Komnualna policija ??

Nisam znala gde da se zakacim a VAZNO JE!
Malopre, na B92 javljaju da je Leskovac prvi grad u Srbiji gde je doneta Odluka o obaveznom i besplatnom sterilisanju pasa i macaka.
Mene licno toliko obradovala ta vest da sam morala da se javim..ceo dan pravim fin.konstrukciju kako da sterilisem svojih 7 macaka, tri su jos bebici.
Nadam se da ce se i u Nisu i drugim gradovima ovo desiti, a kad razmnozavanje jadnih zivotinja bude ppod kontrolom, nece biti posla za Komunalnu policiju!
Neka brinu o onima koji kradu cvece po parkovima, klupe..da nam ne lome bagrenje!

Da, Leskovac je odvojio pare iz budzeta za ovo i svaka im cast.
U Beogradu bi trebalo da se dele vauceri, ne znam u kom iznosu, pomocu kojih ce Grad da pomogne gradjanima da seterilisu pse. Jos uvek se ne zna da li ce ovo vaziti i za macke.

Znate li kako je to rešeno u EU u koju mnogi od nas žele da udju i na koju se pozivaju.

Tamo NEMA pasa i mačaka lutalica.
Tamo kada na ulici vidite psa bez povodca i gazde znate da je izgubljen.
A onda istog odvedu u azil i ako se gazda ne pojavi za dve nedelje oni ga obaveste a zatim uspavaju.

Barem je tako tamo gde sam ja bio i šta sam video.

A stanari se itekako ponašaju u skladu sa zakonom i regulativima tako da je jasno ko i gde i koliko pasa ili mačaka sme i može da drži naravno i NAČIN na koji to mora da radi.

A mi što smo navikli na javašluk sada bi da pravimo javašluk pod izgovorom zaštite prava nemoćnih životinja...

GSE, dva puta procitah tvoj post!
O kakvom javasluku govoris/
Jeli javasluk sto sam primetila necije tuzne oci, pogled pun pitanja, nade....donela ga
svojoj kuci pa sad delimo sta imamo i nemamo.
Jeli javasluk sto sam pred tim jadnim odbacenim stvorenjima htela da opravdam coveka?
A ti, new_folder, da si ziv i zdrav!...
Moze Evropa stosta promeniti u nasim zivotima, ali moju balkansku dusu nece...cujes li?
N e c e !

Znate li kako je to rešeno u EU u koju mnogi od nas žele da udju i na koju se pozivaju.

Tamo NEMA pasa i mačaka lutalica.
Tamo kada na ulici vidite psa bez povodca i gazde znate da je izgubljen.
A onda istog odvedu u azil i ako se gazda ne pojavi za dve nedelje oni ga obaveste a zatim uspavaju.
Barem je tako tamo gde sam ja bio i šta sam video.

A stanari se itekako ponašaju u skladu sa zakonom i regulativima tako da je jasno ko i gde i koliko pasa ili mačaka sme i može da drži naravno i NAČIN na koji to mora da radi.

A mi što smo navikli na javašluk sada bi da pravimo javašluk pod izgovorom zaštite prava nemoćnih životinja...

:dontunderstand::dontunderstand::dontunderstand:

Da, da, u pravu si GSE to važi za većinu evropskih zemalja, kao i dobar deo SAD čak i u onim gradovima gde je na delu Animal Police! Ali....Tamo da bi kupio rasnog psa moraš da iskeširaš popriličnu sumu, dok se kinologijom bave samo bogataši. Probaj da ćušneš "džukelu" na ulici, pa će glava da ti zazveči od parica koje trebaš dati.I još mnogo sličnih finih pravila...
Mi smo sirotinja, ali sirotinja sa dušom i bez para. Sirotinja koja ima svoju intelegenciju bez para i one naturalizovane primitivce sa parama. Ko će pobediti?

Dzizus Krajst!! :eek: Pa ni u Americi ih ne uspavaju osim ako ne moraju, u slucaju teske bolesti, povrede ili agresivnosti, nego ih stavljaju na usvajanje.

