Koliko ZAISTA kosta voziti automobil u Srbiji na mesecnom nivou?

Тихи

Starosedelac
Banovan
Poruka
184.243
Godisnja kilometraza 15.000 km

U cenu ulazi troskovi za gorivo plus registracija na mesecnom nivou

Odrzavanje, zamena ulja, disk plocica, gume i svi ostali potrosni i drugi delovi su - dodatan trosak

Po mojim kalkulacijama ta cifra tesko moze da bude ispod 100 evra mesecno, a prosecna je oko 150 evra ako na primer se vozi neki auto sa motorom od 2000 kubika, limuzina/karavan i potrosnjom od 9 litara benzina a oko 7 litara ako se vozi neki dizelas iste kubikaze i snage...

Za dizelasa trosak izadje oko 130 evra mesecno a za benzinca koji se vozi na benzin oko 160 evra mesecno. Ako se isti auto vozi na plin trosak mesecni je oko 115 evra

A ako se vozi neki auto koji je veliki potrosac , i ima motor preko 2500 kubika , mesecni trosak izadje od 250-300 evra mesecno u zavisnosti na koje gorivo auto ide i kolika je registracija, i koje je godiste vozila.

Sve u svemu jasno je daje voznja automobila u Srbiji danas vrlo skup sport i veliki luksuz za vecinu gradjana , ako se uzme da je prosecna plata nekih 300 evra

Sve u svemu kad u pomenutu cifru dodamo i cenu odrzavanja, gume kao i na primer ratu za kredit za kupovinu vozila, mesecna izdavanja tesko da mogu da budu ispod 300 evra mesecno...

Ja sam danas posle vise od 4 meseca konacno registrovao auto. Jedan od razloga je sto mi je ulica totalno raskopana i dugo nisam uopste mogao da izadjem iz dvorista ali sad konacno mogu mada radovi jos nisu zavrseni.
Uzeo sam Grande Punto 1,3 M-jet 2008 kom nemam sta da radim tj popravljam ali ipak sam promenio ulje 1800 dinara amoglo je i jeftinije,filter goriva 1290 dinara i filter ulja 580 dinara. Usput sam dosuo i litru koncentrata u antifriz i digao minus na -28 i ruke majstora su bile 1000 dinara. Znaci da sam ulozio 5000 dinara i sad nemam vise nista da ulozim jer je sve ostalo dobro.
Godisnje prelazim smesnu kilometrazu od 3-4k km i gledam ako se sledeci servis radi na 15k a ja da ga radim na 10k km to znaci da cu naredne dve godine imati trosak samo goriva jer su mi gume maltene nove kako zimske tako i letnje. Ako u proseku trosi 5L to znaci da na 10k km potrosi 500L euro dizela i to pomozimo sa 154 dinara i dobijemo 77k dinara i kad to podelim na 24 dobijem cifru preracunatu u eure od 27 eura.

Ja sam danas posle vise od 4 meseca konacno registrovao auto. Jedan od razloga je sto mi je ulica totalno raskopana i dugo nisam uopste mogao da izadjem iz dvorista ali sad konacno mogu mada radovi jos nisu zavrseni.
Uzeo sam Grande Punto 1,3 M-jet 2008 kom nemam sta da radim tj popravljam ali ipak sam promenio ulje 1800 dinara amoglo je i jeftinije,filter goriva 1290 dinara i filter ulja 580 dinara. Usput sam dosuo i litru koncentrata u antifriz i digao minus na -28 i ruke majstora su bile 1000 dinara. Znaci da sam ulozio 5000 dinara i sad nemam vise nista da ulozim jer je sve ostalo dobro.
Godisnje prelazim smesnu kilometrazu od 3-4k km i gledam ako se sledeci servis radi na 15k a ja da ga radim na 10k km to znaci da cu naredne dve godine imati trosak samo goriva jer su mi gume maltene nove kako zimske tako i letnje. Ako u proseku trosi 5L to znaci da na 10k km potrosi 500L euro dizela i to pomozimo sa 154 dinara i dobijemo 77k dinara i kad to podelim na 24 dobijem cifru preracunatu u eure od 27 eura.

