izvini što ti tek sad odgovaram, htela sam da se posvetim.
ne toliko da ćeš biti ostavljena, već da ćeš biti izneverena. da će ti se desiti neki problem, emocionalni ili egzistencijalni, za koji će ti biti potrebna pomoć partnera, i on neće biti sposoban. zato biraš da budeš preventivno sposobna i nezavisna (na način koji te ipak ostavlja nezadovoljenih potreba), kako nikad ne bi morala da dođeš u situaciju da osetiš izneverenost i razočarenje usled njegove nesposobnosti. to je loša stvar za tebe, ali odlična za te muškarce, jer je ulaznica za tvoj život i tvoje vreme, pažnju i ljubav praktično besplatna. oni obožavaju low maintenance žene.
šta može da se uradi: prestani da budeš low maintenance

daj mu da ti reši neki problem, izmisli ako ga nemaš. ako tek počinješ dejtovanje sa nekim, probaj da ne kažeš odmah čime se baviš, npr ako poseduješ parfemski brend (lupam sad, znam da se ti baviš naukom), ti samo reci da si parfemski entuzijasta i preprodaješ parfeme. ni u jednom trenutku nemoj da stavljaš do znanja da ćeš preuzeti bilo kakav nesrazmeran teret na sebe, teret njegove životne situacije, ili ne daj bože materijalni. ni ne pomišljaj da obavljaš emocionalni rad, da umiruješ, tešiš, udovoljavaš, dižeš samopouzdanje, ili ne daj bože da ga gradiš, pre nego što se pokazao sposobnim da ponese deo tvog tereta. niko to ne zaslužuje automatski.
beži glavom bez obzira od muškaraca koji kažu da vole jake žene (jače od sebe), to samo znači da želi sav teret da delegira tebi. ko ti je kriv, ti si se reklamirala kao jaka. reklamiraj se malo kao nežna. privatno naravno budi od čelika ako ti je to gušt (ali znam da retko kome jeste).
vidi kako reaguje na činjenicu da imaš problem ili da nisi jaka, ako se odmah povuče ili izgubi interesovanje, znaš odmah sa čim imaš posla. normalan muškarac će se naduvati od sreće na ideju da nekako može da doprinese tvom životu i bude koristan, da ponese deo tereta. mi žene ne crpimo isto zadovoljstvo iz bivanja korisnim na praktičan način. ako ti lik traži da mu rešavaš probleme ili budeš praktično korisna, uputi ga na drugog muškarca.
recimo, ranije nisam dopuštala da mi neko otvori vrata ili ponese kesu, sad maltene očekujem. ne zato što ti tad potvrđuješ stereotipe da si ženski nesposobna, znaju vrlo dobro da nisi, svako može da gurne vrata i ponese kesu, već zato što si im dala neku ulogu u svom životu, makar na minut. ta dinamika činjenja i dopuštanja činjenja je dosta privlačna, i u vezi održava privlačnost. ima naravno luzera koji će to uraditi vukući se kao prebijeno pašče čak i za sopstvenu partnerku, ali takve ni ne razmatramo unutar kategorije poželjnih partnera. fuj
ako u okruženju imaš imućne žene koje su porodice razmazile toliko da im je to normalno funkcionisanje, pričaj malo sa njima, pitaj ih kako je bilo tokom odrastanja, upij u sebe taj osećaj maženosti i paženosti. ne pravi grešku misleći da su te žene nesposobne ili na bilo koji način zavisne. njih su roditelji obezbedili da budu prvo nezavisne, da bi onda mogle biti zdravo zavisne, mažene i pažene. to se onda dalje prenese na izbor partnera i muža, nijedna od tih žena nema muža koji bi dozvolio da podele račun u restoranu.
ako išta od ovoga kreneš da praktikuješ, očekuj da ćeš postati okidač za izlive raznih emocija kod ljudi, i da će pokušati da te posrame što dobijaš parfeme i cveće bez povoda, a zamisli ponekad stigne buket i tvojoj majci i sestri, babi i čukunbabi

pusti da kmeče; muškarci što ne mogu to da pruže svojim ženama, a žene jer od svojih emocionalno zakržljalih partnera bez manira to ne mogu da očekuju ni za pet vekova. a već se udale za njih, jbg. mada tu daleko više saosećanja imam za žene, kad je izbor nikakav, pristaje se na razne ljudske minimume
i za kraj, vrlo važno: lik se za mesto u tvom životu ne takmiči sa drugim muškarcima, već sa tobom. život sa njim mora da ti bude lepši nego tvoj život sa samom sobom. ako nije, šta radi tu...