Koliko plaćate režije?

Meni je ovo uvijek zanimljiva tema, pa se nadam da će biti i drugima. Nas je u stanu četvero (ja, žena, djeca), stan ima oko 60-tak kvadrata, grijemo se na toplanu, pa i toplu vodu imamo od toplane. Stan je moj, otplaćen, nema kredita niti hipoteke. Režije za ožujak/mart su bile sljedeće:

HEP toplinarstvo: 47.85€ (imamo razdjelnike, grijanje plaćamo po potrošenoj energiji, a zagrijavanje tople vode po članu)
Voda (za 4 člana): 46.19€
Struja (HEP): 39.27€
Net, tel, TV (A1): 33.65€
Pričuva zgrade: 24.01€
Gospodarenje otpadom: 14.33 (plaća se po broju pražnjenja spremnika i po članu)
HRT: 10.62€
Grad: 5.62€ (komunalna naknada i Naknada za uređenje voda)

To bi ukupno bilo za 03/2025: 221.54€

To nisam uračunao troškove mobilne telefonije koje u mom slučaju iznose 12.93€ za mene (pretplata) i 12+6+6= 24€ (bonovi za ženu i djecu).

Slobodno pišite koliko vi plaćate režije i ima li promjena u odnosu na nekoliko proteklih godina.
Ja ne placam meni je sve besplatno. Ovo je Srbija brale.

HEP toplinarstvo: 47.85€ (imamo razdjelnike, grijanje plaćamo po potrošenoj energiji, a zagrijavanje tople vode po članu)
Voda (za 4 člana): 46.19€
Struja (HEP): 39.27€
Net, tel, TV (A1): 33.65€
Pričuva zgrade: 24.01€
Gospodarenje otpadom: 14.33 (plaća se po broju pražnjenja spremnika i po članu)
HRT: 10.62€
Grad: 5.62€ (komunalna naknada i Naknada za uređenje voda)

To bi ukupno bilo za 03/2025: 221.54€
Hm...
Voda oko 20e mesečno;
Struja-45e mesečno;
Net, tel, TV: 20e mesečno.
Pričuva zgrade: 0e, čuvamo se sami;
Gospodarenje otpadom oko 10e mesečno;
RTS (imam slučajno ispostavu računa pri ruci): 3e-pa i ne pljačkaju koliko sam zamišljala :zcepanje:;
Grad (?)... Pa... to ne plaćam jer sam u prigradskom naselju, valjda... :D
Eh, ima i porez na zemljište, recimo 20e.
Za svaki mesec isto ili veoma slično:
118e.
Dobro, drva za ogrev kupujem jednom godišnje u vrednosti oko 300e, što je na 12 meseci... 25e. Ukupno, dakle,
mesečno mi treba 143e, te hajmo zaokružiti na 150e
za jedan nerazbaškareni, ali ne ni asketski život. Mi, ono, gasimo svetlo gde nije potrebno i čekamo tarife jeftinije struje da dogrevamo vodu u bojleru.
Nakon podmirenja svega toga, sledi pitanje šta će se jesti i slična druga životarna manje ili više bitna pitanja.
Pa, sad kad uporedim plate i izdatke u Hrvatskoj i Srbiji... biva mi jasnije zašto se za iste poslove radnicima za Hrvatsku u oglasima obećavaju nešto više plate.
Nije to toliko atraktivno da bih prešla tu granicu i u sezoni ućarila ono što mi se kao radniku obećava kao besplatno, je l'te, (deljeni) stan, hrana i režije.

Hm...
Voda oko 20e mesečno;
Struja-45e mesečno;
Net, tel, TV: 20e mesečno.
Pričuva zgrade: 0e, čuvamo se sami;
Gospodarenje otpadom oko 10e mesečno;
RTS (imam slučajno ispostavu računa pri ruci): 3e-pa i ne pljačkaju koliko sam zamišljala :zcepanje:;
Grad (?)... Pa... to ne plaćam jer sam u prigradskom naselju, valjda... :D
Eh, ima i porez na zemljište, recimo 20e.
Za svaki mesec isto ili veoma slično:
118e.
Dobro, drva za ogrev kupujem jednom godišnje u vrednosti oko 300e, što je na 12 meseci... 25e. Ukupno, dakle,
mesečno mi treba 143e, te hajmo zaokružiti na 150e
za jedan nerazbaškareni, ali ne ni asketski život. Mi, ono, gasimo svetlo gde nije potrebno i čekamo tarife jeftinije struje da dogrevamo vodu u bojleru.
Nakon podmirenja svega toga, sledi pitanje šta će se jesti i slična druga životarna manje ili više bitna pitanja.
Pa, sad kad uporedim plate i izdatke u Hrvatskoj i Srbiji... biva mi jasnije zašto se za iste poslove radnicima za Hrvatsku u oglasima obećavaju nešto više plate.
Nije to toliko atraktivno da bih prešla tu granicu i u sezoni ućarila ono što mi se kao radniku obećava kao besplatno, je l'te, (deljeni) stan, hrana i režije.
A koliki je to stan? Koliko osoba živi u tom stanu? Pričuva zgrade 0€? A što ako vam se pokvari nešto na zgradi? Krov, krečenje stubišta, zamjena stolarije, protiv požarni aparati...?
Ne plaća se nekakva komunalna naknada gradu/mjestu u kojem živiš? Nekakva naknada za uređenje kanala, nasipa, kod rijeka, oborinskih voda?

Novi mjesec, nove režije, pa da vidimo koliko treba platiti ovaj mjesec.
HEP toplinarstvo________ 44.99€
Vodovod ________________34.29€
Net, TV, telefon _________34.94€ (indeksacija 😡)
Struja HEP ______________32.48€
Pričuva zgrade __________24.01€
Gospodarenje otpadom_12.89€
HRT______________________10.62€
Komunalna naknada _____5.62€
Ukupno________________199.84€

U odnosu na prošli mjesec to je oko 22€ manje. Isti mjesec prošle godine su računi iznosili 206.82€, što znači da su ove godine oko 7€ manji.

Back