Koliko religija utice na um coveka,a pre svega male dece?

Crazy-Wolf

Ističe se
Poruka
2.397
Buu,izgleda da tebe ovde niko ne slusa,iako je tvoja prica dosta ozbiljna... :confused::neutral:

Koliko to zapravo religija utice na psihu coveka,a presvega malog deteta? Kako neko vec rece,podsvest dece sakuplja i one najsitnije detalje,lose ili dobre,kao sundjer vodu,i mislim da ima mnogo gorih stvari u religiji nego u crtacima,a idalje se to gura u decije usi od strane roditelja i drustva,jer je ipak njihova religija ona "prava",dok su sve ostale lazne i sluze Sotoni.... :roll: i ono zlatno pravilo,uraditi lose delo iz dobre namere je uvek opravdano! ...sto se drugacije moze reci,cilj opravdava sredstva. -.-

Ipak ovo nije tema za to.... pa je zato najbolje otvoriti novu. :mrgreen: "Koliko religija utice na um coveka,a pre svega male dece?" e to,pravi naslov... :)

Dakle,imamo temu o tome koliko se mozak ispira deci crtanim filmovima.... sad imamo temu i ovome,koliko se mozak ispira deci i ljudima religijom,i koje su posledice toga.

Dakle.... da vas cujem,vasa misljenja,stavovi... ? :ceka:

Kojom religijom... :aha:

Bilo koja generalizacija je neispravna i losa...

Ne moze se reci da su stetna moralna nacela koje sadrzi Biblija...

Zloupotreba religije je druga stvar....

Ako se neko vaspitava prema Biblijskim moralnim nacelima moze izrasti u zdravu psihicki i duhovnu osobu...
I ljudi koji ne veruju u Bopga znaju da su ta meriila dobra...

Lepo i ispravno je vaspitavati dete da ne laze ne krade, da ne bude nasilno, da ne psuje...

I bas suprotno, ne poucavati dete moralnim vrednostima je opasno :)

.

Poslednja izmena:
Tema je izuzetno kompleksna. Ja imam neko mišljenje da je religija jedna vrsta ideologije koja prožima još mnoge faktore ličnosti. Postavlja se pitanje ima li razlike između lokusa kontrole (to je ono kad mislimo da sve što nam se događa je posledica naših akata, ili je nasuprot tome, posledica stvari iz spolj. sredine na koje ne možemo uticati) onih koji veruju u Boga i onih koji ne veruju. Verovatno da postoji. Takođe sam mišljenja da religija ima mentalno higijenski značaj u životu pojedinca. Dakle verujući u božiju pravdu, lakše prevladavamo stres (ili možda traumu) koji je izazvan lošim životnim okolnostima. Majka kojoj je dete umrlo lakše će podneti ovaj stres znajući da će dete otići Bogu, otići u raj. Žena koja je silovana i nikada nije dokazala da je osoba X kriva za to jer...osoba X ima moćne roditelje, lakše će prebroditi stres verujući da ako ga je zaobišla sudska pravda, Božija neće. Meni posebno zanimljiva pojava u ovoj oblasti jeste strah od neverovanja u Boga, odnosno, neki unutrašnji osećaj da vera u Boga nema smisla, a sa druge strane strah da će uslediti kazna zbog toga. Gotovo sam siguran da se ovaj strah javlja češće kod visoko obrazovanih ljudi, kojima često logika kao da ne dozvoljava da ne veruju u ono što ne vide i za šta nema nekih očiglednih dokaza. Mislim da ovaj strah zamagljuje mnoga istraživanja koja se sprovode na temu povezanosti psihologije i religije. Kažem...izrazito složena oblast i može mnogo da se priča. Možda da si malo suzio temu ali ne mari...naći će se valjda još neko komentariše.

Svaka biljka na svoj nacin. Generalno nece nista toliko uticati na decu koliko vaspitanje svojih roditelja, ako vaspitanja postoji.

U religiji ima ljudi i koji jedno pricaju a drugo rade, ali kao sto besmrtna rece, ako se dete poucava po Bibliji, ne moze biti lose. Mnogo je lose i opasnije vaspitavati se od danasnje muzike ili filmova koji diktiraju blud, osvetu, primitivnu pravdu iliti kako bi patak sve to nazvao primitivizam.

