Koliko zaista kosta posedovanje i voznja automobila u Srbiji?

Тихи

Starosedelac
Banovan
Poruka
184.243
Evo male kalkulacije - uzmimo da prelazite 20.000 km godisnje , i to da vozite 70% grad a 30% otvoreno.

Prosek potrosnja kombinovana 7 litara dizela na 100 ili 10 litara benzina ili 11 litara TNG-a . Registracija prosek 30.000 dinara za godinu dana.

U parama to izadje

dizel:

2117 evra za godinu dana samo za gorivo i registraciju , u tu pricu treba uracunati jos i servise, popravke , koji kod dizelasa mogu da izadju i preko hiljadu evra za godinu dana ako ste lose srece, a ako imate dosta srece najmanje par stotina evra se dodaje na ovu sumu.

okvirno ne manje od 2500-2600 evra na godinu

benzin:

2900 evra za godinu dana samo za gorivo i registraciju uz minimum dodatni trosak od 200 evra evra gde se racuna najmanje jedna godisnja zamena ulja, i ostalih potrosnih delova.

okvirno ne manje od 3100 evra na godinu

TNG

1900 evra za godinu dana samo za gorivo i registraciju uz minimum dodatni trosak od 200-300 evra za odrzavanje tng instalacije, i ostale servise benzinca

okvirno ne manje od 2100-2220 evra za godinu

Mozda se neki nece sloziti sa ciframa oko potrosnje , ali okvirno to je to par stotina evra gore ili dole.

Sve u svemu kao sto vidimo posedovanje BILO KOG automobila u Srbiji je jako skup sport , jer za samo sipanje goriva, odrzavanje i registraciju treba minimum 6-7 prosecnih mesecnih plata u drzavi.

U celu pricu nisam racunao amortizaciju, koja je ako vozite nov auto, u zavisnosti od cene od 2000-4000 evra godisnje, pa do 300-500 evra godisnje ako vozite auto 10 godina starosti.

Ako u tu cifru uracunamo i amortizaciju i kupovinu vozila recimo na kredit na 5 godina cena ide jos vise gore...

Ispada da je jeftinije servisirati 2 svalerke, i troje dece nego voziti auto u Srbiji :mrgreen:

Poslednja izmena:
Evo male kalkulacije - uzmimo da prelazite 20.000 km godisnje , i to da vozite 70% grad a 30% otvoreno.

Prosek potrosnja kombinovana 7 litara dizela na 100 ili 10 litara benzina ili 11 litara TNG-a . Registracija prosek 30.000 dinara za godinu dana.

U parama to izadje

dizel:

2117 evra za godinu dana samo za gorivo i registraciju , u tu pricu treba uracunati jos i servise, popravke , koji kod dizelasa mogu da izadju i preko hiljadu evra za godinu dana ako ste lose srece, a ako imate dosta srece najmanje par stotina evra se dodaje na ovu sumu.

okvirno ne manje od 2500-2600 evra na godinu

benzin:

2900 evra za godinu dana samo za gorivo i registraciju uz minimum dodatni trosak od 200 evra evra gde se racuna najmanje jedna godisnja zamena ulja, i ostalih potrosnih delova.

okvirno ne manje od 3100 evra na godinu

TNG

1900 evra za godinu dana samo za gorivo i registraciju uz minimum dodatni trosak od 200-300 evra za odrzavanje tng instalacije, i ostale servise benzinca

okvirno ne manje od 2100-2220 evra za godinu

Mozda se neki nece sloziti sa ciframa oko potrosnje , ali okvirno to je to par stotina evra gore ili dole.

Sve u svemu kao sto vidimo posedovanje BILO KOG automobila u Srbiji je jako skup sport , jer za samo sipanje goriva, odrzavanje i registraciju treba minimum 6-7 prosecnih mesecnih plata u drzavi.

U celu pricu nisam racunao amortizaciju, koja je ako vozite nov auto, u zavisnosti od cene od 2000-4000 evra godisnje, pa do 300-500 evra godisnje ako vozite auto 10 godina starosti.

Ako u tu cifru uracunamo i amortizaciju i kupovinu vozila recimo na kredit na 5 godina cena ide jos vise gore...

