Koliko ZAISTA kosta voziti automobil u Srbiji na mesecnom nivou?

18 hilj prosecna registracija, 2,5 hilj ulje .dodao bih i jednu gumu godisnje(menjaju se 4 na oko 4 godine kad se malo vozi) koja kosta oko 4 hilj. za manji autic (kod kog je reg 18 hilj)

dolazimo do cifre od oko 24 hilj ili 2 hilj mesecno BEZ goriva i BEZ kvarova.

ako dodamo i gorivo onda dodajemo 50 lit (oko 800 km mesecno uz potrosnju od malo preko 6 lit) ili oko 7500 hilj.

to su neki minimalni troskovi bez velikih servisa ,popravki i ostalog sto ide uz auto.

Auto se oduvek smatrao kao jos jedan clan porodice, s' tim sto se sad to itekako oseca zbog lose finansijske situacije. Negde sam citao da se Srbi najteze odricu voznje automobila i mobilnih telefona (realno, kupuju se bolesno skupi mobilni telefoni ali to je za neku drugu temu.
Ono sto sam primetio od kad su poskupeli registraciju tj. osiguranje, dosta automobila u mom kraju su dobila ceduljicu "Na prodaju".

Tako je. Isto je i u mom kraju. Narocito ako su u pitanju auta starija od 10 godina a sa skupom registracijom.

- - - - - - - - - -

18 hilj prosecna registracija, 2,5 hilj ulje .dodao bih i jednu gumu godisnje(menjaju se 4 na oko 4 godine kad se malo vozi) koja kosta oko 4 hilj. za manji autic (kod kog je reg 18 hilj)

dolazimo do cifre od oko 24 hilj ili 2 hilj mesecno BEZ goriva i BEZ kvarova.

ako dodamo i gorivo onda dodajemo 50 lit (oko 800 km mesecno uz potrosnju od malo preko 6 lit) ili oko 7500 hilj.

to su neki minimalni troskovi bez velikih servisa ,popravki i ostalog sto ide uz auto.

Koji ti je to auto sto trosi 6 litara na 100 ? To moze samo neki dizelas ,ili mozda punto od 1200 kubika benzinac

Al vi sto vozite dizelase ne racunate da vas odrzavanje i popravke kostaju 4-5 puta vise nego ove sto voze benzince.

I zasto racunas mesecne troskove bez odrzavanja popravki i rate kredita?

Sve to ulazi u mesecnu cenu voznje auta

Bilo da neko steka 4 godine pare pa kupi auto ili uzme kredit pa 4 godine otplacuje ratu isto je - sve je to trosak.

I svi ti troskovi kad se saberu tesko da mogu da izadju ispod 150 evra mesecno a realnija prosecna cifra je oko 250 evra mesecno i to ako se vozi stariji auto

Ko vozi nov auto tu ide 300-500 evra rata za auto mesecna, plus kasko osiguranje od najmanje 100 evra mesecno...

Znaci i nov auto da kupis ne moze opet da bude ispod 500 evra mesecno

Za 500 evra mesecno ratu moze da se kupe 2 stana od po 50.000 evra sa ucescem od 20%

Voziti auto je jako skup sport u Srbiji a voziti nov auto neverovatno skup sport u Srbiji

Poslednja izmena:
Najjeftiniji auto koji znam da najmanje trosi je Punto od 1200 kubika i taj trosi 6 litara benzina na 100 km prosecno to je 900 litara goriva za 15000 km godisnje . Registracija za taj auto je sad 18-19.000 dinara zavisno u kojoj opstini se registruje

To je kad saberes i podelis trosak od oko 105-110 evra mesecno na gorivo i registraciju

Onda ako uzmes da taj auto kosta 4 godine star nekih 4000 evra u proseku , rata za kupovinu ovog auta na 4 godine kredit je nekih 70 evra mesecno

To je kad saberes trosak mesecni od 170-180 evra plus odrzavanje koje za ovaj auto nije skupo znaci kazi eto 200 evra mesecno izadje sve

Eto jos dodatno nesto moze da se ustedi da se kupi neki stariji punto npr 10 godina star za recimo 2000 evra , ali ce se kod starijeg auta vise davati za odrzavanje i opravke

Sve u svemu ispod 150 evra mesecnog troska ne moze nikako da se prodje a neka najniza realna cifra je oko 200 evra mesecno

Za svaki bolji jaci udobniji luksuzniji auto to ide na makar 400-500 evra mesecno....

