Koliko licnih informacija delite na internetu?

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Na temu me je inspirisao sledeci video:

Koliko informacija iz svog licnog zivota ste podelili na internetu, ne samo forum, facebook i ostala cuda, slika, radnog mesta, bracnog statusa?
Koliko informacija i delite sa potpunim neznancima i da li razmisljate ko sve moze da cita vase informacije, misli, osecanja?
Kako se osecate to sto neko moze da zna toliko o vama, sta volite, gde jedete, gde izlazite (predpostavicemo da to sve objavljujete na netu), a da sa vama nikada nije ni rec razmenio i ovako a ni na netu?

I na kraju, zasto toliko deljenje licnih informacija, zar zaista nasih 500 "prijatelja" na Facebook-u mora da znaju sta jedemo, gde izlazimo, gde smo izasli, letovali i sa kim, tj. zasto delimo te informacije sa potpunim strancima?

Ja dajem dosta svojih licnih informacija na Krstarici . Zasto ? Prosto , ne vidim razlog zasto bih drugacije nastupao .
Cak je i moj nick ime mjesta u kojem sam odrastao .Upoznao sam i vise forumasa i dolazili su mojoj kuci .Nikada
nisam imao nekih neprijatnosti sto sam tako otvoren .Znam da me neki takvog i ne vole ali ne plasim se nikog .
Prosto sam takav rodjen .

Koliko informacija iz svog licnog zivota ste podelili na internetu, ne samo forum, facebook i ostala cuda, slika, radnog mesta, bracnog statusa?
Koliko informacija i delite sa potpunim neznancima i da li razmisljate ko sve moze da cita vase informacije, misli, osecanja?
Kako se osecate to sto neko moze da zna toliko o vama, sta volite, gde jedete, gde izlazite (predpostavicemo da to sve objavljujete na netu), a da sa vama nikada nije ni rec razmenio i ovako a ni na netu?

I na kraju, zasto toliko deljenje licnih informacija, zar zaista nasih 500 "prijatelja" na Facebook-u mora da znaju sta jedemo, gde izlazimo, gde smo izasli, letovali i sa kim, tj. zasto delimo te informacije sa potpunim strancima?
Ovako....na forumu pisem u kratkim crtama o sebi,sve je istina,ali jako male su sanse da me sad neko bas po tome poznaje ili sta vec,aludiram na onaj kompleks "jao neko ce me poznati kuku meni,al to sto na fb stavljam polugole slike to nema veze to nije forum",od koga ne patim hvala bogu.Na fejsu isto samo datum rodjenja,i tako uopsteno bzvz jako malo stvari,stavim par slika i nista specijalno,ne koristim ja to za samopromociju(fina rec za udavace),kao NEKE,prijatelja imam 20ak mozda malo vise od toga,brisem svakoga ko mi natura neke svoje navike ili zvoca oko nekih stvari koje stavim na svoj zid(ljudi nemaju zivot pa jbga hoce sve da kontrolisu :D ) i takoooo to su moje informacije na netu.Da me neko prati i prisluskuje i to me zabole ne bi se taj leba najeo od mene hahahaha

Nekada sam obracao izuzetnu paznju na to, danas mi je vise svejedno, stavise imam svoj rezime osnovnih licnih podataka izbacenih na sopstvenoj web prezentaciji jer nazalost moram, cak i ovaj moj blankirani nik polako gubi smisao :)

Ali opet mislim da je i to sve bezazlenije od tih Fejsbuk "Statusa" . Ne izbacujem ih, jer zaista nemam zelju da me svaka individua poznaje dobro kao i moj najbolji prijatelj, da li je to paranoja? Nisam siguran.

Danas je kod nas "in" izbacivati "intimne misli" iz svakodnevnog zivota ,postoji vec tema kako smo mi medju vodecim zemljama u Evropi po broju fejsbuk naloga. Neko rece to je internet "pismenost", ja se uopste ne bih slozio sa tim, stavise mislim bas suprotno.

Taj fejsbuk je napravila cia radi spijunaze....

Ne znam sa kojom je namerom napravljen, ali se slazem da je to najidealniji alat za "spijuniranje", to je CINJENICA.

