Koliko su vam bitna suštinska pitanja?

• Začetnik teme Začetnik teme Lexa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

U slučaju da naletim na totalnu suprotnost u ovom pogledu, ja bih:

• Ukupno glasova
    26
  • Anketa je zatvorena .
Не знам ни сам... близак сам, јако сам близак православљу са те неке мистичне стране, али нисам неки нарочити верник, нити претерано "религиозан" у смислу посећивања цркви или неких обреда и радњи попут постова и сл.... На литургији сам последњи пут био пре 3 године, а и тада неколико година нисам ишао уопште, може ја спадам у ту категорију "умерених". Али бих волео да моја супруга буде за нијансу религиознија, или отприлике исто као и ја... не иде и не приличи да мушкарац изиграва ту неког верника. А опет, сујеверје и претерана фанатичност што се тиче норме су ми одбојни као и тотална оперисаност од духовности. Лажем, одбојнији су, недостатак духовности ми није одбојан, али ми је, на дуже стазе, ипак помало неинтересантан... па макар се радило о вери у реинкарнацију или занимању за астрологију, свеједно.

А јако често људи пукну као зреле особе, па крену да се баве висковима, биоенергијом, просветљењима или заглаве у некој секти попут јеховита... а да су пре тога читав живот били особе које се за те ствари нису уопште интересовале. Ту су изненађења увек могућа. Мени се тако задесило да сам та лутања експресно прележао као тинејџер, и сад сам на њих имун.

А интересантан ми је феномен "православног атеисте". Мој покојни деда је знао читав црквени календар и поштовао и честитао велике празнике, славио Божић, Ускрс и славу, додуше само у породичној атмосфери, за славу би се прекрстио и упалио славску свећу, а од неког од нас млађих тражио да одрецитује оченаш... али једноставно није био верник, до последњег дана. Није веровао у Бога, душу, није волео свештенике и владике, а за цркву говорио да је "највећа секта"... а опет, био моралнији и поштенији од 90% оних који не избијају из цркве и крсте се по 20 пута дневно. И сад, у коју категорију такве људе ставити, у "вернике" или у "атеисте"? И колико се такав тип може сложити са убеђеним верником или убеђеним атеистом, када поседује све оне елементе који нервирају и једног и другог?

ekstremni slucajevi, ma na koju stranu vukli tesko mogu da se sloze jedni sa drugima pa cak i sa umerenima....ali ako su oboje umereni, mislim da problem ne bi trebao da postoji....ja jesam ateista ali postujem ljude koji veruju ali mi moj nedostatak vere ne nabijaju na nos....to mi je isto kao sto sam ja ne pushach a pored sebe imam pushacha....i sta sad???necu ga ostaviti zbog toga....

ma problem je kad o nečemu ne znaš dovoljno ,imaš predrasude da je to ili nešto mnogo loše ,ili da je nešto skroz bezazleno ...evo npr ko zna šta je agnostik ? ...ja kad poslednji put čitala o tome , zaključila sam da sam ja možda agnostik ,al sad da me ubiješ ne mogu da se setim tačne definicije - znam samo otprilike - u smislu da nije toliko isključiv u vezi pitanja o veri kao ateisti i da je "spirituelniji" od njih ,ali je ipak ateista ,i ne priznaje crkvu - jel tako beše ?

Tako nekako.
Vernik tvrdi da Bog postoji, ateista tvrdi da Bog ne postoji, a agnostik tvrdi da je nemoguće tvrditi bilo šta od navedenog.

Back