Ispada da je jeftinije servisirati 2 svalerke, i troje dece nego voziti auto u Srbiji :mrgreen:

Ćao Tihi, nema te na politici od kako sam te par puta zamolio da mi pozajmiš 300evra od čega 200 ostaje u Srbiji a 100 ide našima u EU sa sve uračunatim troškovima transfera novca.
E sad što se popravki kola tiće, to je stari problem domaće gologuzije koja je do para došla prodajom dedovine ili nekim kombinacijama. Šta očekivati od ovih nadri bogataša kada su kupili džip da vidi komšiluk a sa druge strane u isti taj džip sipaju maksimalno 5 litara goriva. I to sad kad kao imaju para pa kupili da vidi narod. Džip ko džip tj kao svaka druga igračka ima svoj rok trajanja. Posle 5 godina mora na servis, a za džip nije jeftin. Mož da treba ništa mož da treba svašta ali svejedno pregled mora da se plati. E tu je problem kod ovih što kao imaju a nisu stekli radom. Koliko su do servisa galamili po kafnama da ih svi čuju toliko sad ćute.

Ali ima i tome leka - kad dodje vreme za servis tad se džip proda pa kad te pitaju što prodade ono čudo po kom te svi znaju a ovi promućurni kažu masamo testira džipove, bitno da sam njaprvi imao.
I tako sačuvaju reputaciju da su baje... Gde da kažeš - ja prodajom dedovine stekao, kupio da se pokažem ali mi održavanje skupo.

Nego pusti ti takve skorojeviće, ajd se dogovorimo za 300 evra od ega 200 ostaje u Srbiji a 100 ide našima u EU

Zilion puta smo se raspravljali o ovome i ne vidim svrhu teme osim da opet trabunjas kako je najisplativije voziti se na plin a ustvari i nije tako.
Evo primera gde dizel koji trosi 7l u gradu potrosi na tih 20k km 1830 eura a uzeo sam u obzir plinasa koji trosi 11L u gradu i to je 1542 eura.
Znaci razlika se pojavljuje od svega 300 eura.
Na otvorenom je tu vec druga prica gde dizel trosi oko 4L i to je 1046 eura dok benzinac trosi 7L plina i to je 981 eura sto je razlika od svega 65 eura.
U dobrog dizelasa su ulaganja minimalna i odvala je da se svake godine daje 500-600 eura jer se ustvari samo radi servis.Kad dodje vreme moze da odu neki delovi ali se tu onda i ulozio i zameni pa si opet miran najmanje 200k km a to je vise nego koliko ce auto biti kod tebe i svo vreme ces voziti bez razmisljanja.
Da ne pricam o tome kako ide taj dizelas naspram tog plinasa koji trosi 11L u gradu jer to je benzinski motor od 1600 kubika i jos sa plinom je oslabljen i nema sta da trazi pored dizelasa od 1900 kubika koji moze da bude i čipovan pa da ima oko 150 ks pa i vise a da zbog toga i manje trosi.
Komfor je drugaciji skroz i snage imate u svakom momentu koliko vam treba dok benzinca morate da terate u obrtaje da bi imao snagu ali tad to vise nije potrosnja od 11L nego vise.
Da ne pricamo o jos vecim benzinskim motorima koji trose 13-14 i vise litara plina u gradu.
Malopre zavrsih razogovor sa jednim kupcem kog je interesovao Saab a koji mi nudi Punto 2010 sa plinom i predjenih 90k km i kaze da je prosle nedelje zamenio sve 4 dizne i isparivac i da ga je to kostalo 260 eura. Posle svega 90k km ako nije i ranije radio nesto kao moj brat kad je menjao dizne na 20k km. Sta mislite zasto covek hoce dizelasa posle plinasa?:D

Znas kako ,onaj ko vozi 20k km godisnje sigurno to ne cini iz ćefa nego zbog posla i da mu se ne isplati ne bi ni vozio.
Moj kum predje godisnje skoro 50k km ali jako dobro zna zasto toliko vozi.
Moj posao se ne svodi na voznju i ja predjem godisnje sa motorom i autom oko 5-6k km a samo autom oko 3-4k km i zato je meni svejedno koliko mi auto trosi.

20.000 km je svuda u svetu neka normalna prosecna potrosnja za ljude koji koriste auto u privatne svrhe.

Vise od toga prelaze ljudi koji auto koriste u poslovne svrhe.

Sto se tice tebe ti sa tom kilometrazom kojom prelazis auto skoro prakticno i ne vozis sem to malo po gradu.

Mozda je to za vas normalna kiulometraza koji zivite van grada pa se vozite vise ali ko zivi u gradu njegova prosecna godisnja kilometraza je 10k km i to je 100% tacno jer ja radim 12 godina sa kolima i za sve te godine sam se naslusao prica svojih kupaca koliko godisnje prelaze i dosao do ovog zakljucka.
Ima ih i kao ja sto prelaze oko 5k godisnje a retko sam cuo da neko prelazi 40k.
Jednom je jedan lik cak odvalio da prelazi 120k km godisnje na sta sam mu ja rekao "Pa sta radis onda ovde i pricas samnom?"
Kako god okrenes isplativo ili ne ali auto je deo zivota kao potreba kad ti ustreba.
Na kraj krajeva svako se pruzi koliko je dugacak.

