Koliko smo pod uticajem "mode"?

• Začetnik teme Začetnik teme Ribar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ribar

Poznat
Poruka
9.164
Moda se obično vezuje za tekstil i oblačenje. Međutim moda je i svako drugo ravnanje prema tuđem mišljenju. Ne mogu to drukčije da tumačim.

Sledbenici mode često nemaju pojma šta se iza određenog "trenda" krije, samo slepo slede neku ideju. Često ne odustaju čak i kada je očigledno da njima ne odgovara.

Trenutno je u modi biti ljubitelj divljine (ili bar sela u kome sledbenici ne bi živeli ni dva dana!), biti ljubitelj životinja (po cenu da trpe i ljubimci i ljubitelji), "zdrava" hrana (iako se sledbenik hrani nepravilno sa bilo kog gledišta), čista okolina (o kojoj sami sledbenici ne vode ni najmanje računa) i čist vazduh (čemu pravi sledbenici doprinose sa bar jednom kutijom cigareta dnevno).

Naravno, ima još mnogo "trendova", da ih sve ne nabrajam.

Da li ovakvi sledbenici mode ne primećuju šta govore i rade?

Мода што се исхране тиче - то сам приметила. Фолирање са блендерима, смутијима, чиа семенкама, пиле строго од провереног домаћина и сличне будалаштине.

- - - - - - - - - -

Мода је и причање да не гледаш телевизију, поготово домаће канале.
Мода је правити се да те ништа домаће не занима.

Moda se obično vezuje za tekstil i oblačenje. Međutim moda je i svako drugo ravnanje prema tuđem mišljenju. Ne mogu to drukčije da tumačim.

Sledbenici mode često nemaju pojma šta se iza određenog "trenda" krije, samo slepo slede neku ideju. Često ne odustaju čak i kada je očigledno da njima ne odgovara.

Trenutno je u modi biti ljubitelj divljine (ili bar sela u kome sledbenici ne bi živeli ni dva dana!), biti ljubitelj životinja (po cenu da trpe i ljubimci i ljubitelji), "zdrava" hrana (iako se sledbenik hrani nepravilno sa bilo kog gledišta), čista okolina (o kojoj sami sledbenici ne vode ni najmanje računa) i čist vazduh (čemu pravi sledbenici doprinose sa bar jednom kutijom cigareta dnevno).

Mislim da vecina njih zive u oblacima.

Мода што се исхране тиче - то сам приметила. Фолирање са блендерима, смутијима, чиа семенкама, пиле строго од провереног домаћина и сличне будалаштине.

- - - - - - - - - -

Мода је и причање да не гледаш телевизију, поготово домаће канале.
Мода је правити се да те ништа домаће не занима.

Vidi sad ovaj ugao. Nemam televizor, a nemam ni pretplatu na kablovsku televiziju. Kako se informisem? Preko sajtova. Kako gledam emisije koje me zanimaju? Preko youtube-a. Kako gledam filmove i serije? Ukradem ih sa neta preko torenta.

I da imam televizor, a svakako cu ga imati u jednom trenutku, opet bih sve isto radio, samo ne preko monitora nego sa malo vece daljine. I to je jedini razlog zbog koga vredi imati tv.

Ako kupujes tv da bi gledala televizijski program, neprekidan niz emisija o cijem sadrzaju odlucuje neko treci, onda si bas taj sledbenik.

Vidi sad ovaj ugao. Nemam televizor, a nemam ni pretplatu na kablovsku televiziju. Kako se informisem? Preko sajtova. Kako gledam emisije koje me zanimaju? Preko youtube-a. Kako gledam filmove i serije? Ukradem ih sa neta preko torenta.

I da imam televizor, a svakako cu ga imati u jednom trenutku, opet bih sve isto radio, samo ne preko monitora nego sa malo vece daljine. I to je jedini razlog zbog koga vredi imati tv.

Ako kupujes tv da bi gledala televizijski program, neprekidan niz emisija o cijem sadrzaju odlucuje neko treci, onda si bas taj sledbenik.

Sto se tice TV-a, tako radim bukvalno poslednjih 20 godina.

Ovde je problem u tome sto pracenje mode i pomodarstva je potreba onih koji nisu nauceni da razmisljaju svojom glavom, koji nemaju izgradjenu vestinu (i hrabrost) da pogledaju u sebe, da upoznaju sebe, i da rade u zivotu onako kako im zaista prija, a ne onako kako se od njih ocekuje.

Da bi voleo prirodu - moras da je stvarno volis, da je razumes, da je shvatis na najdubljem nivou svog uma, da razumes da i komarac koji te ujede ima svoje mesto u toj prirodi koje ne sme da mu se narusi. Recimo, ne mozes voleti prirodu a shvatati golo ljudsko telo kao taboo - to dvoje, jednostavno, ne ide zajedno ;)

Voleti prirodu iz pomodarstva je kao i sve sto se radi iz pomodarstva - jalov posao, koji svim ucesnicima te "ljubavi" donosi vise stete nego koristi.

