Koliko rasa ljudi postoji na svetu?

Evo lepo sročeno, nadjoh na internetu

Ljudska rasa i etnička pripadnost osobe se često mešaju jedna sa drugom. Međutim, postoji velika razlika između ova dva.
  • Rasa se bavi fizičkim karakteristikama osobe ili grupe ljudi. To uključuje njihovu strukturu kostiju, kožu, boju očiju i kosu.
  • Etnička pripadnost se koristi u odnosu na kulturne faktore. Ovi faktori uključuju nacionalnost, regionalnu kulturu, poreklo i jezik. To je po svim standardima potkategorija određene rase.

bela, crna, žuta i ne znam da li su posebno stanovnici okeanije, taj tip (malajska?)
i npr indijanci gde spadaju
- eksimi su bliži aboridžinima nego indijancima al proverite kod vikipedije, mislim da sam tako nešto našla

semiti ne bi bili rasa
indusi koji mogu da budu baš tamni su belci
e sad šta je neka definicija ... ovako pamtim od ko zna odakle

Evo lepo sročeno, nadjoh na internetu

Ljudska rasa i etnička pripadnost osobe se često mešaju jedna sa drugom. Međutim, postoji velika razlika između ova dva.
  • Rasa se bavi fizičkim karakteristikama osobe ili grupe ljudi. To uključuje njihovu strukturu kostiju, kožu, boju očiju i kosu.
  • Etnička pripadnost se koristi u odnosu na kulturne faktore. Ovi faktori uključuju nacionalnost, regionalnu kulturu, poreklo i jezik. To je po svim standardima potkategorija određene rase.

arapi i jevreji su tzv semiti... ili su im jezici semitski
to ima veze i sa biblijom

zvanično ide ovako...

Meiers Konversations-Leksikon je bila nemačka enciklopedija koja se koristila od 1839. do 1984. Prema svom sadržaju, priznate su tri glavne ljudske rase širom sveta. Među njima su bili belci, mongolci i negroidi.

Danas se priznaju četiri glavne podele ljudske rase. Ovo uključuje Kavkaske/bele, mongoloidne/azijske, negroidne/crne i australoide.

Biro za popis stanovništva Sjedinjenih Država ide toliko daleko da uključuje šest rasa za koje priznaje da žive unutar SAD i njihovih teritorija. To su belci, crnci/afroamerikanci, američki Indijanci/domorodci Aljaske, azijski i domorodački stanovnici Havaja/drugih pacifičkih ostrva.

Svi pripadamo jednoj vrsti, homo sapiens.
Podeljeni smo na kavkasku (beli), negroidnu (crni) , mongoloidnu (zuti).

Negde sam procitala da su naucnici sekvencirali gene drevnih evropljana i otkrili kako smo mi danasnji belci mesavina cetiri drevne populacije koje su zivele pre 10 000 godina i kako su oni bili razliciti kao danasnji evropljani i azijati. Genetika je cudo, taj isti naucnik zakljucuje da se zapravo vise razlikuju muskarci i zene nego belci, crnci, azijati medjusobno... Ljudi iz severne i juzne evrope deluju kao da su dve rase 😁 Svi smo mi mix mixeva. Neko manje, neko vise...

Kavkaski/beli

Kavkaske rase uključuju Arijevce, Hamite i Semite. Njihove karakteristične fizičke karakteristike uključuju dugačku glavu sa visokim čelom. Imaju mali supraorbitalni razvoj. Njihovo lice je uglavnom usko. Nos je dug i uzak. I koren i most su na visokom nivou. Njihova koža je klasifikovana kao bela ili blago pigmentirana. Poreklo bele rase potiče iz Evrope, severne Afrike i Bliskog istoka.

