Koliko ste spremni da idete zarad ličnog interesa?

Sada svi zamisljaju situaciju kada im se ukazala prilika da ispadnu nemoralni, a oni su odoleli.
Stavi pod upitnik veliku svotu, pa onda pitaj sebe.
Naci ces 100 izgovora da, samo ovaj put zazmuris na moralna nacela...
Tipa
"Ako ne uzmem ja neko drugi ce"
"Taj koji je izgubio je trebao bolje paziti"
"Meni je u ovom trenutku zaista potrebno"...itd...
Dakle iskusenje.

Sada svi zamisljaju situaciju kada im se ukazala prilika da ispadnu nemoralni, a oni su odoleli.
Stavi pod upitnik veliku svotu, pa onda pitaj sebe.
Naci ces 100 izgovora da, samo ovaj put zazmuris na moralna nacela...
Tipa
"Ako ne uzmem ja neko drugi ce"
"Taj koji je izgubio je trebao bolje paziti"
"Meni je u ovom trenutku zaista potrebno"...itd...
Dakle iskusenje.

Ne moram da zamišljam. Bila sam u prilici da tražim i dobijem stanove, poslovne prostore, tezge na pijacama. Nudili su mi i koverte sa novcem da učestvujem u nečemu..protivzakonitom. Odbila sam.

I danas da mi se isto nudi, ponovo bih odbila.

I u pravu si. To jeste iskušenje. Veliko.

Tačno, ne živim luksuzno. Nemam novca za velika putovanja. Mogla sam da imam. Ali sam odbila.

Tako sam vaspitana.

Dosta daleko, baš dosta daleko bih išao zarad ličnog interesa, jer realno imam jedan život i drugi ljudi su često nebitni za mene jer i sami gledaju svoj interes.

Pogledajte samo ljude koji su bili na usluzi drugima, ne mislim porodično i rodbinski nego generalno. Šta ti ljudi imaju od toga. Ja sam isto kao klinac savijao ledja za neke ljude i dobio samo pljuvanje i nepoštovanje.

Sa druge strane treba ceniti visoko moralne osobe jer su realno žrtve i mučenici u ovom smrdljivom svetu. Kao Duci Simonović koji četrdeset godina udara na kapitalizam i nikad nije bio na godišnjem odmoru niti putovao negde zarad turizma. Gasio hemoroide u snegu, kupao se u snegu jer nije imao vodu... to su ljudi za poštovanje iako mislim da je njihov nadljudski trud krajnje uzaludan, većina ljudi su pokvarena roba i tu nema promene nažalost.

Back