I jos nesto da dodam, paradoksalno analiziraju ljude cak i na ovom forumu zbog pravljenja duplih naloga "tzv" klonova, to nekada nije bio problem, stavise sasvim cesta i uobicajena stvar, za mene to nije nikakav psiholoski poremecaj, vec internet "potreba" . Ljudi zele da sacuvaju svoju anonimnost sto itekako pozdravljam.

Poslednja izmena:
Ja dajem dosta svojih licnih informacija na Krstarici . Zasto ? Prosto , ne vidim razlog zasto bih drugacije nastupao .
Cak je i moj nick ime mjesta u kojem sam odrastao .Upoznao sam i vise forumasa i dolazili su mojoj kuci .Nikada
nisam imao nekih neprijatnosti sto sam tako otvoren .Znam da me neki takvog i ne vole ali ne plasim se nikog .
Prosto sam takav rodjen .

Ti si moj covek :ok:

Da, vase misljenje o tome gde je ,,bezbednije,, kaciti svoje fotke, fejs ili forum ?
Meni je sve jedno ali imam neke prijatelje koji na fejs stavljaju slike najopustenije a ovde se ,,kriju,, pod nekim levim nikom
i ni za zivu glavu ne otkrivaju odakle su niti kako izgledaju...:think:
Po meni tu nema logike nigde....na fb ce te naci svako ko to pozeli i neces imati pojma da ti je obilazio profil a ipak tamo slobodnjie postavljaju slike i iznose intimu
nego ovde gde te niko zivi ne poznaje,sem odabranih ljudi koje sam izaberes za prijatelje...

..........

Kažem dosta toga(osim na fb,tamo imam dosta rođaka i neke dječice..)na forumu,tako je zanimljivije,izazov...
Ako neko to pokuša da zloupotrebi,neće se provesti najbolje...
Volim da testiram ljude,pogotovo forumaše,jer tu ljigavost dolazi najviše do izražaja...:neutral:

Ful tema, sajber psihologija :D Recicu svoje uopsteno misljenje: mislim da se mnogo vise otkriva na tviteru nego na fejsbuku sto se tice toga gde jedes, sta radis, da li si ubio musicu ili zgazio mrava i ostalo. Koliko sta delimo po drustvenim mrezama, forumima...zavisi od same nase licnosti (ekstrovertnost, introvertnost). Smatram da na fb vecinu ljudi bar na neki nacin znamo za razliku od foruma i slicnog, pa stoga tamo ima vise licnih podataka (bar onih koji su tacni). Neminovno je da na internetu ima mnogo anonimnosti, laznog predstavljanja i prikrivanja stvarnog identiteta, nekog predstavljanja sebe u svetlu u kom zelimo da budemo vidjeni. O tome zasto i kako, vode se velike rasprave ali kako je ovo jos mlada grana psihologije ne zna se mnogo preciznih stvari. Jedan od razloga zasto otkrivamo malo o sebi ili otkrivamo lazi na netu je sto nam anonimnost pruza otvorenost, a i postojanje socijalnih posledica je svedeno na minimum za razliku od komunikacije face2face.

na fejsu imam najmanje svojih slika, ne objavljujem gde idem i sa kime sam tamo gde sam
ne pisem da li imam momka decka el patim ili sam srecna
jednostavno fejs mi je smejurija
uglavnom su to fotke prirode, neka pomoc nekom i muzika

a ovde sta znam
pisem na nasoj F temi, kao i svi a citaju ljudi koje licno poznajem, bar je njima i zbog njih pisano
i sa kojima se vidjam i druzim i privatno

nemam nalog na fejsu....mene bi to smorilo i jos vise bi mi oduzimalo vreme. nemam potrebu da se delim sa drugim ljudima, ne znam ni sta ljudi pricaju na fejsu. ovde pisem sta mi padne na pamet da pisem, imam teme na koje odgovaram i tako to.

- - - - - - - - - -

nekada mi padne na pamet da nisam u toku sa vremenom, jer nemam taj fejs nalog. :lol: imam jedan fake kada sma htela da igram igrice, a i taj nisma na kraju ni koristila. :malav:

Back