Kojom religijom... :aha:
Bilo koja generalizacija je neispravna i losa...
Ne moze se reci da su stetna moralna nacela koje sadrzi Biblija...
Zloupotreba religije je druga stvar....
Ako se neko vaspitava prema Biblijskim moralnim nacelima moze izrasti u zdravu psihicki i duhovnu osobu...
I ljudi koji ne veruju u Bopga znaju da su ta meriila dobra...
Lepo i ispravno je vaspitavati dete da ne laze ne krade, da ne bude nasilno, da ne psuje...
I bas suprotno, ne poucavati dete moralnim vrednostima je opasno :)
.

Bilo koja religija... sve treba da ima svoje granice.... isto kao sto prekomerna ishrana moze dovesti do povecanja kilaze i do moguce bolesti,tako i prekomerno citanje Biblije (samo primer) i raznih drugih verskih tekstova moze poremetiti,da ne kazem ostetiti,covekovu psihu.

Ne kazem ja da su moralna nacela Biblije losa,naprotiv,sa vecinom se slazem.....ali posto nista nije savrseno,tako nije ni Biblija,a ni Hriscanstvo... moze se stvoriti agresija prema onima koji ne veruju ili onima koje su druge veroispovesti ili onima koji jednostavno ne zele da zive hriscanskim nacinom zivota... i de odose odjednom sva ta moralna nacela koja su toliko hvaljena? :neutral:

I to sto Daca kaze... strah od neverovanja u Boga...to mi se desi tu i tamo...agnostik sam i kad vidim koliko su ti dobri hriscani ustvari zli,volim da se ispljujem po njima...a i po tom Bogu,koji je mnooogo dobar... heh,pa on prvi krsi svoje zapovesti,i ta moralna nacela. :lol: al ovo nije tema za to.

Poslednja izmena:
Svaka biljka na svoj nacin. Generalno nece nista toliko uticati na decu koliko vaspitanje svojih roditelja, ako vaspitanja postoji.

U religiji ima ljudi i koji jedno pricaju a drugo rade, ali kao sto besmrtna rece, ako se dete poucava po Bibliji, ne moze biti lose. Mnogo je lose i opasnije vaspitavati se od danasnje muzike ili filmova koji diktiraju blud, osvetu, primitivnu pravdu iliti kako bi patak sve to nazvao primitivizam.

Ne moze biti lose.... npr,npr.... gubljenje nevinosti.
Bog kaze,nista pre braka,sve pre braka je greh,jel tako? Sta ce se desiti sa detetom,tj tinejdzerom kome je to zakucano u glavu i veruje u to,a eto desi mu se da je izgubi? ali ajde,nas maloletne jos drmaju hormoni i ta sranja,tako da se emocije i misljenja relativno lako menjaju... sta ce se desiti sa odraslim covekom u takvoj situaciji? kolko sam cuo,odrasli teze pregrmljavaju te ozbiljne stvari... :confused:

Blud.... sta je to blud? jel mozes da definises? blud je seks,blud je perverzija,blud je...sta?
Osveta i primitivna pravda.... pazi ovako,naprave coveku neki grdan bol i ptanju,a on sta treba da uradi? Da kaze,Bog ce vas kazniti i da sedne i cuti ili da preuzme stvar u svoje ruke?

Hehe...znas za onaj vic... pokvari se popu auto i odslepa ga do majstora da ga popravi. Majstor ga popravi,pop sedne u auto i krene kuci,a majstor ga pita : ej bre,a da platis?! a pop ce njemu : Bog ce ti platiti,sinko. i ode. :cool: :lol:

Bog kaze,nista pre braka,sve pre braka je greh,jel tako? Sta ce se desiti sa detetom,tj tinejdzerom kome je to zakucano u glavu i veruje u to,a eto desi mu se da je izgubi? ali ajde,nas maloletne jos drmaju hormoni i ta sranja,tako da se emocije i misljenja relativno lako menjaju... sta ce se desiti sa odraslim covekom u takvoj situaciji? kolko sam cuo,odrasli teze pregrmljavaju te ozbiljne stvari... :confused:

Blud.... sta je to blud? jel mozes da definises? blud je seks,blud je perverzija,blud je...sta?
Osveta i primitivna pravda.... pazi ovako,naprave coveku neki grdan bol i ptanju,a on sta treba da uradi? Da kaze,Bog ce vas kazniti i da sedne i cuti ili da preuzme stvar u svoje ruke?