Poslednja izmena:
Znaci rata je trosak?
Kakvo gadjanje ciframa.

Pa nego sta je nego trosak?

Cim mora da za nesto izdvojis novac, tj pare ti izadju iz dzepa - to je trosak

Znaci bilo da stekam mesecno 50 evra 4 godine da kupim auto, ili dignem kredit i placam ratu 70 evra isto ti dodje , pare ti izadju iz dzepa...

A ti ako mislis da moja kalkulacija ne valja ti daj tvoju pa cemo da uporedimo.

Poslednja izmena:
Ako ja Tihi platim auto u kešu i nemam tu ratu sta onda?
Kalkulaciju sam ti dao za auto koji trenutno vozim i to je daleko daleko od tvoje racunice.Pogledaj na prvoj strani.
Po tvojoj kalkulaciji ako je neko kupio auto od 80k eura taj bolje da se ubije a on jako dobro zasto je izvadio te pare i gleda se nadalje koliko ga kosta kilometar kao sto se gleda u svetu a cena auta ne ulazi u kalkulaciju.

Ako ja Tihi platim auto u kešu i nemam tu ratu sta onda?
Kalkulaciju sam ti dao za auto koji trenutno vozim i to je daleko daleko od tvoje racunice.Pogledaj na prvoj strani.
Po tvojoj kalkulaciji ako je neko kupio auto od 80k eura taj bolje da se ubije a on jako dobro zasto je izvadio te pare i gleda se nadalje koliko ga kosta kilometar kao sto se gleda u svetu a cena auta ne ulazi u kalkulaciju.

Pa cak i da nemas ratu , ti si morao stedeti taj novac pa kupiti auto sto znaci da ti u sustini dodje isto.

Ti prelazis 3-4000 km godisnje i nisi relevantan za bilo sta, prosecan vozac prelazi 15.000 km

Ko prelazi ispod 10.000 km godisnje njemu je bolje i jeftinije da se vozi taksijem.

Posedovati auto u Srbiji nikada nije bilo skuplje i teze nego danas....

To je cinjenica

Poslednja izmena:
Tog sto je kupio auto od 80k eura mnogo zabole koliko auto trosi, jedino ga brine da ga odrzavanje ne kosta nekoliko hiljada godisnje. Samo srpsku seljacinu koja je prodala dedovinu i o tih para kupila auto moze da brine koliko auto trosi.

Mene licno previse ne interesuje koliko auto trosi, primarnije mi su mi performanse i udobnost , al opet u potpunosti razumem ljude koji daju primat potrosnji jer su to ipak ljudi slabijih primanjai moraju da paze na svaki dinar.

Pa cak i da nemas ratu , ti si morao stedeti taj novac pa kupiti auto sto znaci da ti u sustini dodje isto.

Ti prelazis 3-4000 km godisnje i nisi relevantan za bilo sta, prosecan vozac prelazi 15.000 km

Ko prelazi ispod 10.000 km godisnje njemu je bolje i jeftinije da se vozi taksijem.

Posedovati auto u Srbiji nikada nije bilo skuplje i teze nego danas....

To je cinjenica

Ma daj molim te, ta prica od 15k godisnje je mozda nekad bila... Realno danas se mnogo manje prelazi godisnje, u proseku !

Na automobil ode pet plata godišnje

Nacionalna klasa: Vozačima najjeftinijih vozila u Srbiji treba oko 2.000 evra za održavanje, registraciju, gorivo, parking i putarine

najjeftiniji auto u Srbiji godišnje mora da se izdvoji oko 194.000 dinara, a svake 3,5 godine mogu da se kupe nova kola od novca koji se daje za korišćenje starog, pokazalo je istraživanje Pressa.
Više od polovine novca vozači daju za gorivo, a pored toga najviše koštaju servisiranje, delovi, parking i putarine.
Vlasnici petogodišnjeg „punta", od 1.200 kubika i 44 konjske snage, mesečno će morati da izdvoje oko 16.000 dinara za korišćenje ovog automobila. Računica Pressa pokazala je da najveći trošak predstavlja gorivo, pa tako ako prelazite godišnje 15.000 kilometara sa ovim autom koji troši oko šest litara, moraćete da izdvojite čitavih 120.600 dinara. „Dizelaši" su nekada bili značajno jeftiniji za vožnju, ali u Komitetu za bezbednost saobraćaja kažu da to više nije tako zbog cene goriva.