Uspavaju ga i te kako na žalost! To što mi gledamo je ono što nam Amerikanci serviraju, gomilu ih uspavaju kao agresivne, jer pas zareži nakon što mu 45 min onom šakom mulja po činiji za jelo, pa zarežala bih i ja. Oni ih prvo izleče, u sl da su bolesni, pa ako padnu na testu onda ih uspavaju. Lično sam gledala kako su doveli mučenog psa za uraslom sajlom u vratu i još je ima srčanog crva. Uspeli su da ga izleče i na kraju su ga kao agresivnog uspavali, jel se iskezio.
Prema podacima oni udome samo 17% životinja, a ostalo uspavaju

Gledala sam kada su na licu mesta eutanazirali povredjenog psa na ulici, ne zbog toga sto ga ne mogu leciti i izleciti (to pitanje se nije ni postavljalo), vec je glavni kriterijum bio taj sto je pas verovatno ulicni, ne deluje da ima gazdu, pa... The end daljem trudu.

Deo govora gradonačelnika Beograda
Градоначелник Београда је рекао да по подацима града, много више људи је претрпело напад од паса који су имали власнике него од паса луталица и да ће у том смислу бити значајна комунална полиција која ће помоћи да се уведе ред и за суграђане који имају кућне љубимце.

Novosti
Beograd bi uskoro mogao da dobije i - policiju za životinje. Kako najavljuje Vladimir Terzin, pomoćnik sekretara za komunalno-stambene poslove, "specijalno odeljenje" funkcionisaće u okviru Komunalne policije. Prijave protiv neodgovornih vlasnika moći će da podnose i svi veterinari sa licencom.
Posle usvajanja Zakona o dobrobiti životinja i komunalnoj policiji čini se da za prestoničke pse konačno dolaze bolji dani.
- Najvažnija stvar koju donosi novi zakon je apostrofiranje odgovornog vlasništva i uvođenje kazni od 100.000 do milion dinara - ističe Terzin. - Nije nam cilj da napunimo budžet, već da naplatimo nekoliko kazni, da mediji to prenesu i da stavimo tačku na takvo neodgovorno ponašanje. To je važno jer su gotovo 80 odsto lutalica na gradskim ulicama napuštene životinje.
Novi propisi uvode i pojam veterinarskog inspektora za dobrobit životinja, što praktično znači da će svi veterinari sa licencom moći da podnose prekršajne prijave protiv vlasnika.
- To će nam omogućiti da rasteretimo osnovnu inspekciju - kaže Terzin. - Planiramo i uvođenje policije za životinje koja će raditi kao deo komunalne. Još se ne zna kada će biti oformljena, ali već imamo ljude koji su zainteresovani za taj posao. Svi trenutno rade u policiji i, što je najvažnije, vole životinje.
Strategija za rešavanje problema pasa lutalica, koja se sprovodi od 2006. godine dovela je do značajnog smanjenja napuštenih četvoronožaca na ulicama. Umesto 7.500, koliko ih je bilo pre početka sprovođena strategije, prema podacima Veterinarskog fakulteta krajem 2008. godine, bilo ih je oko 4.500.
- Cilj strategije je da više ne dobijamo nove životinje na gradskim ulicama. Psi koji su kastrirani, obeleženi i vakcinisani vraćaju se na ulice, posle čega oni brane teritoriju i sprečavaju dolazak novih životinja. Naučno je dokazano da sterilisani psi gube interes da stvaraju čopore i imaju za 90 odsto smanjenu agresivnost. Najvažnije je da ljudi shvate da su i životinje naši sugrađani i da se ne možemo ponašati sa njima kao sa igračkama.

MEDIJI

Poboljšanju situacije sa psima lutalicama doprineli su i mediji koji su počeli da izveštavaju o tome na pravi način, smatra Vlada Terzin.
- Ljudi konačno shvataju da nisu uvek krivi psi. Oni nisu krivi što su napušteni i ostavljeni na ulici. U takvoj situaciji nije neobično ako su agresivni. Takođe, psi su često agresijom samo odgovarali na maltretiranje.

evo

http://www.ds.org.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=7917&Itemid=424

a deo teksta koji se bavi ovom temom ima naslov Није довољно уложено у решавање проблема паса луталица i evo preneću ga u celosti

Градоначелник Београда Драган Ђилас изјавио је да је у последњих неколико година смањен број паса луталица у Београду са 7.500 на 4.500, али да то није довољно и да је потребно издвојити више средстава за решавање тог питања.

Ђилас је рекао да је број паса луталица на београдским улицама смањен уз помоћ Стратегије решавања проблема паса луталица, али да "нажалост" није издвојено довољно средстава за решавање тог питања.

