Koliko se ceka na GREEN CARD nakon vencanja sa americkom drzavljankom?

Ovako to otprilike ide.

Aplicira za K1 (verenicku) vizu u Ambasadi u Srbiji.
Udje u USA i vencaju se.
Podnese peticiju za zelenu kartu
Posle x meseci (par-ne znam tacno) dobije privremenu zelenu kartu na 2 godine.
Kada isteknu 2 godine dobija stalnu zelenu kartu
Ako su i dalje u braku za jos godinu dana moze da aplicira za drzavljanstvo.

On moze da putuje u bilo kom trenutku internacionalno. Cak i dok je na verenickoj vizi bez nekih vecih problema.
Najbolje sacekati da dobije privremenu zelenu kartu i onda tada.

Pozdrav forumasi!

Jedan moj jako dobar prijatelj je trenutno u Americi i planira da se ozeni sa americkom drzavljankom.

Ono sto bih napomenuo jeste da mu je istekla viza.

Zanima me koliko treba da ceka da nakon vencanja dobije GREEN CARD i kada ce moci napustiti legalno Ameriku i ponovo ulaziti u nju?
ovo je po meni kriticna informacija, i sa sve brakom cini mi se da ga stavlja u drugaciju kategoriju. on bi sad trebalo valjda da radi adjustment of status, tj kad se ozeni, ali obzirom da je vec van statusa tj ilegalno tamo, to mu ako se ne varam kompletno moze promeniti situaciju. imas sve na internetu kako se i sta to radi, trebalo je da se zeni pre nego sto mu je istekla viza, ovako mozda bolje da provere prvo sa nekim advokatom sta im je ciniti :confused:

edit: evo sad gledam trebalo bi kao muz da moze da promeni status i sta isteklom vizom, al moguce da ce biti mozda nesto komplikovaniji ili duzi proces.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima,

Izvinjavam se sto pisem ovde ali samo sam se registrovala radi jednog pitanja a slicno je naslovu.
Naime, trenutno se nalazim u USA jos uvek cekam odgovor od USCIS da li ce mi produziti turisticku vizu do jula. U medjuremenu sam upoznala naseg decka koji ima Americko drzavljanstvo. Planiramo da se vencamo. Zanima me koji je najbolji nacin za to, ovde u USA ili u Srbiji?
Hvala unapred

Back