- Cena evrodizela dostigla je cenu benzina. S druge strane, dizel motori imaju veću zapreminu, a često je cena tih kola veća. Okvirna računica je da tek posle pređenih 65.000 kilometara počnete da osećate to što „dizelaš„ manje troši od benzinca. S druge strane, gorivo u Srbiji se više troši nego kada ga sipate u inostranstvu. Lično sam se uverio da kada u Austriji napunim rezervoar, pređem i do 150 kilometara više nego sa našim gorivom - kaže Boban Mišić iz Komiteta.
Ukoliko žele bezbednu vožnju ove zime, vozači bi morali da dokupe još dve zimske gume (oko 10.000 dinara). Ako tome dodamo jednu rezervnu, kao i prvu pomoć koja je obavezna stavka, vozači moraju da izdvoje još 17.300 dinara. Međutim, bilo bi dobro i da se obavi redovan pregled automobila koji košta dodatnih 8.000 dinara.
- Što je automobil stariji, treba mu više održavanja. To znači da bi trebalo uraditi čak i više od običnog pregleda jer nema jeftinijeg automobila koji posle pet, šest godina vožnje neće zahtevati neku intervenciju na kočionom sistemu, lameli. Što se tiče ovih troškova, u inostranstvu su oni obično skuplji. Ipak, kada je reč o redovnom servisu u koji se ubraja promena ulja, filtera i slično, onda je to ponekad i jeftinije nego u Srbiji - objašnjava Mišić.

Vozači moraju da urade i tehnički pregled pred registraciju, što ih neće mnogo koštati. Ali zato registracija i osiguranje „punta 1.2" košta 13.240 dinara, i to bez kasko osiguranja.
Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić preporučuje vozačima da izaberu kola koja su im jeftinija za vožnju, a da se ne vode samo izgledom automobila.
- Ako neko godišnje prelazi 5.000 kilometara i uzme kola koja manje troše, a imaju skuplju registraciju, on neće mnogo uštedeti. Ali, na primer, godišnje prelazim oko 60.000 kilometara i mene manje zanima koliko košta registracija, već kolika mi je potrošnja. Ako mi motor štedi samo litar na 100 kilometara, to znači da godišnje mogu da uštedim oko 600 litara benzina, što vredi oko 800 evra - objašnjava Vujanić.
On kaže da se skuplji automobili manje kvare, ali da vozači mogu da uštede i ako se racionalno ponašaju u vožnji.
- Što skuplji auto, to manje košta održavanje jer se kod kvalitetnih kola delovi ređe menjaju. S druge strane, gorivo se značajno manje troši kada sa što većim stepenom prenosa vozite u maloj brzini. Na primer, ako u četvrtoj vozite 50 na sat. Poenta je u tome što auto troši najviše zbog otpora vazduha, a on se povećava čak četiri puta kada duplirate brzinu - kaže Vujanić.
Izvor: Press

http://www.pressonline.rs/info/politika/180328/na-automobil-ode-pet-plata-godisnje.html

Znaci nacionalna klasa izracunava da treba 2000 evra godisnje za voznju najjeftinijeg auta. U medjuvremenu za 3 godine od kada je ovaj tekst pisan su poskupeli i gorivo i registracija vozila

Sto znaci da danas treba i vise novca nego tad

To je minimalni trosak po njima od 150 evra mesecno

+1 nikola todorovic
Oduvek se znalo da je prosecna kilometraza kako u Jugoslaviji tako i sad u Srbiji bila oko 10k km.
Cak sta vise posto smo sad daleko manji a i posla sve manje ima ta kilometraza je spala i na manje. To sto neki izvlace prosek po sebi ili po nekima koji voze svoj auto i privatno i za firmu je pogresno gledanje.
Tihi ako mene auto kosta mesecno 27 eura sto sam stavio u onaj moj post kako moze da mi bude jeftinije da idem taksijem?
Pritom ne zaboravljam da auto uvek mogu da prodam i da nisam sav ulozen novac u auto bacio niz vetar. Pogotovo ja koji kad sebi registrujem auto,vozim ga skoro godinu dana i opet ga prodam za istre pare koliko sam ga i platio.Na nekima jos mogu i da zaradim posle tog perioda i tako se vozim evo skoro 12 godina.:)
Jedan pravac u taksiju nije ispod 200-300 dinara pa nazad i eto 500 dinara a gde je slucaj ako vise puta dnevno idem negde pa sve to na mesecnom nivou.
Ode mnogo vise para nego da imam auto.