Зашто следбеник ако баратам даљинским управљачем. Телевизија је медиј директних преноса а не буђавих серија.

Мода је, такође, бити неписмен. Правилно и уредно писање је постало знак ситничавости и терања мака на конац.

moda je takodje biti gramatike online policajac kojem je forma draza od sadrzaja , usled ritmova raznih neki su spori neki beze od apsurda i besmisla pa zapnu za zarez ..puf pant uh

Pa ako cu da se mjerim prema ovom sto navodis kako trend onda sam ja totalno "in" :D
Haleluja,da i ja budem u skladu sa sredinom :mrgreen:

Vecina od ovog sto si naveo su pozitivni primjeri pracenja trenda, sto u cjelosti nije ni lose, je li bi bilo bolje da pratimo trend 60-tih, 80-tih?
Volim prirodu, naucila sam na njenu blizinu i smatram pozitivnim da se sve vise ljudi okrece prirodi jer osim duhovnog zadovoljstva podstice razvoj socijalnog i drustvenog aspekta.
Volim i zivotinje i iz tog razloga nemam kucnog ljubimca. Vegetarianac sam vec duzi niz Godina a o ishrani razmisljam onoliko koliko mi lifestile i volja dozvoljavaju.

apsolutno ista situacija i kod mene što se tiče Tv-a
ne smatram da je nephodan uređaj zato ga i nemam već osam godina

moda je takodje biti gramatike online policajac kojem je forma draza od sadrzaja , usled ritmova raznih neki su spori neki beze od apsurda i besmisla pa zapnu za zarez ..puf pant uh

Јесте бућибући, пуф пант...

Хуј-хај писање је знак менталне пометености и непоштовања оних који то треба да читају.

ja primećujem iscepane farmerke na kolenima, al nisu nekako kul iscepane nego kao da je neko uzeo namerno sekao, ne znam, čudno je, al dobro

nisam dugo letovala u grčkoj od 2013.... dal bih to preživela cela srbija dole

mislim i da ne volim neku vrstu inteligencije... al opet treba da je poštujem

Poslednja izmena:

vidis ja sam totalno pokleko tom trendu i kupio kucu i tripujem se na sve zdravo,samo ne znam ko mi je to servirao voleo bih da mi neko pojasni

Добар проценат људи и не размишља о томе шта заиста жели.
Или сматрају да је сигурније повести се за већином него ризиковати да сопствени аутентичан избор буде предмет критике.
Rekao bih da si u pravu. Slepo slediti modu znači ne razmišljati.

Не размишљати и не ценити себе.

На пример - особа заправо не воли велике свадбе али је у свом случају ипак прави.

Зашто? Да ли је тако тешко радити оно што се жели. Или су ти људи у власти неке више силе?

Не размишљати и не ценити себе.

На пример - особа заправо не воли велике свадбе али је у свом случају ипак прави.

Зашто? Да ли је тако тешко радити оно што се жели. Или су ти људи у власти неке више силе?

pa možda je teško, napravila bi neke konflikte, mislim napraviš svadbu pa posle odhebeš koga oćeš lakše je nego da ne pozoveš :think:

pa možda je teško, napravila bi neke konflikte, mislim napraviš svadbu pa posle odhebeš koga oćeš lakše je nego da ne pozoveš :think:

Ја, рецимо, нисам направила ништа. Живо ми се ј*** за све.

Пљунула сам на све припреме, прстење, фотографе, цвеће, ручкове и поклоне.

Samo zato sto si ti postavio temu odgovoricu, inace ne odgovaram na ovakve teme...

U Srbiji i ne postoji karakter, stav, doslednost nego je sve sto postoji MODA.
Ne postoji principijelan covek u Srbiji, ali se mnogi varkaju da oni jesu...

Poltronizam i demagogija, oportunizam su osnove svega.
To cini svakog modistom, a ne principijelnim cak i kad je spreman u decu da se zakune da je principijalan.

Principi padaju odmah i to na dva mesta, na mestu ociglednog neljudskog tj kad nesto ocigledno smeta svima ne posmatra se kao princip nego kao daj da reagujemo zarad potreba svih, pri cemu se gazi po principu u sekundi (a ta ista neljudska pojava se masovno pusta i unistava narod ako je samo malo manjeg inteziteta) i na mestu "e sad ga ebi" tj necu ja da dozvolim da nesto nepristojno bude u onome sto podrzavam.

