Koliko vredi ova pc konfiguracija

timemachine

Zainteresovan član
Poruka
260
Pozdrav svima. Uzeo sam neki komp (polovan) na schpok aplikaciji, nije izaslo nesto mnogo, a i konfiguracija nije nesto specijalna. Meni najvise treba za surf i da poteram koju igru tipa gta5 itd, tako da mi taj komp radi posao.
Interesuje me koliko vredi realno ovakva konfiguracija da mi neko ko se razume napise:
Procesor i5 8400, grafika gtx1060 (6gb), ram memorija 32gb (2600). Ima svoj hard disk 256gb i ssd samsung 500gb. Sve provereno sve radi. Oko 3 godine staro.

Pozdrav svima. Uzeo sam neki komp (polovan) na schpok aplikaciji, nije izaslo nesto mnogo, a i konfiguracija nije nesto specijalna. Meni najvise treba za surf i da poteram koju igru tipa gta5 itd, tako da mi taj komp radi posao.
Interesuje me koliko vredi realno ovakva konfiguracija da mi neko ko se razume napise:
Procesor i5 8400, grafika gtx1060 (6gb), ram memorija 32gb (2600). Ima svoj hard disk 256gb i ssd samsung 500gb. Sve provereno sve radi. Oko 3 godine staro.
Nije to losa konfa, moze da potera i zahtevnije igre..
cenim jedno 50-60000, naravno posto je sve precenjeno mozes da trazis i 80000

Ma, nema trika da dobije toliko, a da traži može i 180.000.
Takva konfiguracija vredi max.350 evrića i to sa brdom instaliranih programa.

U svakom slučaju je 200 evra i više nego povoljno za takvu konfiguraciju.
Znas kako, najgori krsevi sa slabom grafikom, 500 giga i 8GB rama i ssd kostaju 80000. Njegova ima 32GB rama i solidnu grafiku i ne los procesor.

I5 sa 16GB Rama, 6GB Video, 512GB SSD, 1TB HDD i 2 miliona i trista hiljada programa ... 330 evra.
to neko prodaje na brzinu .. to je ispod cene
pitanje je i u kakvom je stanju, mozda je izakan stalno radio..imas puno tu nepoznanica
tu imas jos nekih stvari..koji video od 6GB, integrisan ili koji hardverski, ako je hardverski, koji hardverski, koliko MHz RAM, koja generacija i5 procesora..ima tu jos pitanja

pazi i ja kad sam prodavao stari automobil sam ga dao nekih 500€ ispod cene jer sam zeleo brzu prodaju sto sam i postigao.

tebi samo 32GB RAM-a novog kosta oko 150€ a polovne cene komojuterske oprem nisu drasticno manje od maloprodajnih novih.

8GB RAM-a polovnih kosta negde oko 2.500din..
ram je vecit osim ako ga ne spalis
isti ti q nov ili polovan
kad sam prvi put uzeo refurbished meka skontao da sm budala sto sam bacao pare na novog
refurbished radi bolje od novog jer je prosao faze sitnih boljki kao nov ako ih je imao

Koja ploča?

Suština kompa je ona. Svi busevi i sve ide po njoj. :) mada sigurno je solidna jer su i ostale komponente.

Koliko je korišteno? Kako?

A cena? Zavisi od kupca. A i prodavca....

tebi samo 32GB RAM-a novog kosta oko 150€ a polovne cene komojuterske oprem nisu drasticno manje od maloprodajnih novih.
Stoji, samo što je 32GB RAM-a retko kome stvarno potrebno, 16GB je dovoljno za 99% korisnika.

8GB RAM-a polovnih kosta negde oko 2.500din..
I to stoji, otprilike 20 evra za svakih 8GB.
Ali stoji i da ti je grafička i brdo memorije potrebno samo za najnovije igrice ili video obradu.

16GB RAM, 4GB video, 256 SSD i 1 TB HDD - optimalna konfiguracija.

Onda sam ja ok prosao plativsi nekih 200€
Da odlično...:))

Koliko vredi moj Asus ROG sada?
Asus ploča. Intel i7 7900.
32gb memorije.
512ssd i 1tb hdd.
Nvidia 1060 6gb.
15"
Od 2018. Ga imam. HUN tastatura.
Tad platio 1300 eur.

Razmišljam da ga se oslobodim. Kao što sam Nikona D800 pre 6 godina pred put da ga ne nosam...

Da ga schpoknem lol
;)

Prilozi

• Screenshot_20221109-122909_Firefox.jpg
    Screenshot_20221109-122909_Firefox.jpg
    86,3 KB · Pregleda: 5
Poslednja izmena:
ram je vecit osim ako ga ne spalis
isti ti q nov ili polovan
kad sam prvi put uzeo refurbished meka skontao da sm budala sto sam bacao pare na novog
refurbished radi bolje od novog jer je prosao faze sitnih boljki kao nov ako ih je imao
RAM je npr bas lakse sjebati nego maticnu nopr. Procesor npr ili radi ili ne jedino ako mu neko iskrivi pinov/iglice ilimako se bas jako pregreva(iako je cesce do napajanja/ploce nego do samog procesora. Dok RAM lako dobije bad sectore, pocne da brljavi, baca BSOD itd.

Stoji, samo što je 32GB RAM-a retko kome stvarno potrebno, 16GB je dovoljno za 99% korisnika.

I to stoji, otprilike 20 evra za svakih 8GB.
Ali stoji i da ti je grafička i brdo memorije potrebno samo za najnovije igrice ili video obradu.

16GB RAM, 4GB video, 256 SSD i 1 TB HHD - optimalna konfiguracija.
za net ti treba max 4-8 :lol:

a za bilo koji ozbiljan graficki rad moras da imas zver.... tako da 32gb za taj posao je minimum minimuma, 128 je real da moze da ti dise komp. bas pre neki dan gledao neke gigabajt ploce i kao pravio konfiguraciju da vidim kolko bi doslo sa i9...oma digo ruke i od pomisli.

RAM je npr bas lakse sjebati nego maticnu nopr. Procesor npr ili radi ili ne jedino ako mu neko iskrivi pinov/iglice ilimako se bas jako pregreva(iako je cesce do napajanja/ploce nego do samog procesora. Dok RAM lako dobije bad sectore, pocne da brljavi, baca BSOD itd.
pa sad... ako si kupio proc koji je overklokovan i neka dileja na njemu igrala neku igru 18 sati dnevno na krajnim granicama znas kolko ce da te sluzi :lol:

ram je manja sansa...ram mozes da testiras na brljavljenje, a proc?

za bilo koji ozbiljan graficki rad moras da imas zver.... tako da 32gb za taj posao je minimum minimuma, 128 je real da moze da ti dise komp. bas pre neki dan gledao neke gigabajt ploce i kao pravio konfiguraciju da vidim kolko bi doslo sa i9...oma digo ruke i od pomisli.
Slažem se, to sam i napisao, samo ... ko kupuje polovnu konfiguraciju da bi radio ozbiljan posao kao što je obrada videa?

Back