+1 nikola todorovic
Oduvek se znalo da je prosecna kilometraza kako u Jugoslaviji tako i sad u Srbiji bila oko 10k km.
Cak sta vise posto smo sad daleko manji a i posla sve manje ima ta kilometraza je spala i na manje. To sto neki izvlace prosek po sebi ili po nekima koji voze svoj auto i privatno i za firmu je pogresno gledanje.
Tihi ako mene auto kosta mesecno 27 eura sto sam stavio u onaj moj post kako moze da mi bude jeftinije da idem taksijem?
Pritom ne zaboravljam da auto uvek mogu da prodam i da nisam sav ulozen novac u auto bacio niz vetar. Pogotovo ja koji kad sebi registrujem auto,vozim ga skoro godinu dana i opet ga prodam za istre pare koliko sam ga i platio.Na nekima jos mogu i da zaradim posle tog perioda i tako se vozim evo skoro 12 godina.:)
Jedan pravac u taksiju nije ispod 200-300 dinara pa nazad i eto 500 dinara a gde je slucaj ako vise puta dnevno idem negde pa sve to na mesecnom nivou.
Ode mnogo vise para nego da imam auto.

Dule racunica ovih iz Nacionalne Klase kao i moja se ne slaze sa tvojom ? :)

Ti osim auta imas i registrovan motor tako da ti je to sve isto dodatni trosak sto za kupovinu dva prevozna sredstva sto za gorivo sto za registraciju.

I ti sa motorom i puntom kojeg si registrovao ne mozes da spustis mesecni trosak za auto ispod 150 evra za gorivo registrcije i odrzavanje tih vozila.

Jos koliko znam pricao si da ti i zena vozi VW Bubu to je jos jedan trosak.

DA nemas motor i ti bi prelazio godisnje oko 15.0000 km. Eto minimum 10.000 km

Drugo tacno je da ti kad prodas vozilo vracas deo novca koji si u njega ulozio, ali opet ne menja cinjenicu da moras da izdvojis novac za kupovinu tog vozila , bilo putem stednje ili kredita pre nego ga kupis sto je sve trosak....

Poslednja izmena:
Tebe kosta toliko, potencijalno, uvek moze da se pokvari nesto, ali ce zato sledeceg vlasnika vise, jer ces taman da potrosis te gume, pa ce mrati da ih menja, delimicno ces potrositi trapove, itd. Ja sam do sad u Alfu ulozio oko 700-800 evra, ne racunajuci gume, registracije, itd., ali je mehanicki 100% ispravna, bez i jednog nedostatka. Od estetike, ne gine mi farbanje prednjeg branika, posto je iscukan kamencicima, a bio je i izgreban kad sam kupio auto. Mozda cu sam da se upustim u farbanje :)

Tebe kosta toliko, potencijalno, uvek moze da se pokvari nesto, ali ce zato sledeceg vlasnika vise, jer ces taman da potrosis te gume, pa ce mrati da ih menja, delimicno ces potrositi trapove, itd. Ja sam do sad u Alfu ulozio oko 700-800 evra, ne racunajuci gume, registracije, itd., ali je mehanicki 100% ispravna, bez i jednog nedostatka. Od estetike, ne gine mi farbanje prednjeg branika, posto je iscukan kamencicima, a bio je i izgreban kad sam kupio auto. Mozda cu sam da se upustim u farbanje :)

Ja taj prednji branik farbam svakih par godina jer ostanu ostecenja sto od kamencica sto od cesanja nekog sve u svemu to mora da se sredjuje na svakom autu.