Hehe...znas za onaj vic... pokvari se popu auto i odslepa ga do majstora da ga popravi. Majstor ga popravi,pop sedne u auto i krene kuci,a majstor ga pita : ej bre,a da platis?! a pop ce njemu : Bog ce ti platiti,sinko. i ode. :cool: :lol:

Problem je sto ti na nakaradan nacin shvatas Boga i pogresno postavljas stvari...
Biblijska moralna nacela su data za covekovo dobro, Bog zna kako ga je nacinio i sta je za coveka najbolje da bi bio psihicki i duhovno zdrav...
Nacela ljubavi cine coveka srecnim..

Krsenjem moralnih nacela se formira psihicki i duhovno nezdrava licnost i kao takva ne moze ni biti dobra...
i tako steti i sebi i okolini...

Ako ne znas sta je blud informisi se...
da te zanima dobro istrazio bi o Bogu...

evo na primer ovde imas jednu definiciju bluda - fornication

http://www.thefreedictionary.com/fornication

Poslednja izmena:

Ne znam zasto ovako pricas, ovo stvarno nema veze sa nicim Bozjim.

Ali, posto si pitao recicu ti sta se smatra pravilnim.

Mi smo rodjeni gresni, i sve sto radimo radimo sa greskom i svaki dan pravimo grehovi. Da bih shvatio da gresis moras da shvatis sta je sveto i sta je cisto. Nije to ideologija niti nesto nedostizno, jer su mnogi ljudi krenuli tim putem i uspeli. Mnogi naravno i nisu. Naravno da dete zgresi, nije uceno, nije obraznovano na taj nacin ali zaboravljas da svaki covek u sebi nosi iskru Bozje svetlosti. Otud i osecanja, savest itd itd. Svaki covek moze da se pokaje, bilo kada, ali pre pokajanja mora da postoji svest o napravljenoj gresci. Zapadna kultura upravo tu ima sovju ulogu gde plasira sve one grehe koji coveku u glavi kazu da je to sasvim normalno. Pricali smo o konformizmu ovde, i svako ko je imalo svestan zna da on truje dusu. Svako ko navikne na telesno lep zivot, dusevno trune. Ali opet, ne pricamo ovde o tome. Seks pre braka je besmislen, iako mozda ne unistava coveka, njegovo zadovoljstvo budi zavist koja vodi u primitivizam koji je upravo ono suprotno moralu. Seks, takodje negoduju Bozju ljubav. Primer cu ti dati. Upoznao si curu svog zivota, zaljubljen si. Upoznajete se, zabavljate se i odlucis da je to zena koju zelis da ozenis. Ali, njena proslost te kopka. Zanima te i izjeda, bas zbhog toga sto je toliko volis, koji su joj bili bivsi. Zanima te s kim je mozda prvi put spavala. Ta saznanja ce te kopati celog zivota. Jedino ako si oprhljen Bozjim darom oprastanja ces moci preci preko toga. Ali bez toga, tvoja ljuabv prema njoj ce tog trenutka naici na prepreku i nikada vise nece rasti. Prethodni seks vodi u nesigurnost (i svi to znamo), nesigurnost u sumnju a sumnja dokle god postoji u glavi, ljubav nece cvetati.

Osveta. Pa sta zelis od svog zivota? Miran zivot pun ljubavi i smirenosti, lepog provoda i zivljenja ili borbu sa zverima dokle god se ne odluci ko je najjaci? Osveta i primitivna pravda su osnovni pokretaci covekovog animalizma i primitivizma, koji su opet takodje daleko cak jos dalje od bluda od Bozje ljubavi. Moras da shvatis da kada si voljen od Boga i kada volis Boga nista ti vise u zivotu ne treba. Ti si jedno s vecnoscu, jedno sa svim, ne postoji smrt ne postoji bol. Mozes biti covek voljen od Boga, vecan ili zivotinja, trenutna, primitivna i smrtna.

A inace mani se analiziranja popova i Boga. Gledaj ocima pa ces videti koliko su oni daleko od Boga. I nemoj ti da sudis, nije na tebi. Gledaj sebe i gledaj svoj zivot. Mani druge. Nezeljeni savet, ali je u sklopu teme.

Ja sam rodjeni pravoslavac, ali nisam pripadnik nijedne religije. Moja vera je licna. Popovi zive svoj zivot i ja svoj. Pop mi osvestava vodicu i kucu jer je on covek koji ima blagodat za to. On nosi osvesten krst. A sta on privatno radi i kakav ce on sud imati, mene ne zanima niti se mesam.

Poslednja izmena:

Back