"Стратегију смо имали раније. Нисмо је довољно спроводили", рекао је Ђилас на конференцији за новинаре и обећао да ће идуће године кроз азиле који се граде, преузимање ветеринарске станице и инвестирање новца за решавање тог проблема моћи од Београда да се направи прави европски град и постигне стандард који постоји у свим великим европским градовима.

Поводом напада чопора паса луталица на портпаролку Демократске странке Јелену Триван синоћ у центру Београда, Ђилас је рекао да такви догађаји увек изазову пажњу јавности али то и "заслужују".

"Ми смо преузели од републике ветеринарску станицу Београд која сада припада граду. Инвестираћемо додатна средства неопходна да би тај проблем био решен. За неколико недеља отворићемо први азил за псе у Раковици", казао је Ђилас.

Драган Ђилас је рекао да је у плану да се током идуће године сагради још неколико азила за животиње у којима ће они бити смештени и бити третирани на хуман начин и тако довести до заиста велике безбедности Београђана.

Он је истакао и да се, док је он градоначелник, животиње у Београду неће убијати јер то, како је навео, није хуман приступ и не даје резултате.

Градоначелник Београда је рекао да по подацима града, много више људи је претрпело напад од паса који су имали власнике него од паса луталица и да ће у том смислу бити значајна комунална полиција која ће помоћи да се уведе ред и за суграђане који имају кућне љубимце.

Према његовим речима, седам екипа је на улицама, процена је да их је потребно више, а средства се улажу у обуку људи који треба псе луталице да склоне са улице.

"Комунална полиција ће нам помоћи у још једној ствари која је сад врло присутна у Београду а то је да представници неких других локалних самоуправа по Србији решавају питање паса луталица тако што их потрпају у комби и довезу их у Београд", рекао је Ђилас.

Он је додао да постоје приватне фирме које су регистроване за решавање тог проблема са којима неке општине потписују уговоре о превозу животиња, не водећи рачуна шта се са њима дешава.

Стратегија решавања проблема паса луталица усвојена је у марту 2006. године и током спровођења те стратегије, до краја 2007. године стерилисано, вакцинисано и обележено је више од 4.000 напуштених паса, а обележено је и 7.000 паса познатих власника.

Стратегијом је предвиђено и унапређење законске регулативе односно усвајање Закона о добробити животиња, бесплатног обележавања паса познатих власника и стварања јединствене базе података, масовна стерилизација, као и програм вакцинације.

Poslednja izmena:
Po jos uvek vazecoj Odluci 2 + 2.

I + leglo do 4 meseca starosti.

Ti ljudi su baš tog dana čuvali pse i mačke od svojih prijatelja koji su otišli na put, inače imaju tačno dva psa i tačno dve mačke.
Evo i moje su mačke čuvali.
;)

:lol: Da, sećam se tih priča i dogovora, na koje adrese prijaviti "prekobrojne" ljubimce...

Dzizus Krajst!! :eek: Pa ni u Americi ih ne uspavaju osim ako ne moraju, u slucaju teske bolesti, povrede ili agresivnosti, nego ih stavljaju na usvajanje.

Čini ti se, oni nama u Animal cops prikažu samo one slučajeve koji se lepo završavaju. Kao što kaže Mrvica i Cile, jako je nizak procenat udomljenja. ONi su svoje probleme "rešili" eutanazijom neželjenih i sterilizacijom onih koji nisu vrhunski primerci svoje rase, mislim pritom na EU i SAD, pa sad nama prosipaju pamet. Koliko je meni poznato, jedine dve zemlje u svetu u kojima je zakonom zabranjena eutanazija zdrave životinje su Velika Britanija i Indija. Verovatno zato što kraljevska porodica voli životinje (ako izuzmemo lov) a u Indiji veruju u reinkarnaciju isl...

U Indiji veruju u reinkarnaciju, da, ali sigurno ne svi. Ako je neko gledao kako izgleda transport tih njihovih svetih krava kojima se toliko klanjaju, taj mrak i ocaj - onda je jasno da komercijale ima svuda i da stomak ne pita za svetinje.

Ma Indija je po meni u svim aspektima mrak i očaj, dno dna. Gledala sam kako izgledaju ti njihovi azili, ustvari priprema za CNR, ti jadni psi su kost i koža, navodno, tako mršavi bolje podnose operaciju i bolje im teče post-op. :roll:

Back