Tihi ti izgleda znas i koliko ja godisnje prelazim i koliko ulozim godisnje i mesecno?:hahaha:
Ja ne znam jel ti sedis na usima ali ja sam motorom ove godine presao celih 2100 km a poslednja 4 meseca nisam ni imao auto jer od prodaje Bube nisam nista registrovao jer mi nije ni trebalo.
Kupio sam Punto za povoljnu cenu i ulozio u njega 4000 dinara i sad mi ostaje da sipam gorivo jer je sve ostalo ok.Gume su maltene nove a motor nema plivajuci zamajac niti DPF filter a trosi smesno tj od 3,5 do 6L euro dizela. Registraciju kad budem placao ona ce biti oko 13500-14000 dinara a s obnzirom da godisnje sa autom predjem oko 3000 km eto izracuncemo i koliko mi treba goriva. Ako trosi 6L posto ja vozim iskljucivo grad znaci da mi treba 180L goriva i kad to pomnozimo sa 153 dinara i podelimo sa 120 koliko je euro dobijemo 230.
Znaci saberemo 230+115 registracija +ulozeno u Punto 35 eura=370 eura i kad to podelin sa 12 dobijem 31 euro.
I ja od ulaganja sa ovom kilometrazom narednih x godina necu imati verovatno nista jer sam istestirao i turbinu na radnom stolu i kaze drugar majstor da je perfektna. I kad budem resio da ga prodam moje ustedjene pare cu lako dobiti nazad a mozda cak i zaradim.
Da se digne to na nivo gde ce neko da prelazi 3x vise sto je 9000 km godisnje opet dobijamo manju cifru od one koju nam ti pricas a to je 70 eura mesecno.
E sad sto neki placaju registracije za automobile od preko 2000 kubika ili preko 2500 kubika i sto ta kola drasticno vise trose to je njihova stvar i tu je vec realna cifra koju spominjes ali u mom slucaju je ova.
I jos cu se slatko nasmejati da si spomenuo i motor koji blage veze nema sa ovom racunicom jer ja mogu i bez njega tj ne samo ja nego zamisli koliko ljudi pored GP-a vozi i motor a samo zato da bi se uklopili u tvoju racunicu.

Tihi ja i vozim auto svaki dan pa uspem da predjem plafon 4000 km godisnje.
Ne vozim se onako bezveze kad mi se digne nego kad treba nesto da obavim.
Dali mi treba auto? Pa naravno da treba i zato ga i imam po ovom hladnom vremenu a to leti nije toliko obavezno jer vozim motor ali opet kad je kisa ja bih radije vozio auto.
JA sam ispostavio svoju situaciju koliko me kosta mesecno auto i to je zaista tako a vi sa kolima od preko 2000 kubika zato placite i pokusavajte da oborite moje racunice koliko hocete.Znam da imam kasicu prasicu i da uzivam u njoj.
Opet ne kazem da necu imati i nesto drugo i skuplje ali opet to podize cenu za duplo ili trostruko a to ,fala Bogu,opet mogu da ispostujem.
Glupo je kad neko uzme skup auto a onda ga vozi na celavim gumama i ne odrzava jer mu je sve skupo i ne moze to da plati.
A iz mog ugla gledanja fala Bogu sto ima i takvih.:)

Izadje me ca. 3.300 EUR godisnje sa registracijom i dva redovna servisa (vecih popravki na srecu nema), sto mu dodje nekih 280 evra mesecno. Kad se setim toga dodje mi da puknem od muke sto nemam sluzbeni auto, ali jbg.

Ovo je realna cifra . Mislim ko koristi auto da ide njime na posao , vozi decu i slicno .

Koji auto je u pitanju, godiste i model?

- - - - - - - - - -

Tihi ja i vozim auto svaki dan pa uspem da predjem plafon 4000 km godisnje.
Ne vozim se onako bezveze kad mi se digne nego kad treba nesto da obavim.
Dali mi treba auto? Pa naravno da treba i zato ga i imam po ovom hladnom vremenu a to leti nije toliko obavezno jer vozim motor ali opet kad je kisa ja bih radije vozio auto.
JA sam ispostavio svoju situaciju koliko me kosta mesecno auto i to je zaista tako a vi sa kolima od preko 2000 kubika zato placite i pokusavajte da oborite moje racunice koliko hocete.Znam da imam kasicu prasicu i da uzivam u njoj.
Opet ne kazem da necu imati i nesto drugo i skuplje ali opet to podize cenu za duplo ili trostruko a to ,fala Bogu,opet mogu da ispostujem.
Glupo je kad neko uzme skup auto a onda ga vozi na celavim gumama i ne odrzava jer mu je sve skupo i ne moze to da plati.
A iz mog ugla gledanja fala Bogu sto ima i takvih.:)

Tvoj kum si pricao prelazi 60-70.000 km a ti kazes 4000. To mu dodje prosek od 35.000 km na godinu jel tako ? :lol:

Back