Koliko novca zarađuju igrači NBA G lige?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
66.883
Da li znate koliko novca zarađuju igrači NBA Šnj G lige?

Osnovana 2001. godine, G liga, ili ono što je ranije bilo poznato kao NBA D (Development=razvojna) liga, u stvari je zvanična filijala male lige Nacionalne košarkaške asocijacije (NBA). Iako se sastojao od samo osam timova u tim ranim danima, od kojih je svaki bio povezan sa jednim ili više NBA timova do 2005. godine, od tada je narastao velikom brzinom. Danas liga ima ukupno 28 timova.

Igrači G lige dobijaju platu. Od ove sezone, igrači imaju minimalnu platu od 40.500 dolara za ukupno 50 utakmica u regularnoj sezoni.

1708154816187.png


Da stavim ovo u perspektivu - skoro su izglasali minimalac za zaposlene u Mekdonaldsu u San Francisku i okolini i to je upravo ovoliko koliko ovi NBA igrači dobijaju.
 
Poslednja izmena:
Razumljivo, neki igrači zarađuju više u zavisnosti od svojih performansi i što je još važnije od svojih akcija u NBA timu sa kojim su povezani. U skladu sa tim, igračima koji u NBA idu iz G lige isplaćuje se proporcionalna plata lige do minimalno 100 dana. Trenutni NBA minimum je nešto ispod milion dolara i iznosi oko 953.000 dolara.
 
Takođe je vredno napomenuti da postoje i dvosmerni ugovori u G ligi. Dvosmerni igrač zarađuje obavezan iznos od utakmica NBA i G lige i zarađuje više od standardnog igrača G lige.

Ako niste znali, NBA timovima je dozvoljeno da zadrže dva igrača na dvosmernom ugovoru. Igrač sa takvim ugovorom može zaraditi između 80.000 i 500.000 dolara po sezoni.

1708155052937.png
 
Потпуно је другачији концепт спорта у Европи и Америци. У Европи имамо националне лиге, које су у правилу професионализоване, па другу и трећу лигу које су у развијенијим земљама такође професионализоване или полупрофесионализоване, играчи могу и у тим лигама зарадити неку пару, па испод њих четврти, пети ниво који су углавном регионализовани итд.

У Америци тога нема. Од професионалних лига, имају НБА лигу, џи лигу од које покушавају направити предворје НБА, и то је то. Зато имају огромну непресушну базу за кошарку играча са изврсним предиспозицијама, имају колеџ кошарку, гдје игра мноштво тих играча изузетних предиспоција, у око 800 колеџ тимова у три дивизије, на којима сваке године око 2.500-3.000 кошаркаша заврши колеџ и нађу се у ситуацијки шта даље. Како се на драфту нађе и неколико играча из Европе, њих око 45-50 ће се наћи на радару НБА клубова, један број ће се покушати домоћи уговора преко љетне лиге, ту тек баш ријетки успију, и неких стотињак ће преко ове развојне џи лиге чекати шансу да их неко у НБА примијети. Сви остали, а има ту и добрих играча у доби од 23-24 године имају избор, отићи у бијели свијет, Европу, некад и у неке егзотичне лиге или престати са кошарком.

Опет, саму НБА џи лигу, како је замишљена као предворје из којег ће се по потреби регрутовати НБА играчи, су задњих неколико година настојали оснажити, и када су зараде у питању. До прије неколико година те зараде су биле баш прескромне, око 20-30.000 $ по сезони, данас је то већ доста боље, но и ту осим двојице играча са двосмјерним уговором у тиму које плаћају НБА тимови, сви остали имају плату близу минималца и реално и даље су те плате играча у џи лиги у просјеку 40-50 пута мање него играча НБА лиге.
У тој џи лиги има и добрих играча, изванредних предиспозиција, па и неких који су до скора били респектабилна имена, и иако би у Европи могли зарадити пуно већу пару многи се ипак одлучују за џи лигу како би били на радару НБА клубова, по потреби ускочили и јеку сезоне привременим уговором јер је ипак у ен-би-еју права пара.

Џи лига без обзира што су скромније зараде него у европским водећим лигама, уопште није лоша лига, има ту одличних играча, ни посјете нису лоше, некад иду и преко 4.000 гледалаца али по приступу и најгора могућа лига, посебно за развој младих играча. Ту свако игра за личну статистику, или се подреди све играчима који су на радару НБА тимова. Лига из које се, како написах, регрутују НБА играчи, али и лига из које европски тимови могу регрутовати играче из оног другог ешалона који нису на НБА радару, и гдје ако буду пажљиво бирали могу добити јако добре играче који ће играти за скроминије уговоре.
 
Poslednja izmena:

Back
Top