A jesi li menjao tecnost za kocnice

koje ti jeto ulje za 1000 dinara

mene kosta litar mobile 1 sintetickog full 1100 dinara a samo za zamenu ulja mi treba bez ruku najmanje 5000 dinara

Drugo gde su ti tu opravke ? Ti puntici narocito dizelasi su poznati kao auta koja se cesto i dosta kvare...

Zato su i jeftini

A sto si registrovao Punta? Sto nisi registrovao Saab 9-3 pa da se vozis ko gospodin covek? :)

Poslednja izmena:
Ti Puntici su poznati po tome sto se retko kvare, sto su jeftini za odrzavanje, i malo trose. Zato ga je i registrovao.

Ne znam moj brat od ujaka je pre par godina vozio ovog od 1200 kubika 2003 godiste i stalno je imao neke kvarove. Te trapovi, te glava upravljaca, nista nesto krupno al stalno je nesto popravljao na kraju ga je prodao , jer kaze je ovaj motor 1200 kubika slab jako da ne mozes nikog da preteknes kad ukljucis klimu sad vozi Pezo 206 na metan.

@botr
:ok:
Upravo tako!
Ima kum u firmi 7 Puntica sa 1,3 M-jet motorima koji sad imaju dobrano preko 200k km i motori su i dalje besprekorni i ne trose ulje. Znam jer ih odrzava moj majstor sa kojim sam isao u osnovnu skolu pa mi prica.
Ulje sam sipao Total 10-40W i nema potrebe za boljim a pogotovo sto je auto presao vec neku kilometrazu i sam proizvodjac kaze da sa kilometrima moze da se predje na ulje gusce gradacije. 4L ulja u kantici kosta 1800 dinara a mogao sam da uzmem i Motul 2100 koje je u kantici od 4L celih 1600 dinara.
Sam majstor je rekao da je Selenia izvikana i skupa i da nema potrebe za njom pa sam ga poslusao.
Malo je skuplji filter goriva ali nema veze jer necu da razmisljam o tome.
Tihi Grande Punto i Punto su doope i oko i nemaju veze jedno s drugim a obicno ljudi pomisle da je to isto.
Saab nisam registrovao jer je meni to puno love da dam za moji 3-4k km a i ja vozim iskljucivo i samo iskljucivo po gradu tako da mi kola sa DPF-om ne odgovaraju. Zbog takvih kola bih morao da izadjem jednom mesecno iz grada da ga opletem a ne znam gde bih isao i bezveze trosio gorivo.
Zato je Grande kao pravljen za mene.

Ne znam moj brat od ujaka je pre par godina vozio ovog od 1200 kubika 2003 godiste i stalno je imao neke kvarove. Te trapovi, te glava upravljaca, nista nesto krupno al stalno je nesto popravljao na kraju ga je prodao , jer kaze je ovaj motor 1200 kubika slab jako da ne mozes nikog da preteknes kad ukljucis klimu sad vozi Pezo 206 na metan.

A ulje za kocnice to ne menjas jer kosta ,ha ha ha

Sve u svemu , kad saberemo sve troskove gorivo, registracija, odrzavanje, gume, popravke - voznja bilo kojeg automobila u Srbiji tesko moze da kosta ispod 150 evra mesecno

A prosek neka cifra je 200-250 evra mesecno

To je najmanje pola plate... Svaki mesec

A ako ovde dodamo i ratu za kupovinu auta, to ide na preko 500 evra mesecno...

Jer opet da kupis auto treba ili da ustekas neke pare ili podignes kredit pa na otplatu

Auto se oduvek smatrao kao jos jedan clan porodice, s' tim sto se sad to itekako oseca zbog lose finansijske situacije. Negde sam citao da se Srbi najteze odricu voznje automobila i mobilnih telefona (realno, kupuju se bolesno skupi mobilni telefoni ali to je za neku drugu temu.
Ono sto sam primetio od kad su poskupeli registraciju tj. osiguranje, dosta automobila u mom kraju su dobila ceduljicu "Na prodaju".

Back