 2014. године, постала придружени члан IFAC-a (The International Federation of Accountants

sa kor.rs

Jedan od glavnih argumenata ka pro-SRRS stavu na ovaj temi je upravo bilo clanstvo u IFAC.

Da li bi neko mogao da se osvrne na ovu vest i njene implikacije?

Sigurno znate, ali ovih dana :

sa kor.rs

Jedan od glavnih argumenata ka pro-SRRS stavu na ovaj temi je upravo bilo clanstvo u IFAC.

Da li bi neko mogao da se osvrne na ovu vest i njene implikacije?

Implikacija je da SRRS vise nema taj argument.
KOR je i clan IFAC i izdaje certifikate za zakonom propisana zvanja.
Time je KOR superioran.
SRRS moze imati neki uticaj, ako mitom ili cime vec izlobiraju kod vlasti za neko ovlascenje...

I mene zanima kako izgleda ispite 1) Izvodjenje interne revizije
2) uloga i aktivnosti internog revizora u upravljanju rizika i kontrola.
Cula sam da su ova dva ispita dosta slicna i da bi ih trebalo zajedno spremati, ali bojim se da nemam dovoljno vremena.

S obzirom sa nemam iskustva u internoj reviziji, da li ce mi biti problem da spremim ova dva ispita? Da li je potrebno i prakticno znanje?

Molim ako neko zna da odgovori
Hvala

Djordje, knjiga od Spencera ti nije mnogo znacajna kad je u pitanju polaganje ispita. Za izvodjenje interne revizije ti je najvazniji MOPP, skoro pa sva pitanja su odatle. Nesto bude iz kriminalnih radnji i tri linije odbrane sto mozes skinuti sa sajta KOR-a. Ovo vazi ako ti trazis knjigu zbog ispita...

Back