Ova dva mesta od svake aktivnosti svake osobe primetno ii neprimetno cine MODU...
Cak je vrlo vrlo pogresno reci sledbenici mode samo slepo slede neku ideju....oni cak i ne slede ideju, ne sustinu, nego lepotu neke trecerazredne posledice svoje "ideje".

Ali ne treba zaboraviti nesto jako bitno....uzasno vazno svima, cak i meni...
Lepo lice devojke, lepa jednobojna odeca dobijaju 3x veci efekat na sve, na ljubav, na zivot na srecu ako se izabere lancic , detalj, aksesoar...Blentavo ali je tako.Na prelazu izmedju vrata i haljine, i na prelazu vrata i grudi ....neopisiv dodatni detalj.
I niko i nista ne mogu protiv toga...
Znaci dzaba prica o sustini koja stvarno mora da se prati ako hoces da budes nesto drugo od supacke palanke i dodvoravanja bez ikakvih principa....
Svest 5 ljudi, citaj pet ljudi u Srbiji je na dovoljnom nivou da shvati da se mora itekako strogo drzati sustine i principa a ne tu sustinu teoretski drzati u raspravi a ustvari je demagoski gusiti prakticizmom.
Svi ostali su poltroni , oportunisti koji se ne uvlace mozda ali se itekako uvlace pristojnosti i modi...javnoj cenzuri, persona publica sistemu i mentalitetu..

Da bih bio razumljiv bar nekom van grupe od pet ljudi u Srbiji , primer autoalarma i buke koju stvaraju.
Za sve vas je to pitanje neminovnosti zbog zastite od kradje. Makar i celu noc radio...
Medjutim, nek se to desava ispred skupstine usred dana i to na 15 min, i svi ce biti za to da je pristojno da se takva kola odslepuju jer smetaju radu i ugledu skupstine...
Ugled iznad principa....

To je sustina mode, samo zamenite rec izgled umesto ugled, i dodajte umesto aktivnosti i ljudskosti i logicnosti , aksesoar, nakit, sminku i detalje.

Poslednja izmena:
Sve je to deo veoma dobro osmisljenog biznis modela preko kojeg se direktno utice na psihu ljudi i to obicno mladih ljudi, jer su neiskusniji i podlozniji manipulaciji. Danas je sve vezano za profit i konstantno se pronalaze novi nacini zarade sto veceg novca. Dakle, mi zivimo u modernom drustvu u kojem je korporacijama glavni cilj ostvariti sto veci profit, na bilo koji nacin. Psihologija igra veoma vaznu ulogu u svemu tome, a objasnicu i kako. Prosecan covek obicno i ne razmislja na koje sve nacine se direktno utice na njegovu psihu svakodnevno, a taj trend polako dolazi i kod nas. Ljudi teze da se razlikuju, ali u isto vreme i da pripadaju necemu. Uticanjem na tu prirodnu zelju razlike i pripadanja ljudi dozvole da ih neprimetno obmanu i uticu na njihovu psihu i izbor na koji nacin ce potrositi svoj novac. Uticaj se vrsi preko medija, a prenose ga idoli/javne licnosti. Najjednostavniji primer bi bio da recimo Adidas plati Djokovicu milion evra da nosi njihove patike, jer ocekuju da ce zaraditi mnogo vise kad ljudi "podsvesno" vide da Djokovic nosi Adidas patike. Dakle, javna licnost bude u obavezi da nosi te patike svakodnevno odredjeni period. To je skroz jasno i ne treba dalje objasnjavati. E sad, sta nam serviraju razliciti rijalitiji, pevaci i njihove pesme, filmovi, serije...? Sestre Kardasijan? Mislite da se trend mlade devojke i starijeg sponzora pojavio sam od sebe, ili iz razloga sto taj matorac moze da potrosi mnogo vise novca od nekog mladjeg momka na razlicite krpice, kremice, cipelice, putovanja itd? Taj stil zivota se servira preko medija i idola. Dakle, pazljivo birajte ko su vam idoli, kakvu muziku slusate, koje serije/rijalitije pratite..., jer sve to neprimetno utice na vase izbore i oblikuje vas zivot. Socijalne mreze su tek posebna prica. Instagram je proglasen za najstetniju aplikaciju koja psiholoski najvise utice na mlade zene.

http://www.politika.rs/sr/clanak/381586/Spektar/Digitalni-svet/Instagram-drustvena-mreza-najstetnija-za-zdravlje

stil zivota se servira preko medija i idola. Dakle, pazljivo birajte ko su vam idoli, kakvu muziku slusate, koje serije/rijalitije pratite..., jer sve to neprimetno utice na vase izbore i oblikuje vas zivot. Socijalne mreze su tek posebna prica.
U pravu si!

Svaka javna objava, na neki način, predstavlja reklamu nečega. Uvek će postojati veliki broj osoba koje će prihvatiti sugestiju sa te reklame.

Back