Kolonijalizam u Africi

Vratiti kolonijalizam u Afriku?

• Da!

• Ne :(

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poruka
16.002
Gotovo cela Afrika je bila "porobljena", tokom vekova. Osvajaci su doneli poludivljim narodima pismo, kulturu, obrazovanje. Poludivlji narodi su se kasnije, u 20. veku, organizovali i osnovali polufunkcionalne drzave, cesto pogodjene gradjanskim ratovima, nestabilne. Taj period se naziva "Budjenje Afrike". A ja bih dodala i povratak u jedan kosmar. Jedina drzava, koja je bila slobodna, ali i koja je bila civilizovana bila je Etiopija. Od 17. veka do poslednje decenije 20. veka u Juznoj Afirici je funkcionisalo uredjenje zasnovano na zastiti bele manjine od krvolocnih hordi plemena. Na zalost i to je ukinuto. Islam polako sa severa sa svojim surovim zakonima prodire u Afriku. Kamenuju se zene i sakate ljudi. U juznom Sudanu se svakodnevno sporovodi genocid nad hriscanskim stanovnistvom, a medjunarodna zajednica zatvara oci.
Danasnje normlne drzave u Africi su: Zelenortska ostrva, Botsvana, Sejseli, Mauricius i jos poneke kolonije.
Mislite li da je kolonijalizam doneo vise koristi nego stete u Afriku? Da li bi bilo dobro da se vrati kolonijalizam u Afriku?

Imam utisak da je kolonijalizam i dalje prisutan u Africi.Samo je,cini mi se, mnogo gori.
Domaci politicari u bescenje prodaju koncesije stranim kompanijama,koje debelo zaradjuju
eksploatisuci stanovnistvo.
U moje vreme,plata fizikalca je bila oko 15$.Hvala bogu da je to danas daleko vise ali jos uvek na ivici
pristojnog zivota.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back