U drzavi nikad gora situacija sa platama i penzijama, a kola na ulicama nikad vise.
Samo me zanima jel je to normalno?
Mene zanima da li je srednjevekovno razmišljanje normalno?
Nekada se ceo život odvijao oko kuće, čovek se retko udaljavao. Čak se i teret često prenosio isključivo na leđima. Nekada su gradovi bili naselja sa stotinak kuća - iz prve se moglo razgovarati sa poslednjom! Udaljenosti su bile, za današnje pojmove, smešne.
Čovek koji ima obaveze u različitim delovima grada (pa čak i većeg sela!), mora imati efikasan prevoz! Pošto je javni prevoz loš svuda i uvek, jedini je lek sopstveni automobil - upravo da bi stigao da i tu bednu platu, kako - tako, zaradi.

Mozda je to za vas normalna kiulometraza koji zivite van grada pa se vozite vise ali ko zivi u gradu njegova prosecna godisnja kilometraza je 10k km i to je 100% tacno jer ja radim 12 godina sa kolima i za sve te godine sam se naslusao prica svojih kupaca koliko godisnje prelaze i dosao do ovog zakljucka.
Ima ih i kao ja sto prelaze oko 5k godisnje a retko sam cuo da neko prelazi 40k.
Jednom je jedan lik cak odvalio da prelazi 120k km godisnje na sta sam mu ja rekao "Pa sta radis onda ovde i pricas samnom?"
Kako god okrenes isplativo ili ne ali auto je deo zivota kao potreba kad ti ustreba.

Ja zivim u malom mestu i to je za mene neka prosek kilometraza. A ko zivi u velikom gradu prelazi i vise, jer u vecim gradovima, je potrosnja goriva veca zbog saobracajnih guzvi i kolapsa plus u vecim gradovima moras da palis auto za svaku stvar da ti treba jer je sve rastureno na vece razdaljine.

Moj cale prelazi 5000 godisnje a on auto pali samo kad ide na izlet , a po gradu uvek svuda ide peske.

I to su kod nas generalno male kilometraze koliko ljudi prelaze na zapadu npr u Nemackoj , Italiji im je neki prosek 30-40.000 km godisnje.

A uopste nije cudno videti na prodaju auta stara 2-3 godine sa preko 200.000 km na satu.

Prosle godine sam presao 11000km,ove ne verujem da cu preci vise od 5000km. Na duga putovanja idem avionom,zivim u gradu i jedva cekam da pesacim malo. Taksi je dzabe,i ako treba da idem na deset mesta po gradu ne isplati mi se da placam parking nekoliko sati,jeftiniji mi je taksi ,a i ne razmisljam o kolima.
Svako ima neke svoje potrebe,nema pravila.
Vozim dizela i zadovoljan sam.

Ja zivim u malom mestu i to je za mene neka prosek kilometraza. A ko zivi u velikom gradu prelazi i vise, jer u vecim gradovima, je potrosnja goriva veca zbog saobracajnih guzvi i kolapsa plus u vecim gradovima moras da palis auto za svaku stvar da ti treba jer je sve rastureno na vece razdaljine.

Moj cale prelazi 5000 godisnje a on auto pali samo kad ide na izlet , a po gradu uvek svuda ide peske.

I to su kod nas generalno male kilometraze koliko ljudi prelaze na zapadu npr u Nemackoj , Italiji im je neki prosek 30-40.000 km godisnje.

A uopste nije cudno videti na prodaju auta stara 2-3 godine sa preko 200.000 km na satu.

Au Tihi šta kažeš na ovoga Mirka 212 pa taj vozi dizela aj malo izkritiguj ga da pređe na gas.:hahaha:

Мислим да полемику с неким ко годишње напише минимум 10.000 постова само на овом форуму треба да посматраш из другог угла. Најпре постави себи питање да ли тај уопште има времена да вози кола, па тек ако дођеш до тога да има, онда се запиташ да ли може да пређе више од 4-5 хиљада годишње ако у рачуницу убациш време потребно за три оброка дневно и спавање плус остале свекодневне радње. :lol:

@botr
To sve moze i polovno da se nadje
smilebadteeth1-1.gif
:hahaha:

Back