Koliko se isplate solarni paneli u Srbiji?

Zimi nema sunca ili toliko malo da je zanemarivo. Nije džabe zimi hladno. Uz prosečan račun za struju od 4-5.000 dinara izračunaj koliko stotina godina treba da se isplati uloženo.

Po tebi solarni paneli rade i noću :rotf:
Solarni paneli rade dok ima svjetla, a to znači i po oblačnom vremenu, ali naravno nisu toliko učinkoviti kao po sunčanom vremenu. Bio sam kod jednog poznanika koji ih ima na kući, bilo je oblačno, išli smo gledati i proizvodili su i tad 2-3 puta više struje nego je trošio.

E pa tu je problem, naši zakoni su drugačiji. Kod nas je i vožnja EV mnogo skuplja ako puniš na javnim punjačima iako je za domaćinstvo jeftinija.
A moguće. Pričao sam malo sa susjedom od mojih staraca, on ima solarnu elektranu, od nekih 15kWh, nešto malo više od godinu dana i kaže da je ukupno platio struje oko 120€, za cijelu godinu. S tim da je on i centralno od kuće spojio na solarnu elektranu. Znači baš sve, struja, grijanje, topla voda, hlađenje klimama i 120€ godišnje. Kuća je visoka prizemnica, oko 150, 160 kvadrata čini mi se. Njih je četvero, dvoje djece, jedno vrtić, drugo škola.
Mjenjali smo gume, stavljali zimske, i taj dan je bilo oblačno i prohladno i elektrana mu je svejedno radila i proizvodila struju i to puno više nego što je trošio. A kažem, sve mu je ma struju, i centralno.
U svakom slučaju itekako isplativa investicija (bar kod nas u Hrvatskoj).
Jedino što kaže da će i kod nas nešto malo mijenjati zakone jer se kod nas sad pojavio problem. Naime i kod nas sad već ima dosta toga, tih solarnih elektrana, pa po ljeti se stvara problem, da jednostavno imamo veliki višak struje, kad je taj "peak", od 11-15 sati, kad je Sunce najviše i zračenje najjače, pa da bi tu bilo kao nekakvih promjena, navodno, ako sam ga dobro skužio.

A moguće. Pričao sam malo sa susjedom od mojih staraca, on ima solarnu elektranu, od nekih 15kWh, nešto malo više od godinu dana i kaže da je ukupno platio struje oko 120€, za cijelu godinu. S tim da je on i centralno od kuće spojio na solarnu elektranu. Znači baš sve, struja, grijanje, topla voda, hlađenje klimama i 120€ godišnje. Kuća je visoka prizemnica, oko 150, 160 kvadrata čini mi se. Njih je četvero, dvoje djece, jedno vrtić, drugo škola.
Mjenjali smo gume, stavljali zimske, i taj dan je bilo oblačno i prohladno i elektrana mu je svejedno radila i proizvodila struju i to puno više nego što je trošio. A kažem, sve mu je ma struju, i centralno.
U svakom slučaju itekako isplativa investicija (bar kod nas u Hrvatskoj).
Jedino što kaže da će i kod nas nešto malo mijenjati zakone jer se kod nas sad pojavio problem. Naime i kod nas sad već ima dosta toga, tih solarnih elektrana, pa po ljeti se stvara problem, da jednostavno imamo veliki višak struje, kad je taj "peak", od 11-15 sati, kad je Sunce najviše i zračenje najjače, pa da bi tu bilo kao nekakvih promjena, navodno, ako sam ga dobro skužio.
Čudi me to jer tad je i najveća potrošnja pošto svi imaju uključene klime.

Čudi me to jer tad je i najveća potrošnja pošto svi imaju uključene klime.
Pa zapravo to i nije tako. Tad su zapravo ljudi na poslu, na moru, elektrane proizvode struju, ali baš i nema potrošnje.
"Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) u srijedu je objavio da je dan ranije, u utorak, 16. srpnja u 20. satu zabilježena nova rekordna potrošnja električne energije od 3341 megavatsata (MWh). "
https://www.poslovni.hr/hrvatska/u-...ekordna-potrosnja-elektricne-energije-4449587
U 20. satu, znači između 19:00 i 20:00. A Sunce je tad nisko i zalazi, znači zrake ne padaju pod dobrim kutem na te ploče, te elektrane tad ne proizvode toliko struje kao oko podneva. Jer dosta je bitno i kakva je orijentacija kuće, krova. Da li je istok/zapad ili sjever/jug. Oko podneva Sunce je točno na jugu i u zenitu i tad proizvodi najviše ako su ploče okrenute na jug. Ako je istok/zapad onda imaš 2 peak-a, ujutro i poslijepodne koji su puno manji nego onaj u podne. Tako da ima tu dosta stvari koje treba uzeti u razmatranje.

Back