Koliko kolena unazad znate svoje pretke?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.260
Čitam ovamo o glumici Tildi Svinton kako ona zna svoje korene još iz srednjeg veka. Pripada jednoj od tri porodice, pored Ardena i Berklija koji drže iste posede i lozu od perioda normanskog osvajanja Britanije sredinom 11. veka.

tilda-750x563_0.jpg

Koliko vi poznajete svoju lozu? Dokle možete da dobacite?

Znam Istoriju svoje porodice po tatinoj liniji. Znam recimo čukundedinog oca i dalje ne znam, ali znam sve ili gotovo sve o našoj porodici po tatinoj liniji kroz Istoriju pa sve do današnjih dana.
Sa maminima sam priznajem ipak bolji, alo vrlo malo znam o pretcima po maminoj liniji, iako recimo u stanu moje sestre postoji kompletno (na drvenoj ploči) izrezano porodično stablo. To isto stablo postoji i kod tatinih al na papiru. Ja sam godinama pokušavao da ga dobijem, ali nisam uspeo i to samo po sebi govori mnogo toga...

Kad kažem kroz Istoriju, onda mislim kroz vekove. Znam recimo prezime tog prvog pretka pre više stotina vekova, u kojoj je tadašnjoj Državi tj. selu živeo i čime se bavio. U kojim je sve selima porodica živela kroz vekove. Odnosno kako se naše prezime menjalo kroz vekove da bi došli do ovog sadašnjeg.

Ime samo ili više?

Isto. Ime. I da su bili obični neobični...;)

4094 pretka imamo za oko 400 godina. Sumnjam da iko u Srbiji ima samo i stablo nacrtano...
Otvorih sličnu temu pre koji dan.

Ironija je da ni mi sada nećemo im biti bitni ni onima za 200 godina posle nas. Ma ni 100. A opet zapisano, slikano, snimljeno...
Попуњено цело стабло, за 400 година... То не постоји ни у једном крају Србије. Пречани су мало бољи, али тешко се добацује за више од 250 година. Испод Саве и Дунава... Ни целих 200. Нишлије - 150.
Ако ће неко да закључи да родослови и Турци не иду у исту реченицу - рећи ћу да је потпуно у праву.

Многима је скоро па немогућ задатак да кажу прабабино презиме... Прабабе по женској линији.
За тачне године боље да не питам.

Зависи како самог себе третираш. Ако не оставиш писаних трагова, чиме ћеш доказати важност? Мене већ одавно занима шта су за један дан могли да ураде моји преци, пре једно 150 година. Шта су јели, како су се облачили... Могу некако да погодим шта су радили али и то је практично нагађање а не чињеница...

Ако смо писмени - пишимо. Иначе смо џаба писмени.

Да одговорим и на питање из наслова... 4 до 7 колена знам, приличан део тога покривен и датумима и презименима. Моје истраживање се тиче свих предака, нисам се ограничио само на једну линију.
Задовољан сам до сада постигнутим, а биће тога још.

nesto sam iscackao i to ne direktno vec preko nekakvih slava, prezimena, migracija, ...........poticemo od srpske srednjovekovne kraljevske loze ...po dedi a po majcinu liniju ne znam dalje od njene babe.
Е... ко све то не тврди... Мени је сасвим довољно да имам преко 1300 људи у родослову (по свим могућим линијама које сам до сада истраживао), да имам прилично документовано да је једна моја четвртина прилично европски шарена...
Шта су били преци? Највише земљоделци, понеки занатлија... Сасвим у складу да просеком обичног народа на овим просторима.

Препоручујем да пробаш и са генетиком. Генетика је оно што јесте, а приче мож' да причамо седам дана.

promena prezimena nema sa tim veze.
Prezimena su uvedena relativno kasno u Srbiji, tek nakon oslobodjenja od Turaka tako da je za neke krajeve to tek nekih 150 godina
Политика је направила хаос у неким крајевима... али да не расправљамо о томе овде.

Слажем се, стална презимена нису била обичај у крајевима којима су управљали Турци. Чак и после ослобођења народ баш и није трчао да се усклади да прописима. Џаба што је 1852. донешен пропис да су презимена стална када можеш у старим матичним књигама и после 1900. да наиђеш на примере старог стила... Отац Петар - син Петровић...

Башка што се народ премештао из Турске у повољније услове у кнежевини/краљевини Србији... Па кад пише да је "из Турске"... Колико можеш са тиме да се усрећиш? А та "Турска" мож' да буде и Нови Пазар и Пећ и Охрид.

Е... ко све то не тврди... Мени је сасвим довољно да имам преко 1300 људи у родослову (по свим могућим линијама које сам до сада истраживао), да имам прилично документовано да је једна моја четвртина прилично европски шарена...
Шта су били преци? Највише земљоделци, понеки занатлија... Сасвим у складу да просеком обичног народа на овим просторима.

Препоручујем да пробаш и са генетиком. Генетика је оно што јесте, а приче мож' да причамо седам дана.
ne isplati se ganjati se. Sta cu imam od toga? Nasledstvo...........? a mozda i metak u celo.........kao poslednji potomak tog i tog.

91% Balkanac. Po myheritage testiranju DNA.
Šta god im to značilo..
:) pošto Balkanac još uvek ne postoji...

Back