Koliko neko može da se promeni?

Mislim da lakše mogu da se promene oni koji imaju 23 ili 33 godine. Ostali, preko 40+ teže se menjaju. Oni koji imaju 65+ godina retko se menjaju.

Lakše se menjaju osobe koje se još formiraju u zrelu ličnost, a kada je u pitanju promena stavova o životu, političkom opredeljenju godine su manje važne.

Postoje i promene nastale zbog velikih događaja: venčanja, rođenja dece, promene posla, razvoda..

Ljudi se menjaju kada su bolesni i kada im je bolestan član porodice.

Najteže se menjaju navike.

Ovde mislim na neke veće promene tipa temperament, verovanje, navike, karakter, negativnosti?
Mogu da se promene verovanja i navike, ali karakter ne može. On je sa nama od začeća.
Ljudi najviše pokušavaju da promene druge, jer nisu sposobni ili ne žele da menjaju sebe (svoje navike i ubeđenja)
Temperament je vezan za karakter ali može da se koriguje njegovo ispoljavanje.

Mogu da se promene verovanja i navike, ali karakter ne može. On je sa nama od začeća.
Ljudi najviše pokušavaju da promene druge, jer nisu sposobni ili ne žele da menjaju sebe (svoje navike i ubeđenja)
Temperament je vezan za karakter ali može da se koriguje njegovo ispoljavanje.
to na silu ima da te promenim obicno je kontraproduktivno, a ti sto hoce da menjaju misle da su idealni..

Ovde mislim na neke veće promene tipa temperament, verovanje, navike, karakter, negativnosti?
Na koje sve načine može doći do toga?
Šta je najteže promeniti?
Najteze?
iz mog iskustva navike.
Ali kad ih menjam to je u ne bas sekundama
ali za par dana se resim svega...
Drugo je lakse koliko god zvucalo paradoksalno
bar meni
ali traje ne godinama vec nekad i decenijama
ali vredi se menjati
Sampo treba to da radimo zbog sebe a ne zbog drugih.

Ovde mislim na neke veće promene tipa temperament, verovanje, navike, karakter, negativnosti
Jako opsirna tema, pa cu samo pokriti mali deo:
Kao sto neko rece- karakter se ne moze (ne mnogo) menjati, a od samog karaktera zavisi sve ostalo- ako uzmemo “OCEAN” test, tj “big five” tj velikih pet, od pet najosnovnijih karakteristika jedna je “openness” tj otvorenost (za iskustva i znanja itd)- od ove karakteristike zavisi koliko lako ili tesko prihvatamo nove ideje, ako je neko ima izuzetno malu otvorenost, sanse su da ne samo da nece menjati verovanja, politicke stavove itd- vec ce tvrdglavo odbijati da uopste dobro razmisli o novoj ideji.

Na koje sve načine može doći do toga?
Šta je najteže promeniti?
Temperament i osnovu naseg karaktera je gotovo nemoguce promeniti. Ono sto covek menja je nacin razmisljanja i reagovanja. Godinama uci o sebi i drugima i na osnovu toga se delimicno menja i prilagodjava.
Vaznu ulogu igra i to u kojem periodu zivota se nalazimo. Nesto od onog sto mi je, recimo, bilo bitno sa 15 godina mi sada nije bitno.

Temperament, nemoguće. Смирење које долази с годинама смирује темперамент.
Verovanje, da. Слажем се. Додајем: мишљење треба мењати јер кажу да га само будале не мењају, али после промишљања.
Navike, moguće. Treba truda i vremena. Слажем се. И воља.
Karakter, ne. Да, али промена понашања може да да ублажи или појача на боље неке карактерне црте.
Negativnosti možemo pod uslovom da se životna situacija promeni. Негативне животне промене треба да растерују негативност јер је лако кад је у животу све потаман.

Meni je omiljen primer promene karaktera , temperamenta ili cega vec doktor Peter Attia , koji kaze da su mu najranija secanja iz detinjstva napadi besa , to je prolazilo kroz ceo njegov zivot dok na kraju u njegoovj 47 godini nije potpuno eksplodirao i zavrsio u psihijatrijskoj ustanovi , nakon nekoliko nedelja provedenih tamo pustili su ga kuci i rekli mu da svaki put ( 3-4 puta dnevno ) kada dobije napad besa zamisli da upravo to sto se desilo njemu se ustvari desilo nekome koga on najvise voli , i da uzme telefon i snimi audio snimak pricanja sa tom osobom , kaze kako je bio u suzama na pocetku zbog razlike u pricanju sa zamisljenom drugom osobom i sobom , nakon samo 4 meseca takve terapije napadi besa su prestali. On kaze da je njegovo verovanje da njegov temperament i eksplozije besa ne mogu da nestanu su bile jace od njegove vere u gravitaciju , i ipak u 47 godini je popravio to i sada 5 godina kasnije i dalje se nije vratilo , cak kaze da se i ne seca tog besnog glasa koji je imao ranije.

Pa da. Kada nas zdrma stres, nepravda ili nesreća, postajemo negativni.
Direktna veza sa životnim situacijama.

S moje tacke gledista (koje mozda nije potpuno tacno) objasnjeno je ako posmatramo osobu kroz genetski sklop+ okolina/iskustva koja su formirala identitet-
da bi se promenilo negativno razmisljanje mora se adresirati uzrok-
npr to moze biti nekad urodjeni nedostatak dopamina ili serotonina ili neki druginproblem koji se mora resiti lekovima/suplementima.

Nekad je problem sto je osoba naucila da razmislja negativno zbog okolnosti/uticaja okoline- u tom slucaju ce morati poraditi na tome, tj izmeniti nacin razmisljanja-
u ovim primerima okolnosti mogu biti olaksavajuce ili otezavajuce, ali generalno i u idealnim uslovima ini ce i dalje imati negativne poglede,
neki ljudi imaju manje- vise sve pa im ne pomaze, neki nemaju nista pa su sretni i optimisticni.

Back