Negroid/Crni

Negroidne rase uključuju Afrikance, Hotentote, Melanežane/Papue, Negrite, australijske Aboridžine, Dravide i Singale. Njihove fizičke karakteristike uključuju dolihocefaličnu lobanju sa malim brojem brahikefalnih. Imaju visoko čelo koje ima malo supraorbitalnog razvoja. Vilica je usmerena napred. Nos je nisko i ima širok koren i most. U korenu nosa se često mogu videti udubljenja koja se mogu identifikovati. Poreklo negroidne rase potiče iz različitih grupa koje žive širom Afrike.

Mongoloidna/azijska

Mongolske rase uključuju severne Mongolce, Kineze, Indo-Kineze, Japance, Korejce, Tibetance, Malajce, Polinezijce, Maore, Mikronezijce, Eskime i američke Indijance ili Indijance. Njihove fizičke karakteristike uključuju kratku okruglu glavu koja ima visoku krunu. Njihova čela su nešto niža od čela belaca. Nemaju supraorbitalni razvoj. Njihovo lice je široko i kratko sa izbočenom strukturom jagodica. Oni iz azijskih grupa često imaju sekutiće u obliku lopate. Mongolske rase imaju niske i široke nosove u korenu i mostu. Mongolske rase potiču iz oblasti uključujući Koreju, Indiju, Japan, Filipinska ostrva, Tajland, Kambodžu, Vijetnam, Aljasku i Pakistan.

Australoid

Australoidne rase potiču iz različitih delova Azije i Okeanije. Njihove fizičke karakteristike uključuju dugu glavu. Njihova kosa je često crna i kovrdžava sa svilenkastom teksturom. Poseduju istaknute obrve i umerene do velike supraorbitalne izbočine. Imaju veliku istaknutu strukturu vilice. Mnoge australoidne rase mogu se naći u mediteranskom regionu Melanohroi, Mjanmar, Kambodža, Japan, Australija, Melanezija, Singapur, Tajland, Šri Lanka i Filipini.

A onda prakticna komplikacija....

Multiracial Americans are Americans who have mixed ancestry of two or more races. The term may also include Americans of mixed race ancestry who self-identify with just one group culturally and socially (cf. the one-drop rule). In the 2010 US census, approximately 9 million individuals or 3.2% of the population, self-identified as multiracial.[3][4]

Azijati - odatle su dosli.
Mada ovi 'moji' kod kojih sam isao nisu bili crveni nego vise beli.

Australoid

Australoidne rase potiču iz različitih delova Azije i Okeanije. Njihove fizičke karakteristike uključuju dugu glavu. Njihova kosa je često crna i kovrdžava sa svilenkastom teksturom. Poseduju istaknute obrve i umerene do velike supraorbitalne izbočine. Imaju veliku istaknutu strukturu vilice. Mnoge australoidne rase mogu se naći u mediteranskom regionu Melanohroi, Mjanmar, Kambodža, Japan, Australija, Melanezija, Singapur, Tajland, Šri Lanka i Filipini.

a gde su crni belci tj tamni indusi, ovo ili pod belci
nisu kosooki ... možda kad se googla india ili bangladesh izađe neki tamniji

meni aboridžini nisu isto kao crnci :// a nisu ni kosooki kao žuti i havajci
al dobro nek budu

аустралоиди, тип негроидне расе

причамо о расама као природној ствари, не о идеологијама везаним за њих

australoid je poseban gore a i ja bih tako rekla

...
bela koža može da bude i tamna, kao što i crna u stvari nije uvek jako tamna :think:

australoid je poseban gore a i ja bih tako rekla

аустраломеланежани су свакако временом развили одређене генетске посебности, али нема сумње да се у основи ради о типу негроидне расе, уз одређен утицај монголоидне расе

Poslednja izmena:
аустраломеланежани су свакако временом развили одређене генетске посебности, али нема сумње да се у основи ради о типу негроидне расе, уз одређен утицај монголоидне расе

ima smisla mada i dalje je to različito od klasičnih crnaca meni
da li su i belci počeli kao crnci npr pa vremenom postali belci

Back